OTPOR PROTIV FAŠIZMA I NACIZMA

Dan antifašističke borbe: Sjećanje na početak otpora

Dan antifašističke borbe, koji se obilježava 22. lipnja, predstavlja državni blagdan kojim se sjećamo osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine. Taj odred, prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe, simbolizira početak organiziranog otpora protiv fašizma i nacizma.

Ovaj značajan datum vraća nas u 1941. godinu kada je u šumi Brezovica osnovan Prvi sisački partizanski odred, čiji su zapovjednici bili Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković. Osnivanje odreda uslijedilo je nakon napada Njemačke na Sovjetski Savez, čime je započela intenzivna antifašistička borba na ovim prostorima.

Među 77 boraca našli su se i istaknuti pojedinci poput Mike Špiljka i Nade Dimić. Antifašistički ustanak koji je započeo u Sisku postupno se širio cijelom Hrvatskom, potičući tisuće ljudi na borbu protiv okupatora i domaćih kolaboracionista.

Više od 500.000 hrvatskih građana aktivno je sudjelovalo u narodnooslobodilačkoj borbi, dajući svoj doprinos pobjedi nad fašizmom. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinom teritoriju formirane su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a. Ove brojke svjedoče o masovnom odazivu i odlučnosti hrvatskog naroda u borbi za slobodu.

POSLJEDNJE DODANO: