Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62d819ac18d1cb58138b4570/80
Foto: DN

Split se guši u gužvama: "Moramo se strpiti, ja nisam upao u gužvu"

Za razliku od mnogih Splićana, Puljak kaže kako "nije upao u gužve koje vladaju gradom"
Gradonačelnik Splita Ivica Puljak komentirao je za N1 navalu turista na grad pod Marjanom.

Za razliku od mnogih Splićana, Puljak kaže kako “nije upao u gužve koje vladaju gradom”.

- Najveći problem je to za građane Splita koji obavljaju svakodnevne stvari. Mi to ove godine rješavamo kako možemo i pripremamo se za rješavanje toga. Možda ćemo čak i sljedeći tjedan raspisati anketni natječaj za rješenje. Dotad se moramo strpiti. Infrastruktura nije za ovoliki broj ljudi, ali uz strpljenje ćemo prebroditi i ove dane. - kaže gradonačelnik.

- Ne možete očekivati da će se problem koji je gomilan desetljećima riješiti u par mjeseci. Mi ćemo naći rješenje jednom za svadga, što je bolje nego da nađemo rješenje za samo jedan dio godine. Problem je i ostatka infrastrukture, ali i gostiju koji dolaze, a čiju strukturu mi želimo promijeniti. Mislim da svi znaju da se te stvari neće riješiti za mjesec ili dva i da su svi spremni na malo strpljenja. - kaže Puljak objašnavajući da žele u Splitu turiste s dubljim džepom i s više interesa za kulturu.

Što se tiče pomoći države, Puljak kaže kako će o najboljim rješenjima odlučiti svi zajedno te da je on “dobar s premijerom, ali premijer nije s njim”.

- Ne vjerujem da će Plenković opstruirati takve stvari. Mislim da ni on niti ijedan ministar to želi, to bi značilo da opstruiraju građane, a siguran sam da to nitko on njih nikad nije želio. - kaže Puljak dodajući kako je siguran da će se u konačnici osigurati kvalitetno rješenje izlaza iz gradske luke.

Do kraja godine bit će donijeta i nova odluka o komunalnom redu kojom će se riješiti stvari koje u ovom trenutku nisu dobre. Riješit će se čišćenje i pranje grada, kaže gradonačelnik dodajući kako se trendovi mijenjaju iz dana u dan te da se grad tome prilagođava.

- U Splitu ima puno gostiju i mislim da je većina građana time zadovoljna, ali ne možemo dopustiti da se kvaliteta života građana zbog toga snižava. Neke su stvari dugoročnije i mi ćemo to riješiti. - kaže za N1.

Sada se, kaže, radi plan upravljanja starom gradskom jezgrom koja je najvredniji dio grada.

- Osnovni cilj je zadržavanje života u staroj gradskoj jezgri, ali i poboljšanje kvalitete života onih koji žive tu. Usvojit ćemo neke dobre prakse drugih gradova. - kaže Puljak spominjući primjer Pule u kojoj red u gradskoj jezgri, uz policiju, mogu održavati i zaštitari. Prema njegovim riječima, u Splitu će biti implementirane sve najbolje prakse drugih gradova s povijesnim jezgrama, a neke od njih, nada se, već sljedećeg ljeta.

hr Sat Jul 23 2022 20:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6296151a18d1cb07468b45e0/80
Foto: Pixabay

Gotovo 5 tisuća maturanata izlazi na jesenski ispitni rok

Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza

Ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkog i latinskog jezika počelo je polaganje ispita jesenskog roka državne mature. Polaže gotovo pet tisuća maturanata. Na jesenski rok ne izlaze samo maturanti koji nisu položili neki od ispita, nego i oni koji nisu bili zadovoljni postignutom ocjenom na ljetnom roku. Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza. 

Nakon burnog završetka ljetnog roka državne mature zbog diskvalifikacije maturantice jer se potpisala imenom i prezimenom na esej iz hrvatskog jezika iako pravila kažu da to nije dopušteno, ona će test ponovno pisati u jesenskom roku.


- Ja vjerujem da će učenica položiti jesenski rok i da će upisati željeni fakultet na Muzičkoj akademiji, kazao je za HRT  Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Jesenski rok počeo je ispitima iz latinskog, grčkog i materinskih jezika nacionalnih manjina.

- Pristupio je jedan učenik i sad sam bio s njim i rekao mi je da je zadovoljan kako je napisao, rekao je Dario Ban, koordinator za državnu maturu, Srednja talijanska škola Rijeka.

U Gimnaziji u Čakovcu za jesenski rok prijavilo se četvero učenika, ali ne zato što nisu položili ispite u ljetnom roku.

- To su učenici koji popravljaju svoje ocjene s ljetnog roka, jer iz nekog razloga nisu zadovoljni ili žele napraviti pripremu za slijedeću godinu promjenom fakulteta, kazala je Tamara Srnec, prof. matematike Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec.

Pitamo, je li učenicima sve jasno za jesenski rok. Što ih najčešće zanima.

- Da li moraju plaćati ispit ako su pali na ljetnom roku ako izlaze ponovno na jesenski rok, kazala je Lucija Boškarić, koordinatorica za državnu maturu Agronomska škola Zagreb.

Naravno, ne moraju. Dakle, za 4831 maturanta koji polaže neki od ispita u jesenskom roku - neizvjesnost završava 19. rujna, kada će biti objavljeni konačni rezultati.


hr Wed Aug 17 2022 20:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f7ae1518d1cb06678b45be/80
Foto: Ivana Ivanović

Gotova inspekcija u slučaju smrti novinara Matijanića, evo što sada slijedi

Kako se ističe, u cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su provedeni inspekcijski izvidi u KBC-u Split, Županijskom zavodu za hitnu medicinu i ambulanti liječnice obiteljske medicine pokojnog novinara Vladimira Matijanića, piše Index.hr. 

- Obavljeni su razgovori sa svim izravnim sudionicima iz zdravstvenog sustava vezano uz ovaj događaj i izvršen uvid u svu medicinsku dokumentaciju, kao i preslušani svi audio zapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama, poručuju iz Ministarstva zdravstva. 

Kako su rekli iz Ministarstva zdravstva, izvršen je i uvid u svu medicinsku dokumentaciju te su preslušani svi audiozapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama.

- Prikupljeni materijali predmet su sada stručne analize liječnika specijalista za pojedina područja, što je temelj za donošenje zaključka inspekcije, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

- U cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo te će se po dobivenim rezultatima navedenih izvida promptno izvijestiti obitelj pokojnog Matijanića, nadležna stručna i državna tijela te hrvatska javnost, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

hr Wed Aug 17 2022 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd19f818d1cbde778b45d2/80
Foto: Ivana Ivanović

FOTO Europski prvak Mihaljević svečano dočekan u Splitu

Hrvat koji je ispisao povijest stigao kući
Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević koji je osvoji naslov europskog prvaka na natjecanju u Münchenu, gdje je do zlata stigao hicem od 21,88 metra koji je izveo u posljednjoj seriji izjednačenog natjecanja stigao je danas u Split. 

Kolege s ASK-a su mu na Parku mladeži nešto prije 18.00h pripremili svečani doček. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, obitelj, prijatelji i ostali okupili su se i dočekali ga kako i dolikuje najboljem atletičaru Hrvatske. 

Ponosni Livnjanin pozvao je sve večeras na svečani doček u njegovom gradu Livnu.hr Wed Aug 17 2022 18:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd0c6618d1cbb8768b460c/80
Foto: Čistoća Split

Čistoća krenula s podjelom besplatnih vrećica za biorazgradiv otpad. Evo gdje ih možete skupiti

Čistoća Split dijelit će vrećica za biorazgradivi otpad građanima

Danas je Čistoća Split započeli s podjelom vrećica za biorazgradivi otpad stanovnicima Splita. Vrećice su podijeljene tajništvima gradskih kotara Plokite, Blatine Škrape, Lokve, Meje i Pujanke.

 Podjela će se nastaviti idućih dana i u drugim gradskim kotarima i mjesnim odborima.


Građani vrećice u tajništvu svoga kotara/mjesnog odbora mogu besplatno preuzeti. Na fotografiji se nalaze upute o odlaganju biootpada.


hr Wed Aug 17 2022 17:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .