Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60d6d6156f52dfb0bc8b45b7/80
Foto: DalmacijaNews

Čestitka premijera Plenkovića: "U spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora, slavimo Dan državnosti"

Domovinski rat, koji je bio pravedan, obrambeni i oslobodilački, kamen je temeljac hrvatske države i stoga nikad nećemo dozvoliti da ga itko dovodi u pitanje
U povodu Dana državnosti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je čestitku.
- Drage Hrvatice i Hrvati, u domovini i u svijetu, dragi sugrađani,

Na današnji dan, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora, državne institucije koja je stoljećima kroz burnu povijest utjelovljivala hrvatsku državnost, slavimo Dan državnosti.

Prisjećamo se odvažnosti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je u prijelomnim trenucima državnički predvodio hrvatski narod u ostvarivanju slobode, demokracije i države, izborio se za međunarodno priznanje te omogućio oslobađanje okupiranih teritorija.

Domovinski rat, koji je bio pravedan, obrambeni i oslobodilački, kamen je temeljac hrvatske države i stoga nikad nećemo dozvoliti da ga itko dovodi u pitanje. Hrvatska će uvijek biti uz hrvatske branitelje, svoje heroje koji su, suprotstavivši se velikosrpskoj agresiji, podnijeli najveću žrtvu i svoje živote neizbrisivo utkali u naš povijesni put te u temelje samostalne i neovisne Hrvatsku.

Hrvatska je danas cijenjena članica Sjevernoatlantskog saveza, pouzdan partner svojim saveznicima te uvažena članica Europske unije, čije vrijednosti dijeli. Kao što članstvo u Europskoj uniji već donosi brojne koristi našim građanima i poduzetnicima, tako će i skori ulazak u europodručje i Schengenski prostor dodatno osnažiti naše gospodarstvo i povećati sigurnost naših granica.

Nedvojbeno je da bismo se mnogo teže nosili s brojnim krizama koje su nas pogodile da nismo članica EU-a.

Danas, suočeni s posljedicama pandemije, potresa, ruske agresije na Ukrajinu te energetske krize i inflatornih pritisaka, Vlada čvrsto stoji uz gospodarstvo i hrvatske građane, osobito one najranjivije.

Osim očuvanja gospodarske i financijske stabilnosti, što je ključno za daljnji gospodarski napredak, cilj nam je spriječiti socijalnu frakturu. Da smo na dobrom putu potvrđuju i pokazatelji o ubrzanom gospodarskom rastu, pozitivne ocjene međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejting, kao i ohrabrujuće izvješće Europske komisije koje je potvrdilo da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža.

Dragi sugrađani,

u razdoblju pred nama, prioritet nam je, uz potrebne reforme i pomoću europskih sredstava, podići kvalitetu života svih naših sugrađana i osigurati što brži i održiviji razvoj gospodarstva. Izgradnja Pelješkog mosta, terminala za ukapljeni plin na Krku te brojni projekti diljem Hrvatske samo su neki od primjera svrsishodnog korištenja europskih sredstava. Kroz digitalnu transformaciju te zelenu i energetsku tranziciju želimo naše gospodarstvo učiniti konkurentnijim i spremnijim za izazove 4. industrijske revolucije.

Na današnji se dan posebno prisjećamo i svih naših sunarodnjaka izvan domovine te brojnih iseljenika diljem svijeta, među kojima su brojni dali velik doprinos u obrani i međunarodnom priznanju Hrvatske. Nastavit ćemo pomagati Hrvatima u Bosni Hercegovini, za čiju se jednakopravnost, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH, čvrsto i neumorno zalažemo.

Našu punu potporu i solidarnost ima i prijateljski ukrajinski narod, čiji branitelji danas svojim životima brane vrijednosti i slobodu cijele Europe, i čiju pravednu borbu nitko bolje ne razumije od Hrvata.

U današnjim sve neizvjesnim međunarodnim okolnostima, dužnost nam je očuvati sigurnost naših sugrađana, te ćemo nastavljati ulagati u našu policiju i jačati cjelokupne obrambene sposobnosti Hrvatske vojske. To smo pokazali i nabavom višenamjenskog borbenog aviona Rafale, koji će sigurnost Hrvatske podići na razinu na kojoj nikad nije bila.

Privrženi zaštiti nacionalnih interesa te boljitku svakog hrvatskog građanina, nastavljamo predano raditi kako bi Hrvatska bila još uređenija, naprednija i razvijenija država.

Uime Vlade i osobno od srca svima čestitam Dan državnosti! -  stoji u čestitki premijera Andreja Plenkovića.hr Mon May 30 2022 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/625d8f1eecdbd116448b4595/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Hoće li Vlada intervenirati ili će cijene goriva u utorak opet poskupjeti?

U utorak prestaje vrijediti odluka o zamrzavanju cijena
U utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva i, ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti. Prema neslužbenim informacijama, eurosuper mogao bi stajati oko 16, a eurodizel i više od 16 i pol kuna. Ministar gospodarstva rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda, a premijer je za ponedjeljak o toj temi najavio telefonsku sjednicu Vlade, javlja HRT.

- Mi danas još jednom molimo i apeliramo na Vladu da nama malim distributerima omogući maržu kojom možemo pokriti svoje troškove poslovanja i uredno plaćati svoje troškove prema državi. Situacija je teška i može doći do zatvaranja naših benzinskih postaja u utorak. Neće se to dogoditi zbog negativnih marži, već i zbog nemogućnosti dobavljanja goriva od jačih distributera, koji s nama ne žele sklapati ugovore sve dok stoji uredba na snazi, čak ni za avansno plaćanje robe. Zato molimo liberalizaciju cijena i hitno uvođenje vaučera za potrebite građane, rekla je Vesna Debogović, predstavnica malih distributera goriva

hr Sat Jul 02 2022 17:32:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c044c618d1cb93d08b45df/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Đogaš: "U prvom kvartalu izdano je 1700 građevinskih dozvola manje, to je valjda uvođenje reda"

Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti, istaknuo je Đogaš

Kandidat za gradonačelnika Splita, Zoran Đogaš, zajedno se sa svojim kandidatom za zamjenika gradonačelnika Tomislavom Šutom osvrnuo na problem neizdavanja građevinskih dozvola. Zbog trenutne blokade grada, a i viđenog u posljednjih 10 mjeseci, neizdavanje građevinskih dozvola gotovo je onemogućilo realizaciju projekata u Splitu. Na početku, Đogaš se osvrnuo i na medijski napis u kojem je pročelnik Ivice Puljka krivca za sporost izdavanja građevinskih dozvola pronašao u svima osim u Upravom odjelu za prostorno planiranje.

- U odnosu na isto razdoblje prošle godine, grad Split je u prvom kvartalu izdao čak 1700 građevinskih dozvola manje. To je valjda to uvođenje reda - ono kad ništa ne radiš. Danas smo imali priliku pročitati opravdanje Puljkovih pročelnika da su za to krivi poduzetnici, građani i arhitekti, naravno svi drugi osim njih. Takve izjave su sramotne, a Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti - istaknuo je Đogaš i povukao paralelu s drugim dalmatinskim gradovima poput Zadra i Šibenika koji rastu i razvijaju se zahvaljujući normalnom funkcioniranju grada.

Da je situacija rješiva uspostavom funkcionalne organizacije zaključio je kandidat za zamjenika gradonačelnika Tomislav Šuta.

- Potrebno je što prije oformiti tim ljudi koji će biti agilan i usmjeren na potrebe Splićana i splitskih poduzetnika. Gdje ima volje, ima i načina. Rad upravnog odjela se ne smije pravdati izborima jer struka mora biti nezavisna i nevezano tko je na vlasti odrađivati poslove.  Kod prikupljanja dokumentacije, moguće je da dođe do određenih propusta, ali to ne smije biti alibi - izjavio je Tomislav Šuta i naglasio da je potrebno što prije početi raditi jer trenutno sve stoji u mjestu.

- Podsjećamo, za većinu nezapočetih i nedovršenih projekata koji su u vitalnom interesu građanki i građana Splita Puljak krivi izbore koje je sam izazvao i opet obećava da će pitanje garaža, stanova za mlade i vrtića staviti na prvu sjednicu novog gradskog vijeća. I lani je tvrdio isto pa to nije učinio - zašto bi mu sad itko vjerovao? - poručili su iz Đogaševa stožera.

 

 


hr Sat Jul 02 2022 15:15:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62b43cc518d1cb64a68b461b/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Puljak vjeruje da će Most i SDP pozitivno odgovoriti na "pruženu ruku" te postići 19 glasova u Gradskom vijeću

"Naši birači izašli na izbore u većem broju. Problem je drugim strankama koje nisu uspjele motivirati svoje birač"

Kandidat za gradonačelnika Ivica Puljak u subotu je prezentirao kratku tablicu izbora kao usporedbu legitimeteta izbora od 2009. do danas i zaključio da su njegovi birače izašli u većem broju, a dao je i prediviđaje oko postizborne suradnje.

- Pružili smo ruku opcijama s dva spektra, i Mostu u SDP-u i vjerujemo u najveću moguću većinu u Gradskom vijeću  - rekao je Puljak koji se nada da će tako imati 19 ruku


 

hr Sat Jul 02 2022 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6294ee9d18d1cb77458b4572/80
Foto: TZ Imota

Više od 400 tisuća kuna dodijeljeno Turističkoj zajednici “Imota” za sufinanciranje projekata na području Imotske krajine

"TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni"

Na 12. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice održanoj 30. lipnja 2022. donesena ­je Odluka o odabiru projekata udruženih turističkih zajednica u 2022., temeljem provedenog javnog natječaja za dodjelu sredstava. Temeljem odluke HTZ-a, za četiri projekta TZ Imoti su dodijeljena sredstva u visini od 343.000,00 kuna. Projekti koje je sufinancirao HTZ su: AIDA Croatia Lakes mix competition, Sustav upravljanja kvalitetom Destination Imota, Hodočasnička staza Camino Imota, Izrada brošure Kulturna baština Imotske krajine

Osim ovog natječaja HTZ-a, za projekt „Revitalizacija Lasića vrila – staništa čovječje ribice“, na kojem je TZ Imota partner zajedno sa Zagrebačkim speleološkim savezom, Općinom Proložac i Geoparkom Biokovo-Imotska jezera dodijeljena su sredstva u visini od 60.000,00 kuna, a nastavak istraživanja  Izvora planira se u rujnu.

- Osim ovih spomenutih natječaja, TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni. Nadamo se dobiti još 200.000 kuna za obilježavanje geološke staze oko Lokvičičkih jezera, promociju i postavljanje stotinjak lokacija na Google Maps, za manifestacije i dodatnu promociju. U nekim projektima partner nam je Geopark, kojemu su također dodijeljena sredstva temeljem natječaja Splitsko – dalmatinske županije za edukaciju djece osnovnih škola. – rekao nam je Luka Kolovrat, direktor TZ Imota.

- Raduju nas objavljeni rezultati natječaja i dobivena sredstva na čemu čestitam djelatnicima TZ Imota i Geoparka. Nadam se da ćemo nastaviti s uspješnim prijavama. Važno je napomenuti da će se ovi projekti promocije i razvoja novih turističkih proizvoda realizirati u svim našim jedinicama lokalne samouprave i da su to sve aktivnosti koje su navedene u Strategiji razvoja turizma Imotske krajine. Isto nas tako raduje i odličan turistički rezultat nakon prvih šest mjeseci po kojima je ostvareno više od 19.000 noćenja što je 121% više od rekordne 2021. godine. Obzirom na trenutno stanje s rezervacijama idućih mjeseci, uvjeren sam da nas čeka još jedna rekordna i uspješna turistička godina.– riječi su imotskog gradonačelnika i predsjednika TZ Imota Ivana Budalića.


hr Sat Jul 02 2022 11:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .