Article

//www.dalmacijanews.hr/files/612364926f52df22118b4598/80
Foto: HVZ

Požar na Biokovu pod nadzorom vatrogasaca

Jučer je izbilo nekoliko požara na prostoru Splitsko-dalmatinske županije.
Dana 22. kolovoza u 09:10 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na teško pristupačnom terenu na području Biokova, zaseok Šošići. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i smrika na trenutno procijenjenoj površini od 35 ha. 

Na gašenju požara sudjelovala su ukupno 92 vatrogasca sa 22 vatrogasna vozila iz JVP Makarska, DVD-a Općine Brela, Zadvarje, Kučiće, Gata, Drvenik, Tučepi, Omiš, Gradac, Dalmacija - Dugi Rat, Makarska, Baška Voda i Podgora. U gašenju je sudjelovalo i 6 protupožarnih zrakoplova (četiri Canadaira i dva Air Tractora). Tijekom noći na daljnjoj sanaciji i osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz DVD-a Podgora. Požar je pod nadzorom vatrogasaca.

ŽVOC Split je u 17:25 sati zaprimio dojavu o požaru na lokaciji Stilja (Vrgorac). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 5 ha. Na intervenciji je sudjelovalo 7 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-a Vrgorac te jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je lokaliziran u 21:30 sati.

U 18:05 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na lokaciji Kostanje. Opožarena je trava, nisko raslinje, hrastova i grabova šuma te maslinici na trenutno procijenjenoj površini od 10 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 64 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila s područja Omiša te četiri protupožarna zrakoplova Canadair. Uslijed gašenja požara jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut od strane HMP. Požar je lokaliziran u 20:00 sati, a ugašen u 23:00 sati.
 
Vatrogasci su i jučer aktivno sanirali požarište na otoku Hvaru na lokaciji Stari Grad (Rudina). Požar je izbio 18. kolovoza, a lokaliziran je 21. kolovoza u 22:00 sati. Na sanaciji požarišta je angažirano 6 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-a Stari Grad.

Ugašeni požari kod Oklaja, Gornjih Raštana i na Braču

Požar na otvorenom prostoru na području Suknovca kod Oklaja za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 19. kolovoza, proglašen je ugašenim 22. kolovoza u 20:00 sati. Opožarena je trava, nisko raslinje, makija, hrastova i borova šuma na površini od 370 ha. Tijekom dana na sanaciji požarišta angažirani su bili vatrogasci iz DVIP-a Šibenik i DVD-a Biskupija. 

Požar koji je izbio 21. kolovoza na lokaciji Gornje Raštane u Zadarskoj županiji, proglašen je ugašenim 22. kolovoza u 08:30 sati. Požarom je zahvaćeno 40 ha trave, niskog raslinja i smrika na površini od 40 ha. Na intervenciji je sudjelovalo 36 vatrogasaca te tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.
 
ŽVOC Split je dana 21. kolovoza u 14:33 sati zaprimio dojavu o požaru na lokaciji Novo Selo (Brač). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su ukupno 42 vatrogasca te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je ugašen 22. kolovoza u 10:23 sati.
hr Mon Aug 23 2021 11:04:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .