PREDSTAVIO SE IVAN BILIĆ

„Ciljevi su isti, napadamo trofeje i plasman u europsku skupinu, a rezanja budžeta neće biti“

Novi predsjednik Uprave Hajduka Ivan Bilić u četvrtak se službeno predstavio na konferenciji za medije u Bijelom salonu na Poljudu. Uz novog predsjednika bio je predsjednik Nadzornog odbora Aljoša Pavelin. Pavelin je prvi uzeo riječ:

– Nasmijan sam od uha do uha. Lipo sam vam govorio još prije dva tjedna da imamo novog predsjednika Uprave. Iz opreza sam rekao da će njegov dolazak biti polovicom svibnja. On je već sada tu, od danas je predsjednik. Vjerujem da to jasno pokazuje da krize upravljanja u Hajduku nije bilo, predano smo radili svatko svoj posao. Ovo razdoblje smo uspješno premostili. Odluka Nadzornog odbora je jednoglasna, na temelju njegovih stručnih i ljudskih kvaliteta. Ivan je čovjek koji povezuje i spaja ljude, svojim vodstvom ih potiče da budu bolji.

Potom je govorio novi predsjednik Bilić:

– Čast mi je što sam tu. Meni bi svaka funkcija u Hajduku bila ispunjenje sna. Moja osnovna poruka jest spajanje, to je moja funkcija na mjestu predsjednika. Moja je primjedba da je klub u dosta dobrom stanju. Moje zaleđe jest financijsko i konzultantsko. Hajduk je u iznimno dobroj poziciji, cilj u sljedećoj sezoni je isti kao što je bio i ove. Hajduk ima puno dobrih ljudi. Gospodin Jakobušić je bio najbolji predsjednik u posljednjih 20, 30 godina. Neću restrukturirati, rezati, nema potrebe. Htio bih naglasiti da ćemo u sljedećem periodu napraviti treću, sportsku vertikalu. U skorijoj budućnosti želimo člana Uprave za sport, on će biti ključna osoba koja će nadzirati sportskog direktora i akademiju. Želimo osigurati tranziciju mladih igrača u prvi tim, a želimo osvajati i natjecati se u skupinama UEFA. Danas ćemo imati sastanak sportskog odbora, dakle, sportski direktor, akademija, skauti. Moramo odabrati novog trenera, na tome radimo. Mislim da sam vam dao sve što se tiče ključnih poruka. Skoro sam zaboravio, već je odlučeno da će Boro Primorac biti savjetnik Uprave, Goran Sablić će voditi akademiju.

Jeste li sigurni da je Hajduk financijski u dobrom stanju?

– Od prvog dana otkako smo stigli u Hajduk govorimo da nije u pitanju jedan čovjek nego tim ljudi. Financijsko zaleđe jest prednost novog predsjednika, a o izazovima što se tiče financija pričat ćemo dok god Hajduk ne bude redovno igrao u europskim skupinama. Situacija trenutno nije niti bolja, niti lošija nego inače – rekao je Pavelin, a zatim se ubacio Bilić:

– Moj inicijalni dojam jest onakav kakav sam rekao. Kolega Matana kvalitetno radi svoj posao. Mi pripremamo budžet za sljedeću sezonu i taj budžet mora biti ostvariv. Meni je samo bitno da naglasim da neće biti smanjenja troškova ili restrukturiranja. Idemo s istim ciljevima.

Niste spomenuli Mindaugasa Nikoličiusa, kakvo je vaše mišljenje o njemu?

– Nadzorni odbor nije dao službeni stav o Nikoličiusu, jer to nije naša odgovornost. To je na predsjedniku Uprave – opet je prvi odgovorio Pavelin.

– S njim sam održao sastanak prošli tjedan. On jako profesionalno obavlja svoje dužnosti, sve mi je analitično objasnio i dao mi je dojam da nije završio posao. S njim ću sigurno biti najviše u kontaktu sljedećih tjedana. S njim i s Primorcem.

Kakav će biti vaš odnos prema HNS-u?

– Kratko ću odgovoriti. Hajduk će surađivati sa svim dionicima po pitanju vlastitih interesa. Pazit ćemo da sačuvamo vrijednosti kluba kakve su sada.

O čemu će razgovarati sportski odbor?

– Vodit ćemo računa o strategiji. Nadam se da nećemo dovesti trenera koji će reći „kupite mi ova tri igrača, neću gurati mlade“. Znači nama je u interesu trener koji će provoditi i strategiju. Želimo da se od podmlatka do prve momčadi igra na isti način.

Jeste li kao biznismen spremni na „svim sredstvima do cilja“ ili?

– Poslovno zastupam ideale i vjerujem da proces mora funkcionirati dugoročno. Srcem tražim pobjedu. Dakle, mora biti pomirba.

Možete li se usporediti s Jakobušićem?

– Mislim da sam različit od Jakobušića po funkcioniranju, ali cilj će biti isti. Želim uključiti što više ljudi. O sportu vam ne mogu odgovarati detaljno, ali zato će oko mene biti ljudi. Kao što je Primorac imenovan savjetnikom.

Tko je bio plan A, a tko plan B? Najprije se spominjao Josip Pavić.

– Nakon što smo opozvali Jakobušića, u javnom prostoru se pojavila takva količina nagađanja i krivih zaključaka, tako da je bespredmetno o tome razgovarati. Nadzorni odbor je još u rujnu prošle godine krenuo u proces gledanja kandidata koji bi mogli naslijediti Jakobušića. Mi smo željeli biti spremni, ali to ne znači da smo ga htjeli smijeniti. Bilić je i tada bio među kandidatima. Ta lista je srezana na četiri kandidata i na kraju smo izabrali Bilića. Ostale kandidate ne želim spominjati, to ne bi bilo korektno.

Imate li imena kandidata za trenera i sportskog direktora?

– Za trenera znam da postoji lista koju je sastavio trenutni sportski direktor. Mi imamo sportskog direktora, a sljedeća četiri tjedna mi ćemo se dosta družiti.

Kad ste bili posljednji put na utakmici i što će biti s Perišićem?

– Gledao sam posljednju utakmicu Hajduk – Dinamo u prvenstvu. Navijački, volio bih da Perišić bude s nama i sljedeće sezone. To je sve što u ovom trenutku mogu reći.

POSLJEDNJE DODANO: