DOMOVINSKI POKRET

Ćipe iz Doline Neretve: “Proizvodnja hrane je strateško sigurnosno pitanje ove zemlje!”

Nositelj liste Domovinskog pokreta u X. izbornoj jedinici Stipo Mlinarić Ćipe družio se s građanima u Metkoviću, Opuzenu i Pločama. Obilazeći Dolinu Neretve saslušao je probleme s kojima se poljoprivrednici u ovom kraju Hrvatske susreću. Ovom prilikom Mlinarić je dao punu podršku poljoprivrednicima naglasivši kako je proizvodnja hrane jedno od najvažnijih sigurnosnih pitanja svake države.

Svaka ozbiljna država vodi brigu o sustavu proizvodnje hrane na svom području. Proizvodnja hrane postala je jedno od najvažnijih sigurnosnih pitanja današnjice. To je posebno do izražaja došlo u vrijeme pandemije covida kada su sve države zatvarale svoje granice. Samodostatnost je odjednom postala poželjna. Više se nije pričalo o zajedničkoj europskoj poljoprivrednoj politici, već je svatko gledao koliko ima zaliha pšenice, krumpira, ulja….Sve države su iz tih događaja izvukle neki zaključak osim Hrvatske.

Mi smo od proglašenja samostalnosti do danas smanjili obradive površine sa 3,2 milijuna hektara na 1,2 milijun hektara. U postotku navodnjavamo daleko najmanje površina u EU. Istodobno, u poljoprivredne poticaje ubrizgane su milijarde i milijarede kuna. Gdje su rezultati? Tko će odgovarati za to? Ministrica poljoprivrede je iz doline Neretve, trebala bi poznavati problematiku. Koji su njeni rezultati? Sutra će vam doći prodavati priču o velikim ulaganjima i svijetloj budućnosti koja nas čeka na europskom tržištu. Vidimo s čime se europski poljoprivrednicu suočavaju zahvaljujući tim i takvim europskim politikama, piše Ćipe na svojim društvenim mrežama.

Domovinski pokret će poljoprivrednu politiku voditi stavljajući u centar svih politika hrvatskog poljoprivrednika, a ne europske politike. Obećavam vam zakon prema kojem će u hrvatskim trgovinama biti 70 posto domaćih poljoprivrednih proizvoda – zaključio je Mlinarić.

POSLJEDNJE DODANO: