Kijev nije protiv referenduma

Prijelazni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov kazao je u ponedjeljak da ukrajinske vlasti nisu protiv referenduma o ukrajinskom državnom uređenju, što je jedan od zahtjeva separatista na istoku zemlje.

Turčinov je kazao kako službeni Kijev nije protiv referenduma i da je siguran da bi se takvim glasanjem potvrdilo da je većina za ujedinjenu neovisnu zemlju. Po njegovim riječima, koje je izravno prenijela državna televizija, referendum bi se mogao održati 25. svibnja, paralelno s predsjedničkim izborima. – U posljednje se vrijeme dosta govori o referendumu na državnoj razini. Nismo protiv organizacije takvog referenduma u cijeloj zemlji koji bi se, ako parlament odluči, mogli održati istodobno s predsjedničkima”, rekao je Turčinov na sastanku predsjednika parlamentarnih odbora. “Siguran sam da bi većina Ukrajinaca bila za neovisnu, demokratsku, ujedinjenu i nedjeljivu Ukrajinu – kazao je.

Proruske skupine na istoku žele federalnu Ukrajinu s većom autonomijom za pokrajinske vlasti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak da bi istočne rusofone pokrajine trebale biti uključene u pisanje novog ustava kako bi suodlučivale o obliku buduće ukrajinske države.

– Ne znam pojedinosti o referedumu koji se najavljuje za 25. svibnja. Nekakav dokument koji bi sastavio ukrajinski parlament bez savjetovanja s pokrajinama i stavio ga na glasanje, to ne bi odgovaralo kriterijima o kojima se govori na jugoistoku i koje mi podržavamo – rekao je Lavrov.

“Neka svaki politički čimbenik i svaka pokrajina ima svoj glas, neka kaže svoje interese i pronaći ćemo zajednički nazivnik i dobiti ustav koji stvarno ujedinjuje i jamči interese cijelog naroda”, dodao je.

Ruski šef diplomacije odbacio je na tiskovnoj konferenciji u Moskvi ukrajinske i američke optužbe da Rusija putem svojih agenata potiče nemire na istoku Ukrajine. Raspad Ukrajine nije u ruskome interesu već Moskva želi da središnje vlasti u Kijevu postupaju jednako prema svim građanima, naglašava Lavrov.

Lavrov je također zatražio objašnjenja o posjetu direktora američke središnje obavještajne agencije (CIA) Kijevu. “Željeli bismo razumjeti što znače informacije o žurnom posjetu direktora CIA-e Johna Brennana Kijevu. Zasad nam nisu dali uvjerljiva objašnjenja”, rekao je Lavrov.

Optužio je Zapad za “licemjerje koje prelazi granice” u sagledavanju događaja u Ukrajini, piše agencija AFP. “Sjećamo se da je nasilje na Majdanu (središnji trg u Kijevu koji je bio središte proeuropskih prosvjeda) završio desecima i desecima mrtvih, a (Zapad) je to nazvao demokracijom, dok s druge strane naziva terorizmom mirne prosvjede koji se sada odvijaju na jugoistoku”, rekao je Lavrov i zaključio da “to licemjerje prelazi granice”.

Turčinov je, pak, rekao da će protuteroristička operacija u koju će biti uključena i ukrajinska vojska početi na istoku zemlje ukoliko pobunjenici ne polože oružje. Međutim, ultimatum ukrajinske vlade proruskim separatistima na istoku zemlje istekao je u ponedjeljak ujutro, no ruska zastava i dalje se vijori na zgradama u Slavjansku koje su zauzeli te nema znakova da su prosvjednici spremni poštovati zahtjeve Kijeva. U 9 sati ujutro po mjesnom vremenu ruske zastave i dalje su vijorile na zgradama koje su tijekom vikenda zauzeli proruski separatisti.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kazao je u ponedjeljak da Rusija potiče nemire na istoku Ukrajine i najavio je da će zatražiti nove sankcije protiv Moskve. “Nema sumnje da je to isplanirala i donijela Rusija. Nijekanje ruskog upletanja nema trunku kredibiliteta”, kazao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u međuvremenu Rusiju da bezuvjetno osudi okupaciju zgrada regionalnih vlasti na istoku Ukrajine. Prethodno je njemački vicekancelar Sigmar Gabriel upozorio na daljnju eskalaciju krize u Ukrajini, rekavši da je “Rusija očito spremna dopustiti da tenkovi prelaze preko europskih granica”.

POSLJEDNJE DODANO: