Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5faa62526f52dfd9378b4579/80
Foto: DalmacijaNews

Dr. Ivić: 'Za razliku od početka pandemije, u bolnicu primamo najteže pacijente kojima je nužan kisik'

Sve pacijente za koje postoji sumnja da imaju covid-19 prvo bi trebao pregledati njihov liječnik obiteljske medicine, kaže Ivić
Zbog koronavirusa u posljednjih 20-ak dana sve je više pacijenata u bolnicama. Jučer su bile hospitalizirane 1992 osobe, od kojih je 217 bilo na respiratoru. Prije samo mjesec dana u bolnicama su bila 574 pacijenta, a samo 32 na respiratoru. Doda li se tim crnim brojkama i to da je prije mjesec umiralo pet do 10 osoba na dan, a samo jučer 57, jasno je da su u toj situaciji izazovi zdravstvenog sustava golemi. Sve više se bliži otvaranje šatora i sportskih dvorana, piše Jutarnji list.

Raste broj pacijenata i u KBC-u Split.

- Trenutačno imamo 139 pozitivnih na covid i 200 aktiviranih kreveta. Također smo u fazi pripreme 30 dodatnih kreveta bude li trebalo. Na respiratoru nam je 15 pacijenata i u tom segmentu imamo još dovoljno kapaciteta jer KBC ima više od 80 respiratora, ali kad bi svi bili aktivirani, problem bi bili djelatnici - objašnjava infektolog dr. Ivo Ivić za Jutarnji list, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split. Ističe da za razliku od početka epidemije trenutačno u bolnice primaju samo one najteže pacijente za čije je liječenje nužan kisik.

Naime, to je jedina terapija za koronavirus koja se ne može primijeniti kod kuće.
- Otprilike 75 do 80 posto pacijenata u našoj bolnici je na kisiku. Naime, sve pacijente za koje postoji sumnja da imaju covid-19 prvo bi trebao pregledati njihov liječnik obiteljske medicine koji će izmjeriti razinu kisika i potom procijeniti treba li u bolnicu ili ne umjesto da su zagušeni hitni bolnički prijemi - kaže dr. Ivić.

hr Sat Nov 21 2020 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f5ee2618d1cb21638b4581/80
Foto: Mirko Bojić

Na svečanoj sjednici povodom dana Općine Klis predstavljeni su vrijedni projekti i podijeljene nagrade i priznanja najzaslužnim stanovnicima općine

FOTO Realizacijom važnih projekata i osiguranim uvjetima za nove Općina Klis bilježi jednu od najuspješnijih godina

Povodom dana općine Klis, koji se obilježava 16. kolovoza na blagdan sv. Roka, sveca zaštitnika općine, u četvrtak je održana svečana sjednica na kojoj su predstavljeni brojni vrijedni projekti realizirani u protekloj godini te najavljeni novi koji će dodatno povećati kvalitetu života na području općine. Tom prigodom su uručena i vrijedna priznanja Općine Klis stanovnicima koji su svojim nesebičnim i plemenitim dijelima kroz život ostavili značajan utisak u srcima svojih sumještana te tako postali vrijedan dio povijesti općine.

U protekloj godini razvoj općine vidljiv je na svakom koraku, a pravi pokazatelj pozitivnih trendova je tvrđava Klis koja je, nakon opsežnih rekonstrukcijskih radova tijekom proteklih godina, ovog ljeta dobila i nove sadržaje od kojih je najistaknutija nova ljetna pozornica na tvrđavi Klis, 85% financirana europskim sredstvima, i koja je već ove sezone domaćin bogatog programa Kliškog kulturnog ljeta. U sklopu tog projekta, ukupne vrijednosti više od 5 milijuna kuna, obnovljeni su i stavljeni u korištenje topnička vojarna i mali kvartir te je sanirana vegetacija diljem tvrđave. Na radost djece i rekreativaca, obnovljeno je i suvremeno uređeno novo sportsko igralište u Prugovu, koje će osim djece iz Prugova koristiti i više od 400 djece iz obližnjih vrtića i škola, kao i djeca s razvojnim poteškoćama i autizmom u suradnji s određenim udrugama. Uz novoizgrađeno igralište obnovit će se i državna cesta kroz Prugovo na kojoj će se na ukupno tri i pol kilometra prometnice proširiti kolnik, izgraditi nogostup, urediti autobusna stajališta i postaviti javna rasvjeta. Do kraja godine planira se i završetak najvećeg trening centra za vatrogasce u ovom dijelu Europe u Vučevici koji će biti regionalno nastavno središte za naprednu obuku, a osim vatrogasaca, Centar će koristiti i sve druge operativne snage civilne zaštite. Do kraja godine svoja bi vrata trebao otvoriti i Dom kulture „Jozo Buliga“ što će dodatno povećati dostupnost sadržaja i društvenih zbivanja za sve dobne skupine tijekom godine. Nakon završetka mrtvačnice u Klisu, završeni su radovi i na prvoj mrtvačnici u zagorskom dijelu općine, u mjestu Dugobabe, a za mrtvačnicu u Brštanovu izrađen je glavni projekt.

- Realizaciju svih projekata omogućilo nam je jedinstvo u općinskom vijeću, a uvjeren sam kako ćemo većinu odluka nastaviti donositi jednoglasno. Svi vijećnici fokusirani su na razvoj općine i zajedno surađuju na nizu projekata koji su u različitim fazama provedbe, a koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva. Stanovnici su naša najveća vrijednost i zbog njih smo tu, stoga svima čestitam dan općine i blagdan našeg zaštitnika sv. Roka, rekao je Josip Didović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Klis.

Kapitalni projekt u narednom periodu za koji je ugovor potpisan ove godine je "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin", čija vrijednost u Općini Klis iznosi oko 86 milijuna kuna, a kojim će se pored kompletne sekundarne kanalizacijske mreže izgraditi i poboljšati vodoopskrbni sustav na području naselja Klis što će znatno podići kvalitetu života stanovnika općine. Nakon navedenih radova sve prometnice će se presvući novim asfaltnim slojem.

Na svečanoj sjednici prigodno su podijeljena i posebna priznanja najzaslužnijim stanovnicima koji su svojim radom i zalaganjem u zajednici znatno doprinijeli njenom razvoju. Tako su prvu nagradu Općine zaslužili Klišanin Petar Gizdić i Imoćanka Marija Krištić, koji su se u ljeto 2021. godine zatekli na mjestu prometne nesreće u Ninčevićima i herojski iz gorućeg automobila, ne razmišljajući o vlastitoj sigurnosti, izvukli pet ugroženih maloljetnika koji su se našli u životnoj opasnosti. Svojim su nesebičnim činom i iskazanom hrabrošću postali hvalevrijedan primjer. Druga nagrada Općine Klis dodijeljena je Željku Grubišiću, koji se već trideset godina bavi humanitarnim radom na poziciji ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Solin, ravnatelja Županijskog društva Crvenog križa, te od prošle godine, i na poziciji potpredsjednika Hrvatskog Crvenog križa, gdje je svojim radom i zalaganjem ostavio veliki trag i na općinu Klis. Nagrada za životno djelo Općine Klis posthumno je dodijeljena Leu Braliću, saksofonistu i umjetniku koji je kao predsjednik KGD Mosor Klis-Kosa u pet mandata značajno doprinio podizanju kvalitete sviranja i kvalitete same umjetnosti na području Klisa.

- Zadovoljan sam što smo mnoge projekte započete u ranijem periodu priveli ili privodimo kraju, ali sam i zahvalan svima koji pomažu u našem radu i svoje poslove obavljaju kvalitetno i savjesno, što ukazuje na postignuto obostrano povjerenje i priznanje da radimo vrijedne stvari na korist svih stanovnika Klisa, a što je temelj za daljnju suradnju i još mnoge uspješne godine općine kao što je ova, jedna od najuspješnijih u našoj povijesti. Čestitam i ovogodišnjim laureatima, nagrađenim za svoja dijela koja predstavljaju ono najbolje u nama, te svim stanovnicima općine želim sretan i blagoslovljen blagdan sv. Roka, našeg zaštitnika, zaključio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma, inače najmlađi načelnik od osnutka općine kojem upravo počinje deseta godina mandata.

Uz domaćina, načelnika Jakova Vetmu, na sjednici su prisustvovali i Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik (BiH) s kojom Klis broji godine suradnje na zajedničkim projektima, Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, inače rodom iz Klisa, koji je dugo godina radio na poboljšanju kvalitete života u općini, ponajviše kroz rad u Poduzetničkom inkubatoru Klis, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te potpredsjednik Sabora, Ante Sanader. Velika proslava dana Općine održat će se u utorak, 16. kolovoza, s bogatim programom na Trgu Megdan, centralnom mjestu općine.

hr Fri Aug 12 2022 08:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58f06866b473983b228b45c3/80

Zbog hrvatskih diploma u Srbiji su uhićeni bivši rektor i dekan. Među diplomama i ona supruge Peđe Grbina

Zbog jednog doktorata te 45 diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, srbijanski istražitelji uhitili su bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta
Riječ je o diplomama medicinskim sestrama u Hrvatskoj, a sumnja se da je dvojac zaradio milijune zbog nepropisnog upisa studentica na treću godinu sveučilišta u Kragujevcu. Dnevnik Nove TV doznaje da je među diplomama i ona supruge Peđe Grbina.

Zbog jednog doktorata te 45 diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, srbijanski istražitelji uhitili su bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta.

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Predrag Čanović, uhićeni su u četvrtak.

Sumnja se da je uhićeni dvojac protivno propisima na treću godinu školovanja upisao hrvatske medicinske sestre koje su završile prve dvije godine studija na fakultetu u Zenici, s nastavom u Puli, a uhićeni su i zbog jedne obrane doktorata, također hrvatskom državljaninu.

Prije desetak godina, tadašnje buduće medicinske sestre upisale su fakultet u Tuzli koji ima podružnicu u Puli. Tamo su slušale predavanja i polagale ispite. No nakon dvije godine Ministarstvo znanosti taj je studij zabranilo, jer nije bio akreditiran po hrvatskim propisima.

Unatoč tome, studentice ipak nastavljaju školovanje, ali treću godinu završavaju pod okriljem Sveučilišta u Kragujevcu

Među studenticama je, doznaje Dnevnik Nove TV, bila i supruga šefa SDP-a. Peđa Grbin za Novu TV poručuje da su zapanjeni te da su se medicinske sestre ni krive ni dužne našle u problemu. Cijelo školovanje, tvrdi, odvijalo se u Puli, a mijenjali su im se tek nazivi institucija koje su sve vodile te indeksi.

Neke od bolnica već su se danas bacile na dodatnu provjeru diploma. Strukovna komora zatražila je u Kragujevcu dodatnu provjeru jer imaju informaciju da je Sveučilište poništilo 22 od 45 diploma.

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta.

- Kod nas je ukupno 13 medicinskih sestara, koje su završile studij u Kragujevcu, prošlo postupak polaganja ispita u hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. godine. - rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić za Dnevnik Nove TV.

- To su sve medicinske sestre koje su i bile srednje medicinske sestre u Hrvatskoj. Mi kao Komora smo zatražili, poslali smo im popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku ispita jer imamo info da su 22 diplome poništene tako da provjerimo jesu li ove sestre koje su položile razliku još 2015. godine među tim imenima. - dodaje Gazić.

Oglasili su se i iz Ministarstva zdravstva te kažu kako nemaju informacija o toj temi te da je za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije u Hrvatskoj nadležna strukovna komora, u koju se dužan učlaniti svaki zdravstveni radnik koji "neposredno pruža zdravstvenu zaštitu". Cijeli članak pogledajte ovdje

hr Thu Aug 11 2022 21:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62eaa13a18d1cbe93c8b45d8/80
Foto: Ivana Ivanović

Miro Bulj: "U samo godinu dana izgradili smo novi vrtić!"

Navodi da je u tijeku završno opremanje
Gradonačelnik Sinja Miro Bulj se putem Facebooka pohvalio da su u godinu dana izgradili novi vrtić "Nikolino" u Brnazama. 

Navodi da je u tijeku završno opremanje.

- U samo godinu dana izgradili smo novi vrtić “Nikolino” u Brnazama, u tijeku je završno opremanje. 

Jučer sam objavio da je Dječji vrtić “Muljika” u Glavicama kojeg smo kandidirali za EU sufinanciranje dobio građevinsku dozvolu, a danas sam obišao novoizgrađeni vrtić “Nikolino” u Brnazama. Također, pripremamo dokumentaciju za gradnju trećeg vrtića u Karakašici.

Uspjeli smo u prvoj godini mandata u Gradu Sinju izgraditi novi vrtić ,,Nikolino" u crkvi svetog Nikole u Brnazama, iako su mnogi tvrdili da je to nemoguće. 

Na vrtiću su završeni svi građevinski radovi, asfaltiran je i obilježen parking, a na vanjskom igralištu je završeno i hortikulturno uređenje.

U unutarnjem prostoru vrtića u tijeku je opremanje vrtića namještajem i ostalom potrebnom opremom, a na igralištu je sve spremno za postavljanje vanjskih igrala za djecu.

Jako sam zadovoljan dinamikom i kvalitetom izvršenih radova, a novi vrtić “Nikolino” sigurno će biti jedan od najljepših u Hrvatskoj! 

Svakim danom dokazujemo da su nam naše obitelji i djecu u fokusu našeg djelovanja i tim smjerom, ali i ovim snažnim intezitetom namjeravamo nastaviti. 

Svečanost otvaranje vrtića očekuje se početkom nove pedagoške godine. - stoji u Buljovoj objavi.
hr Thu Aug 11 2022 20:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61ed7edb6f52df15e78b4588/80
Foto: Dalmacija News

Lučka kapetanija za prebrzu vožnju naplatila 421 tisuću kuna

Službenici lučkih kapetanija dodatnu pozornost usmjerili su prema prekršiteljima koji nisu poštivali propisane brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području
U sklopu druge akcije 'Sigurna plovidba 2022 II' koja je jučer provedena u području nadzora sigurnosti plovidbe svih osam kapetanija, izvršeno je 368 inspekcijskih nadzora, temeljem kojih je utvrđeno 157 povreda propisa, a prekršiteljima je izrečena 421 tisuća kuna kazni.

Koordinirana akcija pojačanog nadzora održana je jučer, 10. kolovoza, u vremenu od 9 do 18 sati. Tijekom trajanja središnje akcije 80 službenika sa 14 plovila iz sastava osam lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava izvršili su 360 inspekcijskih pregleda, kojima su utvrdili 157 povreda propisa, temeljem Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe.

Posebna pozornost tijekom provedbe središnje akcije posvetila se inspekcijskome nadzoru putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi, namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna krstarenja, pri čemu se se pojačano nadziralo valjanost brodske administracije, broj članova posade, kao i svjedodžbe o osposobljenosti članova posade.

Službenici lučkih kapetanija dodatnu pozornost usmjerili su prema prekršiteljima koji nisu poštivali propisane brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području te su im izrečene novčane kazne, u ukupnom iznosu od 421 tisuću kuna.

Prva ovogodišnja akcija Sigurna plovidba održana je 22. srpnja, a cilj ponovljene akcije bio je upozoriti i podsjetiti sve sudionike u pomorskome prometu na važnost pridržavanja pravila sigurnosti plovidbe, osobito u vremenu kada u Jadranskom moru traje razdoblje pojačanog pomorskog prometa, kao posljedica prisustva velikog broja domaćih i stranih plovila.

Lučke kapetanije nastavit će s provedbom akcija pojačanih nadzora sigurnosti plovidbe u ljetnoj sezoni, dok je pomorski promet intenziviran, prvenstveno u cilju preveniranja pomorskih nesreća i nezgoda, odnosno, sankcioniranja prekršitelja, čime se ukazuje na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe. - priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
hr Thu Aug 11 2022 20:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .