PRILIKA ZA RAZMIŠLJANJE

Danas se obilježava Međunarodni dan obrazovanja

Međunarodni je dan obrazovanja, koji je prije šest godina uspostavila Opća skupština UN-a.

Krajem 2018. godine Međunarodni dan obrazovanja proglašen je kako bi se istakla važnost obrazovanja za mir i održivi razvoj, prenosi HRT.

Ovaj dan predstavlja priliku za razmišljanje o važnosti obrazovanja u izgradnji prosperitetnijeg društva. Njime se ukazuje na probleme diljem svijeta i promoviraju projekti koji svakom djetetu daju jednaku priliku na obrazovanje.

UN-ova rezolucija tako navodi da: „obrazovanje igra ključnu ulogu u izgradnji održivog i otpornog društva i doprinosi postizanju svih ostalih ciljeva održivog razvoja; povećava produktivnost pojedinaca i jača potencijal za ekonomski rast, razvija vještine potrebne za dostojanstven rad, razvija profesionalne vještine potrebne za održivi razvoj, uključujući u područjima vodoprivrede i sanitacije, zelene energije i očuvanja prirodnih resusa; pomaže iskorijeniti siromaštvo i glad, doprinosi poboljšanju zdravlja, promiče rodnu ravnopravnost i može doprinijeti smanjenju nejednakosti, promociji mira, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava“.

Ovaj dan prilika je za razmatranje postignuća u području obrazovanja, ali i za promišljanje o izazovima koji još uvijek postoje u ostvarivanju obrazovnih ciljeva diljem svijeta.

Jedan od ključnih ciljeva Međunarodnog dana obrazovanja jest poticanje jednakosti u pristupu obrazovanju. Jednak pristup kvalitetnom obrazovanju temeljni je preduvjet za izgradnju pravednog društva.

Svaka osoba, bez obzira na svoj socioekonomski status, spol, dob ili geografski položaj, trebala bi imati priliku razvijati svoje potencijale i doprinositi društvu.

POSLJEDNJE DODANO: