Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62a4a71918d1cb1c768b458a/80

[FOTO] Splitski studenti molitvom zaključili godinu: ''Onaj koji zahvaljuje, taj uistinu osjeća radost!''

Svetu misu zahvalnicu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. dr. sc. Marin Barišić
U organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Studentskog katoličkog centra Split, Katoličko bogoslovnog fakulteta, Studentskog centra i Sveučilišta u Splitu, u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu slavljena je ''Te Deum'', studentska sveta misa zahvalnica za kraj predavanja u akademskoj godini 2021./2022.

Svetu misu zahvalnicu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup u miru mons.dr.sc. Marin Barišić, a koncelebrirali su je dr. don Mihael Prović, predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu, a uz njega u koncelebraciji je bio i fra Ivo Rastočić.

Na samom početku Euharistije, studentima i svim prisutnim vjernicima obratio se nadbiskup u miru mons. Marin Barišić.

- Pozdravljam sve prisutne, a najviše vas, drage studente. Zahvaljujemo  Gospodinu na kraju još jedne akademske godine. Vidite, ne zahvaljujemo mu na rezultatima, već na plodovima. Plod je nešto što traje, što nam je vidljivo, i zato posebno trebamo zahvaliti dragom Bogu. On nam je podario te plodove, evo i sada, na kraju još jedne akademske godine - započeo je Barišić.

U prigodnoj homiliji osvrćući se na sveto evanđelje rekao je da nam za potpuno spasenje nije dovoljno biti samo zdrav i vedar, a za navedeno je nedovoljno položiti sve ispite i diplomirati. Kaže da nam je uz ovo potrebno i nešto sasvim drugo.

 - Trebamo iz evanđeoske priče znati razliku između zdravlja i spasenja. Zdravlje je fizičko, tjelesno... Evo, vjerujem da smo svi ovdje, hvala Bogu dobro, ništa nas ne boli. No, mi trebamo spasiti to zdravlje i dati mu neki smisao. Nije dovoljno biti zdrav, a uz to, nije dovoljno ni položiti sve ispite, pa ni diplomirati. Gospodin nam odgovara; ''Vjera te tvoja spasila''. Vidite, vjera ozdravlja cjelovitog čovjeka, zdravlje je tjelesno, ali naša vjera ozdravlja, daje puninu duhu i duši“, pojašnjava zdušno nadbiskup u miru.

Kazuje u nastavku da je potrebno stati na loptu i promišljati, odnosno 'pročitati' vlastiti život.

- Potrebno nam je stati na loptu, razmišljati i 'pročitati' svoj život. Onda ćemo otkriti koliko stvarno slavimo Božju pomoć koja nam se nudi i daje. No, mi često to ne vidimo, ne razmišljamo o zahvalama, ne zahvaljujemo se Bogu, pa ni drugima, često smo nezadovoljni, nismo radosni. Radost nas usmjerava prema zahvali. Onaj koji zahvaljuje, taj uistinu osjeća radost. Onaj koji zahvaljuje, povezan je s Bogom, istinski je povezan s Gospodinom. Baš taj, koji se zahvaljuje iz dubine duše - govorio je studentima Marin Barišić.

U nastavku je rekao da ljudi često zaboravljaju i ne vide razliku između zahvalnost i nezahvalnosti. Točnije, svi smo hrabri u molitvi, ali kada se kroz molitvu treba zahvaliti, onda nismo dovoljno hrabri.

- U mnogim životnim situacijama se ponašamo kad djeca. Djetetu je igračka bitna, nije mu bitan darivatelj. To je ta razlika između zahvalnosti i nezahvalnosti. Zaboravljamo naše darovatelje. S druge strane, mi smo jako hrabri i uporni kada treba moliti, no kada se kroz molitvu trebamo zahvaliti - e, tu se često zaustavljamo! Tu gubimo iz vida temelj našeg života.

Na kraju je studentima uputio prigodnu poruku.

- Bitno je da se prepoznamo, te da uviđamo zahvalnost, odnosno da uviđamo i vidimo zahvalnog čovjeka. On je uvijek tu, tu je u nama. Potrebno je ovu životnu novost ugrađivati u našu perspektivu, našu budućnosti i u konačnici, u naš život. Ne budimo plagijat, kada se zahvaljujemo budimo stvarni i iskreni! Nismo na svijet pozvani da bi se pravili kao plagijati. Jedno uvijek morate znati, samo onaj koji je zahvalan, on iskreno i u dubini duše može biti radostan - emotivno je završio nadbiskup i miru mons. Marin Barišić.

Kraj mise zahvalnice obilježile su prigodne poruke predstojnika Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Mihaela Provića, te Karle Kunac, predstavnice Studentskog katoličkog centra Split (SKAC_ST).

Prović je zahvalio svim prisutnima, ali i svima onima koji su u teškim pandemijskim vremenima Uredu za pastoral mladih Splitsko- makarske nadbiskupije, ali i svim studentima Sveučilišta u Splitu omogućili da ovu godinu uspješno privedu svoje kraju.

Posebnu zahvalu uputio je studentima, njima se od srca zahvalio.

- Molimo jedni za druge. Neka studenti mole za profesore, a s druge strane i profesori za studente. Vjerujem da će vam ovo ispitno razdoblje proći u najboljem redu. Nadam se da će te sada pokazati puno znanja i vještina. Želim vam puno sreće i uspjeha, neka vas sve prati Božji blagoslov - zaključio je dr. don Mihael Prović.

Misno slavlje za kraj akademske godine tradicionalno su animirali članovi zajednice mladih iz Studentskog katoličkog centra Split. (SKAC_ST).


hr Sat Jun 11 2022 16:36:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bbf5af18d1cbbec08b45dd/80
Foto: MDF

[FOTO] Srijeda na MDF-u u znaku uličnog programa

U amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić bit će čitanja, pjevanja i sviranja. Nešto malo drugačiji program "Čitaju nam važni Šibenčani" dovodi dvije učiteljice razredne nastave i jednog rock trubadura

Kako znate da radite odličan kazališni program?! Kad nakon svake predstave, publika napušta gledalište riječima "ovo je bila najbolja predstava dosad" i tako iz večeri u večeri, od predstave do predstave. Stvarni je to slučaj ne puka teorija 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji traje od 18. lipnja do 2. srpnja. Nije ostalo još puno do kraja, ali ostalo je još mnogo programa u kojem Šibenčani i svi ostali mogu uživati već danas. 

Jutro je po navici rezervirano za radionički program i Librić u Perivoju, a kasni poslijepodnevni sati, kad Sunce polako krene padati iza obzora, za ljetne pozornice, program ulica i trgova. 

"Čarobnjakov učenik", predstava Gradskog kazališta – Scena Gorica sinoć je oduševila na ljetnoj pozornici. Nažalost, večeras na istom mjestu publika neće moći gledati i slušati španjolski Orthemis Orchestra i "Concerto a tempo d'umore". Roditelji mogu ostvariti povrat novca za kupljene ulaznice. 

Ove srijede u amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić bit će čitanja, pjevanja i sviranja. Nešto malo drugačiji program "Čitaju nam važni Šibenčani" dovodi dvije učiteljice razredne nastave i jednog rock trubadura.

Mario Kovač, urednik programa trgova i ulica, i ove je godine odradio maestralni posao pa festivalskog šušura praćenog rijekom ljudi, gromoglasnim smijehom djece i pljeskom publike ne nedostaje! 


hr Wed Jun 29 2022 08:50:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bab7d318d1cb2abf8b458d/80
Foto: MDF

[FOTO] Gradsko kazalište lutaka Split raspametilo publiku na 62. MDF-u

U amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku bit će održano još jedno čitanje uz poznata glumačka imena šibenskih korijena – Dariju Knez Rukavinu te Kristiana Šupu

Malo je reći da su barun Munchausen ili Slonić Dištonić oduševili šibensku publiku jer Gradsko kazalište Sisak i Gradsko kazalište lutaka Split raspametili su sve koji  su ih jučer gledali na ljetnoj pozornici odnosno na daskama koje život znače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Kad se tomu doda da su ulaznice bile rasprodane – mnogo je to zaljubljenika u kazalište koji su sinoć postali još veći zaljubljenici u umjetnost. I ta brojka raste iz dana u dan tijekom ovogodišnjeg, 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji traje od 18. lipnja do 2. srpnja.

Danas – jednako, ako ne i uzbudljiviji utorak nakon što je festivalski program bogatiji za ponudu 2. Sajma dječje knjige i program 'Čitaju nam važni Šibenčani' koji su jučer otvorile Maja Šintić, Magdalena Šetka  i djeca. Bilo je to vrijeme neobičnih trenutaka u kojima su djeca htjela čitati javno, a ne u samoći svojih soba,  trenutaka u kojima su djeca bila tužna jer su htjela da je njihov red za čitanje - stalno. 

Kazalište će danas na mini pauzu, ali u 19 sati umjesto pred kazališnu pozornicu, zaljubljenici, veliki i mali, moći će u amfiteatar ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku gdje će biti održano još jedno čitanje uz poznata glumačka imena šibenskih korijena – Daria Knez Rukavina te Kristian Šupe

Za današnju predstavu "Čarobnjakov učenik" po motivima J. W. Goethea, a u izvedbi Gradskog kazališta – Scena Gorica na ljetnoj pozornici ostalo je još malo slobodnih mjesta pa požurite po svoju.

Program trgova i ulica pod vodstvom Marija Kovača standardno donosi pravi mali spektakl kojemu ne mogu odoljeti ni odrasli ni djeca, a filmski program Željka Šturlića na Gorici odavno je ušao u legendu. Detaljan program ide u nastavku.


hr Tue Jun 28 2022 10:14:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62baa29b18d1cb31be8b45b9/80

[FOTO] Nostalgija, 13. Dani tradicije sinoć otvoreni u Kaštel Novom

Jučer je svečanim mimohodom folklornih društava riva Kaštel Stari- Kaštel Novi otvoren 13. Eko etno sajam i sajam otočnih proizvoda.
13. Dani tradicije "Nostalgija“ ove godine se u organizaciji TZG Kaštela i suorganizaciji udruge Šušur održavaju pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Županije splitsko-dalmatinske, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva  turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Cemex Hrvatska d.o.o. 

S ciljem očuvanja i promocije kaštelanske i hrvatske baštine, od 2010. Nostalgijom se promovira nematerijalna kulturna baština i izvorni proizvodi u duhu kršćanske tradicije. A nakon dvije godine smanjenog obujma radi epidemioloških mjera i ograničenja, kako nam je kazala direktorica TZ Kaštela Nada Maršić ove godine Nostalgija je okupila čak 33 izlagača iz cijele Hrvatske. 

Uz zvuk folklora i narodnih nošnji na rivi u Novome postavljeni su štandovi tradicijskih obrta i unikatnih rukotvorina. Izloženi su zaista raznovrsni proizvodi, od dječjih igračaka, suvenira od maslinovog drva, nakita pa do prehrambenih tradicionalnih delicija. I Kaštelanska udruga maslinara Mastrinka tako je uz domaće slastice arancine i ušećerene bademe nudila i extra djevičansko maslinovo ulje… dok je Waldorfski pedagog iz Trogira Vesna Bajrić posjetiteljima predstavila svoje krpene lutke… 

Program u trajanju od tri dana osim ponude domaćih proizvoda, suvenira nudi posjetiteljima i bogat glazbeni program. Večeras s početkom u 21 sat nastupa gradski muški zbor Brodosplit, Nedo Kovačev i Rovinježovi, dok će posljednjeg dana u 21 sati biti koncert klape Sveti Jeronim I KUD Putalj. 29. lipnja župa sv. Petra ap. Kaštel Novi tradicionalno će proslaviti svog zaštitnika svečanom svetom misom i procesijom u kojoj će kip sv. Petra biti jednim dijelom nošen brodicom dok će vjernici prateći ga uz obalu pjevati duhovne pjesme. Svečana sveta misa počinje u 19 sati a u 20 sati je blagoslov brodica i procesija brodicama. 

Podsjetimo, manifestacija je 2017. godine dobila je posebno priznanje “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za tradicijsku manifestaciju. 


hr Tue Jun 28 2022 08:42:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62ba9c5518d1cb2abf8b4574/80

U srijedu se u Drumu uz raznolik program slavi dan zaštitnika Petra i Pavla

Procesija, sveta misa, glazbena slušaonica, nogometna utakmica Starih i Mladih, završnica Kupa općine, predstava Dramske grupe Most, koncert Jadranskih maestrala i Marine Tomašević...
U Drumu u Imotskoj krajini i ove se godine svečano slavi dan nebeskih zaštitnika svetoga Petra i Pavla. Župa svetog Luke Podbablje i organizacijski odbor za proslavu svetog Petra pripremili su stoga bogat i raznovrstan program koji starta u srijedu u 10:30 sati, i to procesijom od crkve svetog Ante do Fratrove ograde gdje će se održati sveta misa.

Od 15 sati glazbena je slušaonica Mad G Zetta, a od 17 tradicionalna nogometna utakmica u kojoj se sastaju Stari i Mladi.

Oko 20 sati doznat ćemo pobjednika Kupa općine Podbablje, u susretu se bore Drum i Grubine dok će se u utakmici za treće mjesto boriti Ivanbegovina i Poljica.

U 21 sat zakazana je predstava Dramske grupe Most iz Trilja "Oš' neš', dolori su pravi keš", a od 22 sata dodjela nagrada i koncert "Jadranskih maestrala" i Marine Tomašević.

hr Tue Jun 28 2022 08:15:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .