PITA SE HRVATSKA STRANKA PRAVA

Danas se otvara omiška obilaznica: “Stigla je do svoje golgote, a kada će doživjeti uskrsnuće?!”

Danas se otvara omiška obilaznica, a povodom toga Hrvatska stranka prava poslala je priopćenje u kojem navode kako ih to doista veseli no kako su oni ipak zagovornici korekcije osnovnog prometa, a to znači da traže da se zapadni dio obilaznice Omiša izmjeni umetanjem čvora “Zakučac”. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Privremenim prometnim rješenjem i puštanjem u promet obilaznica Omiša, odnosno spojem iste preko tunela “Komorjak sjever” na državnu cestu D70  u čvora “Zakučac” ostvario se dio dugogodišnjeg sna stanovnika Omiša i svih onih koji imaju potrebu izbjeći prometne gužve kroz samo srce našega Grada na svom putu od Splita u smjeru Makarske i obrnuto, što nas zaista veseli.

S druge strane dugi niz godina uz renomirane prometne stručnjake zagovornici smo korekcije osnovnog projektnog rješenja, na način da se zapadni dio obilaznica Omiša izmjeni umetanjem čvora “Zakučac” (“Omiš centar”) s osnovnim ciljem integracije prometnih tokova i njenim povezivanjem s državnom cestom D70, kako iz pravca Makarske još nužnije i potrebnije iz pravca Splita.  

U tom svom nastojanju i nametanjem logičnog prometnog rješenja izrečeno je argumentirano veći niz stručnih, političkih dopisa i zahtjeva upućenih na sve adrese i razine koji su obznanjeni i dostupni široj javnosti.

Danas na dan otvaranja obilaznice Omiša svim sudionicima društvenog i političkog života, a prije svega Hrvatskim cestama d.o.o. upućujemo poruku da je grad Omiš kroz izmjene i dopune svog prostornog plana (VII) u donošenju tunel od cca 1400 metara uvrstio u svoj prostorni plan, što očekujemo da se dogodi i u izmjenama i dopunama županijskog prostornog plana.

Bez obzira na činjenicu da Hrvatske ceste skoro planiraju raspisati natječaj za izvođenje radova na nastavku izgradnje obilaznice Omiša prema Dugom Ratu sukladno postojećoj projektnoj dokumentaciji još jednom ističemo da za integraciju prometnih tokova i umetanje čvora “Zakučac” (“Omiš centar”)  nije kasno.

Upravo zato na dan privremenog privođenja obilaznice Omiša prometnoj svrsi apeliramo da kroz raspisani natječaj izrade prostorno-prometne-građevinske studije cestovne mreže na širem području grada Omiša ispravite učinjene greške i integrirate prometni tok na povijesnom prostoru Omiša i Poljica u jedan jedinstveni prsten “ljubavi” jer ovaj hrvatski kraj i njegovi  stanovnici to zaslužuju.

Naravno da pri tom treba svakako napomenuti da je uz gore navedeno potrebno iznaći rješenje spoja obilaznice Omiša s gradskim naseljima Mlije i Borka, a stanovnicima srednjih Poljica (Tugara i Srinjina) osigurati što skoriju rekonstrukciju županijske ceste ŽC 6142 kako bi gušći promet preko njihovih naselja do konačnog dovršetka brze ceste Mravinci (D1) -TTTS-Postrana-Krilo Jesenice-Dugi Rat-Omiš bio što sigurniji. 

Današnjim dolaskom do svoje Golgote izdržala je ona sve projektantske greške, uvrede i poniženja, rijetki su Šimini Cirenci i Marije Magdalene koji su joj olakšali križni put, a vas odgovorne molimo još jednom da joj osigurate uskrsnuće !

POSLJEDNJE DODANO: