Article

//www.dalmacijanews.hr/files/606814f96f52df83218b456f/80
Foto: Ana Grgić

TROGIRSKI USKRS: Janjetinu s bižima poslužite u modernoj varijanti kao burger, a sirnicu po strogo čuvanoj babinoj recepturi s prošekom

I na ovogodišnjem uskršnjem stolu sažeta je obiteljska baština Grgantovih, stare težačke obitelji, jedne od onih što bezuvjetno je zaljubljena u svoj kraj.

Od prigode do prigode u domu Vjekoslava Grgantova, na čiovskoj strani Trogira, stare se recepture vraćaju na stolove ili pretvaraju u nove. Vjeko je kuhar i „antikvar“ starih riceta, pa u dijelu godine kad ne stoluje u kužini konobe svoga barbe u staroj jezgri, priče predaka i starih Trogirana pretvara u jela koja su gotovo iščezla ili im, pak, daje moderniji izgled kako bi se približila putnicima svijeta što tragaju za izvornim okusima.

I na ovogodišnjem uskršnjem stolu sažeta je obiteljska baština Grgantovih, stare težačke obitelji, jedne od onih što bezuvjetno je zaljubljena u svoj kraj.

Pored "opituranih" kuhanih jaja, kruha ispod peke, na stolu Grgantovih uvijek je domaća sirnica što jede se umočena u prošek. Nekad se u pučkim kućama, kako je chef Vjeko upamtio iz priča svojih starih, za Uskrs jeo „kunac na zeca“ ili „na divljač“, a ribari su znali mijenjati ulove kako bi na stolu imali komad mesa; bilo janjca ili kozlića.

- Ove sam se godine odlučio ukućanima pripremiti mladu janjetina s bižima (graškom) na žlicu po starinski. No kako bi osuvremenili našu domaću spizu i približili je današnjici, a opet time i slavili trogirsku gastronomiju, odlučili smo janjca i biže staviti i između "dva kruva". Tako je janjetina s bižima postala burger na kremi od graška, uz dodatak mlade kapule, ovčje skute te domaćeg džema od mandarina i mediteranskih začina poput ružmarina - kazao je Grgantov.

Bublice za trogirski burger, iako izgledom klasične, okusom i teksturom su drugačije jer ih Vjeko priprema s mašću kako bi dobio tijesto kao za drevni suhi kolač što su težaci nekoć umakali u vino.

- Za Uskrs kažu stari judi da je tribalo obavezno imati mlade kapule za papreno jutu notu na jaziku koji gušta u masnim kapjama oli janjetine, oli zeca, oli kunca ovisno o tome di se jilo. Da se vratimo na početak; u konac jedanaestog miseca, a dikod i bokun prije, crvena kapula koju smo gulili u maju, počne klijati. Takva je idealna da se ubode u zemlju, ma je ne skroz zakopavati, tek više od pola, pa će prebolit vlagu i led zime te lipo doć mlada, zelena i puna šuga za Uskrs i prikazati se u najboljen svitlu - ispričao je po trogirski Grgantov.

Dodaje kako su dva tjedna prije Uskrsa težaci i ribari trogirskog kraja trampili meso za ribu, a pravo je slavlje bilo kad bi se poklopili dobri ulovi i godine bez oskudice. I krajem 19. ili početkom 20. stoljeća  bilo je važno okupiti se oko stola kao danas, a valjalo se i što bolje počastiti u susret nadolazećim radovima u polju.

- Ovisno o mogućnostima, spiza koja je se blagovala u to doba bili su janjac na lešo, kozlić u vinu, kunac na divljač. Kunac se sprema na razne načine, a pripremljen „na zeca“ spominjao se još u težačkim kućama u Pasikama 1860. godin. Kako priliči takvoj prigodi moralo je biti i slatkoga - sirnice na svinjskoj masti. Mirodije za nju su bile kore limuna i naranač koje su se vadile iz najladnijeg dila konobe i sakrivale se za ove prigode. Sirnice su se pravile po nekoliko dana i bile su prava nauka, a tajne i ricete kuće su se čuvale ka zmija noge. Ovakvu poslasticu za objedovanje o uskrsnom danu zaokružio bi prošek. Nije ga bilo svugdi, ali umočiti sirnicu u zlatne kapje prošeka kojeg bi onako spužvasta i žedna upila, bio je poseban osjećaj koji je davao nadu u bolje sutra- dodao je Vjeko.

Dodajmo, Grgantov je član Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, međunarodne udruge kuhara sa sjedištem u Splitu gdje je predstavljao staru trogirsku gastronomiju. Tamo u posljednje dvije godine u društvu najboljih dalmatinskih chefova izmjenjuje iskustva i usavršava se na radionicama kako bi, osim tradicijske kuhinje, na tanjurima konobe imao i suvremene varijante domaćih jela.

 - Velika je vjerojatnost da će me se baba odreći preko novina jer iznosim recept za sirnicu (pincu). Naime, svaka kuća ima svoje načine; kako se mijesi, koliko se čuva, u koju je deku zamotat... Nekad su se žene misecima unaprid upisivale u pekari da uvate red kad će svoju sirnicu ispeć. U te velike peći koje su u nekad bile na žeravicu, sirnica im je bila najbolja" - kazao je Vjeko.

RECEPTI:

Janjeca i biži u kruv!

(trogirski janjeći burger s graškom, skutom i kapulicom)

Sastojci:

  • 540 g mljevene janjetine s oko 20 % masnog dijela (za 3 burgera od 180 g 12.5 cm)
  • 200 g biži/graška
  • glavica luka
  • 150 g ovčje skute
  • žlica džema od mandarine bez šećera
  • dva režnja češnjaka
  • prstohvat ružmarina
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 4 -5 mladih kapula
  • sol i papar

Burgeri:

U svježe i krupnije mljeveno meso dodajte sitno sjeckanog ružmarina i oblikujte ga u burgere. Meso mora biti rahlo i nježno. Pecite na jačoj vatri, a začinite tijekom pečenja solju i paprom.

Krema od mlade kapule:

U vrećicu za kuhanje stavite mladu kapulicu bez zelenog dijela, pola dl maslinovog ulja, dva prstohvata šećera i prstohvat soli, pa stavite kuhati u vodu. Kad je kapula posve omekšana, uz dodatak maslaca izblendajte sastojke u kompaktnu kremu. Namažite kremom donji dio burgera, pa stavite meso, a zatim kremu od graška i na vrhu skutu.

Krema od biži:

Na maslinovom ulju zažutite luk, a kad omekša, dodajte češnjak, pa grašak koji ćete podlijevati janjećim temeljcem dok ne omekša. Pazite da se grašak prekuha kako ne bi izgubio boju, a zatim ga smiksajte u smjesu te provucite kroz fino sito da se riješite kore. 

Ovčja skuta:

U skutu dodajte prstohvat sol, bijeli papar i žlicu džema od mandarina, pa dobro zamiješajte.

 

 

RECEPT: Trogirska sirnica (2 komada)

  • 500 g glatkog brašna
  • 30 g svježeg kvasca
  • 120 g masti
  • 110 ml mlijeka
  • 80 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 2 cijela jaja
  • korica naranče ili limuna uz malo soka
  • šećer u kocki

U 110 ml mlakog mlijeka otopite kvasac, u smjesu dodajte po 3 žlice brašna i šećera te dobro promiješajte, pa ostavite da kvasac proradi. Volumen se treba udvostručiti, nekih 15-ak minuta.

U međuvremenu, u preostalo brašno dodajte prstohvat i pol soli te preostali šećer, pa dobro promiješajte. Nakon toga dodajte svinjsku mast koju trebate razraditi s brašnom da se dobro povežu, pa uspite sve preostale sastojke i kvasac koji se u međuvremenu aktivirao. Zatim miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Stavite na toplo dok se ne udvostruči. Nakon toga ga premijesite i odvojite u dva dijela koja ćete oblikovati u sirnice. Ostavite ih da se dižu dvadesetak minuta. Tada sirnice premažite razmućenim jajima i staviti na njih tučeni šećer u kocki. Stavite ih u pećnicu na 160-180º C, a gotove su za oko 30 minuta. Ovakva sirnica (pinca) obavezno se umače u prošek.



hr Sat Apr 03 2021 09:14:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60770cd26f52df74318b45ba/80
Foto: Pixabay

Sunce na tanjuru: Pet namirnica koje je ovih dana posebno korisno konzumirati

Iako, istina, većina našeg vitamina D dolazi od sunca, a ne od hrane, svaka pomoć u ovim trenucima kada smo više u našim kućama dobro će doći.

Važan nutrijent koji naše tijelo treba kako bi normalno funkcioniralo jest vitamin D3.

Na sam spomen tog vitamina na pamet padne sunce jer ga naše tijelo u najvećim količinama dobiva upravo od sunčevih zraka.

Kada su u pitanju njegove koristi, najčešće ga se povezuje s održavanjem zdravlja koštano-mišićnog sustava, ali njegova svojstva sežu mnogo dalje.

Važan je u modulaciji rasta stanica, u funkciji živaca, mišića i mozga, riziku od nekih neuroloških bolesti, smanjenju rizika od mnogih kroničnih bolesti, zaštiti od upalnih zbivanja, kao i općenito smanjenju smrtnosti.

Također, vitamin D koji se uzima u obliku dodataka prehrani koristan je kod autoimunih i onkoloških bolesnika.

Najvažniji izvor vitamina D zasigurno je njegova sinteza u koži pod utjecajem sunčeva svjetla. Međutim, postoje i namirnice koje su bogate tim vitaminom, a neke od njih donosimo u nastavku.

Iako, istina, većina našeg vitamina D dolazi od sunca, a ne od hrane, svaka pomoć u ovim trenucima kada smo više u našim kućama dobro će doći.

1. Riba

Na popisu riba bogatih vitaminom D su tuna, srdela, skuša, bakalar, haringa i losos.

2. Konzervirana tuna

I ova opcija nije loša, a mnogi ljudi vole konzerviranu tunu zbog njezina okusa i jednostavnih metoda skladištenja.

Također, jeftinija je od svježe ribe.

3. Žumanjak

Za ljude koji ne jedu ribu, korisna informacija je da morski plodovi nisu jedini izvor vitamina D.

Jedna opcija su jaja. Bjelanjak je bogat bjelančevinama, a masnoće, minerali i vitamini nalaze se uglavnom u žumanjku.

4. Gljive

Kao i ljudi, i gljive sintetiziraju vitamin D kada su izložene UV svjetlu. Izuzev obogaćene hrane, one su jedini dobar biljni izvor ovog vitamina.

Međutim, bitno je znati da gljive proizvode vitamin D2, dok životinje proizvode vitamin D3, a iako i D2 pomaže povećanju razine vitamina D u krvi, možda nije djelotvoran kao vitamin D3.

Divlje su gljive, očekivano, bolji izvor ovog vitamina od onih komercijalno uzgojenih, no naglašavamo da je za branje gljiva ipak potrebno imati određeno znanje i biti na oprezu.

5. Ulje jetre bakalara

Ovaj dodatak prehrani bogat je vitaminom D, a ako ne volite ribu, može biti ključan za dobivanje određenih hranjivih sastojaka koji nisu dostupni u drugim izvorima.

Zaključno, prirodni izbori vitamina D su ograničeni, posebno ako ste vegetarijanac ili ne volite ribu. Srećom tu su i dodaci prehrani i prehrambeni proizvodi koji prirodno ne sadrže vitamin D, ali su obogaćeni ovih hranjivim sastojkom pa mogu poslužiti kao pomoć, piše Zadovoljna.hr.

hr Wed Apr 14 2021 17:40:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5f9db3196f52df932c8b4590/80
Foto: Pixabay

Ovi simptomi mogu trajati mjesecima, čak i nakon blagog oblika covida

Otprilike jedna od deset osoba ima barem jedan umjereni ili teži simptom koji je utjecao na kvalitetu njihova života.

Kod nekih osoba simptomi covida-19 mogu trajati i mjesecima nakon početne dijagnoze.

Gubitak mirisa, gubitak okusa, otežano disanje i umor četiri su najčešća simptoma koje su pacijenti prijavili i osam mjeseci nakon blagog oblika covida-19, pokazala je nova studija. Najčešći umjereni do teški simptomi koji su trajali najmanje dva mjeseca su anosmija, umor, ageuzija i dispneja.

Otprilike jedna od deset osoba ima barem jedan umjereni ili teži simptom koji je utjecao na kvalitetu njihova života.

- Čak i ako ste mlada osoba i prethodno ste bili zdravi, blagi oblik covida-19 može rezultirati dugoročnim posljedicama - rekla je autorica Charlotte Thålin, liječnica s odjela za kliničke znanosti u bolnici Danderyd s Instituta Karolinska u Stockholmu u Švedskoj.

Thålin i kolege analizirali su više od 1.000 zdravstvenih djelatnika u Švedskoj, a rezultati studije objavljeni su u JAMA. Istraživači nisu otkrili povećanje kognitivnih problema – uključujući probleme s pamćenjem ili koncentracijom – koje su drugi povezali s onim što se često naziva dugim covidom. Nisu primijetili ni povećani rizik od dugotrajnih simptoma nakon asimptomatske infekcije.

Prethodna istraživanja otkrila su ozbiljne dugotrajne simptome, uključujući lupanje srca i neurološka oštećenja, među osobama koje su hospitalizirane zbog covida-19. Thålin je istaknula da odsutnost ovih ozbiljnijih simptoma nakon blagog oblika covida-19 umiruju.

Rezultati pokazuju da je 26% osoba koje su imale covid-19 imalo barem jedan umjereni do teški simptom koji je trajao više od dva mjeseca, u usporedbi s 9% u kontrolnoj skupini, prenosi WebMD. Među osoba koje su imale blagi oblik covida-19, 11% ih je prijavilo barem jedan simptom koji je negativno utjecao na poslovne obveze i socijalni život nakon osam mjeseci od infekcije.

Liječnica Sarah Jolley izjavila je da dugotrajne simptome bolesti mogu imati i osobe koje imaju blagi oblik bolesti, a prema studiji, ovo je izraženije kod žena, piše N1.

hr Wed Apr 14 2021 16:14:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6075a6776f52dfc4308b456d/80
Foto: YouTube

"Inamorana" je novi hit Tončija Huljića i Petra Graše

dfgdfg
"Inamorana" je novi hit Tončija Huljića i Petra Graše. Dvojica glazbenika koje veže uboko prijateljstvo nakon deset godina ponovo su udružili snage i iznjedrili hit koji autorski potpisuju Vjekoslava i Tonči Huljić. "Inamorana - zaljubljena je lijepa i sjetna pjesma, ali i simpatična priča o prolaznosti vremena i neprolaznosti potrebe da se zaljubite", objašnjava Tonči i nastavlja: "Trenutno je u procesu završetak Grašinog albuma i kako smo stalno zajedno u studiju, svako malo bih pjevao ono što sam pisao za njega i tako upropastio stvar, a on je htio pjevati nešto što sam ja pisao za sebe. Zato smo se našli na pola puta."  

"U Tončijev projekt Madre Badesse zaljubio sam se na prvo slušanje i sretan sam što sam bio i ostao dio te priče. Nisam glazbenik koji je sklon duetima, no suradnja s Tončijem odavno nije službena već duboko prijateljska, pa tako ni ovo ne mogu nazvati suradnjom već zajedničkom idejom dvojice prijatelja", dodaje Petar Grašo.


Baš kao i prethodni singl "Mare luda", "Inamorana" je pjesma dubokih emocija, a na novom albumu bit će još neke pjesme koje je publika imala prilike upoznati, poput "Žaj mi je" s Nenom Belanom. Na novom albumu nalaze se i tri instrumentalne obrade već dobro poznatih pjesama. Dvije je publika već upoznala: "Dva put san umra", napravljenu u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i zborom Ivan Goran Kovačić te "Bjankarija (Kiša)", u kojoj je Tončiju gost Víctor Espínolaparagvajski multiinstrumenatlist i pjevač.

U trećoj Tonči otkriva posebnu gošću: "25 godina je prošlo od pjesme 'Suze biserne' koju pjeva Jelena Rozga, tako da novi album sadrži instrumentalnu obradu ove pjesme. Refren je snimljen na hrvatskom i engleskom jeziku, a siguran sam i da će publika prepoznati vokal posebne gošće u ovoj pjesmi, Jelene".

Novi hit "Inamorana" prati i odličan spot za koji je Tonči Huljić osmislio scenarij. Snimljen je u staroj jezgri grada Splita, a uz Tončija i Grašu pojavljuje se i prekrasna mlada glumica i radio voditeljica Petra Kapor. Režiju spota potpisuje Vojan Koceić.





hr Tue Apr 13 2021 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/607556966f52dfcd2f8b456b/80
Foto: Prijatelji životinja

50 tisuća potpisa: Veži me ljubavlju, a ne lancem

Udruge zatražile od Vlade izmjene Zakona o zaštiti životinja, pozivaju i građane da pišu Vladi
Mladi ili stari, bolesnoga tijela i duše, izgladnjeli ili za veterinarsku inspekciju „dobrog gojnog stanja”, prljavi, smrdljivi, bolnog vrata, u uređenom dvorištu ili, češće, među smećem i razbacanom starudijom, anksiozni, frustrirani, depresivni, apatični… Kada padne kiša, leže u blatu, smrzavaju se dok je hladno, ne mogu do hlada dok je vruće, pa u takvoj strahoti još i zatrudne i rode. Onda polako već odustaju od života i, samo za neke od njih, pojave se neke ruke koje grle, ljudi koji tješe i izbore se za bolje sutra.  

Ti ljudi su pojedinci iz udruga za zaštitu životinja koje čine sve kako bi ukazale na užasne, tužne živote i nezamislivu patnju koju proživljavaju psi na lancu zbog nedorečene i neprovedive zakonske zabrane „stalno vezanih pasa”. Građani ne žele Zakon o zaštiti životinja koji ima iznimke, već koji ima prekršajne odredbe i jasno propisanu zabranu držanja pasa na lancu. To je i razlog zašto su Sklonište Prijatelji Čakovec, udruga Prijatelji životinja i Udruga Pobjede te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja pokrenuli nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” u kojoj je peticiju za potpunu zabranu držanja na lancu dosad potpisalo više od 50 000 ljudi. Ističu da ako netko želi imati psa, treba preuzeti odgovornost i držati ga kao svojeg člana obitelji i prijatelja: „Vežite psa uz sebe ljubavlju, a ne lancem.”

„Zahvaljujemo na podršci velike većine građana, institucija, strukovnih udruga doktora veterinarske medicine i javnih osoba te smo od Vlade RH zatražili da pokrene izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se propisala potpuna zabrana držanja najboljeg čovjekova prijatelja na lancu. Molimo građane da pišu Vladi na [email protected] i ministrici poljoprivrede na [email protected] tražeći potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu”, uputile su apel udruge. 

S ovim porukama slažu se Tereza Kesovija, Mia Dimšić, Ivana Delač, Ivan Penezić iz grupe Pravila igre, Dušan Bućan, Saša Lozar i mnogi drugi. Zdenka Kovačiček pozvala je sve da se uključe u kampanju i da spase naše prijatelje. I Marija Omaljev poručila je: „spasimo te jadne nevine duše koje su vezane na lancu po pet, 10, 20 godina i koje tako žive u užasnim uvjetima” i dodala: „Sa samo jednim potpisom možete promijeniti toliko puno tužnih psećih sudbina.” Glumac Robert Bošković podsjetio je da psi na lancu nakon nekog vremena dobiju ogromne rane na vratu i pozvao sve na suosjećanje: „Kako bi bilo vama da vas zavežu za lanac? Zar bi vam bilo lijepo imati rane na vratu?”

Udruge koje su nedavno pokrenule kampanju za potpunu zabranu držanja pasa na lancu poručuju da cijela Hrvatska ne želi više gledati i tolerirati strahotu i sramotu zlostavljanja pasa lancem: „Strava lanca mora postati prošlost!” Stoga još jednom pozivaju sve da pišu Vladi i Ministarstvu i zatraže zakonske izmjene te da posjete www.zabranimolanac.net, potpišu peticiju i podijele informaciju na društvenim mrežama s porukama: #ZabranimoLanac, #ZaHrvatskuBezPasaNaLancu, #TrebaZnatiPrerezati #SramotnoZaHrvatsku.
hr Tue Apr 13 2021 10:30:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .