TOLERANCIJA I RAVNOPRAVNOST

Danas na Matejušci: Podizanje zastave duginih boja uoči 13. splitskog Pridea

Danas će se na Matejušci vijoriti zastava duginih boja kao najava 13. splitske Povorke ponosa koja će se održati u subotu 6. 7. s početkom u 17h.

Tema ovogodišnjeg Split Pridea je bivanje i sigurnost u javnom prostoru.

– Podizanje zastave duginih boja simbolizira našu prisutnost u ovom gradu. Svi znamo da LGBTIQ+ osobe u Splitu postoje. Statistički, jedna od 10 osoba nije straight. Split Pride i prijateljske udruge već godinama okupljaju živu i rastuću zajednicu ljudi. Mi smo međusobno svjesni jedni drugih, ali se naše postojanje u društvu previđa što dovodi do svakakvih vrsta diskriminacije. Zato je potrebno na ovaj način pokazati da smo tu, da tu živimo, radimo, volimo i postojimo.

Činjenica da smo, kao i svake godine, zastavu podizali u pratnji policije te da će je čuvati zaštitarska služba, pokazuje koliko je naše postojanje i sigurnost u javnom prostoru klimava. Onog dana kada nam za zastavu i za Pride ne bude trebala policija i zaštitari moći ćemo reći da smo postigli ravnopravnost.

Međutim, najvažnije od svega je da naša zastava simbolizira i ljubav i i prihvaćanje. Podižemo je jer želimo učiniti Split otvorenijom i tolerantnijom sredinom u kojoj su svi ljudi dobrodošli i u kojoj se nitko ne treba bojati hodati u javnom prostoru. – naveli su organizatori u priopćenju.

POSLJEDNJE DODANO: