Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63077d5318d1cb548e8b45cd/80
Foto: Grad Split

"Biraj biciklu!": U đir po Dugopolju sve do špilje Vranjače

Danas se na postojećem biciklističkom odmorištu Lokva Dračanica upriličilo predstavljanje novih postaja

Projekt „Biraj biciklu!“ 'dopedalirao' je i do Dugopolja! Nakon Podstrane, Klisa, Dicma i Trogira, četiri terminala s deset električnih i deset klasičnih bicikala postavljena su danas u susjednoj općini pod sjevernim padinama Mosora. 

Međutim, ovdje se radi o nadogradnji sustava, a ne o otvaranju. Naime, Dugopolje je 2019. godine dobilo prva dva terminala s ukupno osam bicikli, čime je postalo prva općina u Dalmatinskoj zagori koja je uvela sustav javnih bicikli financiran sredstvima Ministarstva turizma.

Danas se na postojećem biciklističkom odmorištu Lokva Dračanica upriličilo predstavljanje novih postaja, tako da je ukupan broj dostupnih javnih bicikala u Dugopolju sada 28. Jedna je postaja baš Lokva Dračanica, za koju će vam lokalci reći da je jedna od najljepših lokacija općine, nadomak gospodarskih i stambenih zona. Tu je trenutno i prekrasan park. Ostale su lokacije Koprivno, Kotlenice i Kute-Pelenjak. Koprivno je najveće naselje izvan centra Dugopolja, u Kotlenicama se postaja nalazi pored špilje Vranjače, a Pelenjak u Kutima najudaljeniji je zaseok i također vrlo posjećeno izletište.

Vedrana Franić, vršiteljica dužnosti pročelnice Službe za razvoj grada Splita, vodećeg partnera u projektu, izrazila je zadovoljstvo što su kroz projekt „Biraj biciklu!“ značajno doprinijeli nadogradnji postojećeg sustava javnih bicikala u Dugopolju te vjeruje da će u bliskoj budućnosti biti potrebe za daljnjim širenjem mreže, kako u općini, tako i u ostalim gradovima i općinama obuhvaćenima projektom.

- Bilo je skepse i govorilo se da projekt neće uspjeti, međutim građani su u lockdownu mnogo koristili bicikle i tako su nastavili i kasnije. U travnju smo samo u Splitu imali preko 34 tisuće korištenja, što je rekord u državi. Građani su prihvatili sustav, lakše im je prebroditi prometne gužve. Naša je namjera smanjiti pritisak prometa u užem centru, a nastojat ćemo osigurati svakom kvartu barem jednu postaju. Tako bismo povezali sve i potaknuli korištenje alternativnog oblika prijevoza. - pojasnila je Franić.

Rezultati projekta sve su bolji i možemo sa sigurnošću reći da su građani objeručke prihvatili ne samo doslovno volan bicikala, već i ideju ovakvog načina prijevoza. Jednostavnog, efikasnog, a ekološki prihvatljivog. Na dnevnoj razini, pogotovo u vrijeme turističke sezone, prima se i po nekoliko puta više zahtjeva nego što ima dostupnih bicikala.

Osigurano ukupno 242 električne i klasične bicikle na 41 novoj postaji

Kroz projekt „Biraj biciklu!“, istaknula je Franić, za osam gradova i općina osigurano je ukupno 242 električne i klasične bicikle na 41 novoj postaji, sve kako bi se smanjila ovisnost o automobilima, a stanovnicima naših gradova i općina osigurao zdrav i održiv oblik prijevoza, uz nultu stopu onečišćenja zraka.

- Općina Dugopolje je već 2019. krenula s razvojem urbane i održive mobilnosti, gdje smo preko EU projekta vrijednog 250.000 kuna uspješno financirali dvije postaje s ukupno osam bicikala, a sad s nove četiri postaje i 20 novih bicikala sretni smo što možemo reći da je općina kvalitetno premrežena. Rasporedili smo postaje tako da se mogu obići skoro sva značajnija mjesta. Naravno, želimo nastaviti i dalje razvijati ovakav način cikloturizma, prvenstveno razvojem novih staza koje radimo u suradnji s Turističkom zajednicom. - rekao je načelnik općine, Perica Bosančić, ne propustivši priliku istaknuti Dugopolje kao bitnu sredinu za punjenje električnih vozila.

- Naša općina prednjači razvojem električnih punionica za električna vozila. Nakon Teslinog Superchargera pokraj stadiona, imamo dva pilona od Petrola u blizini stadiona, jednu općinsku punionicu, a uskoro ćemo dobiti i jednu od prvih punionica snage 350 kW u Hrvatskoj. Time dodatno potvrđujemo našu volju i angažiranost u razvoju urbane i održive mobilnosti.

Uz ona dva postojeća terminala za bicikle na Trgu dr. Franje Tuđmana ispred Doma kulture i na parkiralištu ispred Sportskog centra Hrvatski vitezovi, s ukupno šest terminala na različitim lokacijama cijelo će se Dugopolje biciklistički spojiti u cjelinu. Dodajmo i da su se na području Dugopolje tijekom proteklih godina održavale razne biciklističke utrke lokalnog i međunarodnog karaktera, za profesionalce i rekreativce.

Moderator i voditelj projekta „Biraj biciklu!“ Toni Jerković riječ je dao i Neni Maršiću, menadžeru za ICT prodaju korporativnim korisnicima, u ime zajednice ponuditelja T-HT i Sustav javnih bicikli.

- Hrvatski Telekom strateški je orijentiran na digitalizaciju gradova i općina s ciljem stvaranja novih mogućnosti i unaprjeđenja kvalitete života cjelokupne zajednice. Projekt sustava javnih bicikala, u koji smo se uključili s našim partnerom Nextbike, izvrstan je primjer kako doprinosimo još boljoj povezanosti gradova i općina, stavljajući u fokus pitanje mobilnosti kao bitnog aspekta zdravijeg i kvalitetnijeg života. Dosadašnja iskustva korisnika javnih bicikala su pozitivna i nimalo ne sumnjamo da će isto tako biti i u Dugopolju koji sada svojim stanovnicima i posjetiteljima pruža novu dodatnu pogodnost. Vjerujemo kako će ovaj projekt nastaviti privlačiti velik interes građana, ali i turista koji dolaze posjetiti ovo područje te se veselimo daljnjoj suradnji.

Unatoč inflaciji i poskupljenjima u gotovo svim životnim područjima, cijene najma bicikala ostaju nepromijenjene. I jako su pristupačne – pet kuna za pola sata korištenja klasičnog bicikla i deset kuna za pola sata električnog. A godišnja pretplata, koja vrijedi za cijelu Hrvatsku, iznosi samo 200 kuna i s njom se mogu neograničeno koristiti bicikli po pola sata.

Vrijednost 13.609.435,83 kuna

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ iznosi 13.609.435,83 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda s 10.893.396,68 kuna, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“.


hr Thu Aug 25 2022 15:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63177fec18d1cb3db18b45d4/80
Foto: Screenshot / HRT

Sutkinja Šupe branit će se sa slobode

Djelo više ne može ponoviti, pa je odluka logična
Maja Šupe, sada bivša šibenska sutkinja, puštena je s Bilica da se brani sa slobode jer djelo više ne može ponoviti.

Baš je zbog toga i bila ostavljena u istražnom zatvoru, jer ju je Državno sudbeno vijeće razriješilo dužnosti sutkinje.

Maja Šupe uhićena je u velikoj akciji PNUSKOK-a zbog sumnje da je primila mito od 15.000 eura od poduzetnika Blaže Petrovića. Uz nju i Petrovića, uhićen je i šibenski odvjetnik te bivši HDZ-ov vijećnik Branimir Zmijanović.

hr Fri Sep 30 2022 13:58:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6336d86718d1cb01ff8b45ae/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Županijske nagrade za životno djelo Baranoviću, Gliboti i Tvrdiću

Osobne nagrade Beškeru, Pivačiću, Tomiću i Valenti
Bio je to dan i za one koji su županiju zadužili.

Nagrade za životno djelo uručene su najstarijem prvotimcu Hajduka prof. Antunu Tonču Baranoviću, dugogodišnjem voditelju Gradske glazbe Imotski prof. Ivanu Gliboti  te proslavljenom košarkašu Rati Tvrdiću.

 Osobne nagrade dobili su magistar poslovnih znanosti i promicatelj cjeloživotnog učenja Frane Bešker, dipl. ing. elektrotehnike Ivica Pivačić, povjesničar umjetnosti akademik Radoslav Tomić te profesor tjelesne i zdravstvene kulture, dugogodišnji djelatnik Centra za autizam Split Stipe Valenta.

Skupne nagrade, odlukom skupštine, dodijeljene su Bratovštini Gospe od Zdravlja Udruge sv. Lovro, Zajednice Cenacolo u Ugljanima kod Trilja koja je osnovana 1992. godine te Dragovoljačko-braniteljskoj udruzi ‘Stina pradidova’ iz Kaštel Gomilice, Klubu žena liječenih na dojci, Kuglačkom klubu "Mertojak" Split i Kulturno umjetničkom društvu "Kvadrilja" Trogir.

Himnu Hrvatske, na početku sjednice, izvela je sopranistica Antonija Teskera uz pratnju Zorana Velića, kao i svečanu pjesmu županije "Čuj dozivlju časni pređi".

Nastupala je i sinjska Gradska glazba, mali bend Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski i KUD Kvadrilja iz Trogira.

NAGRAĐENI

- Antun Tonći Baranović najstariji je živući prvotimac Hajduka i Radničkog, u pogonu Splita bio je i trener juniora, a osim na zelenom travnjaku, odgojio je generacije i kao profesor, i to punih 35 godina u obrazovnim ustanovama. Zbog ozljede koljena u 28. godini života morao je "okačiti kopačke o' klin", ali zato je ostao uzor mnogima do današnjeg dana.

- Ivan Glibota čovjek je zaslužan što se Imotski na karti svijeta svrstao kao grad glazbe. Taj vizionar, rođeni Imoćanin, pokrenuo je i utemeljio Glazbene školu u gradu podno Kule od kamena, a Hrvatski puhački orkestar Gradske glazbe Imotski vinuo u sami vrh amaterizma i zakoračio u profesionalne vode. Sva područja njegova rada bila su prožeta ljubavlju i entuzijazmom.

- Barba s brkovima koji ne zna promašiti koš, kako su mu tepali, zaštitni je znak Jugoslavije. Ratomir Rato Tvrdić za svoj je najdraži klub postigao nevjerojatnih 5.575 koševa, a ne pogon Tvrdića Jugoplastika je stigla do naslova prvaka Jugoslavije 1971. i 1977. godine. Klub nije mijenjao u dugoj karijeri, a i nakon što je otišao s parketa, razne je dužnosti obnašao u splitskom košarkaškom kolektivu.

- Mladi Frane Bešker magistar je poslovnih znanosti, promicatelj cjeloživotnog učenja, a na čelu je organizacije mladih AIESEC kojoj je cilj poticanje osobnog i profesionalnog razvoja mladih do 30 godina. Na taj način mladi ljudi razvijaju liderske vještine i praktična znanja iz područja u kojima studiraju i to kroz rad na projektima i poslovima u tvrtkama i nevladinim organizacijama.

- Tehnička kultura područje je koje Ivica Pivačić ima "u malom prstu", i da nije bilo čovjeka koji je četiri desetljeća u tom životnom polju ne bi bilo, primjerice, sklopive čaše za jednokratnu uporabu, kabine s grijanjem ili plovila na ručni i nožni pogon. Tek je to dio njegovih patenata i proizvoda zaštićenih industrijskim dizajnom. Već je 16 godina predsjednik udruge DALMIT (Dalmatinski inovatori Tesla) kojoj je i osnivač.

- Akademik Radoslav Tomić vodeći je stručnjak za slikarstvo i kiparstvo Dalmacije od 15. do 19. stoljeća, predavač, autor stručnih i znanstvenih radova, ali i knjiga. Istražujući reambulirao je umjetničke dijelove Dalmacije, Istre, Primorja i Boke kotorske.

- Hajduk Stipe Valenta dobio je ime po splitskom klubu, ali na inzistiranje majke dobio je i drugo ime, po djedu. Taj profesor tjelesne i zdravstvene kulture, dugogodišnji je djelatnik Centra za autizam Split koji je kroz brojne aktivnosti provodio socijalizaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

- Željko Viculin s dvije godine je stupio na daske kazališta u Sinju u predstavi "Čiča Tomina koliba" i tako utabao put u kojem je Sinjsko pučko kazalište digao na razinu više, postao redatelj brojnih predstava, a ranije je igrao i brojne uloge u predstavama. Više od jednog desetljeća čelnik je tog amaterskog kazališta.

- Bratovština Gospe od Zdravlja Udruge sveti Lovro - Zajednice Cenacolo u Ugljanima osnovana je 1992. godine u tom malom mjestu pokraj Trilja. Kroz bratovštinu je prošlo na stotine ovisnika različitih oblika ovisnosti, a dvije trećine su potpuno ozdravile u tom mjestu nade i oslonca za pojedince i njihove obitelji. Iz pakla droge izvučeni su mnogi mladići.

- Dragovoljačko-braniteljska udruga "Stina pradidova" iz Kaštel Gomilice promiče istinu o Domovinskom ratu, osnovana je prije pet godina.

- Klub žena liječenih na dojci Split prvi je klub u Hrvatskoj započeo s provedbom programa za direktnu pomoć ženama nakon operacije raka dojke pod nazivom "Zaštitimo zdravlje žena". Ove godine obilježavaju četvrt stoljeća djelovanja.

- Kuglački klub Mertojak osnovan je 2006. godine kao amaterski i kvartovski klub, ali su kroz godine stigli na prag zvijezda. Prvo su se plasirali u prvu Hrvatsku kuglačku ligu, kasnije osvojili prvenstvo države, Kup i prvenstvo parova, a onda i još niz priznanja da bi prošle godine postali klupski viceprvaci svijeta. Od ništice su, praktično, došli do prve lige.

- Kulturno umjetničko društvo Kvadrilja osnovano je prije pola stoljeća. Kvadrilja se u Trogiru plesala o pokladama i nedjeljom, na crkvenim blagdanima i svadbama, a 2019. godine je upisana u Registar kulturnih dobara Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro. KUD nastoji očuvati kvalitetu, podučava djecu i mlade i popularizira kulturnu baštinu.

hr Fri Sep 30 2022 13:54:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6336d67918d1cb13fd8b460b/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Proslavljen dan Splitsko-dalmatinske županije, Šimunović: „Sami sebi smo najveća prijetnja“

Boban: „Kakav čovjek bih bio kada bih kazao da ne može bolje“
Svečanom sjednicom Županijske skupštine, održanoj u HNK Split, proslavljen je Dan Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik Skupštine Mate Šimundić kroz lik Judite iz epa Marka Marulića prenio je poruku ohrabrenja.

 - Prošlog su tjedna objavljeni pomalo zbrkani demografski podatci, koji ipak - nažalost - nedvosmisleno govore da nas je sve manje i da smo sami sebi najveća prijetnja. Na taj gorući problem treba odgovoriti hitno, ne štedeći sredstva. To nam je jedna od glavnih zadaća - rekao je.

 Župan Blaženko Boban nabrojio je sve ostvareno u prošlom razdoblju, posebno se osvrćući na demografske mjere "Tu je tvoj dom".

 - Uzalud bi sve nabrojano bilo, ako kao društvo ne sačuvamo naše temeljne vrijednosti: rad i poštenje, red i odgovornost svih na svim razinama ne samo vlasti nego od svakoga od nas pojedinačno, preko naših obitelji, kulturnih, sportskih i inih zajednica u kojima djelujemo, preko privatnih i javnih tvrtki u kojima radimo. Može li se bolje? Kakav čovjek bih bio kada bih kazao da ne može bolje - kazao je župan.

 - Mi koji obnašamo odgovorne dužnosti voljom građana smo zaduženi za ideje i osmišljavanje strategije i razvoja za povjereni prostor, ali uzalud naše ideje, želje i dobra namjera ukoliko nemamo kvalitetan tim ljudi i  suradnika - dodao je Boban.

 Čestitke u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića uputio je njegov izaslanik, potpredsjednik Vlade Oleg Butković, a u ime predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića prigodno se obratio saborski zastupnik Ante Sanader.

 

hr Fri Sep 30 2022 13:45:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6311b40918d1cb9fa78b456b/80
Foto: Ivana Ivanović

Problem čopora pasa lutalica na solinskom području mora se riješiti

Održan je sastanak koji je inicirao gradonačelnik Dalibor Ninčević
Čopor pasa lutalica dugo vremena predstavlja komunalni i sigurnosni problem u Solinu, posebno za stanovnike na području mjesnih odbora Mravince i Kučine. Slično se događa i u blizini Karepovca u Splitu.

Leonardo Krnčević iz As-Eka iz Šibenika, a kojima imaju ugovore za uklanjanje i zbrinjavanje uginulih životinja, rekao je kako psi nisu čipirani, da se radi o divljim generacijama koje su to više od desetak godina.

- Svako toliko se pojavi nova jedinka i obnavlja čopor. Ima ih 12, koliko smo izbrojali i oni su se povećali u obliku i veličini zadnje dvije, tri godine. Imamo kontakt s njima, on je na nekih stotinjak metara, plašljivi su i bježe od nas. Asocijalni su. Štence koje smo lovili, a jedino smo štence mogli uhvatiti, vrlo su teško udomljivi, teško se pripitome. I nakon godinu dana u skloništu su problematični - kazao je.

- Imamo želju i volju, građani nas svakodnevno zovu, ali ne možemo ništa planirati kod pasa. U par minuta oni nestanu. Jako su brzi, nakon dojave za par minuta već nisu tamo - dodao je Krnčević.

Grad Split daje podršku gradu Solinu, koordiniranu akciju će dodatno pojačati, a prema riječima Dalibora Ninčevića, prvog čovjeka Solina, uvest će se svakodnevna dežurstva.hr Fri Sep 30 2022 12:34:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .