Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62a1954818d1cbf2688b466d/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Psihologinja Greblo Jurakić na temu nasilja u sportu: ''Djeca moraju roditeljima prijaviti ukoliko se treneri prema njima neadekvatno ponašaju''

Sudjelovanje u aktivnostima u kojima se njeguje prijateljstvo, potiče timski duh i međusobno poštovanje značajno doprinosi psihosocijalnoj dobrobiti djece i adolescenata, a u izrazito kompetitivnim sportskim aktivnostima u okviru kojih se osobna dobrobit sportaša podređuje sportskom uspjehu, negativno djeluje na tjelesno i psihičko zdravlje djece i adolescenata – tvrdi stručnjakinja
Rezultati istraživanja u Europi pokazuju da svako peto dijete doživi neki oblik nasilja u sportu. Posebno su ranjivi djeca i adolescenti. Sport je bitan za psihofizičko zdravlje djece i adolescenata. Hoće li sudjelovanje u sportu pozitivno ili negativno utjecati na razvoj i o čemu to ovisi razgovarali smo sa Zrinkom Greblo Jurakić, docenticom na Odsjeku za psihologiju na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i članicom međunarodnog stručnog tima za siguran sport pri Vijeću Europe .

Činitelji koji sudionike sportskih aktivnosti čine ranjivima za seksualno nasilje uključuju prikaz sportašica u medijima, toleriranje rodne nejednakosti i diskriminacije u sportu, veću zastupljenost tjelesnog kontakta u odnosu na druge izvannastavne aktivnosti, neravnopravan odnos moći između trenera i sportaša, zajedničke tuševe i svlačionice, česta putovanja, ali i veliku ambiciju darovitih sportaša koji su nerijetko spremni na različite žrtve s ciljem ostvarenja uspješne sportske karijere. Možemo li izdvojiti pozitivne i negativne strane sporta?

 Pozitivni učinci sporta do izražaja dolaze u aktivnostima u kojima se vodi računa o osobnoj dobrobiti mladih sportaša, u kojima se uvažavaju međusobne razlike te se ističe važnost usavršavanja sportske vještine i osobnog napretka u odnosu na ranije ostvareni rezultat. Sudjelovanje u sportskim aktivnostima u kojima se njeguje prijateljstvo, potiče timski duh i međusobno poštovanje svih sudionika značajno doprinosi psihosocijalnoj dobrobiti djece i adolescenata. Nasuprot tomu, sudjelovanje u izrazito kompetitivnim sportskim aktivnostima u okviru kojih se osobna dobrobit sportaša podređuje sportskom uspjehu, negativno djeluje na tjelesno i psihičko zdravlje djece i adolescenata. U sportskim aktivnostima koje pokreće snažan imperativ pobjede cilj opravdava sredstvo, a u takvom su okruženju značajno češće prisutni različiti oblici nasilnog ponašanja. Drugim riječima, hoće li sudjelovanje u sportu imati pozitivan ili negativan učinak na tjelesno i psihičko zdravlje djece i adolescenata ovisi o obilježjima odnosa između trenera i mladih sportaša, o obilježjima odnosa među suigračima ili članovima sportskog tima te o obilježjima sustava vrijednosti koji se promiče u određenom sportskom klubu ili organizaciji.

Koje vrste nasilja prepoznajemo? Možemo li reći da je češće riječ o verbalnom i emocionalnom nasilju nego fizičkom?

- Rezultati istraživanja u kojem su sudjelovali maloljetni nogometaši pokazuju da je većina sportaša doživjela da je trener na njih vikao, psovao ih ili omalovažavao. Polovica sudionika istraživanja navodi da ih je trener vrijeđao, a svakom petom sportašu trener je prijetio. Iako je tjelesno nasilje u smislu lakših ili težih udaraca rjeđe zastupljeno, neki treneri s istim ciljem koriste kažnjavanje elementima treninga koje može imati jednak ili još gori učinak ukoliko se provodi s namjerom iscrpljivanja sportaša do krajnjih granica. Problematično je i zanemarivanje koje, između ostalog, uključuje ignoriranje ozljede ili visoke razine stresa kod djeteta te izlaganje mladih sportaša opasnostima, na primjer organiziranjem nesigurnog i  neadekvatnog prijevoza. Konačno, rezultati istraživanja pokazuju da značajan broj maloljetnih sudionika sportskih aktivnosti doživjelo seksualno uznemiravanje od strane sportskih trenera, koje najčešće uključuje šale seksualnog karaktera te komentare vezane uz njihov izgled i seksualnu privlačnost. U sportskim aktivnostima u kojima je prisutno nasilno ponašanje trenera, češće su zastupljeni i različiti oblici vršnjačkog nasilja među sportašima.

Kako mediji mogu doprinijeti promociji zaštite nasilja u sportu, posebno među djecom?

- Mediji mogu značajno podići razinu svijesti javnosti o ovom problemu izvještavanjem o rezultatima istraživanja koji ukazuju na visoku razinu zastupljenosti različitih oblika nasilnih ponašanja u sportu mladih u Hrvatskoj, što relevantne dionike poziva na poduzimanje konkretnih mjera namijenjenih prevenciji i sprječavanju nasilja u sportu. Nadalje, važno je da do roditelja mladih sportaša dođe informacija o tome da pozitivni učinci nisu zajamčeni samim sudjelovanjem u sportskim aktivnostima, već je prilikom uključivanja djece u sustav sporta prednost potrebno dati sportskim klubovima i organizacijama koje zagovaraju nultu stopu tolerancije prema nasilnom ponašanju. Konačno, mladim sportašima potrebno je poslati jasnu poruku o tome da, neovisno o važnosti cilja kojem treneri i sportaši zajedno teže, odrasli nikada ne smiju koristiti neadekvatne i nasilne metode rada s djecom i adolescentima te ih pozvati da ukoliko dožive ili svjedoče nasilnom ponašanju u sportu o tome obavijeste roditelje ili druge odrasle osobe u koje imaju povjerenja.

 

 


hr Thu Jun 09 2022 08:38:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c00b0718d1cb10cf8b45e2/80
Foto: MDF

[FOTO] Večeras se spušta festivalska zastava i zatvara 62.Šibenski Međunarodni dječji festival

Ako je jučer bio najduži dan u godini u Šibeniku, danas je definitivno najtužniji

Nije dobro. Ako je jučer bio najduži dan u godini u Šibeniku, danas je definitivno najtužniji. Večeras se spušta festivalska zastava i zatvara 62. Međunarodni dječji festival. Dan je to pomiješanih osjećaja – sreće i zadovoljstva zbog pregršt lijepih stvari tijekom protekla dva tjedna i tuge jer se s ulica i trgova polako povlači festivalska čarolija koju MDF sa sobom donosi i odnosi.

Čast da zatvori Festival pripala je Istarskom narodnom kazalištu i predstavi 'Beskrilci u oblacima' autorice Andree Gotovine.

PUNK ROCK PETAK

Petak, prvi dan srpnja, bio je pravi vrhunac 62. Međunarodnog dječjeg festivala. More programa valjalo se šibenskim ulicama i trgovima od ranog jutra, a Krešimirov grad nalikovao je na najljepšu slikovnicu koju maštovit dječji um može smisliti.

Monte Librić, odnosno 2. Sajam dječje knjige Librić u Perivoju otvorio je predzadnji dan Festivala. Nastavio ga je glazbenik i kantautor, odsad i autor slikovnica za djecu, Damir Urban promocijom svoje prve slikovnice 'Ludi Škarpa'. Da mu je to dobrodošao dodatak bogatoj i uspješnoj karijeri na promociji točno u podne potvrdila su djeca koja su pozorno slušala još tvrdoglavije postavljala pitanja. A imala su festivalska djeca pitanja i za sudionike literarnog programa 'Čitaju nam važni Šibenčani' – glumicu Milu Elegović, tajnika u Ministarstvu kulture i medija RH, Ivicu Poljička, učiteljicu Ivanu Guberinu i spisateljicu za djecu Marijanu Lubinu. Baš kao i za Davora Gobca koji je u Šibenik, među ostalim, došao zatvoriti svoju izložbu slika 'Volim crtati filmove' postavljenu u sklopu 62. MDF-a za koji je itekako odavno vezan.

- Prije smo radili stalno. Još sam s Arsenom radio neke pjesmice za predstavu. Tad sam i upoznao Dedića. Dolazio sam kod njega u Zagreb i bio je baš duhovit tip.  Nikad se nisam zabrinjavao što netko kaže za moje slike, posebno struka. Bilo mi je zbilja svejedno. Važno mi je da su meni dobre, da sam ja zadovoljan njima i onda je to nivo koji ja diktiram. Moraš to imati u sebi. Potrebno je raditi. Mogao sam ja i puno više, ali da sam se baš bavio slikarstvom, sigurno bih ih imao puno više, otkrio je Gobac crtice iz svog osebujnog života kao glazbenika, slikara ili jednom riječju – umjetnika.

No Gobac je i roditelj koji kaže da s djecom ne treba biti strog već – samo opušteno. „Naravno, kaj to treba ponavljati?! Neka puste djecu da budu djeca, i to treba biti tak' ne možda, nego treba. Ja svom Viliju nikad ništa nisam branio i nikad nisam imao problema s njim. Nisam to nikad rekao, ali evo sad to kažem“, priznao je Gobac koji je svojim prisustvom na MDF-u oduševio velike i male!

SUPER SUBOTA

Oduševljene usprkos tuzi zbog rastanka očekuje se i danas. Akrobatski ples na svili i ringu na Poljani, interaktivne igre u Perivoju Roberta Visianija i plesna predstava na ljetnoj pozornici garancija su – šećera na kraju.

'Beskrilci u oblacima' predstava je nagrađena na ovogodišnjem, 23. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ u izvedbi Dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta.

- Zašto smo se odlučili za njih?! Zato što je kolegica Andrea Gotovina nagrađena nagradom Zvjezdana Ladika za najbolji plesni i pedagoški rad s djecom u toj predstavi.  Veći dio predstave čine djeca, a poznato je da naš Festival funkcionira po principu profesionalci za djecu i profesionalno vođena djeca za djecu tako da smo se ove godine odlučili da djeca zatvore Festival, istaknuo je još na početku 62. MDF-a, Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku pod čijim se okriljem Festival održava. 

Ulaznice za predstavu koja će od 21 sat na ljetnoj pozornici zatvoriti 62. Međunarodni dječji festival još se uvijek mogu kupiti online ili na blagajni Festivala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

hr Sat Jul 02 2022 11:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bfed7e18d1cb85ce8b45cb/80
Foto: TZ Grada Kaštela

Koncertom Gorana Karana svečano otvoreno Kaštelansko kulturno ljeto 2022. godine!

U programu ovogodišnje manifestacije u organizaciji Grada Kaštela dobre zabave u cijelom gradu neće nedostajati sve do rujna

U organizaciji Grada Kaštela održan je koncert Gorana Karana na portu u Kaštel Starom povodom svečanog otvorenja 24. Kaštelanskog kulturnog ljeta koje ove godine broji oko 60 kulturnih, zabavnih i sportskih događanja.

Gradonačelnik Denis Ivanović se zahvalio prisutnima na dolasku te kazao

 - Raduje me što smo na novouređenoj lokaciji i što smo, napokon, nakon tri godine bez maski, kao i 2019. godine.

U bogatom repertoaru Goranovih skladbi i njegovoj duhovitosti, zajedno sa bendom Vagabundo uživala je publika svih generacija, i to u zaista zavidnom broju. Koncert je otvoren pjesmom  „Vitre moj”, nastavilo se pjesmama  „Manta me jubav”,  „Putujen tamo”,  „Kad ti srce ne piva”,  „Ne šalji lađe od tuge”,  „Ostani”,  „Tu non llores mi querida”,  „Vagabundo”, a završen je hitom Borisa Dvornika koji je publiku vratio u neka prošla vremena  „Naše malo misto”.

- Nama je velika čast, stvarno, moram vam reć, što ste nas zvali.  Hvala vam! Prvi put u svojih pedeset i osam godina pivan u Kaštelima i to baš na otvorenju nove - stare lučice, kazao je Goran Karan.

Početkom tjedna publika će moći uživati u koncertu u izvedbi Hrvatskog glazbenog društva Biranj u Kaštel Lukšiću, događanje za idući dan seli se u Kaštel Sućurac  na književno-glazbenu večer koju je organizirala Gradska knjižnica Kaštela pod nazivom „Zvjezdana prašina“ , zatim slijedi otvaranje izložbe „U škrinji i pred ogledalom“ u organizaciji Muzeja grada Kaštela, potom svečani ljetni koncert HPD Bijaćka vila koji su ujedno i organizatori te večeri. Nismo zaboravili ni one najmlađe pa u subotu, 9. srpnja, u organizaciji Dječjeg kaštelanskog kazališta Škatula u Dudanovom parku u Kaštel Kambelovcu s početkom u 21 sat slijedi dramski program za djecu pod nazivom „Dječja mašta može svašta 2022.“.

I druga događanja koja nisu u programu kulturnog ljeta svakako će doprinijeti još ljepšoj atmosferi u našem gradu tako da će zasigurno svi posjetitelji ovogodišnjih događanja pronaći nešto za sebe.

hr Sat Jul 02 2022 09:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bf576018d1cbd7cf8b4568/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Splitski festival: Neno Belan i njegovi Fiumensi raspjevali publiku na Prokurativama

Uspješnica "Pričaj mi o ljubavi" poslužila je Belanu kao uvod...
Večerašnjim programom nešto nakon 21 sat započele su tri završne večeri Splitskog festivala. Nakon prošlotjednih nastupa Zorice Kondže i Massima Savića na Peristilu te Borisa Novkovića na Rivi, večeras je na Prokurativama za zabavu zadužen Neno Belan u pratnji svojih Fiumensa.

Sutra će na istom mjestu od 21 pjevati Tereza Kesovija i njezini gosti dok je u nedjelju finalna večer na kojoj će nastupiti brojni izvođači ovogodišnjeg 62. Splitskog festivala. Pogledajte veliku fotogaleriju naše fotoreporterke Ivane Ivanović s prve, večerašnje, Belanove večeri.hr Fri Jul 01 2022 22:30:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62beeee018d1cbd5cb8b45e7/80
Foto: DalmacijaNews

Najavljen bogat i raznovrstan program 68. Splitskog ljeta

Od 14. srpnja do 14. kolovoza u 51 izvedbi prikazat će se čak 43 naslova opernih, dramskih, baletnih, koncertnih predstava uključujući i nekoliko biranih izložbi i promocija knjiga

Medijskom konferencijom u Hrvatskom narodnom kazalištu Split najavljeno je 68. Splitskoljeto. U tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Na otvorenim, ambijentalnim pozornicama Splita i okolice, svi ansambli splitskog Hrvatskog narodnog kazališta te brojni gostujući ansambli od 14. srpnja do 14. kolovoza u 51 izvedbi prokazat će čak 43 naslova opernih, dramskih, baletnih, koncertnih predstava uključujući i nekoliko biranih izložbi i promocija knjiga. U organizaciji splitskog Hrvatskog narodnog kazališta pod ljetnim zvjezdanim nebom, publici će se predstaviti brojne zvijezde kazališne i glazbene umjetnosti, događat će se kazalište.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Pokrovitelj 68. Splitskog ljeta je OTP banka, a medijski pokrovitelj je dnevni list Slobodna Dalmacija koji dodjeljuje festivalske nagrade Judita za najveća umjetnička postignuća u glazbenom i dramskom programu.

U festivalskoj produkciji bit će premijerno izvedena Verdijeva opera Simon Boccanegra pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića, dramski će ansambl HNK Split premijerno, u režiji Paola Magellija, izvesti dramu LizistRATa po tekstovima Aristofana, Homera, Predraga Lucića i Mate Matišića, a Balet HNK Split premijerno baletnu predstavu Veliki Gatsby u režiji i koreografiji Lea Mujića.

- Potrudili smo se održati kontinuitet dobrih, kvalitetnih, raznolikih i umjetnički sadržajnih programa -  uvodno je rekao ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan.

- Nastavili smo plodnu suradnju s drugim splitskim kulturnim institucijama, drugim hrvatskim narodnim kazalištima, ljetnim festivalima drugačije koncepcije. Izuzetno mi je drago što su s nama na konferenciji redatelji svih premijernih naslova Festivala. S posebnom radošću pozdravljam redatelja dramske premijere Paola Magellija koji ponovno režira u Splitu nakon 21 godinu, a isto tako i Krešimira Dolenčića te Lea Mujića.

- Ove smo se godine odlučili da Festival otvorimo premijerom Verdijeve opere Simon Boccanegra, na Peristil vraćamo Aidu, tradicionalno idemo s Erom s onoga svijeta u Vrliku koju izvedbu će ove godine snimati Hrvatska radiotelevizija tako da će ostati trajni dokument o izvedbi Gotovčeve opere. Puccinijeva Turandot u galeriji Meštrović zaključit će operni dio festivala. To su tri grandiozna naslova uz jedan hrvatski, koji je obišao svjetske pozornice, što je u ovako kratkom razdoblju velik i ambiciozan zalogaj. Moram naglasiti da je s pomlađenim ansamblima orkestra i zbora kvaliteta opernog ansambla kvaliteta značajno porasla. S radošću mogu najaviti da će Krešimir Dolenčić debitirati režijom na Peristilu. Što se tiče koncertnog programa koncentrirali smo se, mahom, na hrvatske izvođače. Kao i prijašnjih godina, trudio sam se da uklopimo što više fahova, pjevača i instrumentalista, raznoraznih ansambala koji će nastupati s raznovrsnim programima u različitim prostorima -  kazao je ravnatelj festivalskog glazbenog programa Jure Bučević.

Ravnatelj baletnog programa Ilir Kerni:

- Dva su baletna gostovanja, Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca s predstavom Čipka i talijansku trupu Baletto di Roma s njihovom predstavom Première. Posebno mi je drago što premijernu predstavu Veliki Gatsby radimo s proslavljenim umjetnikom, jednim od naših najvećih koreografa, Leom Mujićem. Zahvaljujem Leu što je pristao doći, atmosfera na probama je odlična i radujem se spektakularnoj predstavi koja nas očekuje.

Dramski je program Splitskog ljeta predstavio producent Jasen Boko:

- Budući da će o glavnom događaju, o jedinoj dramskoj premijeri LizistRATi govoriti redatelj Paolo Magelli ja ću se usredotočiti na ostatak programa. Posebno sam radostan što prvi put ove godine imamo Radionicu suvremene izvedbene prakse u suradnji s Ivanom Talijančićem, hrvatskim redateljem koji već 30 godina živi u New Yorku. Voditelji su Barney O'Hanlon i Claudia De Serpa Soares iz svjetski reprezentativnih kazališnih trupa, kompanije Sasha Waltz (Njemačka) i SITI Company (SAD). U radionici sudjeluje desetak umjetnika iz Hrvatske i inozemstva. Radionica traje 13 dana a na kraju će na javnoj predstavi 23. srpnja biti prezentirani rezultati. Od naših repriza tu su Smij i suze starega Splita na Sustipanu, koja već postaje zaštitni znak Splitskog ljeta, Zapisi iz nevremena i Francuzica koji će igrati izvan Splita. Nastavljamo suradnju s dramskim kućama u Hrvatsko. Ove se godine predstavlja HNK Osijek s predstavom Udovice Sławomira Mrożeka u režiji velikog poznavatelja poljskog teatra Jasmina Novljakovića. Da sam ptica Nikoline Bogdanović dolazi u produkciji Fiji grupe i ustanove Festum Umag, te Teatar EXIT s predstavom Realisti Jure Karasa. Splitski teatar PlayDrama dolazi s autorskim projektom Sretna ne bila koji uz dramatičarku Ivanu Vuković potpisuje redateljica Helena Petković i glumice  Petra Kovačić Botić, Ana Uršula Najev, Ana Marija Veselčić.

Krešimir Dolenčić, redatelj opere Simon Boccanegra kojom festival započinje 14. srpnja na Peristilu:

- Ovaj golemi festivalski program budi radost i nadu da se nešto lijepo može dogoditi. Simon Boccanegra je jedna neobična opera, zreli i čak netipičan Verdi. Glazba je to prepuna leitmotiva, puna mora. Naslovni lik je povijesna figura, bivši gusar i prvi đenoveški dužd. Razapet između osobne tragedije i političke dužnosti poslužio je Verdiju kao simbol Risorgimenta čiji je on bio vatreni pristaša. Priča je izuzetno složena a glazba je, možda jedna od najljepših u čitavoj opernoj literaturi. Ova se opera smatra, u Verdijevom opusu, sasvim nesazluženo ponajviše stavljenom sa strane. Vjerujem da nam ova plovidba sa Simon Boccanegrom na more, s ansamblima i solistima HNK Split i gostima, može dati jednu prekrasnu predstavu.

Paolo Magelli, redatelj premijerne produkcije LizisRATa, koji u Splitu režira nakon pauze od 21 godinu:

- Prije svega moram, bez ikakve zadrške, reći da imam jedan sjajan ansambl koji zaslužuje svu pažnju i maksimalan angažman. Ovo što radimo je LizistRATa, ne samo Aristofan koji je povod, iako je on kao pokretač jedne bezobrazne alinužne utopije sjajan. U jednom trenutku ga mi napustimo i ulazimo u Ilijadu, da bi iz Ilijade ušli u dramu Mate Matišića uz, naravno, sedam fantastičnih pjesama Predraga Lucića koje su nam unutarnje stanice u ovom komadu. To je jedno putovanje koje je svojevrsna reminiscencija mog života. U Ilijadu sam zaljubljen cijeloga života. Putovanje je to kroz 2600 godina neprekidnog i neumornog ratovanja koje Europa ima.

Koreograf i redatelj posljednje festivalske premijere, plesne predstave Veliki Gatsby, Leo Mujić:

- Prvi put radim u Splitu kao koreograf. Ansambl je osvježen, sasvim internacionalan. Veliki Gatsby je velika tema koja obiluje fenomenalnom glazbom i estetikom dvadesetih godina i art deco-a. Čuveni gatsbyjevi party-ji i slomljeni američki san ono je što ćemo na koncu vidjeti u jednoj izuzetno plesnoj predstavi. Ples je na temeljima klasike s nadogradnjommodernog.

Ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu Grozdana Ribičić predstavila je čak sedam programa koje ta ustanova realizira u suradnji sa Splitskim ljetom, od predstavljanja knjiga, večeri pripovijedanja do poetsko-glazbenih večeri, Nikola Franić iz Galerije 46 predstavio je dvije likovne izložbe.

 


hr Fri Jul 01 2022 14:56:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .