Article

//www.dalmacijanews.hr/files/613bcdb86f52dfdb258b46a3/80
Foto: DalmacijaNews

Split Parking u minusu zbog unajmljenog parkirališta na Gripama, KK Split zadovoljno trlja ruke. Direktor Bartulić nespretnom izjavom razotkrio pozadinu priče?

I dok iz tvrtke sve pravdaju "nepredviđenim vremenima koronavirusa", u pozadini se vješto krije složena priča o novcu, razumu i dostojanstvu
Novu su splitsku upravu dočekali "kosturi iz ormara", ali i pljuske u poslovanju gradske tvrtke koja je, zvuči nestvarno, jedina dobila "zeleno svjetlo" gradskih vijećnika za prošlogodišnje poslovanje. Imovinom se treba raspolagati manirom dobrog gospodara, često je to govorio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a sličan populizam preuzeli su u Split Parkingu koji, unatoč minusu, i dalje produžuje ugovor o najmu parkirališta u ulici Slobode, parkirališta tik do male dvorane na Gripama.

- Zadovoljni smo da možemo pomoći Košarkaškom klubu Split, s obzirom na situaciju predstečaja, ali i u organizacijskom smislu - izrekao je Marko Bartulić, prvi čovjek ove gradske tvrtke na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je prošlo godišnje izvješće, tvrtke koja je u listopadu 2018. godine dobila "nalog za organiziranje" parkirališta od 52 mjesta. Zaključak o davanju suglasnosti da to baš učini Split Parking dao je HDZ-ov bivši poteštat Andro Krstulović Opara.

- Sve oko KK Split vodio je Domagoj Maroević, tada utjecajni vijećnik i Dragan Brtan - direktan je bio Opara. Maroević je te 2018. godine bio predsjednik Nadzornog odbora kluba, Brtan je u njemu sjedio kao član.
I trebalo je svega tridesetak dana da dvije strane sjednu za isti stol, dogovore uvjete i obveze, a u članku trećem odluče kako će Split Parking za godinu dana "organiziranja parkirališta" KK Split plaćati naknadu od 320 tisuća kuna. Polovicu odmah, polovicu najkasnije za pola godine. 

I produživan je u ugovor u dva navrata, a "suma sumarum" novčane strane oko parkirališta je minus u blagajni na Gripama. I dok iz tvrtke sve pravdaju "nepredviđenim vremenima koronavirusa", u pozadini se vješto krije složena priča o novcu, razumu i dostojanstvu koja se danima skrivala, ali i dalje skriva, unutar ureda u ulici Ruđera Boškovića i pod stranačkim krovištima. Zavjet šutnje dogodio se, blagorečeno, nakon što je u elektroničku poštu ove tvrtke adresirano pitanje o tom parkiralištu pokraj male dvorane na Gripama.
Nije nego

- Imamo korist od tog parkirališta - govorio je Bartulić u telefonskom razgovoru.

Dan kasnije sasvim nešto drugo - tablica prihoda i troškova otkriva manjak u blagajni parkinga Gripe i to bez uključenih ulaganja - 400 tisuća kuna opreme potrebne, treba kazati, za normalno funkcioniranje. Brojke tu, ipak, dobivaju neočekivan zaokret pa je zbog fiskalizacije dio kupljene opreme stavljen "u podrum". Blagajna za parkiralište sada se unajmljuje. I sve to u nepune tri godine, kako smo neslužbeno doznali. 

Konkretna pitanja ovakvih kupi-iznajmi ulaganja u pisanom obliku dobio je direktor Bartulić. Do zaključenja teksta na njih nije odgovorio iako je u telefonskom pozivu u više navrata inzistirao na tom "pisanom tragu". Čak smo, i nakon nekoliko dana čekanja, povratno slali poruke i zvali Marka Bartulića. Nije bilo jasnog odgovora, a ono što je trebao biti odgovor, zapravo jedino što smo dobili od čelnika ove tvrtke, bilo je tumačenje zakona i zakonskih regulativa sa zaključkom kako "Split Parking poštuje sve odluke splitskog Gradskog vijeća".

Bartulić nije želio objasniti ni u kojem će roku ulaganja za parkiralište biti i fizički vraćena ili koliko je njegova tvrtka izdvajala za LED reklamu na košarkaškim utakmicama ovog kluba, novi izdatak koji je sam priznao.

Barem su tom reklamom nagovijestili razloge što različite financijske brojke za istu stvar pišu u izvješćima Split Parkinga i KK Splita za proteklu 2020. godinu. Ugovoreni najam za parkiralište je jedinstvena brojka, stoga čudi kako je prihod od parkinga, stavka u izvještaju košarkaškog kluba, bila veća za nekoliko desetaka tisuća kuna od dogovorene cijene za organizaciju parkirališta.O "nejasnim detaljima" svi redom šute

Jedini se toj spomenutoj nabavci opreme za parkiralište, doznali smo, protivio Dubravko Franjkić, rukovoditelj svih parkirališta u ovoj gradskoj tvrtki. Iako odgovaran, njegovog potpisa na dokumentu nema. Kao što nema ni komentara nakon što smo pokušavali u više navrata i u nekoliko dana doći do Franjkića.

Sporna nabavka opreme prije preuzimanja parkirališta bila je tema razgovora i s Dariom Šunjićem, rukovoditeljem plana i razvoja u Split Parkingu. Ni on nije "napamet znao brojke".

- Nema smisla napamet ništa govoriti. Kazat ću nešto krivo pa ćete se vi uhvatiti toga. Imali smo masu projekata u zadnjih par godina - kazao je Šunjić. 

- Direktor potpisuje ugovor, ali mislim da u toj razlici nema ništa sporno. Knjiži li se na toj stavci još nešto? Zbilja ne znam. Znam da igrači plaćaju mjesečno 100 kuna parkirno mjesto pa je pitanje je li taj iznos direktno prihod Split Parkinga ili kluba... - odgovorio je HDZ-ov Domagoj Maroević kojeg je, prije nekoliko dana, na mjestu predsjednika Nadzornog odbora košarkaškog kluba zamijenio Ante Vuković, gradski vijećnik ispred liste Ramljak-Mamić, a kojeg smo kontaktirali s mišlju da bi mogao objasniti "nejasne detalje".

- Ipak, mislim da je ovaj posao organiziranja parkirališta bio odličan posao i za KK Split i Split Parking - nije se dao smesti Maroević.


Igrači i stožer - s koje strane na Gripama?

Prihod parkinga dva mjeseca u 2018. godini (kako je parkiralište Split Parking tek preuzeto 31. listopada te godine - op.a.) bio je 75.948 kuna, u 2019. godini brojke su se zaustavile na 511.666 kuna dok je 2020. godine na parkiralištu uprihođeno 332.197 kuna.

Ako je vjerovati izvješćima ove gradske tvrtke, samo nekoliko dana nakon primopredaje vlasti, dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević i nije najbolje bio upoznat situacijom na parkiralištu tik do male dvorane. 

Parking koji je gotovo tri puta manji od navedenog, samo s druge strane dvorane na Gripama, uprihođuje godišnje oko 550 tisuća kuna - izrekao je Ivošević 9. lipnja ove godine razotkrivajući slučaj parkinga kod ugostiteljskog objekta Baoli, kojeg je Javna ustanova Športski objekti dala na upravljanje privatnoj tvrtki My Way, u vlasništvu bliskog Kerumovog čovjeka Tonćija Omrčena

- Na parkiralištu kojeg KK Split daje u najam je teško kazneno djelo prikrivenog sponzorstva - rekao je pred novinarima Omrčen prije svega dva dana. Kasnije nam je pokazao i službeni zahtjev iz KK Split u kojem je stajalo kako od ovog privatnika, na parkiralištu s druge strane Gripa, žele kupiti 15 mjesečnih pretplata "po povlaštenim cijenama za igrače i stožer seniorske momčadi".

Dogradonačelnik i gradonačelnik Ivica Puljak o slučaju šute. Oni su tek nastavili taj niz "tajne" koji se, potpuno nezamislivo, prikriva u radu gradske tvrtke. Radu koji bi do detalja trebao biti transparentan, ali i javno objavljen. Kao u pitanju nekog normalnog funkcioniranja države, a ne u slučaju koji eklatantno dokazuje da nikakve države i sistema nema. Samo prikrivanje i jadno pogodovanje uz nevjerojatno krčmljenje javnih resursa, prostora i love.

hr Sun Sep 12 2021 21:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/615b556b6f52dfaa478b4579/80
Foto: DalmacijaNews

Tek su u sedam organizacija HDZ-ovci i birali u Splitsko-dalmatinskoj županiji, evo rezultata...

Ante Sanader i dalje je na čelu županijskog ogranka stranke.
U HDZ-u ništa novo ni nakon 30 i kusur godina demokracije i novog sustava glasanja. Na listi za unutarstranačke izbore tako je većina kandidata, poglavito za predsjednika ogranka, usamljena. Tek je u sedam organizacija odabirao pao na dva kandidata.

Igor Vidalina novi je predsjednik sinjskog HDZ-a, a Ivan Laco pobijedio je u utrci u susjednoj općini Otok. Sanja Kuzmanić Komadina na čelu je HDZ-a u Okrugu Gornjem dok je u Trogiru pobjedu slavila Ivana Viljac protiv Romea Palade za točno 9 glasova.

Hvarski HDZ-ovci birali su Šimu Ravlića umjesto dosadašnjeg Jurice Miličića, Ćiril Kalebić novi je predsjednik HDZ-a na Šolti dok je na Jelsi pobijedio Vinko Marijan.

Ante Sanader i dalje je, dodajmo, na čelu županijskog ogranka, Vice Mihanović vodit će i u naredne četiri godine splitski HDZ.
hr Sun Oct 17 2021 22:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/616c85686f52df52568b4581/80
Foto: Mapio.net

Sutra će se u crkvi u Dugopolju moliti za zdravlje brutalno pretučenog Vicka Dodoje

Bezazlen posjet bikijadi u susjednoj državi pretvorio se u pravi horor nakon zabave u tamošnjem klubu.
Liječnici splitske bolnice već se nekoliko dana bore za život Vicka Dodoje, 27-ogodišnjaka iz Dugopolja koji je brutalno pretučen u susjednoj Bosni i Hercegovini, u Vitezu. Bezazlen posjet bikijadi u susjednoj državi pretvorio se u pravi horor nakon zabave u tamošnjem klubu.

Naime, tamo su se iživljavati nad njim, na podu, stala dva momka koja su ga bez svijesti i ostavila, a loša zdravstvena organizacija bila je jedan od uzroka što se Vicko sada nalazi u induciranoj komi.

Na društvenim mrežama dijeli se objava Župe svetog Mihovila u Dugopolju, poziv na krunicu i svetu misu za zdravlje sumještanina. Krunica je sutra u 17:30 sati, a misa pola sata kasnije.


hr Sun Oct 17 2021 22:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/616c81ee6f52df52568b4573/80
Foto: DalmacijaNews

Privatnik iz Klisa četiri godine ilegalno upravljao javnom garažom na Brodarici, grad Split je čak za nju plaćao i pričuvu

Koncesionar koji to četiri godine već nije i Grad koji "mišiće" ne trenira zauzimanjem svoga? Posljedice koje se vide golim okom kad sustav zakaže.
Državni i gradski prostori po zakonu dobivaju se na natječaju, javne garaže koncesijom dolaze do odgovornih za "obavljanje komunalne djelatnosti upravljanja i održavanja". Splitska priča s Brodarice dokazuje suprotno. U gradu u kojem svatko iole vjeran stranačkoj iskaznici reda rješenja za kaotičan nedostatak parkirališnih mjesta, postoji javna gradska garaža sa 125 mjesta kojom upravlja privatnik. I to na posve zanimljiv način - četiri godine ilegalno i uz dodatak da grad Split za taj isti sporan prostor plaća mjesečnu pričuvu nešto veću od 11 tisuća kuna.

Krenimo redom. Još u travnju 2013. godine grad Split je, kojim je tada "vladao" socijaldemokrat Ivo Baldasar, zaželio treću etažu javne garaže Brodarica dati u koncesiju za najmanje 22 i pol tisuće kuna. Kriterij odabira napisan je u jednoj crti - onaj s najvišom naknadom za koncesiju je ujedno i novi koncesionar. Kad je već zbog gubitaka na lokaciji iz kombinacija ispala Hvidra, preteča Split Parkinga.


Nakon svih zakonskih procedura odlučeno je kako će u garažu, koja ima ulaz u ulici Mike Tripala, upravljati tvrtka "Acorus d.o.o." iz Klisa. Od 2. kolovoza 2013. godine do istog dana četiri godine kasnije. Jedina se javila na gradski natječaj.


Skuteri, bicikli, skladište...

S jedne strane potpis Baldasara, s druge paraf Damira Bobana, vlasnika te firme s Klisa koji je više od jednog desetljeća radio na mjestu stručnog voditelja izgradnje u splitskoj gradskoj Službi, uz bok Damira Babića. U međuvremenu je osnovao "Acorus" koji već neko vrijeme usluge održavanja rampi i sustava naplate radi, zanimljivo, i za gradsku tvrtku Split Parking.

I ne bi priča dospjela u rubriku "vjerovali ili ne" da od tog 2. kolovoza 2017. godine do prije nekoliko dana privatna tvrtka nije bez produženja koncesije i dalje upravljala tom garažom i ubirala zaradu. Čak i prenamijenila garažu u turistički parking, kako je taj prostor oglašavan na internetu. 

- Parking se naplaćivao 15 eura po danu, a za više od tri dana na parkingu bio je po 10 eura. Suprotno odredbama koncesijskog ugovora, naravno, a čak se nudio i "parking za utakmicu" - pred ulazom u garažu dočekao nas je Siniša Jonjić, višegodišnji član vijeća Gradskog kotara Lovret i predstavnik suvlasnika u cijelom objektu na Brodarici koji službeno slovi kao "stambeno poslovni objekt".

- U prostoru garaže čak su se i nudili najmovi skutera i bicikli, a određeni dio prostora se koristio i kao skladište opreme za restoran, vrtne garniture i nekoliko platnenih suncobrana. Sve je to bilo dio vanjske terase restorana koncesionara - dodaje Jonjić i dio s "turističkim parkingom" i "parkingom za utakmicu" prisnažuje fotografijama s terena. "Zahvaljujem koncesionaru"

Krajem ožujka 2016. godine Grad je osnovao tvrtku Split Parking kako bi se "parkirališna mjesta u Splitu spojila u jedinstvenu cjelinu" pa je bizarno da taj gradski komunalni "parking uređivač", koji je tada imao nešto više od godinu dana od rođenja, nije "ušao" u tu javnu garažu.

Iz Grada Splita sve opravdavaju "ponajprije zbog neriješenih odnosa suvlasnika i podizanjem nekoliko kaznenih prijava, financijskih pitanja te funkcioniranja zajedničkog-operativnog sustava za objekt u cijelosti". 

Nova splitska gradska uprava, koja je u Banovinu stigla prije stotinjak i kusur dana, kaže kako četverogodišnje bezvlašće "financijski nije bilo štetno za grad". Pred kamerama je tako govorio dogradonačelnik Bojan Ivošević. Grad koji je svo to vrijeme, primjerice, nastavljao s plaćanjem pričuve. Točno tjedan dana kasnije Ivošević je ponovno odgovarao na naše pitanje o "Brodarici".

- Prostor je vraćen u posjed Grada bez ikakvog otpora koncesionara i ja mu na tomu zahvaljujem - započeo je.

- Garaža je u dobrom stanju, ali cijeli poslovni objekt ima nedostataka zbog čega je ne možemo pustiti u javnu upotrebu i biti odgovorni za moguću štetu. Razmišljamo da garažu stavimo u neku komercijalnu naplatu nakon što se ishodi sve tehničko što treba, a drugo je da možda, s obzirom da je vrlo nezgodna za javno korištenje, procijenimo njezinu vrijednosti i da gradski vijećnici odluče o njezinoj prodaji - podvukao je Ivošević.


"K'o i lani"

Nekoliko minuta nakon tog "novinarskog sastanka s vlasti" u Banovini uputili smo se na treći kat ispod zemlje. Dočekao nas je, kao i ranije, čovjek koji bi reagirao na svaku škripu automobilskih guma.

- Možemo li se ovdje parkirati? - pristojno smo pitali.

- Bez problema - odmah je uzvratio naočit muškarac, u pedesetima.

- Besplatno je? - dodatno zapitkivamo.

- Koliko ćete se zadržati? - govori nam.

- Sat vremena otprilike.

- Onda parkirajte - zaključio je kratak razgovor muškarac koji se vratio u kućicu od nekoliko kvadrata na kojoj i dalje stoji ime privatnika iz Klisa. Nekoliko motora stajalo je i s lijeve strane te naplatne kućice, a natpisi za parking i dalje su bili na ulazu u garažu, čak i na prometnici koja vodi do tog ulaza.

Dakle, sve i dalje izgleda "k'o i lani", kako kažu stihovi poznatog dalmatinskog pjevača iako je, kako smo u dva navrata čuli od strane gradskih otaca, "prostor vraćen u posjed Grada". 


"Ivošević je odgovoran"

Situaciju u garaži smo pokušali razjasniti i s Damirom Bobanom, ali nije bio razgovorljiv

- Za sve informacije o garaži obratite se gradu Splitu, možete i direktno Bojanu Ivoševiću, on je odgovoran. Ja nemam mogućnosti više davati te informacije - rekao nam je u telefonskom razgovoru. 


Bivši šute, novi odgađaju

O spornom prostor naš prvi sugovornik, jedno vrijeme i kao čelnik Gradskog kotara Lovret, tražio je sastanak u Gradu. O mogućim financijskim štetama i drugim ilegalnim radnjama želio je na sastanku razgovarati s bivšim čelništvom Splita, ali i novim "vladarima". Na protokolirane zamolbe prošli nisu odgovarali, a ništa više sreće nije bilo ni s novima. Nakon pisanja gradonačelniku Ivici Puljku i dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću na službeni susret pozvala ga je tajnica drugog dogradonačelnika Antonia Kuzmanića. Susret je otkazan dva dana prije održavanja.

Treba kazati i kako je vijeće tog kotara i prije isteka koncesije, 25. srpnja 2017. godine, izrazilo protivljenje mogućem produžetku tog ugovora "dok se ne sanira protupožarna i ostala oprema u objektu".


Kazna do milijun kuna

Zakonom o koncesiji za slučajeve kada se obavlja "djelatnost za koju je potrebna koncesija bez dane koncesije" propisuje novčane kazne od 10 tisuća pa do milijun kuna za pravne osobe, a isto toliko kažnjava se situacija kada se "u izvršavanju ugovora o koncesiji obavlja djelatnost koncesije izvan opsega djelatnosti koncesije koji je određen ugovorom o koncesiji".

Koncesionar koji to četiri godine već nije i Grad koji "mišiće" ne trenira zauzimanjem svoga? Posljedice koje se vide golim okom kad sustav zakaže.hr Sun Oct 17 2021 22:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60a812bd6f52dfc57c8b4587/80
Foto: DalmacijaNews

Šef splitskog HDZ-a ostaje Mihanović: "Na izbore se odazvao velik broj članova, ljudi itekako osjećaju odgovornost"

Mihanović je putem Facebooka zahvalio na povjerenju kojeg su mu dali kolege
Danas su održani unutarstranački izbori u HDZ-u. Predsjednik splitskog HDZ-a ostaje Vice Mihanović, a potpresjednici su Stipe Čogelj Ivica Kusić i Toni Tomas. 

Mihanović je putem Facebooka zahvalio na povjerenju kojeg su mu dali kolege, iako nije imao protukandidata. 

- Prije svega od srca zahvaljujem svim vrijednim članovima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi izbora, kao i svim članovima koji su iskoristili svoje pravo glasa te se odazvali na izbore. Potom zahvaljujem i čestitam svom užem timu koji predstavlja politiku kontinuiteta, kolegama izabranim potpredsjednicima Stipi Čogelji, Ivici Kusiću i Toniju Tomasu.

Unatoč tome što nismo imali protukandidate na izbore se odazvao velik broj članova, što pokazuje da ljudi itekako osjećaju odgovornost prema stranci i društvu te žele da se njihov glas čuje.

Vaše povjerenje obvezuje moj tim i mene da osnaženi novim stranačkim legitimitetom nastavimo započeti rad u stranci i Gradskom vijeću. U tom smislu, iskazano zajedništvo planiramo demonstrirati u prvom redu kroz konstruktivan i predan rad u Gradskom vijeću na korist svih građana Splita. - napisao je.
hr Sun Oct 17 2021 21:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .