Danci zainteresirani za vodne projekte splitske aglomeracije

8. svibnja održan je u HGK – Županijskoj komori Split Hrvatsko-danski vodni dan koji je okupio šezdesetak predstavnika danskih i splitsko-dalmatinskih tvrtki s područja vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda.

Skup su u okviru poslovnog događaja “Smart Water Croatia 2019.“ organizirali Veleposlanstvo Kraljevine Danske u RH, HGK – Županijska komora Split i Splitsko-dalmatinska županija.

– Ovaj susret svakako ima za cilj podizanje kvalitete i učinkovitosti u pružanju naših infrastrukturnih usluga, te posebno postizanju pozitivnih ekoloških učinaka koji su od izuzetne važnosti, tim više što je turizam jedna od glavnih županijskih gospodarskih djelatnosti, rekla je pozdravljajući skup Ana Marija Puzić iz HGK – Županijske komore Split.

Projekte i potencijal Splitsko-dalmatinske županije po pitanju vodnog gospodarstva predstavila je Marija Vuković iz Županije. Voditelj Trgovinskog odjela Veleposlanstva Kraljevine Danske u Hrvatskoj, Žarko Mašanović predstavio je dansko izaslanstvo, u kojem su vodeće danske tvrtke dobavljači tehnologije i opreme te jedna gradska tvrtka za zbrinjavanje otpadnih voda.

– Ovo je najbolje što Danska ima i ove su se tvrtke došle upoznati s projektima koji su prijavljeni i onim što se namjerava raditi u Hrvatskoj u narednom razdoblju, a Split nam je po investicijama u tom smislu najinteresantniji, rekao je Mašanović.

Veće infrastrukturne projekte splitskog Vodovoda i kanalizacije kojima je cilj poboljšanje usluge vodoopskrbe i odvodnje predstavila je Ana Bašić. U fokusu su dva projekta splitske aglomeracije ukupne vrijednosti 2,6 milijardi kuna – projekti vodne komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir i aglomeracije Split – Solin.

A kako to funkcionira u Kopenhagenu, odnosno kako Danci zbrinjavaju otpadnu vodu i općenito tretiraju cijelo područje grada pokazali su predstavnici Biofosa, gradske tvrtke za zbrinjavanje otpadnih voda.
Uslijedili su razgovori i razmjena iskustava predstavnika danskih tvrtki (Biofos, Alfa Laval, Danfoss, Grundfos, Liqflow, Ramboll, Westcome Heat Exchangers) s dalmatinskim gospodarstvenicima s područja vodnog gospodarstva.

Osim u Splitu, Hrvatsko-danski vodni dan održava se u razdoblju od 7. do 9. svibnja u još četiri hrvatska grada – Zagrebu, Otočcu, Čakovcu i Zaprešiću.

POSLJEDNJE DODANO: