SIMBOL SLOBODE I PONOSA

Danas obilježavamo naš Dan Državnosti

Republika Hrvatska ponovno slavi svoj Dan Državnosti, u čast ključnog trenutka u svojoj povijesti – konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine. Ovaj dan predstavlja ne samo simbol slobode i suverenosti, već i početak procesa osamostaljenja Hrvatske.

Sjećanje na 30. svibnja 1990. godine budi ponos među građanima, prisjećajući se hrabrosti i odlučnosti političkih lidera toga vremena. Tog sudbonosnog dana, nakon višegodišnjih borbi, Hrvatska je konačno kročila prema demokraciji, okončavajući dugu vladavinu komunističkog režima. Prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor bio je simbol novog početka. U svojem inspirativnom govoru, prvi predsjednik Franjo Tuđman istaknuo je važnost stvaranja suverene i demokratske Hrvatske. Uz podršku naroda, Sabor je zacementirao put prema neovisnosti i suverenosti zemlje.

Nakon višestrukih promjena u obilježavanju ovog važnog datuma, vraćanjem Dana Državnosti na 30. svibnja ponovno se obnavlja spomen na temelje moderne Hrvatske. Ova odluka izazvala je zadovoljstvo među mnogim građanima koji su prepoznali povijesnu važnost ovog dana.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Državnosti bit će prigoda za prisjećanje na hrabre korake koje je Hrvatska poduzela u svojoj borbi za slobodu i neovisnost. Svečanosti diljem zemlje bit će obogaćene kulturnim događanjima, prisjećanjem na žrtve Domovinskog rata te odavanjem počasti hrabrim braniteljima.

Dan Državnosti, vraćanjem na 30. svibnja, podsjeća nas na temelje naše suverenosti i slobode, te nas potiče da gledamo u budućnost s pouzdanjem u vrijednosti demokracije, suvereniteta i europskih integracija.

POSLJEDNJE DODANO: