Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63f4beeb5d7965210e8b463f/80

Adris predstavio projekt rekonstrukcije splitskog hotela Marjan: Bit će kategorije 5* i imat će 285 smještajnih jedinica

Ulaganje u obnovu hotela Marjan, vrijedno više od 100 milijuna eura, bit će jedno od najvećih pojedinačnih ulaganja u hrvatski turizam
Danas je u Splitu, u velikoj dvorani Galerije Meštrović, javnosti predstavljen projekt rekonstrukcije hotela Marjan. Okupljenim novinarima projekt su predstavili Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre, Silvije Novak i Zorislav Petrić iz arhitektonskog Studija 3LHD te Armando Vičić, predsjednik Uprave Adrisove tvrtke - Abilije. 

Govoreći o dosadašnjim Adrisovim ulaganjima u turizam, Popović je istaknuo da je Adris grupa jedan od najvećih investitora u hrvatski turizam. U skladu sa svojom vizijom razvoja luksuznog turizma i ulaganja u objekte najviše kategorije, Adris je dosad uložio gotovo milijardu eura, a  do 2025. godine u taj dio svojih poslova planira uložiti dodatnih 480 milijuna eura. Time će, kaže Popović, Maistra postati najveća nacionalna turistička tvrtka u luksuznom segmentu pozicionirana u rastućim i međunarodnim prepoznatljivim odredištima – Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu, a rekonstrukcijom hotela Marjan i u Splitu.

 Uz obnovu zagrebačkih hotela Panorame i Westina, ulaganje u obnovu hotela Marjan, vrijedno više od 100 milijuna eura, bit će jedno od najvećih pojedinačnih ulaganja u hrvatski turizam, rekao je Popović, dodavši na kraju kako ćemo „učinit sve da, u suradnji svih zainteresiranih, pa i podršku i strpljenje građana, Split dobije hotel kakav ovaj grad i zaslužuje“.

Kako će izgledati obnovljeni hotel Marjan, koje su urbanističke postavke i koje će sadržaje nuditi, govorili su Silvije Novak i Zorislav Petrić iz arhitektonskog Studija 3LHD-a. Uz vizualizaciju arhitektonskog rješenja, Novak je istaknuo da „koncept potpune rekonstrukcije Hotela Marjan zadržava sve urbanističke postavke izvornog projekta Lovre Perkovića. Sastoji se od horizontalne troetažne baze s dva atrija oko kojih se nižu javni prostori hotela i vertikale koja zadržava funkcije definirane izvornim projektom. Projekt je koncipiran u nekoliko točaka kojima je krajnji cilj maksimalno uklapanje objekta u vizure grada – ostvarivanje pješačke veze sa susjednim parcelama, otvaranje atrija kako bi se dovelo svjetlo u prizemlje, osiguravanje optimalnog pogleda tornju, dodavanje atraktivnih sadržaja na krov, aktivacija prizemlja i povezivanje s urbanim gradskim tkivom Zapadne obale. Cijela rekonstrukcija bit će realizirana u gabaritima postojeće građevine.“

Po završetku obnove, hotel Marjan bit će kategorije 5* i imat će 285 smještajnih jedinica. Rasprostirat će se na ukupno 15 etaža: od podruma, preko prizemlja koje zajedno s dva kata i krovnom etažom čine bazu hotela, te vertikale tornja. Toranj zadržava postojeću visinu i u njemu će se nalaziti isključivo smještajne jedinice. U podrumu će biti smještena garaža s 285 parkirnih mjesta. Javni prostori se nižu od prizemlja do krovne etaže nižeg dijela građevine. Sadržaji koji služe aktivaciji hotela su dva atrija u prizemlju od kojih je veći s bogato zasađenim mediteranskim biljnim vrstama i služit će kao dnevni boravak na koji su orijentirana dva restorana iz prizemlja s ukupno 650 sjedećih mjesta te hotelski lobby. Osim njega, prema projektu obnove, imat će i manji atrij na koji je orijentiran drugi dio lobbya prizemlja te kongresna dvorana. Dvorana će se moći dijeliti na tri manje, a ukupno će primati 500 osoba. Ostali javni sadržaji su zatvoreni dio wellnessa, koji će biti smješten na 1. i 2. katu i protezat će se na ukupno 1.700 m2. Wellness će se sastojati od unutarnjeg bazena od 140 m2, prostora za vježbanje te spa dijela sa saunama, prostorima za relaksiranje i masažnim sobama.

Na trećem katu, koji je ujedno i krov nižeg dijela, smjestit će se dodatnih 1.700 m2 otvorenog dijela wellnessa, koji će imati dva otvorena bazena s pripadajućim sunčalištima i ugostiteljskim sadržajem. Na krovu nižeg dijela bit će smješten i fine-dining restoran do kojeg će biti moguće doći, osim kroz hotel, i kroz poseban ulaz, te će moći smjestiti ukupno 100 gostiju. Imat će i  natkrivenu terasu s pogledom prema Splitu. 

Smještajne jedinice nalazit će se na katovima i skoro sve će imati pogled na more. One u nižem dijelu građevine imat će kontakt s vanjskim prostorom u vidu terasa ili balkona, dok će sobe i apartmani u tornju biti suvremena interpretacija izvornog projekta, ali u kojem će se svaka od njih otvaranjem velikih kliznih stijena pretvoriti u lođu.

Za projekt arhitekture hotela Marjan zadužen je Studio 3LHD iz Zagreba, a interijera hotela Lissoni Architettura iz Milana, s kojima je Adris realizirao i gradnju Grand Park hotela u Rovinju.






hr Tue Feb 21 2023 13:30:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58f3758fb4739802308b458a/80

Grad Solin od sljedećeg tjedna kreće s podjelom uskrsnica

Bonovi će se dijeliti od 27. ožujka do 7. travnja svakim radnim danom

Na temelju članka 39. Statuta Grada Solina (Službeni vjesnik Grada Solina, br. 7/09, 4/13, 7/13, 3/18, 4/18 – pročišćeni tekst i 2/20 i 3/21), Gradonačelnik Grada Solina dana 07. ožujka 2023. godine, donosi Zaključak o dodjeli uskrsnice umirovljenicima, socijalno ugroženim obiteljima i nezaposlenim osobama s područja grada Solina.

Uskrsnica (bonovi) će se dijeliti u periodu od 27. ožujka 2023. do 07. travnja 2023. godine svakim radnim danom od 8 do 14 sati, utorkom od 12 do 18 sati . Dodjela uskrsnice umirovljenicima, socijalno ugroženim obiteljima s područja grada Solina će se održati u prostorijama Gradske uprave Grada Solina, a za nezaposlene osobe, osobe starije od 60 godina koje ne ostvaruju i nikad nisu ostvarivale dohodak s područja grada Solina u prostorima Doma kulture Zvonimir Solin.

hr Sat Mar 25 2023 19:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/641f31585d7965d68b8b4583/80
Foto: Press

Otvara se Športski centar Bazen Zvončac

Centar se otvara u ponedjeljak i služit će za trenažne procese

U ponedjeljak, 27. ožujka s radom započinje Športski centar Bazen Zvončac.

Bazen će biti namijenjen za trenažne procese sportskih klubova, priopćili su iz Javne ustanove Športski objekti Split

hr Sat Mar 25 2023 18:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/53308ec117994243067b2535/80
Foto: CROPIX

Hrvatske zračne luke od ponoći uvode velike promjene

Ne očekuju probleme u primjeni šengenskih pravila u zračnom prometu

Zračne luke u Hrvatskoj spremne su za ulazak u šengenski režim. Dogodit će se to točno u ponoć, s ljetnim redom letenja. Putnici unutar EU više neće morati čekati na graničnu kontrolu, sve će ići brže i protočnije, piše Morski.hr

Osim porasta prometa, zajedničko svim zračnim lukama jest da ne očekuju probleme u primjeni šengenskih pravila u zračnom prometu te da zbog ulaska u Schengen ne planiraju dodatno zapošljavanje jer ono ovisi o planiranom prometu i broju operacija zrakoplova.

- Time smo u situaciji da su praktički svi letovi u Hrvatsku iz zemalja šengenskog prostora, odnosno iz Hrvatske u zemlje šengenskog prostora -  tretirani kao domaći letovi, bez ikakvih kontrola. Kada je riječ o dokumentima, očekujemo da će i Schengen i europodručje u kontekstu priprema za novu turističku sezonu biti dodana vrijednost, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Što se mijenja u zračnim lukama?

Zračna luka Split - S obzirom na to da je projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala, dovršen 2019., sadržavao i sve kriterije i uvjete potrebne za ulazak u schengenski prostor, iz te zračne luke kažu da nisu potrebne nikakve bitne izmjene u prostoru, a jedina aktivnost je premještanje pultova/kućica za graničnu kontrolu na drugu lokaciju u prostoru odlazaka u putničkom terminalu.

Zračna luka Dubrovnik provodi infrastrukturne radove u zoni dolazaka putničkog terminala za putnike iz destinacija izvan Schengena i trećih zemalja, te pripreme za uvođenje tzv. EES (entry/exit system) sustava, koji bi se trebao primjenjivati od ove godine.

Zagrebačka zračna luka dr. Franjo Tuđman, kao najveća u Hrvatskoj, za ulazak u Schengen povećala je čekaonice putnika u domaćem odlasku, što su budući šengenski odlasci. Šaltere za kontrolu putovnica u odlasku s trećeg kata terminala premjestit će na drugi kat. U međunarodnom dolasku postavit će više kioska za predregistraciju putnika iz zemalja izvan Schengena, a zbog preraspodjele izlaza za zrakoplove prilagodit će i sustav za upućivanje putnika i oznaka unutar terminala.

Zračna luka Rijeka za nužna infrastrukturna ulaganja uložila je 15 do 20 tisuća eura, napominjući da punktovi graničnih kontrola za putnike u dolasku ostaju na svojim pozicijama, a koristit će se samo za putnike koji dolaze iz zemalja izvan schengenskog prostora. Tokovi putnika iz Europske unije i onih izvan nje koji su odlasku razdvojit će se ugradnjom pregrada.

hr Sat Mar 25 2023 17:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/641f1eea5d79659f8a8b4581/80
Foto: Press

[FOTO] Mladi Bračani na supetarskoj rivi okušali se u pripremi ribe u najavi 18. Bisera mora

Pripremali su gregadu, brudet i ribu u škartocu uz pomoć profesionalaca iz udruge ŠKMER

Mladi Bračani okušali su se u subotu pripremi gregade, brudeta i ribe u škartocu s profesionalcima udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) na supetarskoj rivi u sklopu projekta "S ribom mogu sve", a i kako bi se najavio predstojeći 18. Biser mora. Riječ je o događanju u sklopu navedenog projekta kojeg provode Srednja škola Brač iz Supetra i OŠ Vladimira Nazora iz Postira s ciljem poticanja konzumacije ribe i ribljih proizvoda kod djece i mladih. Bili su izloženi i razni proizvodi bračkih srednjoškolaca s autohtonim namirnicama koji nastaju pod okriljem zadruge Lumbrela; od nagrađivane šalše "Ka nonina", marmelade i sokova do prirodne kozmetike, a u skuhanim morskim delicijama guštali su i mještani i supetarski gosti. Sanja Nejašmić, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor iz Postira, istaknula je da je projekt njezine škole i jedan od značajnih koraka kako bi se mladi zadržali na otoku promoviranjem struke i autohtonih proizvoda.

-Ovim smo uspjeli, ono što smo željeli, da se Biser mora vrati i na supetarsku rivu, a važno je svima poručiti da ovaj festival koji se održava u Svpetrvs hotelima, ima slobodan ulaz za sve – bilo da su natjecanja kuhara i konobara, brojne radionice i cooking showovi. Ponosni smo da su s nama danas učenici srednjih škola Supetra i Bola, te osmoškolci iz Postira, koji su uz profesionalne kuhare pokazali važnost projekta "S ribom mogu sve", kazala je Martina Rendić, direktorica Turističke zajednice grada Supetra.

Biser mora, najveći je kulinarski festival i natjecanje u ovom dijelu Europe, a svečano će se otvoriti u utorak u 20.30 sati u Svpetrvs hotelima. Od srijede do petka, 29. - 31. ožujka, održat će se do sada najveći broj radionica i popratnih događanja u povijesti festivala kao što su razni cooking showovi, degustacije i stručne radionice za zaposlene u HoReCa sektoru, ali i za znatiželjnike koji žele kušati specijalitete Mauricijusa, Ukrajine, Italije, Slovenije, Austrije, zemalja regije ili, pak, kuhati domaći makedonski ajvar, kušati a la carte slastice, vrhunska hrvatska vina, koktele od travarice i craft džinove.

U središtu svega su natjecanja kuhara, konobara, učenika i nastavnika srednjih i visokih škola u nizu kategorija. Master classove i edukacije vode domaća  i svjetska kuharska imena, a sudionici dolaze iz 20-ak zemalja te će manifestacija, uz veliki broj noćenja, poslovično označiti i početak turističke sezone na Braču.

-Biser mora objedinjuje trodnevna natjecanja, eno-gastro radionice, cooking showove, izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje te zabavni programi uz dobre zalogaje i kapljice s velikim kuharskim svjetskim imenima. Ove godine na natjecanju imamo čak 41 međunarodnu školu, a tu je i veliki broj profesionalnih kuhara koji žele odmjeriti svoja znaja i vještine s kolegama te osvojiti nagrade i titule. Imat ćemo oko 200 ulaza u kuharske boksove u različitim kategorijama koje će bodovati međunarodni kulinarski suci, a to su renomirani i iskusni kuhari sa svih strana svijeta koji promiči struku i zajedništvo,  poručila je Nives Delić, voditeljica natjecanja Bisera mora.

Suorganizatori XVIII. Bisera mora su Grad Supetar, Turistička zajednica grada Supetra, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Svpetrvs hoteli. Manifestacija se organizira se u sklopu provedbe EU projekta "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split" kojem je nositelj Turističko - ugostiteljska škola Split, pa će na Braču biti predstavljeni novi obrazovni programi usklađeni sa stvarnim potrebama poslodavaca. 

hr Sat Mar 25 2023 17:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .