PUTOVANJE KROZ DRUŠTVENE PROMJENE

“Crvena voda” HNK Split na 69. Sterijinom pozorju

Dramska predstava „Crvena voda“ Hrvatskog narodnog kazališta Split odabrana je za sudjelovanje na 69. Sterijinim pozorju. Nastala po nagrađivanom istoimenom romanu Jurice Pavičića, „Crvena voda“ je, u režiji Ivice Buljana i u dramatizaciji Ivora Martinića, premijerno izvedena u studenom prošle godine.

„Sterijino pozorje“ godišnji je festival srpske nacionalne drame i kazališta u Novom Sadu a uz takmičarski ima i program međunarodne selekcije „Krugovi“ u sklopu kojeg će, na 69. festivalskom izdanju koji će se održati u Novom Sadu od 26. svibnja, nastupiti „Crvena voda“.

„Crvena voda”, nagrađivani roman Jurice Pavičića, priča je o sedamnaestogodišnjoj djevojci Silvi koja je iščezla jedne rujanske subote godine 1989. godine. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a politička zbivanja, pad jednog sistema, društvene promjene i rat, zasjenjuju nestanak djevojke koji pada u zaborav. Otac, majka i brat blizanac, jedini su koji i dalje traže nestalu Silvu. “Crvena voda” proteže se kroz 27 godina, prateći sudbine ljudi upletenih u Silvin nestanak, od ukućana, osumnjičenih, pa do inspektora komunističke milicije. Kroz njihove sudbine roman zahvaća tri desetljeća života u Hrvatskoj.

U predstavi igraju: Nives Ivanković, Nikola Ivošević, Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić, Goran Marković, Donat Zeko, Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Stipe Jelaska, Mijo Jurišić, Marjan Nejašmić Banić, Andrea Mladinić, Katarina Romac, Luka Čerjan i Zdravko Vukelić.

U konkurenciji za nastup na festivalu bilo je oko sedamdeset predstava iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Mađarske i Srbije. Izbornica dr. Ana Tasić navodi kako je prioritetni kriterij u izboru predstava bila njihova umjetnička kvaliteta, vrijednosti dramskih tekstova, režije, glume, muzike, scenografije i kostima a sve ostalo, geografsko porijeklo djela, opće tematske odrednice programa, produkcijski uslovi izvođenja itd., bilo je podređeno tome. U konkurenciji „Tragovi“, osim „Crvene vode“ HNK Split, nastupit će i predstave „Moji tužni monstrumi“ Mate Matišića GDK Gavella iz Zagreba te autorski projekt Selme Spahić „Ljubičasto“ sarajevskog Kamernog teatra 55.

POSLJEDNJE DODANO: