Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f2fb104daf72dd55f8b457c/80

British Airways smanjuje promet prema hrvatskim zračnim lukama: Do Splita i Dubrovnika leti do kraja listopada

Evo koliko će često britanski nacionalni avioprijevoznik prometovati prema hrvatskim zračnim lukama

Britanski nacionalni avioprijevoznik, British Airways, u listopadu će postepeno smanjiti broj linija i tjednih operacija prema hrvatskim zračnim lukama, piše portal Croatian aviation.

British Airways završio je s prometovanjem na liniji London City - Split - London City još 17. rujna, a ova je linija prometovala od početka kolovoza.

Linije prema Dubrovniku i Splitu

Kompanija nastavlja prometovati na liniji između Zračne luke Heathrow i Split sve do kraja listopada. Do 4. listopada letovi prometuju šest puta tjedno, svakog dana osim nedjeljom, a od 4. listopada British Airways smanjuje broj tjednih letova te će prema Splitu prometovati tri puta tjedno, svakog ponedjeljka, petka i subote.

Od 30. listopada British Airways više neće prometovati na ovoj liniji, a u Split će se vratiti sljedećeg proljeća.

Niska potražnja

British Airways ima najveći broj tjednih operacija iz Londona upravo prema dubrovačkoj zračnoj luci. Do zadnjeg dana listopada ove godine, British Airways planira prometovati između Heathrowa i Dubrovnika 11 puta tjedno.

Iako je kompanija razmatrala mogućnost prometovanja na liniji između Heathrowa i Dubrovnika i u zimskom redu letenja, to se, zbog niske potražnje u zimskim mjesecima, neće dogoditi.

hr Fri Sep 24 2021 10:03:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/616efccc6f52df49598b457e/80
Foto: Frapa Business Cup

Jedna od najpoznatijih marina u Hrvatskoj organizira najveću ekskluzivnu poslovnu regatu u Hrvatskoj

Glavni cilj regate je na drugačiji i kreativan način omogućiti međusobno povezivanje i umrežavanje uspješnih tvrtki i poduzetnika iz Hrvatske i svijeta
Jedna od najpoznatijih marina u Hrvatskoj Marina Frapa Resort Rogoznica, 22. i 23.10.2021. treći put organizira najveću ekskluzivnu poslovnu regatu Frapa Business Cup 2021.

Frapa Business Cup održat će se ove godine od 21. do 24. listopada. Brojni upiti i velik interes pokazuju da je ovaj vid poslovnog povezivanja sve popularniji i sve zanimljiviji i tvrtkama i pojedincima. Na toj će se regati okupiti posade željne borbe s vjetrom i morem, ali i međusobnog druženja i upoznavanja. Glavni cilj regate je na drugačiji i kreativan način omogućiti međusobno povezivanje i umrežavanje uspješnih tvrtki i poduzetnika iz Hrvatske i svijeta, a ako se u takvim neformalnim druženjima još sklopi i kakav dobar posao, onda je regata ispunila svoj cilj.

Ovakve regate su izvrsna prilika za korporativno druženje, interni teambuilding i zabavu. Možete li zamisliti bolji način zbližavanja članova tima i izgradnju međusobnog povjerenja od provođenja vremena na brodu dok vjetar šiba u jedra, a more se razbija o provu u utrci za što bolju poziciju. U takvim situacijama, suradnja i angažman cijelog tima, neophodan je za postizanje što boljeg rezultata. Adrenalina i zabave, sigurno neće nedostajati, a dobra atmosfera, prebacit će se s mora na kopno u cjelovečernje druženja uz dobru hranu i  glazbu.
hr Tue Oct 19 2021 19:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Sutra novo poskupljenje goriva?

Kako neslužbeno doznaje specijalizirani portal Cijenegoriva.info, opet bi moglo doći do poskupljenja.
- Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti skuplji za 13 kuna, prosječni spremnik dizela mogao bi biti skuplji za 19.5 kuna, a prosječni spremnik LPG-a mogao bi biti skuplji za 15 kuna”, stoji u objavi.

To znači da će litra benzina u prosjeku poskupjeti 26 lipa, dizela 39 lipa, a autoplina 30 lipa.


hr Mon Oct 11 2021 17:51:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/613b07356f52dfe8268b45bf/80
Foto: Dalmacija News

Odličan turistički rujan: Splitsko-dalmatinska županija na 75 posto prometa iz rekordne godine, splitska zračna luka najprometnija

U mjesecu rujnu se turistički promet Splitsko-dalmatinske županije približio najboljim predpandemijskim godinama.
U usporedbi s rujnom 2019. godine, u Splitsko-dalmatinskoj županiji je u komercijalnom smještaju ovog rujna ostvareno gotovo 89 posto noćenja iz te najbolje poslovne godine.

Prema sustavu eVisitor, u komercijalnom smještaju u rujnu ove godine u Srednjoj Dalmaciji je bilo 329.689 gostiju koji su ostvarili 1.953.547 noćenja. U odnosu na lanjsku godinu to je rast od 397 posto u dolascima i 326 posto u noćenjima.

Najveći rast imao je grad Split koji je zabilježio 79.334 dolazaka i 271.684 noćenja što je rast od 480 posto u dolascima i 422 posto u noćenjima u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Makarska je sa 24.583 dolazaka i 185.649 noćenja u rujnu zabilježila rast od 327 posto u dolascima i 184 posto u noćenjima, a zatim po ostvarenim dolascima i noćenjima slijede Omiš i Baška Voda.

Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske,Velike Britanije i  Češke.

I svih devet ovogodišnjih turističkih mjeseci u fizičkom prometu su iznad očekivanja pa je tako u komercijalnom smještaju u prvih devet mjeseci na području Srednje Dalmacije boravilo 2.186.742 turista koji su ostvarili 13.049.151 noćenja. Tako je ostvaren rast za devet mjeseci od 82 posto u dolascima i 65 posto u noćenjima u odnosu na lanjsku godinu, odnosno 75% noćenja ostvarenih u 2019. godini.

Posebno uspješan bio je rujan u nautičkom turizmu Splitsko-dalmatinske županije pa je prema podacima eCrew, ova županija imala 34.319 dolazaka nautičara (rast od 304 posto) i 252.971 noćenja nautičara( rast od 300 posto)u odnosu na kolovoz prethodne godine. Najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je u Marini Seget Donji, Marini Kaštela, ACI marini Split i ACI marini Trogir. U nautičkom turizmu u mjesecu rujnu daleko najbrojniji gosti su oni iz Njemačke sa 6.773 dolazaka i 53.116 noćenja, slijede Austrijanci sa 4.187 dolazaka i 31.571 noćenja i nautičari iz SAD-a i Poljske.

U periodu od siječnja do kraja rujna 2021. godine ostvareno je na području SDŽ 154.571 dolazaka nautičara koji su ostvarili 1.065.1754 noćenja što je 200-postotni rast u dolascima i noćenjima u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Odličan rujan u Zračnoj luci Split

Splitska zračna luka je ovog rujna prihvatila i otpremila više od 328 tisuća putnika, što je 253 tisuće putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine, te svega 141 tisuća putnika manje u odnosu na rekordni rujan 2019. godine.

Zbog svih rezultata u ovoj godini, Zračna luka Split će biti najprometnija hrvatska zračna luka, ostavivivši po rezultatima prometa iza sebe Zagreb i Dubrovnik.

Kroz Zračnu luku Split je u razdoblju od siječnja do kraja rujna prošlo 1.363.413 putnika, a s obzirom na broj tjednih operacija i dostupnih linija, značajan broj putnika u Splitu se očekuje i u listopadu.

Prema sadašnjim porocjenama o prometu do kraja 2021. godine u  splitskoj zračnoj luci očekuje se da će prihvatiti i otpremiti više od 1,5 milijuna putnika, što je manje u odnosu na 2019. godinu kada ih je bilo 3,3 milijuna, ali daleko najviše od svih hrvatskih zračnih luka.

hr Mon Oct 11 2021 16:42:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/615edda86f52df6c4a8b45a5/80
Foto: Grad Split

Prilika za startupove: Na „Get in the Ring“ u Split dolaze investitori i VC fondovi u potrazi za inovativnim projektima

Podsjećamo da su prijave za natjecanje u tijeku i da su otvorene do 17. listopada.

Globalno natjecanje jedinstvenog formata „Get in the Ring“ po drugi put se održava u Splitu, zahvaljujući suradnji Grada Splita i Ekonomskog fakulteta u Splitu. Događaj će se održati 29. listopada u Hrvatskom domu Split.  

Ovo natjecanje idealna je prilika inovativnim startupovima da internacionaliziraju svoje poslovanje i vidljivost. Grad Split je za ovu prigodu osigurao i nagradni fond u iznosu od 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Natjecatelji će proći kroz proces pripreme i provjere, a o pobjednicima će odlučivati međunarodni žiri čiji članovi vode ili predstavljaju investicijske tvrtke i fondove s više stotina milijuna eura spremnih za ulaganje u perspektivne startupove. Osnivači startupova će morati pokazati koliko njihov startup zaista potencijalno vrijedi. To uključuje ozbiljnost problema i inovativnost rješenja, kompetencije tima, veličinu tržišta, održivost poslovnog modela i niz drugih značajki.

Žiri će imati zadatak da kroz dva selekcijska kruga odabere najbolje i najperspektivnije kandidate koji će osigurati novčanu potporu, a najbolji među njima osigurat će i odlazak na globalno „Get in the Ring“ finale koje će se održati iduće godine. Uloga žirija nije samo procijeniti kvalitetu prijavitelja, već i da kroz razgovore 1-na-1 podijele savjete prijavljenima i usmjere ih u daljnjem radu, neovisno o ishodu selekcije.

I ove godine, uz predstavnike Grada, gostujući žiri na splitskom izdanju „Get in the Ring“ natjecanja čine iskusna i provjerena imena koja upravljaju kapitalom za ulaganje od nekoliko stotina milijuna eura.

Na „Get in the Ring 2021.“ mogu se prijaviti razvojni startup timovi sa inovativnim projektima te poslovni subjekti do 5 godina starosti. U slučaju dobivanja bespovratnih sredstava, razvojni timovi trebaju otvoriti poslovni subjekt sa sjedištem u Splitu.

U tjednu održavanja natjecanja održat će se pripreme za sve prijavljene, a provest će ih stručnjaci iz tvrtke Silicon Castles i Get in the Ring fondacije.

Svi detalji o objavljenom Natječaju; korisnici sredstava potpore, uvjeti i kriteriji za dodjelu potpore te popis dokumentacije koja se podnosi, nalaze se na mrežnim stranicama Grada Splita te na linku.

Stručni žiri čine:

Andreas Spechtler, Silicon Castles, Austrija
Noortje van Heijst, Unknown Group, Nizozemska
Vedran Blagus, South Central Ventures, Hrvatska
Darja Ogorodnik, Startup Wise Guys, Estonija
Jan Debets, Business Angels Europe, Belgija
Andrea Čordaš, Hellen`s Rock, Austrija
Edward Platt, Kavedon Kapital, UK
Ivana Čuljak, Invento Capital Partners, Hrvatska
Pawel Bochniarz, ValueTech Seed Fund & MIT Enterprise Forum CEE, Poljska 
Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Grada Splita


hr Thu Oct 07 2021 13:44:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .