Putin: Aneksija Krima dijelom je odgovor na širenje NATO-a

Aneksija Krima dijelom je odgovor na širenje NATO-a, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin u višesatnom televizijskom kontaktu s nacijom i poručio da se on zapadnog saveza ne boji, ali da će Moskva morati odgovoriti na američki proturaketni sustav, no istaknuo je da se Rusija ne želi izolirati od ostatka svijeta novom željeznom zavjesom.

Prvi čovjek Rusije, koji je ranije u četvrtak izrazio nadu da neće morati uporabiti silu u istočnoj Ukrajini, iskoristio je tradicionalnu seansu odgovaranja na pitanja sunarodnjaka da pošalje poruke upozorenja Europi, Ukrajini i Sjedinjenim Državama.

“Kad se infrastruktura vojnog bloka (NATO) približava našim granicama (… ) moramo odgovoriti nekim potezima”, objasnio je Putin rusku odluku o pripojenju Krima.

“Razmišljali smo, ako ne učinimo ništa, tada će vođen istim načelima u jednom trenutku NATO uključiti Ukrajinu i poručiti nam ‘To s vama nema nikakve veze'” i tada bi “NATO-ovi brodovi završili u slavnoj luci ruske mornarice, Sevastopolju”.

Ali mi se “ne bojimo NATO-a. Ja se ne bojim i nitko ne bi smio. Možemo ih sami sve ugušiti, zašto se bojite?”, odgovorio je Putin novinaru koji je širenje NATO-a nazvao “kancerogenim napredovanjem”.

Rusko-američko povjerenje bilo je izgubljeno i prije ukrajinske krize, ali Moskva je spremna obnoviti ga.

Moskva je ta koja je tražila jamstva SAD-a i NATO-a da njihov raketni sustav neće prijetiti Rusiji, no Washington je ostao nepopustljiv, rekao je Putin.

“Učinit ćemo sve da jamčimo sigurnost ruskog naroda”, rekao je Putin koji drži da SAD potiče “utrku u naoružanju”.

Za gubitak povjerenja ne treba kriviti Rusiju, jer “SAD mogu djelovati u Jugoslaviji, Iraku, Afganistanu i Libiji, a Rusiji nije dopušteno braniti vlastite interese”, rekao je.

Ukrajini je poručio da ima mjesec dana da podmiri dugovanja za plin (2,2 milijarde dolara) prije nego bude uveden režim avansnog plaćanja.

Zapadu je poručio kako ne vjeruje da se on može odreći ruskog plina koji pokriva izemđu 30 i 35 posto euruopskih potreba.

“Mogu li oni prestati kupovati ruski plin? Ja mislim da ne mogu”.

Osudio je sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji i nazvao ih “kršenjem ljudskih prava”.

Za primjer je naveo slučaj supruge ruskog milijardera Genadija Timšenka koja nije mogla platiti račun jer joj je blokirana bankovna kartica.

“To je obično kršenje ljudskih prava. Nema veze sa zdravim razumom”, rekao je.

Sankcije pogađaju predsjedniku bliske suradnike i poznanike, no Rusija se ne želi izolirati na svjetskoj sceni. Neće biti nove željezne zavjese, ustvrdio je Putin dodavši da Rusija neće ostati odsječena od ostatka svijeta.

Putin se požalio što svijet pokazuje nedostatak razumijevanja za ruska stajališta.

POSLJEDNJE DODANO: