Kako razlikovati gripu od koronavirusa?

Nekoliko velikih zračnih prijevoznika, kao što su Lufthansa i BritIsh Airways, ukinuli su letove prema Kini. Dobra vijest dolazi iz Australije, gdje su znanstvenici uspjeli u laboratoriju uzgojiti novi virus, što bi moglo ubrzati postupak razvijanja cjepiva. Većina zaraženih ipak će preboljeti virus i ostati živi. Stopa smrtnosti za sada je između 2 i 3 posto. A u Wuhanu istodobno bez prestanka traju radovi na novim bolnicama koje bi trebale biti završene u rekordnom roku.

Nema velike razlike između gripe i koronavirusa

Domagoj Drenjančević, voditelj odjela za kliničku mikrobiologiju u osječkom KBC-u objasnio je reporterki Dnevnika Nove TV mogu li pacijenti sami prepoznati simptome obične gripe i bolesti uzrokovane koronavirusom.

“Koronavirus uzrokuje respiratornu infekciju nalik svim drugim infekcijama dišnog sustava. Između gripe i korona virusne infekcije zapravo nema neke velike razlike.

Štoviše kad se opisuje infekcija uzrokovana koronavirusom kaže se da je to gripi nalik infekcija sa svim onim simptomima koji su odlike i gripe. Ne postoji pravi način razlikovanja na osnovu kliničkih znakova, ali ono što može uputiti na sumnju je boravak u epidemijski zahvaćenom području ili boravak sa osobom koja dolazi iz tog područja”, kaže Drenjančević.

Postoji više načina i mogućnosti da se zaštitite, objašnjava liječnik, a to su učestalo pranje ruku ili utrljavanje dezificijensa na bazi alkohola, a jako je važno da oboljeli od respiratornih infekcija zaštite ljude oko sebe tako da kišu i kašlju u rupčić ili odjeću te kasnije te predmete dobro i sigurno zbrinu, piše dnevnik.hr

POSLJEDNJE DODANO: