Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b467b/80
Foto: Grad Split

Gradski kotarevi neugodno iznenađeni smanjenjem proračuna: 'Od danas su svi građani Splita nacionalna manjina'

Oglasili su se na Facebooku.
Iz Gradskog kotara Visoka oglasili su se povodom smanjenja proračuna gradskim kotarevima i mjesnim odborima. 

- Danas je svim Gradskim kotarevima i mjesnim odborima smanjen proračun za 14,95%. Sigurno je smanjen i nacionalnim manjinama koje primaju novac iz proračuna Grada Splita.

Hvala Vam gradska vlasti Grada Splita od danas su svi građani Splita nacionalna manjina. Hvala...... - napisali su na Facebooku. 

Smanjenje proračuna komentirali su i iz Gradskog kotara Trstenik.

- Neugodno smo iznenađeni prijedlogom o smanjenju decentraliziranih sredstava za Gradske kotareve odnosno mjesne odbore za 14.95% . Sredstva kojima raspolažu kotarevi i odbori su takva da je gotovo bilo kakav razvojni potencijal potpuno ograničen. Za svaku kunu koju potrošimo, ako ne dobijemo dodatne 3 za ulaganje od gradskih firmi, sponzora ili entuzijastičnih stanovnika kotara, ne možemo napraviti ništa. Svjesni smo da financijska situacija u Gradu nije sjajna i da je isti godinama kontinuirano zapuštan i da će trebati novoj gradskoj vlasti puno vremena, a građanima još više strpljenja kako bi se stanje financijski stabiliziralo što je preduvjet za kvalitetan razvojni potencijal Grada. Ipak, smatramo da rezanje na mjestima gdje je situacija ionako financijski izrazito deficitarna, nije rješenje. Također, ovim prijedlogom se i dalje produbljuje jaz među kotarevima.

Sigurno postoje kotarevi koji su potrošili sva sredstva, a i oni koji čekaju hoće li im neki od važnijih i većih projekata započet u suradnji s Gradom pa kalkuliraju s potrošnjom sredstava (kao i Trstenik), kako bi za građane postigli maksimum investicija u njihov kotar / odbor. Posljedica je da neće svi s ovom odlukom biti jednako pogođeni, što svakako nije dobar korak u društvo ‘jednakih mogućnosti’ kojem se nadamo, a kojem težimo. Iskreno bi voljeli kada bi se ove stvari iskomunicirale prema gradskim kotarevima i mjesnim odborima na zajedničkim sastancima kao primjerom dobre demokratske prakse prije donošenja konačne odluke.

 Pozdravljam sastanak Gradonačelnika u Banovini s predstavnicima kotareva na samom početku mandata i smatram da je to dobar početak prakse prema kojoj svi skupa mijenjamo i gradimo grad zajedno. Pozivam Gradonačelnika da preispita ovaj prijedlog koji ipak predstavlja svojevrstan udarac prema kotarevima odnosno građanima koje ti kotarevi i predstavljaju. I za kraj pozivam sve ostale kolege iz gradskih kotareva i mjesnih odbora da se izjasne i iskažu svoje mišljenje po ovom pitanju koje se tiče svih nas, a ipak utječe na kvalitetu života naših sugrađana - napisao je Damir Barbir, predsjednik Gradskog kotara Trstenik.

Reagirali su i iz Gradskog kotara Mejaši.

[OBEĆANJA IZ KAMPANJE VS DJELA NA VLASTI]

Danas me je na mailu dočekao hladan tuš. Decentralizirana sredstva za gradske kotareve i mjesne odbore bit će umanjena za 14,95%. 

U kampanji je aktualni gradonačelnik često spominjao da će zajedno sa svojim suradnicima ni manje ni više nego udvostručiti sredstva za kotareve i mjesne odbore. Također, u srpnju je na zajedinčkom sastanku najavio žurni obilazak kotareva i razgovor sa kotarskim vijećnicima. Mi smo u rujnu. Iskreno, nisam siguran zna li vodstvo grada gdje su Mejaši. Sjećam se da su mi stanovnici Vrborana za vrijeme kampanje rekli da su Kilu tražili više od pola sata.

Ako se po jutru dan poznaje, slutim kako će ovo biti smjer odnosa gradske uprave prema našem istoku grada. Ignorancija i zanemarivanje, da ne kažem ruganje.

Šteta. Imali smo plan za Street workout sprave na Dračevcu do kraja tekuće godine, a sada to pada u vodu. 
Nadam se da će se rebalansom proračuna anulirati ovaj šamar u lice kotarskim volonterima - napisao je Toni Piplica, predsjednik Gradskog kotara Mejaši. 
hr Fri Sep 17 2021 17:40:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61706ccf6f52df685a8b45b9/80
Foto: DalmacijaNews

Bojan Ivošević dobio kaznenu prijavu zbog uklanjanja kioska Alujevićevih na Rivi!

Grad Split, stoji u prijavi, nije nadležan za postupanje jer je "nekretnina označena kao posjed Autobusnog kolodvora te je nekretnina prema stanju zemljišne knjige pomorsko dobro".
Četiri godine bezvlašća na Rivi, prije dva tjedna, dobila su, tako se barem činilo, konačan rasplet. Ograda postavljena na dnu glavne splitske ulice kasno popodne najavila je nastavak radova, ali... Dok se slagala zaštitna ograda na Rivi, poštom je prema Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu putovala kaznena prijava Željka Lubine, opunomoćenika obitelji Alujević koja se ne miri s činjenicom kako je njihov kiosk postao prošlost.

Grad Split, stoji u prijavi, nije nadležan za postupanje jer je "nekretnina označena kao posjed Autobusnog kolodvora te je nekretnina prema stanju zemljišne knjige pomorsko dobro". 

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu, objašnjava Lubina, 29. lipnja donijelo je rješenje o uklanjanju kioska, na što su se Alujevići žalili. Kasnije je županijski Upravni odjel za zaštitu okolišakomunalne posloveinfrastrukturu i investicije poništio rješenje Grada, točno 4. listopada, dan prije nego je krenula jutarnja akcija pokraj Turističke palače.

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti te prekoračenja granica svoje ovlasti podnesena je kaznena prijava protiv dogradonačelnika Bojana Ivoševića i voditelja Odsjeka za redarstvo grada Splita Gorana Dlake. Kaznenu prijavu zaradio je i Frano Vuko, komunalni redar grada Splita koji je donio prvo rješenje o uklanjanju kioska.

"Nadi Alujević, osnivaču Cavala pričinjena je šteta u iznosu od najmanje 200 tisuća kuna, a radnicima Nadi Alujević, Dariju Alujeviću, Mikuli Alujeviću i Sari Alujević prouzročena je šteta od najmanje 24 tisuće kuna mjesečno, počevši od 5. listopada 2021. godine pa nadalje, a sve u namjeri da se društvu Cavalo onemogući rad i primanja iz rada u namjeri da sebe promoviraju kako vrše bezakonje i provode bezakonje", napisao je Lubina.

Podsjetimo, tog 5. listopada na Rivi su stigle sve službe kako bi uklonili bespravni objekt od devet kvadratnih metara zbog kojeg se Riva nikad nije u cijelosti popločala. Vlasnici, bračni par Alujević i njihov sin, prvo su kiosk okružili kombijem i kamionom. U vozilima su sjedili. Kasnije su se zaključali u unutrašnjost kioska, a nakon ulaska vatrogasaca odvela ih je interventna policija.

Presliku kaznene prijave, kako smo doznali, dobili su i gradski vijećnici u večernjim satima.


hr Wed Oct 20 2021 21:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e7492f929111c378d8b459e/80
Foto: Pixabay

Iz Vlade potvrdili da nema uvođenje obaveznih covid potvrda: "To je potpuno netočno"

Umjesto nepotrebnog širenja panike temeljem krivih informacija, svi u hrvatskom društvu trebamo uložiti dodatne napore za ubrzanje procesa cijepljenja, kazao je glasnogovornik Vlade

Glasnogovornik Vlade, Marko Milić, demantirao je napise o uvođenju obaveznih covid potvrda od 1. studenoga.

- Pojedini medijski natpisi o tome da se u Hrvatskoj od 1. studenog uvode obavezne Covid potvrde za sve ugostiteljske objekte, trgovačke centre i veći broj društvenih djelatnosti i aktivnosti su potpuno netočni. O tome se u Vladi i Stožeru civilne zaštite RH, koji donose mjere, nije razgovaralo.

Udio necijepljenih među novozaraženima, hospitaliziranima te preminulima, nažalost, jasno ukazuje da dinamika četvrtog vala COVID-19 i njegove posljedice ovise prije svega o broju necijepljenih u Hrvatskoj.

Umjesto nepotrebnog širenja panike temeljem krivih informacija, svi u hrvatskom društvu trebamo uložiti dodatne napore za ubrzanje procesa cijepljenja i potaknuti sve koji još oklijevaju da se cijepe, jer je to jedini izlaz iz ove pandemije. - rekao je za N1 glasnogovornik Vlade Marko Milić.

hr Wed Oct 20 2021 20:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6170516a6f52df075b8b4577/80
Foto: HRT

HRejting popularnosti političkih stranaka: HDZ i dalje vodeći, Možemo izbacio SDP s drugog mjesta

Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika
U Dnevniku HTV-a objavljen je HRejting popularnosti političkih stranaka. Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95%, a pouzdanost istraživanja čak 95%.

Rezultate HRejtinga, kao i obično, u središnjem Dnevniku HTV-a predstavila je novinarka Tatjana Munižaba.

● Ovo je turbulentan mjesec za većinu političkih stranaka. Je li to utjecalo na njihov redoslijed i status kod birača?

Hrvatski su birači potpuno nezainteresirani ili su, pak, postali potpuno imuni na hrvatsku politiku i političare. To bi se moglo zaključiti kad se vide rezultati ankete i uzme u obzir činjenica da je ona provedena nakon što je HDZ pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija, nakon što se SDP potpuno raskolio, a Možemo zapetljao u vlastitom neznanju ili neiskustvu i nakon što je Domovinski pokret dobio novog predsjednika.

Unatoč svim tim zbivanjima, promjene od prošlomjesečnog HRejtinga na razini su statističke pogreške i mjere se u promilima.

Konkretno, HDZ je s 27,3% i dalje vodeća stranka bez izgleda da uskoro bude ugrožen. Možemo u Zagrebu, SDP u Saboru trpe velike muke, ali te muke očito ne doživljavaju i njihovi birači, pa su kao i prošli mjesec te dvije lijeve opcije gotovo izjednačene. Ali sad je Možemo sa 16,1% drugi, a SDP s 15,9% treći.

Most je jedina stranka koju proteklih mjesec dana ništa nije treslo i ustabilio se na četvrtoj poziciji. S potporom od 6,8% usto je i zadnja stranka koja prema HRejtingu može računati na saborski mandat.

Efekt naglog anketnog skoka, uobičajen kad stranka dobije novog predsjednika, Domovinski pokret nije doživio. I s Ivanom Penavom na čelu ostali su ispod izbornog praga. Trenutačno imaju 4,1%.

Od preostalih 11 stranaka iz ankete, čak ih je devet sad u Saboru, a nijedna od njih u anketi ne prelazi 1,5% biračke potpore. To su redom: Fokus (1,5%), HSS (1,5%), Centar (1,3%), Hrvatski suverenisti (1,3%) i Živi zid (1,2%). Zatim su IDS (1%), HSU (0,8%), HNS (0,8%), Reformisti (0,8%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%) i zadnji HSLS (0,5%).

● Usporedba HRejtinga o popularnosti političkih stranaka s rujanskim. Može li se ipak nekoga proglasiti najvećim gubitnikom ili  dobitnikom?

Najveći dobitnik svakako je HDZ. Presuda za aferu "Fimi Media" prije sedam dana, anketa zaključena jučer, a HDZ ne da nije pao nego je jedini među strankama koje prelaze izborni prag, minimalno (0,17%), ali ipak narastao.

Možemo je gotovo isti kao i prošli mjesec (-0,01%), ali je s drugog mjesta izbacio SDP koji je pogubljen u unutarstranačkim sukobima izgubio 1,19% birača.

Još je više u odnosu na rujan izgubio Most (1,73%). A nisu proživljavali ni turbulencije ni previranja poput stranaka ispred njih.

No najveći su gubitnici, kad se sve zbroji i oduzme, ipak birači. U odnosu na rujan broj onih koji ne znaju komu dati glas narastao je za više od 2%. Tako je neodlučnih sad gotovo 16,64%. 
hr Wed Oct 20 2021 19:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/617048106f52df745a8b45a8/80

Nezgoda na brzoj cesti Solin-Klis: Iz autobusa počelo dimiti, policija i vatrogasci dojurili na mjesto događaja!

Osim policije, na teren su stigli i vatrogasci, no nije bilo potrebe za intervencijom
Danas oko 16,30 sati, na brzoj cesti Solin-Klis, došlo je do kvara na autobusu u kojem su se nalazili putnici. 

Naime, iz autobusa je počelo dimiti, a razlog tomu je što je iz motora potekla voda. Do dolaska policije, vozač je već sanirao kvar i nitko od putnika nije ozlijeđen. 

Osim policije, na teren su stigli i vatrogasci, no nije bilo potrebe za intervencijom.

hr Wed Oct 20 2021 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .