NAJGORE U PONEDJELJAK

DHMZ izdao upozorenje na toplinski val!

Državni hidrometeorološki zavod je izdao žuto i narančasto upozorenje za toplinske valove za vikend i ponedjeljak. Najgore će biti sutra.

Žuti alarm na snazi je za cijelu Hrvatsku, dok je za Dalmaciju na snazi narančasto upozorenje.

Visoke temperature mogu utjecati na zdravlje, pa je potrebno zaštititi se od vrućine, posebno osobe sa zdravstvenim problemima, djeca i trudnice.

Valja izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje, potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Važno je rashladiti dom i tijelo te piti dovoljno tekućine, no izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće male obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.  

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike. Treba smanjiti količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće, danju zatvoriti prozore i rolete, kao i umjetna svjetla te što je više moguće električnih uređaja.

Danas vjetar uglavnom slab, baš kao i na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu. More će biti mirno, prema otvorenome uz popodnevni sjeverozapadnjak do umjereno valovito. Najviša temperatura između 28 i 32 stupnja.

U Dalmaciji će prevladavati vedro, duž obale od jutra toplo, danju vruće, osobito u unutrašnjosti. Najviša temperatura zraka bit će između 30 i 34 stupnja. Osvježenje će pružati popodnevni vjetar s mora, umjeren sjeverozapadni, zapadni i jugozapadni, ujutro ponegdje i slaba bura, a kupačima i more – temperature oko 25.

Na krajnjem jugu pretežno vedro, nekima već noćas sparno. Najniža temperatura na obali i otocima rijetko niža od 23. Danju bi mogla porasti mjestimice i do 34 – za kraj lipnja iznadprosječno toplo.

Saharski pijesak u Hrvatskoj se ponovno očekuje sutra i u ponedjeljak, a to je za Večernji list potvrdila Josipa Kuzmić, voditeljica Odjela za pomorsku meteorologiju u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

-U nedjelju, 30. lipnja, i ponedjeljak, 1. srpnja, očekuje se pojava saharske prašine i zamućene atmosfere nad područjem Hrvatske. Naime, nad sjevernom Afrikom prisutna je ciklonalna aktivnost, što dovodi do dizanja prašine, a sljedećih dana po visini će se nad Mediteranom i Jadranom uspostaviti jugozapadno strujanje. 

Nakon sunčane i vruće nedjelje, tijekom koje se u dijelovima kopnene Hrvatske očekuje i preko 35 Celzijevih stupnjeva, u ponedjeljak će kopnene predjele zahvatiti promjena vremena – s pljuskovima, grmljavinom i osjetnim padom temperature, i to najprije na sjeveru i zapadu. U utorak će biti još svježije, još oblačnije te i dalje nestabilno s povremenom kišom i pljuskovima. Ponegdje i s umjerenim sjevernim ili sjeveroistočnim vjetrom.

Sunčano i vruće u Dalmaciji bit će veći dio ponedjeljka, dok će na sjeveru poslijepodne biti lokalnih pljuskova. Prema utorku kiša i pljuskovi sve učestaliji, rašireniji i lokalno izraženiji, osobito, čini se, u Dalmaciji. Vjetar pretežno umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. U nedjelju će ga prolazno zamijeniti jugo.

Sredinom tjedna nastavit će se promjenjivo oblačno i nestabilno s povremenom kišom i hladnije od prosjeka na početku srpnja. Od četvrtka će se vrijeme opet stabilizirati.

I na moru će biti promjenjivo s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, osobito u utorak i srijedu, na sjevernom dijelu već u ponedjeljak poslijepodne. Do tada pretežno vedro i vruće. 

POSLJEDNJE DODANO: