U VRGORCU

Centar za kulturu i baštinu organizira izložbu neobjavljenih rukopisa Tina Ujevića

S ponosom najavljujemo prvi put u Vrgorcu jedinstvenu izložbu Tinovih neobjavljenih rukopisa, starih preko 80 godina, pod nazivom “Kolijevka čarolije”. Izložba se otvara sutra, s početkom u 18 sati u rodnoj kuli Tina Ujevića.

Izložba je dio manifestacije S Tinom u Vrgorcu, koja slavi jednog od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, Tina Ujevića. Organizator ovog događaja je Centar za kulturu i baštinu, dok je suorganizator Antimuzej  iz Zagreba.

Nakon Sarajeva i Zagreba, kulturnoj javnosti u Hrvatskoj bit će predstavljeni neobjavljeni rukopisi velikog pjesnika i pisca Tina Ujevića, koji je za života sakupio, pohranio u Antimuzeju te sačuvao umjetnik i kolekcionar Vladimir Dodig Trokut. Radi se o zbirci od ukupno dvjestotinjak rukopisa neprocjenjive vrijednosti, uključujući pjesme, bilješke za pjesme, nacrte kritičkih tekstova, bilješke za romane i pripovijetke, neobjavljene pripovijetke i nedovršene romane, kao i kritike i bilješke za kritike koje je Tin pisao za više časopisa i kulturnih magazina svog vremena, rekao je gradonačelnik grada Vrgorca, Mile Herceg, istaknuvši značaj ovog događaja.

Danas je poznato kako je rukopise veliki pjesnik dao kao zalog za stanarinu tadašnjoj vlasnici sobe u kojoj je stanovao u Sarajevu, a tek 80-tih godina prošlog stoljeća došli su u ruke poznatom kolekcionaru koji ih je otkupio od vlasnice. Rukopisi su preživjeli ratove, nevolje i loše uvjete u kojima su godinama stajali na tavanu. 

Ova neobična izložba, prvi put je predstavljena 2022. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a potom i u Zagrebu, gdje je izazvala veliko zanimanje i oduševljenje javnosti. Sada napokon stiže u Tinov rodni kraj.

Pozivamo sve ljubitelje kulture i poezije da istraže bogatu ostavštinu Tina Ujevića. Izložba će biti otvorena do 7. srpnja, pružajući jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje stvaralaštva ovog velikana hrvatske književnosti.

POSLJEDNJE DODANO: