Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62a1954818d1cbf2688b466d/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Psihologinja Greblo Jurakić na temu nasilja u sportu: ''Djeca moraju roditeljima prijaviti ukoliko se treneri prema njima neadekvatno ponašaju''

Sudjelovanje u aktivnostima u kojima se njeguje prijateljstvo, potiče timski duh i međusobno poštovanje značajno doprinosi psihosocijalnoj dobrobiti djece i adolescenata, a u izrazito kompetitivnim sportskim aktivnostima u okviru kojih se osobna dobrobit sportaša podređuje sportskom uspjehu, negativno djeluje na tjelesno i psihičko zdravlje djece i adolescenata – tvrdi stručnjakinja
Rezultati istraživanja u Europi pokazuju da svako peto dijete doživi neki oblik nasilja u sportu. Posebno su ranjivi djeca i adolescenti. Sport je bitan za psihofizičko zdravlje djece i adolescenata. Hoće li sudjelovanje u sportu pozitivno ili negativno utjecati na razvoj i o čemu to ovisi razgovarali smo sa Zrinkom Greblo Jurakić, docenticom na Odsjeku za psihologiju na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i članicom međunarodnog stručnog tima za siguran sport pri Vijeću Europe .

Činitelji koji sudionike sportskih aktivnosti čine ranjivima za seksualno nasilje uključuju prikaz sportašica u medijima, toleriranje rodne nejednakosti i diskriminacije u sportu, veću zastupljenost tjelesnog kontakta u odnosu na druge izvannastavne aktivnosti, neravnopravan odnos moći između trenera i sportaša, zajedničke tuševe i svlačionice, česta putovanja, ali i veliku ambiciju darovitih sportaša koji su nerijetko spremni na različite žrtve s ciljem ostvarenja uspješne sportske karijere. Možemo li izdvojiti pozitivne i negativne strane sporta?

 Pozitivni učinci sporta do izražaja dolaze u aktivnostima u kojima se vodi računa o osobnoj dobrobiti mladih sportaša, u kojima se uvažavaju međusobne razlike te se ističe važnost usavršavanja sportske vještine i osobnog napretka u odnosu na ranije ostvareni rezultat. Sudjelovanje u sportskim aktivnostima u kojima se njeguje prijateljstvo, potiče timski duh i međusobno poštovanje svih sudionika značajno doprinosi psihosocijalnoj dobrobiti djece i adolescenata. Nasuprot tomu, sudjelovanje u izrazito kompetitivnim sportskim aktivnostima u okviru kojih se osobna dobrobit sportaša podređuje sportskom uspjehu, negativno djeluje na tjelesno i psihičko zdravlje djece i adolescenata. U sportskim aktivnostima koje pokreće snažan imperativ pobjede cilj opravdava sredstvo, a u takvom su okruženju značajno češće prisutni različiti oblici nasilnog ponašanja. Drugim riječima, hoće li sudjelovanje u sportu imati pozitivan ili negativan učinak na tjelesno i psihičko zdravlje djece i adolescenata ovisi o obilježjima odnosa između trenera i mladih sportaša, o obilježjima odnosa među suigračima ili članovima sportskog tima te o obilježjima sustava vrijednosti koji se promiče u određenom sportskom klubu ili organizaciji.

Koje vrste nasilja prepoznajemo? Možemo li reći da je češće riječ o verbalnom i emocionalnom nasilju nego fizičkom?

- Rezultati istraživanja u kojem su sudjelovali maloljetni nogometaši pokazuju da je većina sportaša doživjela da je trener na njih vikao, psovao ih ili omalovažavao. Polovica sudionika istraživanja navodi da ih je trener vrijeđao, a svakom petom sportašu trener je prijetio. Iako je tjelesno nasilje u smislu lakših ili težih udaraca rjeđe zastupljeno, neki treneri s istim ciljem koriste kažnjavanje elementima treninga koje može imati jednak ili još gori učinak ukoliko se provodi s namjerom iscrpljivanja sportaša do krajnjih granica. Problematično je i zanemarivanje koje, između ostalog, uključuje ignoriranje ozljede ili visoke razine stresa kod djeteta te izlaganje mladih sportaša opasnostima, na primjer organiziranjem nesigurnog i  neadekvatnog prijevoza. Konačno, rezultati istraživanja pokazuju da značajan broj maloljetnih sudionika sportskih aktivnosti doživjelo seksualno uznemiravanje od strane sportskih trenera, koje najčešće uključuje šale seksualnog karaktera te komentare vezane uz njihov izgled i seksualnu privlačnost. U sportskim aktivnostima u kojima je prisutno nasilno ponašanje trenera, češće su zastupljeni i različiti oblici vršnjačkog nasilja među sportašima.

Kako mediji mogu doprinijeti promociji zaštite nasilja u sportu, posebno među djecom?

- Mediji mogu značajno podići razinu svijesti javnosti o ovom problemu izvještavanjem o rezultatima istraživanja koji ukazuju na visoku razinu zastupljenosti različitih oblika nasilnih ponašanja u sportu mladih u Hrvatskoj, što relevantne dionike poziva na poduzimanje konkretnih mjera namijenjenih prevenciji i sprječavanju nasilja u sportu. Nadalje, važno je da do roditelja mladih sportaša dođe informacija o tome da pozitivni učinci nisu zajamčeni samim sudjelovanjem u sportskim aktivnostima, već je prilikom uključivanja djece u sustav sporta prednost potrebno dati sportskim klubovima i organizacijama koje zagovaraju nultu stopu tolerancije prema nasilnom ponašanju. Konačno, mladim sportašima potrebno je poslati jasnu poruku o tome da, neovisno o važnosti cilja kojem treneri i sportaši zajedno teže, odrasli nikada ne smiju koristiti neadekvatne i nasilne metode rada s djecom i adolescentima te ih pozvati da ukoliko dožive ili svjedoče nasilnom ponašanju u sportu o tome obavijeste roditelje ili druge odrasle osobe u koje imaju povjerenja.

 

 


hr Thu Jun 09 2022 08:38:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f286b018d1cbed578b4678/80

Neviđeno: Ovog petka na vrhu Vršina Full Moon Perun, glazbena poslastica za dušu

Udruga Žrvanj pokrenula je prvi PAF - Perun art festival koji će uključivati nekoliko događaja na brdu Perun i s njegove podstranske ili žrnovačke, odnosno splitske strane

Perun je mitsko brdo koje nosi ime vrhovnog praslavenskog božanstva. Reljefno dijeli Žrnovnicu i Podstranu, no zahvaljujući aktivnostima udruge Žrvanj, planinarskog društva Perun te turističkih zajednica, ovaj prostor sve je umreženiji. 

Već su obnovljeni i opremljeni desetci kilometara tematsko-poučnih staza preko Peruna i oko njega, a ovo ljeto kreće kulturna manifestacija koja će dodatno povezati ovaj prostor.

Udruga Žrvanj i Općina Podstrana organiziraju prvi Full Moon Perun u sklopu 1. PAF-a, Perun art festivala.

Bit će ovo veličanstven događaj iznad Gornje Podstrane za sve ljubitelje prirode i klapske pisme. Naime, vrijedna udruga Žrvanj pokrenula je prvi PAF - Perun art festival koji će uključivati nekoliko događaja na brdu Perun i s njegove podstranske ili žrnovačke, odnosno splitske strane. Suorganizatori događaja su Općina Podstrana, TZ općine Podstrana i Planinarsko društvo Perun.

Naime, prvi u nizu bit će jedinstveni Full Moon Perun, susret tradicionalnih dalmatinskih klapa u noći punog mjeseca. Sve će početi u petak, 12. kolovoza 2022. iza 20 sati. Voditelj programa je poznati radijski voditelj Vedran Očašić.

Klape će nastupiti na Vršini iznad Gornje Postrane, ispred tamošnje povijesne crkvice Sv. Jure. U njenom dvorištu još se nalaze prapovijesni ostaci i dokazi postojanja života na novom prostoru i prije dolaska Grka.

Klapa Praska (mj) i klapa Sveti Florijan (m) će posjetiteljima podariti dalmatinsku pismu onako kako se pjevala u prošlosti, bez mikrofona, bez rasvjete, a mladi i talentirani operni pjevač Vjekoslav Kastelančić otpjevat će nekoliko solo pjesama bez pratnje instrumenata.. Prirodna pozornica nudi ništa manje od - spektakla - panorama Splita, Podstrane, dalmatinski otoka, Mosor...

Nema naplate ulaza, a slično kao na Sanu Sustipanske noći, posjetitelji sjede na jastucima ili dekicama, a u noći punog mjeseca uživat će u nastupu triju klapa.

Organizator apelira na posjetitelje na krajnji oprez zbog velike suše i požarne opasnosti. Ako je ikako moguće, poželjno je izbjegavanje nošenja šibica i upaljača te bilo kakvog izvora vatre.

Posjetitelji mogu svoje automobile parkirati u Gornjoj Podstrani. Tada se uređenom planinarskom stazom (Križni put) pješači 20-ak minuta do crkvice Sv. Jure. Preporučljivo je ponijeti sa sobom nešto vode te svjetiljku.
hr Tue Aug 09 2022 18:09:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2704e18d1cb205b8b45b8/80
Foto: KŠ

Najstarija turistkinja na Viru Bernardica Baier ušla je u 99. godinu: "Nemam recept za dugi život, djeca me paze"

Nigdje ne uživa kao na ljetovanju u naselju Prezida kod zagrebačke obitelji Cvidrak i Sirovec, pazi je i njeguje kćerka Ankica Jungmann
Prije pet godina gospođa Bernardica Baier najavila je kako će se na otok Vir vratiti na ljetovanje, što je redovito činila do 2020. kada je zbog pandemijske krize odustala od putovanja. Ove godine vratila se na otok na kojemu ljetuje već petnaestak godina sa svojom kćerkom Ankicom Jungmann. Gospođa Bernardica ušla je u 99. godinu i ne odustaje svog životnog stila, radosti i ljetovanja u Viru.

- Bog nam je svima dao život i ovu ljepotu da u njoj uživamo. More je predivno, čisto, blagoslovio ga je dragi Bog. Čekala sam cijelu godinu kako bih na ljeto išla na kupanje - kaže gospođa Bernardica koju u virskom naselju Prezida, gdje više od 15 godina ljetuje kod obitelji Cvidrak i Sirovec, svi od milja zovu – baka.

Tako je prije svih naziva njezin domaćin i prijatelj Nikola Cvidrak, njegova kćerka Žana Cvidrak Sirovec, zet Goran Sirovec i Nikoline unuke Lana, Lorena Lola i Mila. Kada su na okupu, odaju dojam složne obitelji, a baka Bernardica umjesto uobičajenog pozdrava svima šalje poljupce.   

- Nismo se usuđivali putovati u vrijeme korone, pa smo bili doma u Bochumu u Njemačkoj - opisuje Barnardičina kćerka Ankica posljednje dvije godine bez ljetovanja. 

- Sada smo opet sretni, jer je na Viru zaista prekrasno. Svugdje smo bili i ljetovali, pa mogu reći da je Jadransko more zaista nešto posebno. Ovo se more ne može platiti - dodaje 72-godišnja Ankica koja je iz rodnog Bihaća u Njemačku otišla 1970-ih, kada je njezina mama Bernardica bila službenica u bihaćkom MUP-u, odnosno tadašnjem SUP-u. 

- Ja sam svoju mirovinu zaradila, a onda sam 1990-ih otišla u Njemačku kod svoje kćerke - prisjeća se baka Bernardica.

Rođena je u bihaćkoj Dobrenici u veljači 1924. gdje je Bernardica provela djetinjstvo, mladost i zrele godine, ali je potom drugu polovicu života provela i još uvijek provodi u prohladnoj i industrijskoj ruhrskoj oblasti, saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Nekoliko tjedana ljetovanja i sunčanja pod jarkim mediteranskim suncem zato okrijepi dušu, pa je baka Bernardica prva na plaži. Ne zaustavljaju je vrućina, jugo ili bura, jedino joj pomisao na unuka Svena potjera misli nazad u Bochum.

- Eh, da mi je ostati na Viru, ali moram kod svog Svena. Planiram ga dovesti na Vir i spojiti s jednom od Nikolinih unuka. Neka živi u Viru. Zdravlje i pamet su ionako najvažniji za život, a hvala Bogu, ja još uvijek mogu sama - kaže Bernardica ne otkrivajući tajnu dugog života, lucidnosti i životne vitalnosti. 

- Ne znam zašto sam dugovječna, nemam neki recept. Djeca me paze i njeguju, a valjda sam i zaslužila - poruka je najstarije turistkinje na otoku Viru. 


hr Tue Aug 09 2022 16:35:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2457e18d1cbf75a8b45ad/80
Foto: DFF

U Solinu se održava Dalmatia film festival, ulaz je besplatan

Dalmatia film festival
Sedmo izdanje Dalmatia film festival, filmski festival igranog, dokumentarnog i promotivnog filma, održat će se 10. 8. i 11. 8. na ljetnoj pozornici Gradina u Solinu, s početkom u 21 sat.

DFF donosi izbor premijernih kratkih igranih filmova, među kojima su dobitnici brojnih međunarodnih nagrada, a svaka večer završava s jednim dugometražnim filmom iz najnovije produkcije.

Ulaz je slobodan. 


hr Tue Aug 09 2022 13:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62f20d8e18d1cbf95a8b457c/80

Uz Anda eksperte, strah od bijelih kuta nestane dok trepneš!

Svijest o važnosti vida i njegovim poremećajima ipak ljude ranije preplaši, pa se i stoga jave na pregled prije nego drugim specijalnostima

Znaš li da se pregledom vida može dobiti uvid u šire stanje zdravlja organizma, tko je tihi kradljivac vida i zašto se radi širenje zjenica? 

Sve to i još više, saznali smo iz prve ruke u razgovoru s #AndaExpert dr. Anom Jurin Sičajom!

Imaju li ljudi strah od bijelih kuta i plaše li se otići na pregled vida?

Općenito ljudi negiraju probleme sa zdravljem ako ih primijete do te mjere da im remete njihovo svakodnevno funkcioniranje. Svijest o važnosti vida i njegovim poremećajima ipak ljude ranije preplaši, pa se i stoga jave na pregled prije nego drugim specijalnostima. Strah od bijelih kuta duboko je ukorijenjen u svijest ljudi, ali mislim da se pravilnim pristupom pacijentu može prevladati.

Kako pridobivate njihovo povjerenje i što je najvažnije u radu s pacijentima?

Detaljna anamneza uz aktivno slušanje pacijenta može nam otkriti puno o dijagnozi i pomoći u liječenju. Individualan pristup, dovoljno vremena za pregled, kao i ljudski odnos u komunikaciji, važni su čimbenici dobivanja povjerenja pacijenta, naravno uz stručnost i iskustvo.

Koji je najčešći problem očiju s kojim vam pacijenti dolaze?

Najčešći problem su zamućenja vida zbog refrakcijske greške oka, kratkovidnost - miopija, dalekovidnost -hipermetropija, astigmatizam ili poremećaj vida na blizinu uslijed prezbiopije, odnosno staračka dalekovidnost. Od ostale problematike javljaju se pacijenti s crvenilom oka, osjećajem suhoće, alergijskog konjunktivitisa te osobe, češće mlađe dobi, koje žele nositi kontaktne leće.

Je li očni tlak raširen problem i među kojom dobnom skupinom?

Povišen očni tlak, jedan od glavnih uzroka glaukoma izraziti je problem u svijetu baš zbog slabih, pa čak i nikakvih simptoma koje izaziva u početku bolesti. Simptomi se javljaju tek u uznapredovalom stadiju, kad je već došlo do oštećenja vidnog živca i do smetnji u vidnom polju. Zato se i naziva „tihi kradljivac vida". Češći je u starijoj populaciji, osobito s pozitivnom obiteljskom anamnezom, kod miopije, u osoba s povišenim ili sniženim krvnim tlakom, osoba koje uzimaju kortikosteroide te zbog drugih imunoloških ili reumatoloških bolesti. Zato osobe čiji uži članovi imaju dijagnozu glaukoma obavezno moraju napraviti pregled uz mjerenje očnog tlaka. Svaka osoba  iznad 45 – 50 godine života bi trebala izmjeriti očni tlak. Otkrivanjem povišenih vrijednosti na vrijeme te adekvatnim liječenjem može se usporiti propadanje očnog živca.

Zašto je potrebno napraviti širenje zjenica, je li to bolna metoda pregleda?

Širenjem zjenica dobije se uvid u stanje očne pozadine gdje se pregledava očni živac, krvne žile i žuta pjega, kao i periferija oka što je osobito važno kod miopije. Metoda je potpuno bezbolna i obavlja se primjenom kapi za oči koji zamute vid u trajanju par sati.

Je li istina da se pregledom očiju može dobiti uvid i u šire stanje zdravlja organizma kao što je stanje krvnih žila, krvni tlak i dijabetes?

Pregled očne pozadine otkriva komplikacije šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka kao i upalnih stanja organizma. Izgled krvnih žila se mijenja, mogu se utvrditi krvarenja na mrežnici kao i stvaranje "divljih krvnih žila" u vidu dijabetičke retinopatije i makulopatije koje zahtijevaju daljnje liječenje. Senilna degeneracija žute pjege, koja je jedan od vodećih smetnji vida u starijoj populaciji uz kataraktu otkriva se pregledom očne pozadine .

Je li briga o zdravlju očiju danas potrebnija nego prije zbog štetnog UV zračenja, plavog svjetla, digitalizacije?

Moderni životni stil, upotreba kompjutera, TV-a, mobitela ili korištenje mekih kontaktnih leća dovodi do smetnji vida, osjećaja  pijeska u očima, pečenja ili nelagode u očima. Sunčevo zračenje, klimatizirane prostorije, vjetar i utjecaji okoliša pogoršavaju simptome te je zbog toga potrebna adekvatna zaštita očiju sunčanim naočalama kao i dioptrijskim naočalama s odgovarajućim zaštitnim slojevima, između ostalog i zaštite od plavog svjetla.

Kada je u pitanju zdravlje očiju, ne čekaj sutra! Rezerviraj svoj termin online putem za specijalistički pregled vida u najbližoj Anda poliklinici!

hr Tue Aug 09 2022 09:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .