Article

//www.dalmacijanews.hr/files/606814f96f52df83218b456f/80
Foto: Ana Grgić

TROGIRSKI USKRS: Janjetinu s bižima poslužite u modernoj varijanti kao burger, a sirnicu po strogo čuvanoj babinoj recepturi s prošekom

I na ovogodišnjem uskršnjem stolu sažeta je obiteljska baština Grgantovih, stare težačke obitelji, jedne od onih što bezuvjetno je zaljubljena u svoj kraj.

Od prigode do prigode u domu Vjekoslava Grgantova, na čiovskoj strani Trogira, stare se recepture vraćaju na stolove ili pretvaraju u nove. Vjeko je kuhar i „antikvar“ starih riceta, pa u dijelu godine kad ne stoluje u kužini konobe svoga barbe u staroj jezgri, priče predaka i starih Trogirana pretvara u jela koja su gotovo iščezla ili im, pak, daje moderniji izgled kako bi se približila putnicima svijeta što tragaju za izvornim okusima.

I na ovogodišnjem uskršnjem stolu sažeta je obiteljska baština Grgantovih, stare težačke obitelji, jedne od onih što bezuvjetno je zaljubljena u svoj kraj.

Pored "opituranih" kuhanih jaja, kruha ispod peke, na stolu Grgantovih uvijek je domaća sirnica što jede se umočena u prošek. Nekad se u pučkim kućama, kako je chef Vjeko upamtio iz priča svojih starih, za Uskrs jeo „kunac na zeca“ ili „na divljač“, a ribari su znali mijenjati ulove kako bi na stolu imali komad mesa; bilo janjca ili kozlića.

- Ove sam se godine odlučio ukućanima pripremiti mladu janjetina s bižima (graškom) na žlicu po starinski. No kako bi osuvremenili našu domaću spizu i približili je današnjici, a opet time i slavili trogirsku gastronomiju, odlučili smo janjca i biže staviti i između "dva kruva". Tako je janjetina s bižima postala burger na kremi od graška, uz dodatak mlade kapule, ovčje skute te domaćeg džema od mandarina i mediteranskih začina poput ružmarina - kazao je Grgantov.

Bublice za trogirski burger, iako izgledom klasične, okusom i teksturom su drugačije jer ih Vjeko priprema s mašću kako bi dobio tijesto kao za drevni suhi kolač što su težaci nekoć umakali u vino.

- Za Uskrs kažu stari judi da je tribalo obavezno imati mlade kapule za papreno jutu notu na jaziku koji gušta u masnim kapjama oli janjetine, oli zeca, oli kunca ovisno o tome di se jilo. Da se vratimo na početak; u konac jedanaestog miseca, a dikod i bokun prije, crvena kapula koju smo gulili u maju, počne klijati. Takva je idealna da se ubode u zemlju, ma je ne skroz zakopavati, tek više od pola, pa će prebolit vlagu i led zime te lipo doć mlada, zelena i puna šuga za Uskrs i prikazati se u najboljen svitlu - ispričao je po trogirski Grgantov.

Dodaje kako su dva tjedna prije Uskrsa težaci i ribari trogirskog kraja trampili meso za ribu, a pravo je slavlje bilo kad bi se poklopili dobri ulovi i godine bez oskudice. I krajem 19. ili početkom 20. stoljeća  bilo je važno okupiti se oko stola kao danas, a valjalo se i što bolje počastiti u susret nadolazećim radovima u polju.

- Ovisno o mogućnostima, spiza koja je se blagovala u to doba bili su janjac na lešo, kozlić u vinu, kunac na divljač. Kunac se sprema na razne načine, a pripremljen „na zeca“ spominjao se još u težačkim kućama u Pasikama 1860. godin. Kako priliči takvoj prigodi moralo je biti i slatkoga - sirnice na svinjskoj masti. Mirodije za nju su bile kore limuna i naranač koje su se vadile iz najladnijeg dila konobe i sakrivale se za ove prigode. Sirnice su se pravile po nekoliko dana i bile su prava nauka, a tajne i ricete kuće su se čuvale ka zmija noge. Ovakvu poslasticu za objedovanje o uskrsnom danu zaokružio bi prošek. Nije ga bilo svugdi, ali umočiti sirnicu u zlatne kapje prošeka kojeg bi onako spužvasta i žedna upila, bio je poseban osjećaj koji je davao nadu u bolje sutra- dodao je Vjeko.

Dodajmo, Grgantov je član Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, međunarodne udruge kuhara sa sjedištem u Splitu gdje je predstavljao staru trogirsku gastronomiju. Tamo u posljednje dvije godine u društvu najboljih dalmatinskih chefova izmjenjuje iskustva i usavršava se na radionicama kako bi, osim tradicijske kuhinje, na tanjurima konobe imao i suvremene varijante domaćih jela.

 - Velika je vjerojatnost da će me se baba odreći preko novina jer iznosim recept za sirnicu (pincu). Naime, svaka kuća ima svoje načine; kako se mijesi, koliko se čuva, u koju je deku zamotat... Nekad su se žene misecima unaprid upisivale u pekari da uvate red kad će svoju sirnicu ispeć. U te velike peći koje su u nekad bile na žeravicu, sirnica im je bila najbolja" - kazao je Vjeko.

RECEPTI:

Janjeca i biži u kruv!

(trogirski janjeći burger s graškom, skutom i kapulicom)

Sastojci:

  • 540 g mljevene janjetine s oko 20 % masnog dijela (za 3 burgera od 180 g 12.5 cm)
  • 200 g biži/graška
  • glavica luka
  • 150 g ovčje skute
  • žlica džema od mandarine bez šećera
  • dva režnja češnjaka
  • prstohvat ružmarina
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 4 -5 mladih kapula
  • sol i papar

Burgeri:

U svježe i krupnije mljeveno meso dodajte sitno sjeckanog ružmarina i oblikujte ga u burgere. Meso mora biti rahlo i nježno. Pecite na jačoj vatri, a začinite tijekom pečenja solju i paprom.

Krema od mlade kapule:

U vrećicu za kuhanje stavite mladu kapulicu bez zelenog dijela, pola dl maslinovog ulja, dva prstohvata šećera i prstohvat soli, pa stavite kuhati u vodu. Kad je kapula posve omekšana, uz dodatak maslaca izblendajte sastojke u kompaktnu kremu. Namažite kremom donji dio burgera, pa stavite meso, a zatim kremu od graška i na vrhu skutu.

Krema od biži:

Na maslinovom ulju zažutite luk, a kad omekša, dodajte češnjak, pa grašak koji ćete podlijevati janjećim temeljcem dok ne omekša. Pazite da se grašak prekuha kako ne bi izgubio boju, a zatim ga smiksajte u smjesu te provucite kroz fino sito da se riješite kore. 

Ovčja skuta:

U skutu dodajte prstohvat sol, bijeli papar i žlicu džema od mandarina, pa dobro zamiješajte.

 

 

RECEPT: Trogirska sirnica (2 komada)

  • 500 g glatkog brašna
  • 30 g svježeg kvasca
  • 120 g masti
  • 110 ml mlijeka
  • 80 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 2 cijela jaja
  • korica naranče ili limuna uz malo soka
  • šećer u kocki

U 110 ml mlakog mlijeka otopite kvasac, u smjesu dodajte po 3 žlice brašna i šećera te dobro promiješajte, pa ostavite da kvasac proradi. Volumen se treba udvostručiti, nekih 15-ak minuta.

U međuvremenu, u preostalo brašno dodajte prstohvat i pol soli te preostali šećer, pa dobro promiješajte. Nakon toga dodajte svinjsku mast koju trebate razraditi s brašnom da se dobro povežu, pa uspite sve preostale sastojke i kvasac koji se u međuvremenu aktivirao. Zatim miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Stavite na toplo dok se ne udvostruči. Nakon toga ga premijesite i odvojite u dva dijela koja ćete oblikovati u sirnice. Ostavite ih da se dižu dvadesetak minuta. Tada sirnice premažite razmućenim jajima i staviti na njih tučeni šećer u kocki. Stavite ih u pećnicu na 160-180º C, a gotove su za oko 30 minuta. Ovakva sirnica (pinca) obavezno se umače u prošek.



hr Sat Apr 03 2021 09:14:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/609d39fb6f52df4e698b46c6/80

"More knjiga" očekuje vas u dvorani na Gripama: Tim povodom poklanjamo knjigu "Laži naše svakidašnje" Mirjane Krizmanić

Sajam je otvoren svakim danom od 10 do 20 sati, a nedjeljom do 17 sati, a mi vas tim povodom nagrađujemo popularnim naslovima!
Povodom rasprodaje knjiga u velikoj dvorani ŠC Gripe koja traje od 5. do 18. svibnja dijelimo neke od najpopularnijih naslova. 

Knjiga koju darujemo jest "Laži naše svakidašnje" psihologinje Mirjane Krizmanić.

O knjizi

Naša se ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić u knjizi Laži naše svakidašnje bavi laganjem. Laganje se u našoj kulturi uglavnom smatra negativnim ponašanjem i negativnom osobinom. S različitih aspekata propituje uzroke i posljedice laganja. Objašnjava zašto nam je i u kojim situacijama katkad korisnije slagati nego sugovornika ili sebe suočiti s istinom.

Postoji li uopće život bez laži i laganja? Knjiga je za svakog od nas, neovisno o dobi, spolu, obrazovanju i svemu što nam se u životu jest i nije dogodilo. Trebamo pokušati zamisliti kako bi nam život izgledao bez laži. Kako bi nam život izgledao kad bismo svi mogli, i sebi i drugima, uvijek i beziznimno govoriti istinu i samo istinu? Kakvi bi bili naši odnosi s partnerima, prijateljima, susjedima kad bismo uvijek, na svakom mjestu i u svako vrijeme, jedni drugima govorili istinu?

Kako do romana?

Na Facebook objavi u komentaru označite osobu kojoj biste poklonili knjigu, a mi ćemo nasumično izabrati sretnog dobitnika/dobitnicu i obavijestiti ga/ju u komentaru!

O sajmu

U ponudi ćete pronaći naslove u izdanju najvećih domaćih nakladnika pa su uz V.B.Z.-ove knjige s nama i sjajni naslovi Mozaik knjige, Naklade Ljevak, Frakture, Znanja, 24sata, Fokusa, Oceanmora, Profila, Planetopije, Veblea, Leo Commercea i Felix Liber Rijeke.   

Sajam je otvoren svakim danom od 10 do 20 sati, a nedjeljom do 17 sati. 
hr Thu May 13 2021 16:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/609d32da6f52df9c6b8b4611/80
Foto: Matea Smolčić Senčar

Uskoro počinje najružičastiji Zagreb Fashion Destination do sada - Think pink issue 2021.

Ružičasta boja kao simbol nade i optimizma, obilježit će ovogodišnji modni događaj koji iz godine u godinu i bez obzira na situaciju koja je zadesila čitav svijet, uvijek ide naprijed.
Moda ne staje, ne živi u okvirima i ne prestaje se stvarati. Godina iza nas bila je neizvjesna i želimo je većim dijelom – zaboraviti. Želimo ponovo gledati svijet kroz ružičaste naočale, poručuju kreativci koji stoje iza modnog događaja koji je već odavno pronašao svoje mjesto pod zagrebačkim modnim nebom. 

Brojni dizajneri nisu „spavali“, već su stvarali ono što najbolje znaju i ono što najviše vole. Vrijeme korone donijelo je brojna iskušenja svima, i na poslovnom i na privatnom polju. Svi ponovo želimo živjeti u bojama, želimo disati i na taj način upijati sve ljepote kojih smo se u posljednje vrijeme, morali odreći. 

Upravo zato, kampanja novog izdanja projekta ZFD 2021., doziva upravo ta bolja i šarenija vremena i oslikava želju dizajnera da se ponovo živi uz isključivo pozitivnu energiju.

Dizajneri koji će na ovogodišnjem virtualnom spektaklu predstaviti svoje najbolje komade su JET LAG by Jasmina Arnautović, DORA by Dora Rubić, ANIMA M by Mirna Posavčević, IDENTITY by Igor Djuga, STAŠA DESIGN by Staša Doblanović Randall, KYRA DESIGN by Eni Slosar, VJERA V by Vjera Furman, CALLEGARI – Talijanska škola za modu i design, PETAR by Lidija Škočibušić, y/GIA by Jelena Geštakovski, FRANCOSJEWELRY by Franko Tončinić & LILA ART by Tamara Krstinić i Nataša Kordić, MARTINA HERAK, TARA TURKOVIĆ & Vida Loca Bio Glitter. 

„Pantone Colour Institute već 22 godine najavljuje trendove u bojama. Zbog pandemije su prošle godine vladale siva i crna sa svojim nijansama. Želja je da ove sezone vladarica boja bude pink, ružičasta u svim svojim izdanjima. Inače, u psihologiji ružičasta boja je simbol nade i optimizma, upravo zato je poruka ZFD-a - THINK PINK ! Misli pozitivno i gledaj život kroz ružičaste naočale, to nam je svima potrebno“ – tvrdi organizator i producent ZFD-a, Tonči Šundov.

Grad Zagreb je suorganizator ZFD projekta te suradnjom s projektom nastavlja podržavati zagrebačke i hrvatske modne dizajnere, obrtnike i male poduzetnike.

Model 
Luna Valas

Fotografija 
Matea Smolčić Senčar

Hair service
L’Oreal Salon Expert


Make up service 
Callegari make up team

Produkcija 
ZAGREB FASHION DESTINATION 
Tonči Šundov, producent 

hr Thu May 13 2021 16:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/609d08126f52df556b8b45da/80
Foto: DalmacijaNews

Splitski festival i ove godine na početku srpnja, osim na Prokurativama širi se i na Peristil i na Rivu

Bit će održan koncert otvaranja, retrospektivna večer i finalna večer na kojoj će biti izvedene nove pjesme
Split će i ove godine postati glazbeni timbar u Hrvatskoj. Od 8. do 10. srpnja na Prokurativama će se održati Splitski festival.

Ove godine, osim Prokurativa, festival će raširiti svoje okvire na Peristil i Rivu jer bi, veli glavni i odgovorni Tomislav Mrduljaš, htjeli da cijeli grad živi s Festivalom.

- Jedva se čekamo popet na pozornice i zapjevati jer ljudima fali pjesme i plesa - rekao je Mrduljaš.

Bit će održan koncert otvaranja, retrospektivna večer i finalna večer na kojoj će biti izvedene nove pjesme.

Novinarima se, na prvoj konferenciji za ovogodišnji festival, obratio i Neno Belan.

- Usprkos teškoj godini zbog korone, meni su se dogodile prekrasne stvari. Prva je postavljanje mjuzikla 'Bambina', tu sam i upoznao Zoranu Kačić Čatipović, profesionalnu glumicu u HNK. Prepoznao sam njezin glas i upalila se žaruljica za suradnju. Još mjesec i pol dana držimo titulu - rekao je Neno Belan koji je sa Zoranom osvojio prvu nagradu na prošlogodišnjem festivalu s pjesmom 'Čarobna stvar'.

 Tvrtka Bobis generalni je pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala.
hr Thu May 13 2021 13:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5b24cfc02af47f1f368b45bd/80
Foto: Pixabay

Pet splitskih open-air koncerata u prvom dijelu ljeta

Open-air prostor ispred kluba Zenta u Splitu bit će mjesto održavanja niza sjajnih koncerata ovoga ljeta, a prvih pet spremno je za objavu
Sezonu otvaraju Silente i BluVinil u petak 18. lipnja. Silente dolazi na krilima novog singla “Nikada ovako” koji je na vrhovima ljestvica najslušanijih pjesama u Hrvatskoj, a BluVinil će pokazati zašto je najbrže rastući domaći pop rock bend. Dan nakon njih, u subotu 19. lipnja, dolazi sjajni Darko Rundek i Ekipa.

Goran Bare i Majke na istoj su lokaciji 24. lipnja. Podršku im pružaju Sinjani M.O.R.T. koji upravo rade na novom studijskom albumu čiji se izlazak očekuje krajem godine.

Na Zenta Open-Air dolazi i zagrebačka punk petorka Brkovi u petak 16. srpnja. Dan nakon, u subotu 17. srpnja, dupli koncert održat će naš najuspješniji electro pop dvojac Nipplepeople i Jonathan, jedan od naših najjačih live bendova.

Ulaznice za sve koncerte su u prodaji, a cijene pojedinačnih ulaznica su: Silente i BluVinil 90 kn, Rundek i Ekipa 100 kn, Bare i Majke uz M.O.R.T. 100 kn, Brkovi 70 kn, Nipplepeople i Jonathan 80 kn.

Broj ulaznica ograničen je na 500 po događaju.
hr Thu May 13 2021 08:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .