Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5bea85070e49382d0a8b46a0/80

Kaos u rodnom mjestu Zorana Milanovića: HDZ-ov predsjednik Mjesnog odbora zatražio ispisnicu iz stranke zbog HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Sinja

Jedini političar koji je nudio pomoć, davao prijedloge, aktivno sudjelovao s nama od prikupljanja potpisa i nadalje, pa čak i koristio saborsku govornicu za lokalni problem bio je Miro Bulj, nastavlja dalje.
Zahuktala se izborna priča u Sinju u kojoj je, do sada, želju da postane gradonačelnik istaknulo četvero kandidata - Igor Vidalina ispred HDZ-a, saborski zastupnik Miro Bulj, socijaldemokrat Nikola Vučković i Ivan Jadrijević kao kandidat Nezavisne liste dr. Stipislava Jadrijevića.

U mjestu koje je obilježila koalicija HDZ-a i SDP-a, mjestu iz kojeg korijene vuče predsjednik Zoran Milanović, dolazi poprilično burna reakcija predsjednika Mjesnog odbora iz redova HDZ-a. Ili je to barem bio do danas kada je zatražio 'ispisnicu' iz stranke optužujući kandidata HDZ-a za laži.

Toni Jurić Šolto reagirao je na navode Igora Vidaline kako će iz prostorno planske dokumentacije brisati i ukloniti sva planirana, a još neotvorena eksploatacijska polja, kave, rudokope i time zaštititi neprocjenjive prirodne lokalitete poput Poljakove grede u Glavicama, Koića grede i druge.

- Kandidat za gradonačelnika Sinja ispred HDZ-a Igor Vidalina, iako je imao prigodu tijekom prosvjeda, prikupljanja potpisa potpore, primjedbi na izmjene županijskih i gradskih prostornih planova vezanih za Poljakovu gredu nikada nije pokazao ni interes za tu temu.

Poprilično je sramotno da se u kampanji toliko zalaže za očuvanje prirode, a nije smatrao potrebnim doći na javni uvid i izlaganje Studije utjecaja na okoliš eksploatacijskog polja Poljakova greda koja se održala 08.srpnja 2020. godine u Alkarskim dvorima u Sinju.

Također, želim napomenuti kako su Glavice totalno uništene otvaranjem rudokopa na Stipanovića grebenu, a sve prilazne ceste su zbog stalnog cirkuliranja kamiona totalno devastirane. Poljski putevi su nam do kraja uništeni, nogostupi neizgrađeni, a Glavičani skoz zanemareni - kaže predsjednik Mjesnog odbora Glavice.

Jedini političar koji je nudio pomoć, davao prijedloge, aktivno sudjelovao s nama od prikupljanja potpisa i nadalje, pa čak i koristio saborsku govornicu za lokalni problem bio je Miro Bulj, nastavlja dalje.

- Kao predsjednik mjesnog odbora Glavice izabran sa liste HDZ-a na mjesnim izborima 2019. godine odgovorno tvrdim kako se Igor Vidalina nikada osobno nije angažirao oko bilo kojeg problema u MO Glavice, a mogao je nebrojeno puta i uvjeren sam kako će, ako ga slučajno naši građani izaberu, stanje u Glavicama ostati nepromijenjeno.

Zbog svega navedenog više ne želim biti dio sinjskog HDZ-a i tražim brisanje iz članstva, a o statusu u Mjesnom odboru Glavice odlučit ću zajedno sa mještanima Glavica i članovima Mjesnog odbora - napisao je Jurić - Šolto.  

hr Fri Apr 23 2021 17:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eafab786f2ab8b60d8b457a/80

Vrijeme danas: Stižu prve ovogodišnje vrućine, temperature će rasti i do 35

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 24 do 29 °C.

Pretežno vedro je jutros u većem dijelu Hrvatske, uz umjerenu naoblaku u dijelovima unutrašnjosti.

Sunčane će biti prilike u nastavku dana, zahvaljujući grebenu anticiklone koji se pruža sa sjeverozapada. Stabilne će biti prilike i u nastavku tjedna i bit će sve toplije, vruće u mnogim područjima. Na samom kraju tjedna temperature bi u dijelovima zemlje mogle rasti i do 35.

Čini se da je na pomolu prvi ovogodišnji toplinski val, prognoza je Tee Blažević za N1.

hr Tue Jun 15 2021 07:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Rast cijena: Od ponoći poskupljuje gorivo

Najmanje će poskupiti autoplin
Novi utorak nam donosi nove skuplje cijene goriva.

Prema portalu cijenegoriva.info, spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti skuplji za 2,5 kuna. Isto toliko i prosječni spremnik dizela.

Prosječni spremnik LPG-a mogao bi poskupiti 1 kunu! 

hr Mon Jun 14 2021 21:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60ba5a296f52df2c9a8b457c/80

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavljeno hrvatsko rješenje EU digitalne covid potvrde

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj

Predstavnici Ministarstva zdravstva i Agencije za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD) predstavili su na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) članicama WHO-a hrvatsko nacionalno rješenje za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda.

Predstavljanje je održano u ponedjeljak na virtualnom radnom sastanku službene radne grupe WHO-a, a uz Hrvatsku, svoje rješenje predstavila je i Danska. Hrvatska i Danska dvije su države članice Europske unije čiji su sustavi u punoj produkciji, priopćio je AKD.

Navedeno je da je WHO inicirao regionalni sastanak s predstavnicima Europske komisije i europskih država kako bi dobili uvid u implementaciju sustava digitalnih COVID potvrda radi prikupljanja korisnih znanja i iskustava.

Svjetska zdravstvena organizacija trenutačno je u postupku izrade specifikacije Pametne potvrde o cijepljenu (Smart Vaccination Certificates), kako bi se ujednačila pravila izdavanja na svjetskoj razini i osigurala interoperabilnost potvrda.

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj s posebnim fokusom na arhitekturu sigurnosti sustava te na rezultate ostvarene od stupanja sustava u rad.

U priopćenju se podsjeća da je Vlada RH imenovala Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti (EU digitalne COVID potvrde), a tvrtka AKD zadužena je za izradu tehničkog rješenja.

Istaknuto je da je AKD uspješno proveo pilot testiranja s Europskim pristupnikom te je Republika Hrvatska postala prva država članica u kojoj je još 1. lipnja ove godine počeo raditi nacionalni sustav.

hr Mon Jun 14 2021 21:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c0a3aa6f52df9fa28b45bb/80
Foto: grad Split

Europska židovska udruga: "Ivoševićevo i Puljkovo ponašanje zabrinjava"

Za grijehe iz prošlosti već su se obojica ispričali

Čini se da se još uvijek nije stišala bura oko antisemitske izjave Bojana Ivoševića koja je nastala prije nekoliko godina, a 'isplivala' tijekom izborne kampanje. 

Naime, iz Europske židovske udruge poslali su priopćenje u kojem oštro osuđuju Ivoševićevu izjavu, ali i pjevanje ustaških pjesama u mladosti od strane Ivice Puljka

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

- Dragi prijatelji,

pratili smo događaje u Hrvatskoj uslijed netom završenih lokalnih izbora s velikom zabrinutošću. U vrijeme rastućeg antisemitizma u Europi, nije čest slučaj da u drugom najvećem gradu jedne države članice EU-a, osobe koje su imale antisemitske ispade ili pro-nacističke ekscese budu izabrane na dvije vodeće funkcije.

Ako to nije dovoljno loše, ovakvo je ponašanje u stvari opravdano. Incident novoizabranog gradonačelnika Splita koji pjeva ustašku pjesmu dovoljno zabrinjava. 

Činjenica da taj isti gradonačelnik tada nastoji braniti svog zamjenika koji se posvetio raspravama zagovarajući neonacističku ideologiju te opravdava njegov čin, duboko je zabrinjavajući presedan čak i uzimajući u obzir razmjere modernog antisemitizma na koje smo upravo ukazali diljem europskog kontinenta.

Pozdravljamo hrabru i brzu osudu takvog ponašanja od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Andreja Plenkovića, kao i osudu obojice u izbornoj noći od strane potpredsjednika Vlade, g. Davora Božinovića.

Ipak, ponašanje novoizabranih čelnika grada Splita jest neshvatljivo, jer unatoč tome što nude javnu ispriku, ne razumiju opasnosti takvog ponašanja u javnom prostoru u zajednici europskih zemalja. U mnogim slučajevima, takvo bi ponašanje rezultiralo trenutačnim povlačenje te osobe iz javnog života. Također, nužan je nulta tolerancija na bilo kakvo izražavanje antisemitskih i pro-nacističkih stajališta, stavova i ideja.

Stoga pozivamo gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika grada Splita da odigraju pozitivnu ulogu u osudi antisemitizma na način da njihov grad usvoji IHRA definiciju antisemitizma. Takav čin bio bi prikladno podvlačenje linije pod ovaj incident. - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Rabbi Menachem Margolin, osnivač i predsjednik Europske židovske udruge.

hr Mon Jun 14 2021 18:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .