REZULTATI NAKON IZBORA

CRO DEMOSKOP: HDZ i dalje prvi izbor, Plenković pobjednik u dvije kategorije

RTL donosi prve rezultate CRO Demoskopa nakon izbora i dogovora o novoj većini! 

HDZ je bio i ostao prvi izbor, sada i s još boljim rezultatom od gotovo 30 posto. No, rast bilježi i SDP, u svibnja su nešto iznad 23 posto. Za treću poziciju bore se Možemo i nova stranka u vlasti – Domovinski pokret. Sve četiri prve opcije, vidimo, bilježe rast u odnosu na ožujak prije izbora..

Istodobno – topi se rejting Most-a. Znamo da su uslijed slaganja liste za europske izbore ostali bez bračnog para Raspudić, pa je ovo mogući efekt. Sve su ostale opcije značajno daleko – od HSS-a, Fokus-a, a među top deset ušla je i stranka Mislava Kolakušića Pravo i pravda.

S liste najpozitivnijih političara novi-stari premijer smijenio je predsjednika koji nije uspio postati premijer. Andrej Plenković nakon tri godine prvi je izbor među ispitanicima. U odnosu na ožujak Plenković bilježi rast, a Milanović pad, ali vidimo da je razlika mala. Na trećem mjestu u svibnju je Sandra Benčić.

Nitko je i dalje tražen – za gotovo petinu građana on je najpozitivniji.

PLENKOVIĆ POBJEDNIK U OBJE KATEGORIJE

Premijer nije prvi izbor samo na ljestvici najpozitivaca. I dalje je uvjerljivo najnegativniji političar u zemlji. Slijedi, uz značajan rast negativnog doživljaja predsjednik Republike, pa Ivan Penava koji je u ožujku bilježio tek 1 posto negativnog doživljaja. Trend neželjenog rasta vidimo i kod Milorada Pupovca koji je, zbog uvjeta DP-a, ispao iz vladine računice.

U odnosu na ožujak, u svibnju je među ispitanicima manje pesimizma, no i dalje gotovo 61 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru. Poruka je to svim političkim akterima u godini kada nas još očekuju europski, a onda i predsjednički izbori.

POSLJEDNJE DODANO: