SJAJNA ZAVRŠNICA

CRO Melges 24 Cup: Na Otvorenom prvenstvu Hrvatske prijavljeno čak 27 posada

Veliki finale ovogodišnje sezone CRO Melges 24 Cupa jedri se od 16. do 19. studenoga u Trogiru. Kao što i priliči završnici trenutačno najjačeg hrvatskog jedriličarskog natjecanja, na Otvorenom prvenstvu Hrvatske prijavljeno je čak 27 posada iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Velike Britanije.

Zatvaranje europske sezone u klasi Melges 24 u organizaciji Jedriličarskog kluba Trogir nosi sa sobom ogromne uloge, stoga ne čudi veliki odaziv jedriličara na posljednju regatu na kojoj će se od petka do nedjelje odlučivati o tri prestižna naslova: pobjedniku CRO Melges 24 Cupa, prvaku Hrvatske te osvajaču Europske Melges 24 serije.

-Mene veseli da naša hrvatska klasa konstantno raste u svim smjerovima. To pokazuje i velik broj vrhunskih stranih posada koje su stigle na regatu, spomenut ću samo Michelea Paolettija (pobjednik Otvorenog prvenstva Hrvatske 2021.) koji spada u vrh Melges 24 klase. Kompletna startna lista u Trogiru je pravi ‘All-Star’ što se tiče monotip jedrenja u Hrvatskoj, a i šire – pojasnio je hrvatski jedriličar Tomislav Bašić.

Nakon serije od šest ovogodišnjih regata CRO Melges 24 Cupa finalni obračun kod ‘OK Trogira’ imat će biogradski Panjić i trogirski Mataran 24. Prednost od jednog boda za Panjić znači napetost do samog kraja jer se na posljednjoj regati kupa dijele dvostruki bodovi.

-Znamo da smo u maloj prednosti, ali ne opterećujemo se bodovima. U devet planiranih jedrenja svašta se može dogoditi. Ako uspijemo dobiti Mataran 24 na moru, na njihovom domaćem terenu, onda smo zaslužili naslov – izjavio je Tomislav Bašić.

Domaća posada Mataran 24 lani je osvojila naslov na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Zadru, a uoči ove regata dobila je nagradu grada Trogira za brojne sportske uspjehe u klasi Melges 24 u proteklih godinu dana. S dva zlata (SP i EP u Corinthian diviziji) te srebro i broncom u ukupnom redoslijedu na EP-u i SP-u, Mataran 24 rezultatski je najuspješnija svjetska posada u jednoj od najpopularnijih one design klasa.  

-Tek kada smo gledali video materijal na ceremoniji, postali smo svjesni naših uspjeha. Hvala gradu Trogiru na nagradi, uvijek je lijepo kada kod kuće prepoznaju tvoj trud i medalje. Uoči ove posljednje regate kod nas imamo malo pozitivnu tremu zbog domaćeg terena, ali i to će proći čim krenu jedrenja – ispričao je kormilar Matarana 24, Ante Botica.

Još jedna novina koju će CRO Melges 24 u Trogiru predstaviti na hrvatskim regatama su pametne električne bove koje na Jadran dovodi hrvatski jedriličar u klasi ILCA 7 Filip Jurišić.

-U posljednjih par godina ove bove napravile velik iskorak za organizatore regata. Koriste ih sva velika svjetska jedriličarska natjecanja, a ja sam ponosan sam što ćemo prvi put na Jadranu bove predstaviti na najjačem hrvatskom jedriličarskom natjecanju – naglasio je Filip Jurišić.

CRO Melges 24 Cup jedri se uz partnerstvo Angeline Yacht Chartera, Sailing Pointa, North Sailsa, One Sailsa, digitalnog studija Akvarij, digitalne agencije Raiser, regate.com.hr i EmergenSea, dok su Otvoreno prvenstvo Hrvatske podržali još ACI, zračna luka Split, Way Point, Sailing Forever, marina Trogir, Bocel, Lanterna, Wild West, Vilim Halbarth.

LISTA PRIJAVA: Orage, The Pimp, Makako 24, OBI-WAN, Amor, Cezibordo, Zen, SHE, Palmina, Tutta Forza, Mataran 24, Razjaren 2, Panjić, Fjonda, Point One, Universitas Nova, Joyrunner, Blue Label, Sugar Daddy, Razjaren (svi Hrvatska); Forever G, Strambapapá, Arkanoè By Montura, Zuxu, Daito Nano (svi Italija); Chinook (Mađarska); Gill Race Team (Velika Britanija).

POSLJEDNJE DODANO: