Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63f490d15d7965c1118b457a/80

Izložba "Dalmatinac u novom ruhu" Ružice Rimac u Studiju 21

Otvara se u srijedu i može se pogledati do 1. ožujka
U srijedu, 22.2. u 20 sati u galeriji Studio-21- otvorit će se izložba "Dalmatinac u novom ruhu" diplomirane studentice kiparstva Ružice Rimac, a moći će se pogledati do 1. ožujka.

O umjetnici:
Ružica Rimac
Rođena u Splitu 7. prosinca 1998. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu 2017., te iste godine upisuje preddiplomski studij Kiparstva na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu. Godine 2020. upisuje diplomski studij Kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Diplomirala 2023. pod mentorstvom prof. Nikole Džaje. Sudjelovala je u više skupnih izložbi. Sudjelovala u kiparskoj školi Aleksandra Rukavine „KIPAR 2022.“ u Brtonigli. Dobitnica je Dekanove nagrade 2020.
Izložba je organizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura Nova.

Portret je najintrigantniji žanr povijesti umjetnosti. Čovjeku ništa nije zanimljivije od lica, a erotičnije od nagosti. Čovjek i njegovo lice, tijelo, njegova diskretna golišavost su ono do čega nam je, ne samo u likovnom, nego i antropološkom smislu najviše stalo. Tisućljetna je konfrontacija umjetnika i modela. Sasvim svejedno je li riječ o Dürer i njegovim autoportretima ili o selfijima s bizarno napučenim afektiranjem, koji su preplavili svijet društvenih mreža, pokazuje da smo mi sebi i drugima najveće otkriće. Ne treba čovjek biti vjernik ili umjetnik da shvati metaforu o tomu kako nas stvoritelj gomila kao nanizane lutke teatra mundi.

Prilično je razvidno da izloženi portreti Ružice Rimac u najveselije vrijeme mesopusta, predstavljaju graničnu vrstu portreta, logički i likovno. Jesu li te njene krpenjače uopće portreti?! Ili možda smion i zajedljiv komentar na račun male plastike na temu imaginarnih osoba. Taj lebdeći postav pažljivo poredanih glava od krpe, ovješenih o niti u izokefalijskom nizu ukazuje na portrete, makar vrlo groteskne. Tu je, naime prepoznatljiv geštalt iako tu nema uvriježenih šavova lubanjskih kostiju, čela, noseva i zatiljaka. Krpenjače su portreti onoliko koliko su portreti Arcimboldijeva djela od voća i povrća. Njima nedostaje dominantna paradigma: mimetičko prepoznavanje lica, izraza i emocija, ono što se
konvencionalno na portretu treba dogoditi i s njime sroditi; naime, portretu kojemu ne možemo tumačiti izraz i emociju nedostaje glavno obilježje, markeri koji ga čine onim što jest. A pokušati jasno odrediti neodredivo je uzaludna, kontradiktorna vrlina zadatka.

Međutim, Ružica Rimac predlaže na svojoj prvoj samostalnoj izložbi svoju vlastitu metodu proučavanja portreta. Portret kao panoptikum metamorfoza, gužvanih dronjaka imaginacije, bez već spomenutog klasičnog reciprociteta umjetnika i onoga tko mu nasuprot sjedi. Otud je ideja zrela za patent. Nemamo mi te njene portrete zapravo s kim usporediti jer, s reprezentacijskog motrišta, u toj izokefaliji nema glava naših suvremenika, kao što ih ima, čak i neodgonetljivo na frizu Šibenske katedrale, barem obezglavljenih političara, nešto prepoznatljivo groteskno da ne povrijedi utvrđeni žanr. Te glave bez trupova su granični izraz između umjetničke propozicije, suda i umjetničkog djela, patke i zeca, Wittgensteinovove ambivalencije između opažanja i interpretacije u slobodnoj igri imaginacije.

Imaginacija supervenira nad umjetničkom intencionalnosti, imanentnom obilježju naše svijesti da je o nečemu izvan nas. Makar je bizarno tu intencionalnost fizički omeđiti uparenim bječvama i krpenjačama, preko pletiva i igala zabodenih u klupko, koje se doimaju u mojoj svijesti silno egzorcistički. Napuniš i pokrpaš iglom neke dronjke, zategneš ih i opustiš dok a imaginacija radi punom parom i dok ne ugledaš animula u tvarnom zakulisju jedne obične krpe. Portret koji nije simulakrum. Uostalom, Cezane je smatrao da, sa slikarskog motrišta i perspektive, u očima i na licu nema ničeg bitno drukčijeg od mrtve
prirode, košare s voćem. Dražesna je ta nepronična igra formom. Dok gledam tu kolosalnu, totemsku otečenost i dijelove lica smještenih nasumice, pada mi na pamet Malrauxova primjedba kako Picassova glava Dore Mar polemizira s glavama s Uskršnjeg otoka.

Kad se čovjek ujutro, nakon pijane noći, ustane uvijek je nekako zgužvan, pufnast, natečen, pogotovo ako nije mlad i ne treba ti puno fantazije da to što vidi u ogledalu smatra manirističkom slikom sebe samoga. Portreti Ružice Rimac su ti pijane vodorige s frizova gotičkih katedrala, neiscrpna metamorfoza varijacija koje izazivaju dvojak osjećaj, naime, osim što u sebi imaju nešto bizarno i šaljivo, imaju i strahotno. Ta udružena kiparska ironija dobro se ušiva u epohu sveopće karnevalizacije i spektakla, dosjetke i hira. Portreti nisu stoga samo puke forme bizarne deformacije, luđačka distorzija i transgresija, nego i psihološka dislokacija naše stvarnosti u umjetničku formu, koja je kao i život, lutrijsko kolo tuge i sreće, nešto između stvarnog i fantastičnog.

Dr.sc. Dalibor Lovrić

hr Tue Feb 21 2023 10:37:37 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641dffd95d796503868b457e/80
Foto: DN

Važnosti promicanja ekologije mora i održivog ribolova: Održana prva panel diskusija Pomorske škole u Splitu

Koncept gostovanja osmišljen je na način da učenici tijekom prezentacija, predavanja i kroz „ćakule“ o morskom svijetu, održivom ribolovu i ekologiji mora dobiju stručne odgovore za sva područja njihovog interesa, daljnjeg školovanja i rada u struci
Kroz školski projekt „Ćakulajmo o moru“ Pomorske škole u Splitu po prvi put u Republici Hrvatskoj objedinila se znanost, visokoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje srodnih struka u cilju dodatne edukacije i savjetovanja učenika ribarsko-nautičkog smjera. Četverogodišnje  obrazovanje ribarsko-nautičkog tehničara jedino se može upisati u Pomorskoj školi u Splitu. Bivši učenici škole rade na ribarskim brodovima, a obrazovanje većinom nastavljaju na Sveučilišnom odjelu za studije mora i Pomorskom fakultetu u Splitu.  

Gosti u projektu bili su eminentni stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu i bivši učenik ribarsko-nautičkog smjera koji radi na koćarici, inače student Pomorskog fakulteta u Splitu. Koncept gostovanja osmišljen je na način da učenici tijekom prezentacija, predavanja i kroz „ćakule“ o morskom svijetu,  održivom ribolovu i ekologiji mora dobiju stručne odgovore za sva područja njihovog interesa, daljnjeg školovanja i rada u struci.  

Na prvom školskom panelu dr. sc. Nedo Vrgoč pomoćnik ravnateljice Instituta za oceanografiju i ribarstvo (voditelj Laboratorija za ribarstvenu biologiju; znanstveni savjetnik u trajnom zvanju) učenicima je prezentirao utjecaj ribolova na biološku raznolikost, značaj Jabučke kotline i provedbe mjera zaštite, aktualno stanje populacija ovog mrjestilišta i rastilišta gospodarski važnijih vrsta uz osvrt na međunarodnu znanstvenu suradnju i suradnje Instituta sa ribarima. Pored doprinosa općem znanju o biologiji, ekologiji i dinamici populacija istraživanih vrsta, temeljni cilj istraživanja koja obavljaju djelatnici Laboratorija jest ustvrditi i preporučiti načine provođenja dugoročno održivog iskorištavanja morskih organizama u svrhu očuvanja i zaštite ekosustava mora.

Doc. dr. sc. Marin Ordulj zamjenik pročelnice Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu, čiji je istraživački interes ekologija morskih mikrobnih zajednica u vodenom stupcu s posebnim osvrtom na morske viruse i njihov učinak na mikrobne zajednice, učenicima je prezentirao ustroj Odjela, rad u laboratoriju, te nastanak prvog piva na svijetu napravljenog pomoću kvasca izoliranog iz mora. Naime, profesor je bio mentor diplomskog rada studenta Petra Puškarića u sklopu kojeg je nastalo pivo „Morski kukumar“. Znanstveni dio istraživanja obavljen je koristeći opremu i laboratorij Sveučilišnog odjela za studije mora. 

O radu na koćarici pričao je Darko Jurin bivši učenik ribarsko-nautičkog smjera i student Pomorskog fakulteta u Splitu. Uz kapitalca, fotografijama s terena dočarao je i jedan neobičan „ulov“ te iskustvo; deblo koje je uništilo mrežu. Naglasak je stavio na vrstu i količinu otpada, prvenstveno plastike, koju izvuče te važnost njezinog uklanjanja iz mora. Učenici eko grupe „Zdravo more“ naveli su primjere raznovrsnog otpada kojeg su uklonili iz morskog okoliša u brojnim dosadašnjim eko akcijama, a kroz diskusiju svi sudionici su se složili po pitanjima potrebe promicanja ekologije mora i održivog ribolova.

Kroz nova stručna gostovanja u školi i posjete učenika ribarsko-nautičkog smjera s Institutom za oceanografiju i ribarstvo i Sveučilišnom odjelu za studije mora dogovorena je daljnja suradnja. Mentori projekta „Ćakulajmo o moru“ su Marijana De Marchi (prof. ribarsko-nautičke skupine predmeta) i Ivan Roščić (prof. nautičke skupine predmeta, voditelj smjene). 


hr Fri Mar 24 2023 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641de62b5d796503868b456c/80
Foto: DN

Odličan odaziv na još jednu pub kviz večer u Forumu mladih SDP-a Split

Kviz je bio streaman uživo te se uključilo oko 40 osoba koje su pratile i odgovarale na pitanja online
Forum mladih splitskog SDP-a održao je drugi pub kviz, a reakcije sudionika su bile i više nego odlične. Forum mladih je u suradnji s Marinom Mustapićem i Petrom Kordićem jučer ponovo organizirao pub kviz, koji se događa dva puta mjesečno u prostorijama SDP-a na Bačvicama. Kviz je vodila Daniela Čalušić. Uz zabavnu atmosferu, besplatno pivo i izazovna i zanimljiva pitanja, za one najbolje bile su osigurane nagrade od strane burger bara Plan B i Kebabsita.

Kviz je bio streaman uživo te se uključilo oko 40 osoba koje su pratile i odgovarale na pitanja online.

- Zahvaljujemo se svim ekipama koje su svojim dolaskom doprinijele uspjehu kviza, a posebno čestitamo pobjedničkim timovima na izvrsnom znanju. - kazali su organizatori.

Ako tražite novu i zabavnu aktivnost za izlazak s prijateljima ili želite testirati svoje znanje ili upoznati nove ljude posjetite nas za 15 dana kad se održava novi pub kviz na adresi Šetalište Bačvice 10.

hr Fri Mar 24 2023 19:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5ebdc84e6f2ab8fb298b458e/80

Odlična spiza i povoljne cijene i ovog vikenda u restoranu Rus!

Specijalitet kuće je divljač s njokima po cijeni od osam eura
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.
Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. 

Tako je na meniju divljač s njokama, a ako to nije vaš prvi izbor u ponudi restorana možete pronaći ukusne rižote, mesne plate, pizze ili dalmatinsku pašticadu. 

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering!

Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!

hr Fri Mar 24 2023 16:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641dbd9f5d7965667e8b46cb/80
Foto: DN

Za manje od mjesec dana nad Splitom se podiže šator, po prvi put stiže s festivalom za suvremeni cirkus

Osim umjetnika ove godine festival će ugostiti i oko 120 međunarodnih cirkuskih profesionalaca jer je ''Festivalu neobičnih obitelji'' dodijeljena titula domaćina godišnje skupštine mreže Circostrada
Četvrto izdanje festivala suvremenog cirkusa "Festival neobičnih obitelji" koji će se u Splitu održati od 18. do 22. travnja 2023. donosi četiri puta više programa, čak 19 predstava iz osam zemalja u pet dana, ali i dolazak prvog suvremenog cirkuskog šatora u grad.

Osim umjetnika ove godine festival će ugostiti i oko 120 međunarodnih cirkuskih profesionalaca jer je ''Festivalu neobičnih obitelji'' dodijeljena titula domaćina godišnje skupštine mreže Circostrada.

Program u kojem će u 19 predstava sudjelovati 44 cirkuska umjetnika nudi pregled lokalne i regionalne suvremene produkcije, a osim toga, i uvid u zajednicu, okruženje i okolnosti u kojima nastaju i izvode se suvremene cirkuske predstave na ovim prostorima.

-Sve lokacije na kojima se izvode predstave nalaze se van centra grada. Programiranjem daleko od epicentra turizma, uz vođene šetnje i kritička promišljanja, ističemo fenomen prekomjerne turistifikacije u kojem su Split i regija utopljeni. Utjecaj turizma na svakodnevni život lokalnog stanovništva potaknuo nas je da postavimo kritično tlo i za promišljanje vlastite prakse kao i praksi europske cirkuske scene – kazala je Antonia Kuzmanić, umjetnička direktorica Festivala neobičnih obitelji.

U bogatom programu interes publike zasigurno će izazvati predstava ''Runa'' sirijskog akrobata Amera Kabbani koja istražuje kontradikcije europskog stanja blagostanja progovarajući iz perspektive migranta iz zemlje zahvaćene ratom. Zatim predstava ''Duel'' koja je nastala u suradnji hrvatskih i srpskih akrobata s renomiranim francuskim kolektivom Un loup pour l'homme, a ulaznica više će se sigurno tražiti za 45 minutni žonglerski kaos francuskog kolektiva LPM.

Kroz „Žonglerski koncert“ zainteresirani će vidjeti kako slovenski Mismo Nismo zamišlja boys-girl band koji progovara o uspjehu i padu kapitalizma, a Splićanka Dora Komenda govori o neuspjehu i suočavanju s pogrešnim izborima kroz „Konstrukt“, predstavu koja je nominirana za titulu laureata circusnexta 2022-2023.

Ovogodišnje festivalsko izdanje organizirano je u suradnji triju organizacija ROOM 100 iz Splita, Cirkusfera iz Beograda i Cirkorama iz Zagreba koje više od pet godina intenzivno surađuju i rade na razvoju suvremenog cirkuskog sektora u regiji.hr Fri Mar 24 2023 16:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .