HRVATSKA JEDNA OD VODEĆIH ZEMALJA

Danas obilježavamo Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Danas se obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva. Hrvatska uživa status najuspješnije članice Eurotransplanta i jedna je od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa, kaže doktor Adriano Friganović. U današnje doba popis organa i tkiva koji se mogu presaditi prilično je dug.

– Sam eksplantacijski program je izrazito kompliciran i složen zato što uključuje jako puno dionika. Tu su nacionalni koordinator, bolnički koordinator, to su eksplantacijski timovi, transplantacijski timovi. Naravno da postoje razlike u tome koliko koji organ može čekati, srce je tu najkraće, dakle srce se mora transplantirati unutar četiri sata, jetra unutar sedam, bubreg može i duže od 24 sata, vi morate koordinirati ne jedan tim, nego više timova, od toga da se ode po organ, da se primatelj priprema i naravno da je tu onda i kirurški postupak koji je isto složen i uključuje kirurške timove – objašnjava dr. Friganović.

Operacije mogu trajati i do deset sati, ali su u vrlo velikom postotku uspješne i pacijentima mogu znatno produžiti život. Građani stoga pokazuju veliku otvorenost prema darivanju organa. Smatraju kako je velika stvar ako nekome mogu produžiti život svojim zdravim organom. Kažu i kako je to humana gesta i nešto što je potrebno poticati.

Ako živuća osoba želi postati donor, može zatražiti donorsku karticu i time potvrditi da nakon smrti dopušta eksplantaciju. Ako, pak, želite postati donor nakon smrti, potrebna je suglasnost obitelji, piše HRT.

POSLJEDNJE DODANO: