Article

//www.dalmacijanews.hr/files/613bcdb86f52dfdb258b46a3/80
Foto: DalmacijaNews

Split Parking u minusu zbog unajmljenog parkirališta na Gripama, KK Split zadovoljno trlja ruke. Direktor Bartulić nespretnom izjavom razotkrio pozadinu priče?

I dok iz tvrtke sve pravdaju "nepredviđenim vremenima koronavirusa", u pozadini se vješto krije složena priča o novcu, razumu i dostojanstvu
Novu su splitsku upravu dočekali "kosturi iz ormara", ali i pljuske u poslovanju gradske tvrtke koja je, zvuči nestvarno, jedina dobila "zeleno svjetlo" gradskih vijećnika za prošlogodišnje poslovanje. Imovinom se treba raspolagati manirom dobrog gospodara, često je to govorio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a sličan populizam preuzeli su u Split Parkingu koji, unatoč minusu, i dalje produžuje ugovor o najmu parkirališta u ulici Slobode, parkirališta tik do male dvorane na Gripama.

- Zadovoljni smo da možemo pomoći Košarkaškom klubu Split, s obzirom na situaciju predstečaja, ali i u organizacijskom smislu - izrekao je Marko Bartulić, prvi čovjek ove gradske tvrtke na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je prošlo godišnje izvješće, tvrtke koja je u listopadu 2018. godine dobila "nalog za organiziranje" parkirališta od 52 mjesta. Zaključak o davanju suglasnosti da to baš učini Split Parking dao je HDZ-ov bivši poteštat Andro Krstulović Opara.

- Sve oko KK Split vodio je Domagoj Maroević, tada utjecajni vijećnik i Dragan Brtan - direktan je bio Opara. Maroević je te 2018. godine bio predsjednik Nadzornog odbora kluba, Brtan je u njemu sjedio kao član.
I trebalo je svega tridesetak dana da dvije strane sjednu za isti stol, dogovore uvjete i obveze, a u članku trećem odluče kako će Split Parking za godinu dana "organiziranja parkirališta" KK Split plaćati naknadu od 320 tisuća kuna. Polovicu odmah, polovicu najkasnije za pola godine. 

I produživan je u ugovor u dva navrata, a "suma sumarum" novčane strane oko parkirališta je minus u blagajni na Gripama. I dok iz tvrtke sve pravdaju "nepredviđenim vremenima koronavirusa", u pozadini se vješto krije složena priča o novcu, razumu i dostojanstvu koja se danima skrivala, ali i dalje skriva, unutar ureda u ulici Ruđera Boškovića i pod stranačkim krovištima. Zavjet šutnje dogodio se, blagorečeno, nakon što je u elektroničku poštu ove tvrtke adresirano pitanje o tom parkiralištu pokraj male dvorane na Gripama.
Nije nego

- Imamo korist od tog parkirališta - govorio je Bartulić u telefonskom razgovoru.

Dan kasnije sasvim nešto drugo - tablica prihoda i troškova otkriva manjak u blagajni parkinga Gripe i to bez uključenih ulaganja - 400 tisuća kuna opreme potrebne, treba kazati, za normalno funkcioniranje. Brojke tu, ipak, dobivaju neočekivan zaokret pa je zbog fiskalizacije dio kupljene opreme stavljen "u podrum". Blagajna za parkiralište sada se unajmljuje. I sve to u nepune tri godine, kako smo neslužbeno doznali. 

Konkretna pitanja ovakvih kupi-iznajmi ulaganja u pisanom obliku dobio je direktor Bartulić. Do zaključenja teksta na njih nije odgovorio iako je u telefonskom pozivu u više navrata inzistirao na tom "pisanom tragu". Čak smo, i nakon nekoliko dana čekanja, povratno slali poruke i zvali Marka Bartulića. Nije bilo jasnog odgovora, a ono što je trebao biti odgovor, zapravo jedino što smo dobili od čelnika ove tvrtke, bilo je tumačenje zakona i zakonskih regulativa sa zaključkom kako "Split Parking poštuje sve odluke splitskog Gradskog vijeća".

Bartulić nije želio objasniti ni u kojem će roku ulaganja za parkiralište biti i fizički vraćena ili koliko je njegova tvrtka izdvajala za LED reklamu na košarkaškim utakmicama ovog kluba, novi izdatak koji je sam priznao.

Barem su tom reklamom nagovijestili razloge što različite financijske brojke za istu stvar pišu u izvješćima Split Parkinga i KK Splita za proteklu 2020. godinu. Ugovoreni najam za parkiralište je jedinstvena brojka, stoga čudi kako je prihod od parkinga, stavka u izvještaju košarkaškog kluba, bila veća za nekoliko desetaka tisuća kuna od dogovorene cijene za organizaciju parkirališta.O "nejasnim detaljima" svi redom šute

Jedini se toj spomenutoj nabavci opreme za parkiralište, doznali smo, protivio Dubravko Franjkić, rukovoditelj svih parkirališta u ovoj gradskoj tvrtki. Iako odgovaran, njegovog potpisa na dokumentu nema. Kao što nema ni komentara nakon što smo pokušavali u više navrata i u nekoliko dana doći do Franjkića.

Sporna nabavka opreme prije preuzimanja parkirališta bila je tema razgovora i s Dariom Šunjićem, rukovoditeljem plana i razvoja u Split Parkingu. Ni on nije "napamet znao brojke".

- Nema smisla napamet ništa govoriti. Kazat ću nešto krivo pa ćete se vi uhvatiti toga. Imali smo masu projekata u zadnjih par godina - kazao je Šunjić. 

- Direktor potpisuje ugovor, ali mislim da u toj razlici nema ništa sporno. Knjiži li se na toj stavci još nešto? Zbilja ne znam. Znam da igrači plaćaju mjesečno 100 kuna parkirno mjesto pa je pitanje je li taj iznos direktno prihod Split Parkinga ili kluba... - odgovorio je HDZ-ov Domagoj Maroević kojeg je, prije nekoliko dana, na mjestu predsjednika Nadzornog odbora košarkaškog kluba zamijenio Ante Vuković, gradski vijećnik ispred liste Ramljak-Mamić, a kojeg smo kontaktirali s mišlju da bi mogao objasniti "nejasne detalje".

- Ipak, mislim da je ovaj posao organiziranja parkirališta bio odličan posao i za KK Split i Split Parking - nije se dao smesti Maroević.


Igrači i stožer - s koje strane na Gripama?

Prihod parkinga dva mjeseca u 2018. godini (kako je parkiralište Split Parking tek preuzeto 31. listopada te godine - op.a.) bio je 75.948 kuna, u 2019. godini brojke su se zaustavile na 511.666 kuna dok je 2020. godine na parkiralištu uprihođeno 332.197 kuna.

Ako je vjerovati izvješćima ove gradske tvrtke, samo nekoliko dana nakon primopredaje vlasti, dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević i nije najbolje bio upoznat situacijom na parkiralištu tik do male dvorane. 

Parking koji je gotovo tri puta manji od navedenog, samo s druge strane dvorane na Gripama, uprihođuje godišnje oko 550 tisuća kuna - izrekao je Ivošević 9. lipnja ove godine razotkrivajući slučaj parkinga kod ugostiteljskog objekta Baoli, kojeg je Javna ustanova Športski objekti dala na upravljanje privatnoj tvrtki My Way, u vlasništvu bliskog Kerumovog čovjeka Tonćija Omrčena

- Na parkiralištu kojeg KK Split daje u najam je teško kazneno djelo prikrivenog sponzorstva - rekao je pred novinarima Omrčen prije svega dva dana. Kasnije nam je pokazao i službeni zahtjev iz KK Split u kojem je stajalo kako od ovog privatnika, na parkiralištu s druge strane Gripa, žele kupiti 15 mjesečnih pretplata "po povlaštenim cijenama za igrače i stožer seniorske momčadi".

Dogradonačelnik i gradonačelnik Ivica Puljak o slučaju šute. Oni su tek nastavili taj niz "tajne" koji se, potpuno nezamislivo, prikriva u radu gradske tvrtke. Radu koji bi do detalja trebao biti transparentan, ali i javno objavljen. Kao u pitanju nekog normalnog funkcioniranja države, a ne u slučaju koji eklatantno dokazuje da nikakve države i sistema nema. Samo prikrivanje i jadno pogodovanje uz nevjerojatno krčmljenje javnih resursa, prostora i love.

hr Sun Sep 12 2021 21:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .