Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fe5dd7d6f52dfa6788b47b5/80

[FOTO] Nadbiskup Barišić predvodio božićnu misu u splitskoj prvostolnici

U koncelebraciji su bili: kapelnik splitske prvostolnice mo. don Šime Marović, don Marko Ćubelić i don Nikola Šakić.
U svojoj je propovijedi nadbiskup Barišić govorio o utjelovljenoj Božjoj Riječi, vječnom Logosu, govoru Božje ljubavi. U teološko-mističnoj viziji evanđelist pokušava osvijetliti otajstvo betlehemske noći - novorođenčeta u štali, na slami svečanim, kratkim i sadržajnim riječima: „U početku bijaše Riječ… i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog“ (Iv 1,1).

„Sve postade po njoj… svemu što postade u njoj bijaše život… Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet… I Riječ tijelom postade i nastani se među nama.“ U tom svjetlu, istaknuo je nadbiskup Barišić, riječju „bijaše“ apostol Ivan ukazuje na trajnost, vječnost, nešto što nema početka - što je odvjeka.

Podsjetio je da tu istinu vjere ispovijedamo u Vjerovanju te da je Božja Riječ „su-vječna i istobitna s Ocem. Rođena je od Oca bez majke, kako kaže sveti Augustin, a utjelovio se i čovjekom postao od majke bez zemaljskog Oca. Utjelovljenje Božjeg Logosa blagovijest je i velika radost za čitav ljudski rod. Nebeski glasnik poziva i hrabri betlehemske pastire da se ne boje, jer se za sav narod rodio Spasitelj - Krist Gospodin, a vidljivi znak je novorođenče u štali na slami (Usp. Lk 2, 11-12).“

Govoreći o Bogu ljubavi i ljubavi koja oslobađa i spašava, naglasio je da sam „Bog ponizno nam prilazi u nemoćnom betlehemskom Djetetu da nas dozove i približi k sebi. Novorođenče ne pobuđuje strah nego budi u nama ljubav, pažnju, empatiju, bliskost, prihvaćanje… Čini nas sposobnima: pomoći, podijeliti, stati uz potrebne… Budi i rađa u nama novog čovjeka: iskrena, autentična, jednostavna, ponizna, skromna, čistijeg srca i pogleda. To što svako novorođenče donosi u našu sredinu, daleko više na božanski način daruje nam utjelovljena Božja Riječ u otajstvu betlehemskog Djeteta - Boga koji iz ljubavi prema nama čovjekom posta. On posta jednim od nas, približivši se k nama, da i nas približi k sebi i međusobno jedne drugima; da uveća našu radost, umnoži život, obogati zajedništvo, otvori nam nadu. Pored svih nepovoljnih okolnosti Božić se ne odgađa, nego događa. Neovisno o nama, za nas. Ne spašavamo mi Božić, nego Božić nas spašava.“

Upozorio je da Božji Logos nije ideja, teorija, apstrakcija, želja, nego tijelo - čovjek - nama u svemu jednak osim u grijehu. Sveti Luka u evanđelju koje čitamo na božićnoj polnoćki za njega kaže da je Spasitelj „za sav narod“ (Usp. Lk 2, 10) te je u tom kontekstu mons. Barišić kazao da riječ pan-demos znači „za sav narod“.

„Pandemija znači nešto što zahvaća i što se odnosi na sav narod. Tako virus ili bolest može biti pandemijska. No, riječ pandemija - za sav narod - najbolje pristaje uz radosni događaj rođenja Spasitelja - Krista Gospodina. Isus Krist je oslobođenje, ozdravljenje i spasenje za sav narod - pan-demos. Dakako, ne samo za jedan narod, nego za sve narode svijeta, za čitav ljudski rod. Štoviše, utjelovljeni Božji Logos zahvaća kozmičku pandemiju spasenja, ne samo ljudskog roda, nego i svega stvorenoga, jer svemu što postade u Božjem Logosu bijaše život (Usp. Iv 1, 3-4).“

Na kraju svoje propovijedi podsjetio je da „Božja ljubav koja govori u svome Sinu, betlehemskom Djetetu, očekuje i naš odgovor ljubavi. Krajnje je vrijeme da se to dogodi u iskrenom i zahvalnom susretu ovoga Božića. Neka nas iskreni susret s Utjelovljenom Božjom Riječju osposobi da njegovim srcem i pogledom vidimo sebe i svoje bližnje u njihovim potrebama. Iznad svega neka nas osposobi da prihvatimo sve ljude u njihovu dostojanstvu Božjih sinova i kćeri, naše braće i sestara. Po otajstvu Božića mi smo “fratelli tutti“ - svi smo braća, kako to naglašava papa Franjo. Pristupimo betlehemskom Djetetu - Bogu ljubavi!

Bogu, koji prihvaća sve okolnosti našega života: grešnost i ograničenost, sve poteškoće i križeve, tame i nesigurnosti. Rodio nam se Logos Božji koji daje smisao našim križevima i poteškoćama. Svojom ljubavlju prati naše korake u nadi spasenja“, kazao je nadbiskup Barišić poželjevši svima sretan Božić, poželjevši svima radostan i blagoslovljen Božić, a na osobit način svim bolesnima i usamljenima, dežurnima, liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Misno slavlje uveličalo je pjevanjem samo nekoliko pjevača Prvostolnog zbora sv. Dujma uz orguljašku pratnju katedralnog orguljaša mo. don Ivana Urlića. Misu su izravno prenosili: Televizija Jadran, YouTube kanal i Facebook profil Splitsko-makarske nadbiskupije.
hr Fri Dec 25 2020 13:48:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d80db7029111c5e858b45d1/80
Foto: Pixabay

Fuchs: Ako situacija bude ovakva ili bolje učenici bi se mogli vratiti u školske klupe

Odgovorio je na pitanje kako to da se u školu išlo u vrijeme kad je epidemiološka situacija bila loša, a sad kad je bolja, uglavnom se ide s online nastavom.

U petak poslijepodne je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs održao online sastanak sa svim ravnateljima škola. Najavio je moguć povratak u školske klupe za učenike nižih razreda, javlja Dnevnik.hr

Odgovorio je na pitanje kako to da se u školu išlo u vrijeme kad je epidemiološka situacija bila loša, a sad kad je bolja, uglavnom se ide s online nastavom.  

"Prošle godine smo pomno pratili epidemiološku situaciju i držali smo stvar sukladno pokazateljima pod kontrolom. Kad je dosegnula u negativnom smislu vrhunac mi smo uspjeli do kraja dovesti polugodište. Tjedan dana prije je uvedena online nastava u srednjim i nastavljena je pauza boravka učenika u školama preko zimskih praznika. Onda smo ih opet presložili ne bismo li dobili dodatnih desetak dana, uključujući vikende i time smanjili gužve u prometu'', rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Kaže kako je ova odluka donesena upravo zbog bolje epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj. ''Sada smo došli do jedne bolje epidemiološke slike nego li tada i upravo zbog toga, da se trend oko transportnih rješenja eventualno pogoršao, idemo oprezno. Prvo ćemo pustiti niže razrede, od prvog do četvrtog za koje smo gotovo 100% sigurni da nisu značajni faktor u širenju zaraze, a onda nakon tjedan, dva, ovisno o epidemiološkoj situaciji poslat dijelove obrazovnog sustava u nastavu 'licem u lice''', kazao je Fuchs.

''Ako situacija bude ovakva, nadam se i bolja, da će se svi učenici vratiti u školske klupe. Ukoliko se ipak online nastava odulji, neki ravnatelji inzistiraju na pisanju ispita uživo. ''Ravnatelji su aktivni, najbolje znaju kako i na koji način iskoristiti određene prednosti u obrazovnom procesu'', rekao je Fuchs.

Čak 17 škola u Banovini je tražilo odgodu nastave koja im je odobrena. Ministar je rekao kako se državna matura se neće pomicati. ''Imajući to u vidu, za učenike s tog područja postoji nekoliko modela kako ćemo to nadoknaditi. U prvom redu to će ovisiti o tome hoće li nadoknada nastave biti potrebna za tjedan ili dva ili nešto duže. O tome će ovisi koji će biti modalitet'', istaknuo je Fuchs.

20 nastavnika najavilo je odlazak iz županije. 

''Morat ćemo pronaći nove ljude, 222 djelatnika škola se nalaze izvan područja zahvaćeno potresom. 22 se ne kane vratiti. Onoga koga nema morat ćemo zamijeniti. Kako? Ne znam, ali zamjene se konstatno događaju u obrazovnom sustavu što se tiče nastavnika i učitelja'', zaključio je ministar u Dnevniku NoveTV.

hr Fri Jan 15 2021 21:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f60ae39daf72d78988b457f/80
Foto: DalmacijaNews

Vlada u ponedjeljak o otpisu režijskih troškova za energiju stradalima u potresu

Vlada će na sjednici u ponedjeljak usvojiti zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima, rekao je u petak Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

"Vezano uz plaćanje troškova za grijanje na potresom pogođenim područjima, predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima ministra gospodarska i održivog razvoja Tomislava Ćorića i predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića", rekao je Milić te dodao da će Vlada na sjednici u ponedjeljak usvojiti zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima.

"Predsjednik Vlade o tome je izvijestio i sisačko-moslavačkog župana Žinića koji se zalagao za donošenje takve odluke kojom se želi pomoći našim sugrađanima koji su najpogođeniji nakon razornog potresa", dodao je glasnogovornik Vlade.

hr Fri Jan 15 2021 20:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6001d1c66f52df17a18b46f6/80

Bulj: Najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji farmu ne može priključiti na vodovodnu mrežu zbog aljkavosti Vodovoda

I sam vlasnik OPG-a, g. Ivan Putnik, rekao je da im je najveći problem voda, a da su posao započeli bez ičega, bez traktora, bez kvadrata zemlje, od same nule.
Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj danas je u obraćanju javnosti upozorio na sramotan odnos prema najvećem proizvođaču mlijeka u Dalmaciji, OPG-u Putnik u Sinjskom naselju Brnaze koji farmu s više od 50 muznih krava ne može priključiti na vodovodnu mrežu, i to sve, kako kaže Bulj, zbog aljkavosti Vodovoda Cetinskog kraja.

Miro Bulj rekao je da iz problema s priključkom vode u OPG-u Putnik proizlaze i drugi problemi koji se generiraju, kao npr; ostvarivanje mogućnosti sredstava koja su im odobrena da ih koriste iz EU fondova, ali očito lokalni vodovod i lokalna jedinica nemaju interes da riješe taj problem da bi se modernizirao ovaj projekt unutar OPG-a.

Umjesto da se ova obitelj koja je najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji potiče, ona u svom razvoju ima mnoge kočnice. Zbog ostvarivanja EU fondova, da bi projekt mogao dalje krenuti svojim tijekom, OPG Putnik mora imati priključak vode.“

I sam vlasnik OPG-a, g. Ivan Putnik, rekao je da im je najveći problem voda, a da su posao započeli bez ičega, bez traktora, bez kvadrata zemlje, od same nule.

Digao sam kredit, novci su već svi uplaćeni, strojevi su već skoro stigli, ali sad čekamo vodu da bismo mogli predati papire i dobiti povrat 50 posto. Kad stigne mljekovod za 10 muznih krava, ja ne mogu za njega koristiti vodu iz podzemlja. Osim toga za šest mjeseci moram tražiti uporabnu dozvolu, a ako nemam hidrat na objekt, to nije moguće. Dobili smo EU dozvolu i moramo ispuniti EU standarde.“ – objasnio je Putnik.

„Dok selo ne bude na čelu i dok se ne bude ulagalo u selo i seljaka, do tada ne ćemo imati bogatu Hrvatsku. Pozivam mjerodavne da se ne igraju sa sudbinama ljudi. Pozivam mjerodavne i da ne zatvaraju nos kad dolazi stočar jer im smeta miris krava, nego neka riješe ovaj problem jer jedino što može pomoći ovom narodu je naša domaća proizvodnja. Sramotno je da je čovjek koji je najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji ostavljen sam sa sobom. Još jednom pozivam nadležne, gradsku i županijsku vlast, a poglavito Vodovod Cetinskog kraja da omoguće priključak vode OPG-u Putnik i da se napokon ne zatvaraju nosevi pred našim stočarima nego da ih se potiče“ – naglasio je Bulj.
hr Fri Jan 15 2021 18:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6001cdc66f52df9ca38b457b/80
Foto: HGSS

HGSS-ovci iz bunara izvukli 250 kilograma tešku junicu

Akcija koja je jučer započela, danas je uspješno okončana

Jučer je HGSS Stanica Split zamoljena za pomoć pri spašavanju junice koja je upala u bunar Kod Lećevice u dalmatinskoj zagori. Junica je teška oko 250 kg. 

Danas je akcija uspješno okončana i junica je na sigurnom, poručili su iz HGSS-a.


hr Fri Jan 15 2021 18:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .