Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62a34f8118d1cb0e718b45b4/80
Foto: Goran Jović

[FOTO] Peti dan međunarodnog susreta influencera: Vrijeme je za intrigantnu Dalmatinsku zagoru!

Naši su influenceri Srednjoj Dalmaciji obećali jedno – ovaj je rastanak samo na kratko, do neke sljedeće prigode!

Nakon što su obišli naš cvit mediterana, guštali na nebeskoj šetnici i u WTA turniru, uživali u profinjenim vinskim kapljicama na Braču i Hvaru, pogledu na Zlatni Rat, Hvarsko povijesno kazalište i Paklinske otoke, došao je red da naši digitalni kreatori zavire i u intrigantnu Dalmatinsku zagoru! Podsjetimo, riječ je o jedinstvenom projektu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i urednice časopisa Croatian Hotspots, Maje Zlokić, koji je ovime ušao u svoju spektakularnu završnicu.

Zkrije mnoge sjajne opcije za aktivni odmor i razgledavanje, a ima li boljeg grada za otpočeti ovu pustolovinu, od junačkog Sinja? Ništa ne govori o Sinju tako rječito kao Muzej Sinjske alke, te je upravo ovo mjesto bilo jedna od neizostavnih „štacija“. Gosti su tako guštali u razgledu muzejske građe sa mnoštvom odora, opreme i oružja sinjskih alkara, te alkarskih statuta i pravilnika prikazanih u suvremenoj digitalnoj formi. Posebno oduševljenje izazvao je prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini, kao i rekonstrukcija bitke pod Sinjem iz 1715. gdje je naša influencerska družina mogla doživjeti slavnu bitku u multimedijalnom okruženju.

No, prava euforija nastala je pri posjetu sinjskom hipodromu, kada fotoaparati naših digitalnih kreatora nisu prestajali škljocati u susretu sa prekrasnim konjima, koje su mnogi poželjeli pomaziti i hraniti. Sinjske divote danas su zavladale storijima i objavama na news feedu, a naši su gosti tako dobili sjajan uvid u sinjsku tradiciju, od davnina vezanu za uzgoj i treniranje konja, na što ukazuju i čak tri stoljeća održavanja alke i mnogi domaći i međunarodni galopski i preponski turniri.

Instagramično Modrozeleno oko. Pravi pogodak u sridu među atrakcijama na današnjem itineraru bilo je već odavno instagramično, mistično modrozeleno oko – izvor Cetine. Fotogenična je to lokacija koju Instagram obožava odavno, zbog njenih nevjerojatnih tirkiznih boja, ali i naročito slikovita ambijenta kojem doprinosi i neposredna blizina obližnjih sakralnih objekata, koji kao da su zakrilili ovaj neobičan prirodni fenomen – hram Uznesenja Gospodnjeg i pitoreskna crkva Svetog Spasa! Ima ondje sadržaja i za kulturoljupce, a omiljena fotka izvora ona je iz ptičje perspektive, jer tada uistinu nalikuje nekakvom čudesnom oku sa bojama kojima zbilja nije potreban ni jedan Instagram filter. 

Mnogi naši influenceri, poput Gorana Jovića – jednog od ambasadora ovog projekta i njegove supruge, foto&travel blogerice Diane Loos, i od ranije imaju afinitete ka lijepoj fotografiji, pa ih je ovaj ambijent naprosto oduševio, baš kao i ljepote Imotskog, među kojima prednjače Modro i Crveno jezero. O njima se, zbog neobičnih pojedinosti, od davnina ispredaju priče, a jedan od najupečatljivijih trenutaka vezanih za ove vrhunske imotske atrakcije, je kad Modro jezero presuši i postane – nogometnim igralištem. Zaigrati balun na dnu jezera pravi je gušt, a fotke ovog događanja obiđu čitav svijet!

Do neke slijedeće prilike. Pomalo tužni zbog zadnjeg dana susreta, ali istovremeno i prezadovoljni zbog sjajnog iskustva, kvalitetnih sadržaja na svojim telefonima i vrhunske inspiracije, naši su influenceri Srednjoj Dalmaciji obećali jedno – ovaj je rastanak samo na kratko, do neke sljedeće prigode!

hr Fri Jun 10 2022 16:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bbf5af18d1cbbec08b45dd/80
Foto: MDF

[FOTO] Srijeda na MDF-u u znaku uličnog programa

U amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić bit će čitanja, pjevanja i sviranja. Nešto malo drugačiji program "Čitaju nam važni Šibenčani" dovodi dvije učiteljice razredne nastave i jednog rock trubadura

Kako znate da radite odličan kazališni program?! Kad nakon svake predstave, publika napušta gledalište riječima "ovo je bila najbolja predstava dosad" i tako iz večeri u večeri, od predstave do predstave. Stvarni je to slučaj ne puka teorija 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji traje od 18. lipnja do 2. srpnja. Nije ostalo još puno do kraja, ali ostalo je još mnogo programa u kojem Šibenčani i svi ostali mogu uživati već danas. 

Jutro je po navici rezervirano za radionički program i Librić u Perivoju, a kasni poslijepodnevni sati, kad Sunce polako krene padati iza obzora, za ljetne pozornice, program ulica i trgova. 

"Čarobnjakov učenik", predstava Gradskog kazališta – Scena Gorica sinoć je oduševila na ljetnoj pozornici. Nažalost, večeras na istom mjestu publika neće moći gledati i slušati španjolski Orthemis Orchestra i "Concerto a tempo d'umore". Roditelji mogu ostvariti povrat novca za kupljene ulaznice. 

Ove srijede u amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić bit će čitanja, pjevanja i sviranja. Nešto malo drugačiji program "Čitaju nam važni Šibenčani" dovodi dvije učiteljice razredne nastave i jednog rock trubadura.

Mario Kovač, urednik programa trgova i ulica, i ove je godine odradio maestralni posao pa festivalskog šušura praćenog rijekom ljudi, gromoglasnim smijehom djece i pljeskom publike ne nedostaje! 


hr Wed Jun 29 2022 08:50:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bab7d318d1cb2abf8b458d/80
Foto: MDF

[FOTO] Gradsko kazalište lutaka Split raspametilo publiku na 62. MDF-u

U amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku bit će održano još jedno čitanje uz poznata glumačka imena šibenskih korijena – Dariju Knez Rukavinu te Kristiana Šupu

Malo je reći da su barun Munchausen ili Slonić Dištonić oduševili šibensku publiku jer Gradsko kazalište Sisak i Gradsko kazalište lutaka Split raspametili su sve koji  su ih jučer gledali na ljetnoj pozornici odnosno na daskama koje život znače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Kad se tomu doda da su ulaznice bile rasprodane – mnogo je to zaljubljenika u kazalište koji su sinoć postali još veći zaljubljenici u umjetnost. I ta brojka raste iz dana u dan tijekom ovogodišnjeg, 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji traje od 18. lipnja do 2. srpnja.

Danas – jednako, ako ne i uzbudljiviji utorak nakon što je festivalski program bogatiji za ponudu 2. Sajma dječje knjige i program 'Čitaju nam važni Šibenčani' koji su jučer otvorile Maja Šintić, Magdalena Šetka  i djeca. Bilo je to vrijeme neobičnih trenutaka u kojima su djeca htjela čitati javno, a ne u samoći svojih soba,  trenutaka u kojima su djeca bila tužna jer su htjela da je njihov red za čitanje - stalno. 

Kazalište će danas na mini pauzu, ali u 19 sati umjesto pred kazališnu pozornicu, zaljubljenici, veliki i mali, moći će u amfiteatar ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku gdje će biti održano još jedno čitanje uz poznata glumačka imena šibenskih korijena – Daria Knez Rukavina te Kristian Šupe

Za današnju predstavu "Čarobnjakov učenik" po motivima J. W. Goethea, a u izvedbi Gradskog kazališta – Scena Gorica na ljetnoj pozornici ostalo je još malo slobodnih mjesta pa požurite po svoju.

Program trgova i ulica pod vodstvom Marija Kovača standardno donosi pravi mali spektakl kojemu ne mogu odoljeti ni odrasli ni djeca, a filmski program Željka Šturlića na Gorici odavno je ušao u legendu. Detaljan program ide u nastavku.


hr Tue Jun 28 2022 10:14:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62baa29b18d1cb31be8b45b9/80

[FOTO] Nostalgija, 13. Dani tradicije sinoć otvoreni u Kaštel Novom

Jučer je svečanim mimohodom folklornih društava riva Kaštel Stari- Kaštel Novi otvoren 13. Eko etno sajam i sajam otočnih proizvoda.
13. Dani tradicije "Nostalgija“ ove godine se u organizaciji TZG Kaštela i suorganizaciji udruge Šušur održavaju pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Županije splitsko-dalmatinske, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva  turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Cemex Hrvatska d.o.o. 

S ciljem očuvanja i promocije kaštelanske i hrvatske baštine, od 2010. Nostalgijom se promovira nematerijalna kulturna baština i izvorni proizvodi u duhu kršćanske tradicije. A nakon dvije godine smanjenog obujma radi epidemioloških mjera i ograničenja, kako nam je kazala direktorica TZ Kaštela Nada Maršić ove godine Nostalgija je okupila čak 33 izlagača iz cijele Hrvatske. 

Uz zvuk folklora i narodnih nošnji na rivi u Novome postavljeni su štandovi tradicijskih obrta i unikatnih rukotvorina. Izloženi su zaista raznovrsni proizvodi, od dječjih igračaka, suvenira od maslinovog drva, nakita pa do prehrambenih tradicionalnih delicija. I Kaštelanska udruga maslinara Mastrinka tako je uz domaće slastice arancine i ušećerene bademe nudila i extra djevičansko maslinovo ulje… dok je Waldorfski pedagog iz Trogira Vesna Bajrić posjetiteljima predstavila svoje krpene lutke… 

Program u trajanju od tri dana osim ponude domaćih proizvoda, suvenira nudi posjetiteljima i bogat glazbeni program. Večeras s početkom u 21 sat nastupa gradski muški zbor Brodosplit, Nedo Kovačev i Rovinježovi, dok će posljednjeg dana u 21 sati biti koncert klape Sveti Jeronim I KUD Putalj. 29. lipnja župa sv. Petra ap. Kaštel Novi tradicionalno će proslaviti svog zaštitnika svečanom svetom misom i procesijom u kojoj će kip sv. Petra biti jednim dijelom nošen brodicom dok će vjernici prateći ga uz obalu pjevati duhovne pjesme. Svečana sveta misa počinje u 19 sati a u 20 sati je blagoslov brodica i procesija brodicama. 

Podsjetimo, manifestacija je 2017. godine dobila je posebno priznanje “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za tradicijsku manifestaciju. 


hr Tue Jun 28 2022 08:42:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62ba9c5518d1cb2abf8b4574/80

U srijedu se u Drumu uz raznolik program slavi dan zaštitnika Petra i Pavla

Procesija, sveta misa, glazbena slušaonica, nogometna utakmica Starih i Mladih, završnica Kupa općine, predstava Dramske grupe Most, koncert Jadranskih maestrala i Marine Tomašević...
U Drumu u Imotskoj krajini i ove se godine svečano slavi dan nebeskih zaštitnika svetoga Petra i Pavla. Župa svetog Luke Podbablje i organizacijski odbor za proslavu svetog Petra pripremili su stoga bogat i raznovrstan program koji starta u srijedu u 10:30 sati, i to procesijom od crkve svetog Ante do Fratrove ograde gdje će se održati sveta misa.

Od 15 sati glazbena je slušaonica Mad G Zetta, a od 17 tradicionalna nogometna utakmica u kojoj se sastaju Stari i Mladi.

Oko 20 sati doznat ćemo pobjednika Kupa općine Podbablje, u susretu se bore Drum i Grubine dok će se u utakmici za treće mjesto boriti Ivanbegovina i Poljica.

U 21 sat zakazana je predstava Dramske grupe Most iz Trilja "Oš' neš', dolori su pravi keš", a od 22 sata dodjela nagrada i koncert "Jadranskih maestrala" i Marine Tomašević.

hr Tue Jun 28 2022 08:15:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .