Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62a5bea218d1cb69738b4643/80
Foto: N1

Burno na prvom sučeljavanju kandidata u Splitu

Točno za dva tjedna Splićani će ponovo na birališta...

Točno za dva tjedna Splićani će ponovo na birališta, jedva godinu dana od posljednjih izbora. Ivica Puljak podnio je ostavku nakon što je, zbog skandala sa zamjenikom Bojanom Ivoševićem, izgubio potporu koalicijskih partnera. Sada se karte iznova miješaju i sve je opet na stolu, piše N1, koji je organizirao sučeljavanje kandidata koje prenosimo u cijelosti. Točka na tjedan ekskluzivno donosi prvo sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita. Koplja su ukrstili Ivica Puljak (Centar), Zoran Đogaš (HDZ), Željko Kerum (HGS), Davor Matijević (SDP), Josip Markotić (MOST) i Tamara Visković (Možemo).


Iz minute u minutu:

12:39 - Na kraju je uslijedio blok s kratkim pitanjima na koja su se zahtijevali odgovori da/ne.


Produljenje ugovora Maji Đerek za upravljanje državnom imovinom?

Visković: Vjerujem da bi.

Markotić: Ne znam.

Matijević: Premalo informacija sam imao o njenim zadacima.

Kerum: Svidio mi se njezin intervju jer je iskrena. ostavit ću je ako budem gradonačelnik.

Đogaš: Nije fer pitanje za nas koji ne znamo. Ideja je dobra.

Puljak: Apsolutno.


Građanski odgoj u školi?

Visković: Da

Markotić: To sad nije prioritet.

Matijević: Da.

Kerum: Ne znam o kojem se predmetu radi, ne znam što je to...

Đogaš: Svi kurikulumi moraju u proceduru, ne može se tek tako. Sve je na stolu.

Puljak: Da.


Strani investitori u Hajduku?

Visković: Slabo sam informirana o tome.

Markotić: Nemam rezolutan stav, potreban je zdravi kapital.

Matijević: Protiv sam stranog kapitala.

Kerum: U mom mandatu je napralvjena procedura da navijači upravljaju klubom.

Markotić: Narodni klub je dragocjena stvar koju treba hraniti, ali Hajduku treba realan novac.

Puljak: Ne miješamo se u rad kluba i odluke će donositi Hajduk i navijači, zadovoljan sam ti modelom.


Visković: Nisam stručnjak za sigurnost. Ne znamo bitne elemente optužbe pa mogu samo reći da je jasno da je MUP loše hendlao jednu visokorizičnu situaciju, da je trebala biti ispuhana prije vrhunca frustracije koje je rezultiralo stvarima koje se ne mogu opravdati.

Markotić: Scena na kojoj navijači na benzinskoj s lancima napadaju policiju, bacaju na njih vatrogasne aparate - huliganizam za svaku osudu. S druge strane izvlačiti ljude iz kolone nasumce i tuče ih palicama, puca u njih, to je za svaku osudu.

Matijević: Nisam old school Torcida kao ostali. Smatram da je ovo nečuveno da se dogodilo. Civili su propucani, to se nije dogodilo od rata. S druge strane imamo slučajeve gdje je dokazano da nisu kršili zakon, ali ima snimaka gdje je jasno da je policija prekoračila ovlasti, a nijedan stegovni postupak, koliko znam, nije pokrenut. Dogodio se ogroman propust, skandal.

Kerum: Kad se Torcida osnivala, bio sam član. Neću se ulizivati. Desinec se dogodio zbog nakupljenog jala i nervoze, smatram da će se dogoditi još 100 "desinaca", takav je mentalitet. I ja sam kao navijač bio priveden i zatvoren. Nepristojno je od Puljka da za sve krivi HDZ, nitko nije kriv za taj slučaj. Oni su stali, policija je krivo reagirala, ali to je ljudski. Daj bože da izađu čim prije iz pritvora, vruće je, tko će biti u pritvoru...

Đogaš: Ovo je suština. S jedne strane čovjek koji osam mjeseci sa selfiejem nije znao pet igrača Hajduka i drugog koji je od '71. kao dijete bio na Hajduku. Užasno me frustrira što 17 godina nismo prvaci, osjećam duboku nepravdu prema Hajduku. Ne bih dolijevao ulje na vatru u sukobu policije i navijača. Neprihvatljivo mi je i nasilje i agresija policije ili agresija građana, moramo prepoznati uzroke.

Puljak: Jasno sam osudio nasilje. Nije jasno kako je policija postupala prema tim ljudima i to se sad vidjelo jer su neki oslobođeni. Pitanje je zašto se to dogodilo, a to seže u prošlost. HDZ je okupirao sve institucije hrvatskog nogometa. Mislim da je razlog događaja nagomilana frustracija. Split neće napredovati dok vlada HDZ. 15 godina nije riješena bespravna gradnja.

U posljednjoj tematskoj cjelini kandidati govore o odnosu Splita i države. Odgovaraju na pitanja vezana uz situaciju s navijačima i incidentu koji se dogodio na odmaralištu Desinec i sukobu s policijom.

12:09 - Puljak je istaknuo da gradnja vrtića ovisi o županiji. "Županija nam ne treba u gradu Splitu", rekao je.

"Kad dođemo u Zagreb i kažemo da želimo status velikog grada", rekao je Đogaš.

"Treba ukinuti županije", dodao je Puljak.

"Kako ćete ukinuti županije", pitao je Đogaš.

11:58 - U replikama su se ponovno podigle tenzije.

Visković: Ne zanima me zašto će turisti doći u grad, doći će zbog ovog ili onog, ali zašto će Splićani doći u grad? Neće doći da plate 150 kuna koktel i gledaju tuđu jahtu. Ne razmišljamo o ljudima koji jesu tamo.

Kerum: Moje ideje su možda više komercijalne, građani Splita moraju negdje raditi, ne mogu samo igrati balote. Moramo razvijati grad. G. Puljak ima dizajnersku školu u programu, to nikad nisam čuo, nadam se da će dovesti Donatellu Versace da ona napravi dizajnersku školu.


Đogaš: Od ostalih se razlikujem - vizija, strategija i realizacija uz sustavan način razmišljanja. Ispričavam se, ali takav sam. Upisano je 74,96 posto djece u vrtiće, najgori smo po tome, i Šibenik nam je u zadnje vrijeme postao uzor. Tragična je situacija u osnovnim školama... Projekti koje je spomenuo Puljak, imamo samo dva projekta koji su zasad spremni. Zašto garaže nisu bile na zadnjoj sjednici Oparinog vijeća? Zašto se to rasteže? Treba zajedno raditi, ništa se ne može napraviti ako radite sami. Treća stvar je turizam. On nam se događa, a nismo preuzeli uzde. Treba sustavno promišljati o održivom turizmu - zdravstveni, kongresni i sportski turizam - to su ogromni potencijali.

Puljak: Projekti koje smo zatekli i koje ćemo završiti jer su bili dobri - plaža na Žnjanu, cijeli projekt Žnanj u šest faza. Projekt je došao do faze realizacije. To je projekt tehnološkog parka Dračevac. To će postati hub za razvoj visokih tehnologija u Splitu. Zatim Karepovac, POS-ovi stanovi. Projekti koje smo osmislili najviše su vezani uz škole i vrtiće. Sagradit ćemo podzemnu garažu da budu ispod objekata. Unutar sveučilišta i bolnice gradit će se vrtići. Do kraja mandata sva djeca će imati mjesto u vrtiću. Dugoročno - pokrenuli smo izgradnju novog GUP-a, donijeli smo urbanističku politiku, radimo novi GUP i gradske projekte. Rekonstruirat ćemo sve tržnice u Splitu, Split će postati ekološki svjestan, nastavit ćemo sa sadnjom stabala, dobili smo projekt sunačnih krovova.

Visković: Javna stanogradnja, promet, monokultura turizma i sve teme koje iz toga idu - dostupnost javnih i socijalnih usluga, time bismo se htjeli baviti. Mladi kod nas najduže u Europi žive sa svojim roditeljima. Imamo dužničko ropstvo - ne možemo drugačije nabaviti stan, i imamo nešto što se zove iseljavanje i korupcija - sve je to vezano uz stanogradnju u Splitu. Promet je tema koja se može rješavati samo dugoročno. Kratkoročno se u godini može riješiti nešto interventno, ali moramo se vratiti planskom urbanizmu, da ulice mogu podnijeti javni prijevoz. Zastupamo stav da svaka javna usluga - škola, vrtić, ambulanta - moraju biti u svakom kvartu dostupne u krugu od 15 minuta hoda. Kvartovi građeni do 70-tih imaju sve, a nemaju stanovnika, turizam ih je iselio prema rubovima grada. Dijelovi grada koji su se razvijali kasnije, nemaju ništa.


Markotić: Most je sve to napravio što je Matijević predložio. I u mandatu gradonačelnika Opare smo četiri godine molili i problematizirali pitanje POS-a. 2018. je u Splitu bila sjednica Vlade gdje je premijer doveo ministre i obećali su brda i doline, u roku od dvije godine da će biti tisuće stanova. Ništa nije realizirano. Iz ovog mandata jedina stvar koja se napravila je amandman koji je predložio Most, gradonačelnik ga je usvojio, da se napravi prometnica i pristupna cesta na Korešnici. Tu se može riješiti minimum 1.000 stanova. Problem umirovljenika - na tome radimo godinu dana, preko 80.000 građana starije je od 60 godina. Imamo projekt Aktivna starost. I treća stvar su vrtići, da nitko to nije uspio riješiti...

Matijević: Neću se baviti grandioznim projektima. Postoje dijelovi grada koji nemaju kanalizaciju, dječja igrališta, sportske terene, neupisana djeca, to treba rješavati. Najveći problem je pitanje stambene politike, to je negativan efekt turizma koji nam se dogodio. Ne slažem se da treba odustati od POS-a, ali treba postojati ravnoteža. Zbog građevinskog lobija nismo imali realizaciju nijedne POS-ove zgrade. Interventni izlaz iz trajektne luke treba biti prioritet. To uopće nije projekt koji financijski treba podnijeti grad, treba samo izmijeniti GUP, a Hrvatske ceste će podnijeti taj trošak. Umirovljenicima nedostaju dnevni boravci kao i domovi za starije i nemoćne. Ono što grad može je kroz prostorno planiranje. Dok Split ne dobije status velikog grada, ne možemo samostalno otvarati domove za starije.

Kerum: Sve POS-ove stanove u Splitu je napravio Kerum i na Kerumovoj zemlji. Split 4 će biti od Brda do Kopilice, tu će biti stanova i za komercijalu i POS-ovih. I odmah do toga na Stjenicama gdje smo se kupali, bit će akvapark, adrenalinski park i zabavni park. U toj poziciji za takav projekt je potreban brz izlaz i ulaz i ogroman parking. Žalosno je da naša djeca moraju ići u Gardaland i u Istraland. Žalosno je da mi to nismo napravili. Split mora biti glavni grad s obje strane Jadrana. Luka nautičkog turizma mora biti u centru, a trajektnu luku preseliti na južni dio mora prema Dujlovoj, a trgovački u sjevernu luku. Napravio bih kongresni centar s garažama. I u Lori se može raditi - grad sajma, znanosti i ostalog. Split ima viška neiskorištene imovine u milijardama. Treba strategiju da se vidi što treba ostati gradsko, što će se iznajmiti da se financiraju projekti o kojima govorim, a ostatak prodati i napraviti ostalo.

U trećoj tematskoj cjelini kandidati izlažu po tri najvažnija projekta za koja smatraju da ih mogu realizirati u svom mandatu, kao i rokove u kojima bi mogli biti gotovi.

Podigle su se tenzije na kraju ovog kruga te su u jednom trenutku kandidati pričali gotovo u isti glas.

Đogaš: Matijević je dobro rekao, idemo razgovarati o programu.

Kerum: Ništa vi niste radili niti išta znate, sad ću ja vas slušati.

Puljak: Dobra vijest je da ni ja ne bih s vama koalirao. Sve laži koje izgovarate o meni, popisat ću ih, kad završe izbori ću vas tužiti, a novce koje dobijem vratit ću građanima kojima ste vi dužni, a počet ću s radnicima hotela Marjan.

Kerum: Vi nijedan spor nećete dobiti jer će vas ispitivati institucije, davali ste novce bez natječaja. Vi i vaša supruga uzimate gradske i državne novce. Odgovarat ćete DORH-u zašto ste davali gradske novce.

Matijević: Žao mi je što moram biti odvjetnik Puljku, ali kad HDZ napada nakon katastrofalnog vođenja grada. Zamjeram druge stvari. Što se tiče podrške SDP-a, SDP neće podržati ni HDZ ni HGS, ali podržavat ćemo opcije koje će poštivati vrijednosti do kojih je nama stalo.

Đogaš: Govori se o nacionalnoj politici ovdje. Stranku koja je na vlasti u državi prozivati, koristi priliku i blatiti HDZ. Gradsko vijeće je bilo izvrsno, moglo se s njim raditi.

Puljak: HDZ je kriv za probleme u gradu Splitu.

Kerum: Mislim da gđa Visković ima stav koji mi se sviđa - centar i desno, ona je suprotnost Puljku jer Puljak bi išao s crnim đavlom ako ima interesa. Ja podržavam HDZ konstantno i HDZ nije kriv ni za što. Sve je to licemjerno, koliko se ljudi pretvaraju da su pošteni i uljuđeni - izvana gizda, a iznutra pi... Takav je Puljak i njegovo društvo.

Puljak: Matijević je zaposlio bez natječaja u gradskoj firmi dok je SDP upravljao gradom i tražio da im damo direktora, rekao sam da to ne može, gradska tvrtka nije plijen, da ćemo ga primiti ako bude najbolji kandidat.

Markotić: Ne pristajem na diskurs izbor a ili b, zašto se svrstavati. Imamo pravo nadati se da mogu napraviti dobar rezultat i smatram da g. Puljak i g. Đogaš ni po čemu nisu bolji od nas. Opcija je splitski Most.

Visković: Nekorektno je da se u javnom diskusru postavlja situacija tako da ili ste sa mnom ili protiv mene i automatski se postavlja situacija kao da nitko drugi nema šanse biti gradonačelnik. Ne, nikad nećemo koalirati niti s jednom strankom od centra prema desno.

Puljak: Možemo se pretvarati da će biti drugačije, ali to je realnost i zato pitam.

Puljak: S obzirom da se plasiraju teze da sam svađalica, svađam se s korupcijom. Kad završe izbori Gradsko vijeće će se izabrati, pitam Matijevića i Markotić i Visković da kažu s obzirom na to da će Kerum i HDZ biti zajedno, da oni kažu hoće li podržati HDZ, stranku osuđenu za korupciju ili će se odlučiti za drugu opciju, da opet budemo partneri? S tim da SDP mora znati da nema dijeljenja fotelja.

Matijević: G. Puljak, nikad nisam sudjelovao na niti jednom pregovaračkom sastanku s HDZ-om, rekli su da vi jeste. HDZ me nikad nije pozvao, niti bih se odazvao. Morao sam da podići tužbu za klevetu protiv g. Puljka da zaštitim sebe i stranku, iako smo bili lojalni partneri. G. bivši gradonačelniče, koliko ste HDZ-ovaca kadrovirali u 10 mjeseci?


10:48 - Jesu li izbori bili nužni?

Puljak: Bilo je potrebno jer su me građani izabrali da uvedemo javni red i brinemo se za javno dobro i budućnost grada. To smo i radili, u deset mjeseci smo napravili stvari koje nisu sanjali da hoćemo (nabrojao je par stvari). S obzirom na nestabilnu situaciju u Gradskom vijeću koji je na trenutke bio cirkus, u konačnici su partneri okrenuli leđa mom zamjeniku da nisu utvrdili činjenice i situacija je postala neizdrživa i umjesto da po kafićima kupujemo žetončiće, kako se to dosad radilo, to nismo htjeli, nego smo htjeli građanima vratiti odluku. Građani sad imaju šansu jesu li za nastavak smjera koji mi želimo da bismo u Gradskom vijeću imali čistu situaciju.

Đogaš: Izbori su nužni jer je to jedina prilika da ja postanem gradonačelnik. Prilika se može iskoristiti tako da budete realni i pragmatični, a to se može uz potporu velike stranke. HDZ pruža mogućnost realizirati neke velike stvari za ovaj grad. Ovo je jedinstvena prilika koja se ne smije propustiti. Kompetencija, znanje, upravljačko, iskustvo i vizija - to gradonačelnik mora imati. Ono što se sad događa, ova dva mjeseca veća potpora nego što je prije bilo HDZ-ovom biraču.

Kerum: Treba biti realan, ostavku gradonačelnik daje kad je onemogućen raditi taj posao, kad je bolestan. Je li g. Puljak bolestan ili nije, treba napraviti pregled. Zašto je dao ostavku, krenulo mu je dobro, imao je većinu u Vijeću, trčali su svi za njim, ali normalno je u politici da svi idu s pobjednikom. Puljak još nije rekao hop, a Vice je već skočio. HDZ više nikad neće imati devet vijećnika. Ako je Puljak dao ostavku za gradonačelnika, doveo vlast u krizu, ali zašto je on dao ostavku kad je imao vlast i većinu u Vijeću? Postoji neki razlog... Možda ga zamjenik drži u šaci. Kad je moj kolega dobio sličnu prijavu, dao je ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća. Ovo je ogromna šteta za građane Splita. Prošla je godina, Puljak nije napravio ništa. Zašto je to Puljak napravio? U roku od četiri godine građani bi shvatili da je on lažni projekt i da od njega u politici nema ništa, ali je sad iskoristio priliku za PR kao dobar trenutak. No, dionice mu padaju. Napravili su nered, podjele u Splitu i svađe.

Matijević: Mislim da su izbori loši jer su blokirali grad, izgubili smo cijelu 2022. godinu. 99% točaka na svim sjednicama Gradskog vijeća bilo je jednostavno usvojeno i grad je imao podršku, a zašto izbori, treba tražiti na drugim adresama, možda na Markovom trgu. Koliko je to štetno, mislim da treba izvući najbolje iz toga, da Split dobije gradsku vlast koja će sve dijelove grada tretirati jednako, jednako se ophoditi prema nacionalnim manjinama, osobama s invaliditetom. U 10 godina smo izgubili više od 10.000 mladih obitelji dok su nam gradovi u okolini rasli.

Markotić: Ako g. Ivošević bude osuđen, to povlači povlačenje iz politike. Koliko znam, on nije jedini kandidat s optužnicom. Sigurni smo da će naš rezultat biti puno bolji. Pristupaju nam ljudi koji dosad nisu izlazili na izbore, prepoznaju nas, daju podršku, mislim da će se karte drugačije posložiti i da će Most biti puno jači faktor, a naš put i cilj je raditi pošteno za grad.

Visković: Godina dana je definitivno izgubljena i nisu nam bili potrebni izbori. Govorim ovo iz perspektive nekog tko 30 godina radi u gradskim ustanovama. Mislim da nitko dosad nije imao tako jednostavne partnere kao Centar na prošlim izborima. Koalicije su dosad bile velikim dijelom trgovačke, protivne javnom interesu, u ovom slučaju odgovorno tvrdim toga nije bilo. Nikad nije bilo nijedne situacije koja nije bila eventualno principijelno neslaganje.

10.32 - Sučeljavanje je podijeljeno u tri tematske cjeline - politika, izbori i koalicija, projekti i odnos Splita i države. Kandidati imaju po minutu za iznošenje svojih stavova, a potom po pola minute za repliku.


hr Sun Jun 12 2022 12:23:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d72772129111c6d738b456a/80
Foto: Pixabay

Poziv očevicima prometne nesreće u Splitu

Sudar dva osobna automobila, a tom prilikom je oštećen i jedan parkirani osobni automobil...
Večeras oko 21.00 sati u Splitu, na raskrižju ulica Domovinskog rata, Hrvatske mornarice i Slobode, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, sudar dva osobna automobila, at tom je prilikom oštećen i jedan parkirani osobni automobil - izvijestila je splitska policija.

Za potrebe kriminalističkog istraživanja mole da se eventualni svjedoci - očevici prometne nesreće jave u Postaju prometne policije Split, na brojeve telefona 021 504 010, 021 504 036 ili 192.
hr Sun Jul 03 2022 22:33:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c1e62018d1cb7bd68b4576/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Puljak odgovorio Plenkoviću: "Predsjedniče Vlade, Splićanke i Splićani nisu nenormalni ljudi"

Poručujem svojim sugrađanima da izađu na izbore i zauvijek maknu HDZ iz splitskih takuina! - kazao je Puljak
Predsjednik Vlade Andrej Plenković je danas gradonačelničkoh kandidata Ivicu Puljka usporedio sa predsjendikom države Zoranom Milanovićem te ustvrdio kako u eter šalje samo floskule. 

Ubrzo mu je Puljak odgovorio:

- Predsjedniče Vlade, Splićanke i Splićani nisu nenormalni ljudi.

 Andrej Plenković, predsjednik Vlade, došao je danas u Split i Splićanima poručio, citiram: "Da je ovdje normalno, trebalo je biti obrnuto u prvom krugu", čime je i on ponovio uvredu svim Splićankama i Splićanima koju je prije neki dan izgovorio Zoran Đogaš. 

Ne mogu se načuditi prvacima stranke osuđene za korupciju koji su sada počeli vrijeđati građane koji su ih odlučili odspojiti od špine i javnih novaca. Poručujem svojim sugrađanima da izađu na izbore i zauvijek maknu HDZ iz splitskih takuina! - kazao je Puljak.
hr Sun Jul 03 2022 20:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62aa028818d1cb6d828b45e2/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Plenković u Splitu: "Puljak me podsjeća na Milanovića, očito su i oni povezani"

Premijer je odgovorio i na optužbe Ivice Puljka

Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je na Splitski festival kako bi dao podršku HDZ-ovom kandidatu Zoranu Đogašu.

Rekao je da mu je drago biti još jednom u Splitu i podržati Đogaša.

- Ovo su kandidati na koje bi sve Splićanke i Splićani mogli biti ponosni. Ovi ljudi vas nigdje neće osramotiti, neće napadati medije, neće sigurno baviti se aferama s maloljetnicima, neće sigurno imati antisemitske izjave. Radit će ono što rade ozbiljni ljudi. Neće ići uzlaud na izbore i neće trošiti vrijeme i novac Splićana nakon što dobiju povjerenje. Neće biti izgovora za nerad, bit će samo angažmana i bit će brige za Split i za Hrvatsku. Točno je da je rezultat 0:0 i uvjeren sam da će u narednim danima Splićani prepoznati one koji su odgovorni. - poručio je Plenković govoreći o Đogašu i njegovim zamjenicima.

“Svi članovi splitskog HDZ-a će pomoći Đogašu”

- Siguran sam da oni koji daju povjerenje Đogašu i zamjenicima će izabrati dobro i konstruktivno. Želim mu se zahvaliti što se angažirao u najzrelijoj fazi svog života. - dodaje.

Plenković je kazao da su svi članovi splitskog HDZ-a ovdje i da će se svi angažirati da Đogaš pobijedi.

- Svi imaju zadatak da pomognu. Ovo je izbor između ozbiljnih kandidata i onih koji nisu. Puljak i Ivošević to sigurno nisu. Ovo je smijurija što su oni napravili prema Splićankama i Splićanima. - kazao je premijer.

“Floskule koje Puljak baca u eter su smiješne”

Premijer je odgovorio i na optužbe Ivice Puljka.

- Za razliku od Puljka koji bezočno vrijeđa HDZ cijelo vrijeme, a podsjeća me na Milanovića, da budem sasvim jasan u svemu tome, očito su i oni povezani – HDZ-ova Vlada u proteklih nekoliko godina je spriječila sve krize, održala radna mjesta, osigurala najveću zaposlenost ikada, najveći gospodarski rast, Schengen, euro, Pelješki most. I ovaj turizam sada koji je fenomenalan, sjetite se koja je Vlada davala potpore da prežive krizu covida-19. Floskule koje on baca u eter su smiješne. Djeluje mi kao na razini da mu je Relković napisao 5 rečenica i onda ih ponavljaj prijatelju 10 dana ulovit će se barem onima koji apriori ne vole HDZ. To je sve okej, ali to je PR. - rekao je Plenković.

Još jednom je pozvao sve da izađu na izbore i poklone povjerenje Zoranu Đogašu.

- Vrijeme utakmice treba iskoristiti za utakmicu. HDZ je daleko najjača stranka i HDZ ima sjajnog kandidata. Andro Krstulović Opara je počistio Žnjan kao prvu temu i počistio je Karepovac. Mi ćemo raditi i dalje i činiti sve što je potrebno za Split. Mi ćemo konstruktivno učiniti sve da Đogaš i zamjenici pobijede. - poručio je premijer, prenosi N1.


hr Sun Jul 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c1e09118d1cb7cd68b456c/80
Foto: HVZ

Požari na Braču: Planuo auto, izgorjela farma i životinje. Vatrogasci ostaju na terenu

Požar je lokaliziran u 18:30 sati te je nastavljeno sa saniranjem požarišta i zbrinjavanjem životinja
Vatrogasci otoka Brača danas su zabilježili dvije intervencije - požar vozila koji se proširio na obližnje raslinje i požar farme. 

U 10:55 sati zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na lokaciji Gospa od Pompeja u blizini mjesta Ložišća na Braču. Odmah su na teren upućene snage DVD-a Supetar i Milna. Utvrđeno je da je došlo do požara vozila koji se proširio na obližnje raslinje. Zbog opasnosti za širenje požara angažirano je 22 vatrogasaca s 8 vozila iz DVD-a Supetar i Milna. HEP je privremeno isključio dalekovod radi sigurnosti vatrogasaca. Vozilo je u potpunosti izgorjelo, a požar je također zahvatio 1 ha makije i niskog raslinja. Požar je lokaliziran u 11:27, a u potpunosti ugašen u 17:50.
 
U  17:10 sati DVD Supetar je preko Centra 112 zaprimio dojavu o požaru na životinjskoj farmi iznad uvale Trstena. Odmah po dojavi na teren izlazi DVD Supetar i zatražen je angažman okolnih društava. O požaru je obavještena policija, Županijski vatrogasni operativni centar Split i veterinarska služba.
 
Po dolasku na mjesto intervencije, vatrogasci su zatekli požar kompleksa životinjske farme. Jedan dio objekata je izgorio sa još neutvrđenim brojem životinja. Cilj vatrogasaca je bio evakuacija preostalih životinja, gašenje objekata zahvaćenih požarom i osiguranje objekata koji nisu zahvaćeni požarom, te sprječavanje širenja požara na obližnju šumu.
 
Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Supetar, Milna, Pučišća, Bol i Selca te dislokacija Brač (iz Vatrogasne zajednice grada Zagreb).
 
Požar je lokaliziran u 18:30 sati te je nastavljeno sa saniranjem požarišta i zbrinjavanjem životinja. Vatrogasci ostaju do daljnjeg na požarištu. 

hr Sun Jul 03 2022 20:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .