Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63064aaa18d1cb498d8b456a/80
Foto: Twitter

Inspekcija o smrti Matijanića: "Nismo uočili značajnije stručne propuste"

Nalaz je predstavila Mirjana Tadić...
Danas u 16 sati započela je konferencija za medije u Ministarstvu zdravstva gdje je predstavljen nalaz zdravstvene inspekcije i zaključak Stručnog povjerenstva o slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Pred novinare su stali ministar Vili BerošMirjana Tadićprof. Julije Meštrović, Radmina Majhen Ujević, zamjenica ravnatelja Zavoda za Hitnu medicinu, Marko Rađa i Emilija Ugarković, liječnica pokojnog Matijanića.

Članovi stručnog povjerenstva činili su Ivan Puljiz, Senka Kajčić, Eduard Galić, Venija Cerovečki Nekić, Miroslav Majer, Davor Majer.

Nalaz je predstavila Mirjana Tadić. 

- Pokojni Vladimir Matijanić bolovao je od Sjögrenovog sindroma i drugih bolest. Postavljena je i sumnja na sarkoidozu koja nije potvrđena, a pacijent nije redovito uzimao terapiju za kroničnu bolest. Liječnica obiteljske medicine preporučila je cijepljenje za Covid-19. Pacijent je samoinicijativno konzultirao specijalisticu imunologije koja je predložila odgodu, ali pacijent nije uzimao imunomodulaciju. 

Necijepljenje protiv Covida dodatno povećava rizik kod takvih bolesnika. Pregled koji je bio 2. kolovoza je bio po pravilima struke, osim što ga je pregledala specijalizantica uz telefonsku konzultaciju specijalista. - rekla je i nastavila: 

- 5.8. pacijent telefonski kontaktira dispečera Hitne te je na pravovremenu intervenciju upućen tim T1, s liječnikom, prema izmjerenim parametrima nije bilo razloga za prijevoz u zdravstvenu ustanovu. Istog dana tijekom druge intervencije pacijent je bio lošeg stanja. Unatoč provedenim mjerama dolazi do smrtnog ishoda - rekla je te dodala da je utvrđena proceduralna nepravilnost jer je obdukciju. 

- Analizom postupaka zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u pružanje medicinske skrbi pacijentu nismo uočili značajnijih stručnih propusta. Skup dvaju akutnih upalnih zbivanja vitalnih organa: srca i pluća, doveo je kod pacijenta do rapidnog pogoršanja srčane i dišne funkcije koja je rezultirala kardiorespiratornim arestom, pri čemu je brzina kliničkog urušavanja stanja pacijenta govori da je kod njega bila ključna uloga brzonapredujućeg razvoja miokarditisa koji je doveo do smrti mehanizmom maligne aritmije, što može nastupiti u iznimno kratkom vremenskom periodu. Smrtni ishod bio je posljedica nepredvidljivog odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacije osnovne bolesti covid-19.

Iz opsega komunikacije sa zdravstvenim djelatnicima i poduzetih aktivnosti u okviru javnozdravstvenog sustava, prisutna je viska razina dostupnosti zdravstvene zaštite kako primarne, tako i bolničke zdravstvene zaštite. U toj komunikaciji, koja je u dijelu nadilazila uobičajeni opseg (primjera radi, izravna telefonska komunikacija s bolničkim specijalistom), vidljiv je i vremenski kontinuitet dostupnosti.

Iz svega navedenog, ovaj predmet upućujemo Hrvatskoj liječničkoj komori na eventualno postupanje te Općinskom državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u Splitu na njihovo traženje. - rekla je. 

Pitanja novinara

Nakon predstavljanja nalaza i zaključka, uslijedila su pitanja novinara. 

Članovi povjerenstva upitani su da objasne izrečenu konstataciju kako se nije redovno kontrolirao, a bio je, kako je poznato, pod terapijom. 

- Mi nismo istražna tijela i komentiramo medicinsku dokumentaciju koja nam je dostupna. Neredovitost kontroliranja znači da je u rujnu razvio prve tegobe. Obrađen je, dobio je antibiotike, on je zaprimljen u bolnicu. U 12. mjesecu je ležao u bolnici pod sumnjom da se radi o upali srčanih mišića. To je isključeno. 19.12. je bio naručen na magnetsku rezonanciju, nije mogao obaviti magnet zbog klaustrofobije. Kako nije imao simptome, nije mu predloženo da ga uspavaju. Isključene su maligne bolesti. Preporučena mu je terapija. Njegova slika upale mišića je bila blaga. Zatim je bio nakon kontroli, tada mu je preporučen lijek kojeg nije uzimao. Vjerojatno se preplašio kad je čuo o kakvom se lijeku radi. Nakon toga nije došao više kod doktorice. Išao je po drugo mišljenje. Ali nije obavio sve pretrage. Pluća nažalost nije obavio, nije obavio spirometeriju. Nije imao niti jednu sliku pluća niti je dolazio na kontrolu kod doktorice. - kazao je Mayer.

Zatim je Mayer upitan zašto nije zaprimljen. 

- Ekstremno je mala šansa da se prepozna rizik nakon 12 sati. Žao mi je što mu nisu napravili EKG i RTG. Taj dan su mu uzeli status, saturacija, nisu rađene druge pretrage. - rekao je. 

Biste li ga vi pustili bez daljnjih pretraga? - bilo je pitanje novinara

- Tu postavljate pitanje algoritma u Hitnoj. Da je došao u hitnu ambulantu, vjerojatno bi se napravio i EKG, možda bi povećalo vjerojatnost da ga netko primi. Na obudkciji nije imao značajne intersticijske promjene pluća. Nema oralnog pripravka kojeg bi pacijent mogao dobiti za kući. Bio bi mogući kandidat zbog prethodnih bolesti. Najvjerojatnije bi dobio paxlovid zbog prethodnih bolesti - kazao je.

Ministar Beroš je upita tko je odgovoran što nije bilo Paxvlovida.

- Paxlovid je jedan od niza antiviralnih lijekova, koji je dobio uvjetno odobrenje EMA-e, Komisija je to prepoznala i ušla u pregovore. Obećanja Komisije su da će pregovori biti gotovi do 1.6, pa do 1.8, ali nisu. 

Elementi koji su bitni su maksimalna sigurnost upotrebe, potom sigurnost, cijena, isporuka, sudski procesi. Mi smo se odmah pridružili zajedničkoj nabavi, ali pregovori još nisu gotovi. 

Na pitanje o tome da lijeka ima, kaže da se on ne skriva. Kaže da žele zajednički sudjelovati u nabavi.

- Laž je da imam ugovor na stolu za potpis. Netko namjerno plasira tu tezu, da je Paxvlovid lijek koji treba doći u ljekarne da ga netko kupi. Načelno govorim, da li bi vjerovali proizvođaču koji vam prodaje automobil i kaže da za sve nuspojave ste sami krivi? - rekao je Beroš.

Kardiolog Edvard Galić rekao je da je nalaz ultrazvuka bio uredan, a da dodatna preporuka, odnosno magnet srca, bi dala puno više informacija, no nije je mogao obaviti.

- Ima svoju bolest o kojoj se govorilo, u svakom slučaju može imati zahvaćen srčani mišić. Krajem sedmog mjesca markere je imao potpuno u redu, to je tjedan dana prije bolesti, aktune bolesti koja se razvila. Dijagnozu miokarditisa užasno je teško postaviti, isključujći te druge bolesti, na neki način dolazimo do dijagnoze nečega što je užasno rijetko, dva do 4 na 1000. On se događa u kasnijoj fazi bolesti. Ograničene su nam spoznaje o utjecaju covida na miokard - kazao je.

- Dijagnozu miokarditisa vrlo je teško postaviti i zahtijeva određeni slijed. Je li se moglo posumnjati na miokarditis? Nema nikakvih znakova popuštanja. Imao je uredan nalaz na plućima iz dokumentacije koju su oni vidjeli, od 5. kolovoza kada ga je tim T1 poslušao. Da ima akutno srčano popuštanje, sigurno bi to na pregledu čuo - rekao je te dodao da je teško dijagnosticirati miokarditis i u bolničkim uvjetima, a tek kod kuće.

Upitan je kako znaju da je došlo do miokarditisa, ako nije bilo pregleda srca više tjedana i mjeseca te po kojim simptomima i mogu li službeno tvrditi da je došlo rapidno do toga.

- Po kliničkoj slici se radi o rapidnom pogoršanju. Predmnijevamo da se nema dvojbi da se radi o ozljedi miokarda. Narav bolesti je užasno tragična i ti ljudi koji razviju brzoprogresivni miokarditis, ekstremno imaju lošu prognozu. - rekao je Galić.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović:

- U odnosu na sam meritum, nije bilo stručne greške. U odnosu na lijek remisdivir, u tom trenutku ga nije bilo. O tome koliko je lijek indiciran u ovim okolnostima, bilo bi bolje da kaže netko stručan, a ne ja  -  rekao je.

- Žao mi je zbog ovakvog ishoda. To je ono što nas opterećuje, kako bi čovjek postupio.... u tim razgovorima nije bilo stručne greške. To je zaključak našeg povjerenstva. Naš nadzor je zaključio da se ne može donositi neki zaključak bez kliničkog pregleda pacijenta. I to je nedostajalo. U tim razgovorima je zaključeno da netko morao pacijenta pregledati, ne može se to preko telefona -  rekao je.

 

hr Wed Aug 24 2022 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6336e3ee18d1cb01ff8b45cf/80

Split među 60 odabranih CrAFt gradova

CrAFt je trogodišnji program pokrenut u svibnju 2022. godine i dio je Novog Europskog Bauhausa, inicijative Europske unije s ciljem provođenja Europskog zelenog plana.
Grad Split odabran je kao jedan od 60 CrAFt gradova u kojima će se razvijati pilot projekti i modeli tranzicije prema klimatskoj neutralnosti. Gradovi dobitnici među kojima je i Split objavljeni su jučer na European Research & Innovation Days, a imat će priliku dobiti podršku u provođenju održivih politika klimatske tranzicije i postati uzor drugim gradovima diljem Europe. 

Creating Actionable Futures, ili ukratko CrAFt, projekt je u sklopu EU programa Obzor (Horizon) koji u fokus stavlja inkluzivni pristup u kojem spaja građane, donositelje politika, umjetnost, znanost i lokalnu zajednicu u kreiranje uključivih modela tranzicije prema klimatskoj neutralnosti u svojoj lokalnoj sredini. Odabranih 60 gradova pridružuje se tzv. „sandbox cities“, odnosno gradovima-primjerima u kojima su se već uspješno implementirali neki od pilot projekata, a to su Amsterdam, Bologna i Prag. 

CaAFt gradovi će tako imati priliku sudjelovati u izradi suradničkih modela urbane transformacije, testirati najbolje prakse Novog Europskog Bauhausa (NEB), učiti na uspješnim primjerima kroz sastanke, studijske posjete i pristup bazi znanja, biti dio think-thanka nove generacije, dobiti podršku prema individualnim potrebama te sudjelovati u kampanjama diljem Europe. CrAFt će podupirati gradove u njihovoj tranziciji prema klimatskoj neutralnosti postavljajući u centar građane, lokalne zajednice, stanare, kulturni i kreativni sektor, sveučilišta, znanost i škole u razvijanju modela lokalne suradnje, a kako bi isti mogli postati primjeri dobre prakse koji se mogu replicirati u bilo kojem gradu ili zajednici diljem Europe.

CrAFt je trogodišnji program pokrenut u svibnju 2022. godine i dio je Novog Europskog Bauhausa, inicijative Europske unije koja predstavlja ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja Europskog zelenog plana. 


hr Fri Sep 30 2022 14:41:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63177fec18d1cb3db18b45d4/80
Foto: Screenshot / HRT

Sutkinja Šupe branit će se sa slobode

Djelo više ne može ponoviti, pa je odluka logična
Maja Šupe, sada bivša šibenska sutkinja, puštena je s Bilica da se brani sa slobode jer djelo više ne može ponoviti.

Baš je zbog toga i bila ostavljena u istražnom zatvoru, jer ju je Državno sudbeno vijeće razriješilo dužnosti sutkinje.

Maja Šupe uhićena je u velikoj akciji PNUSKOK-a zbog sumnje da je primila mito od 15.000 eura od poduzetnika Blaže Petrovića. Uz nju i Petrovića, uhićen je i šibenski odvjetnik te bivši HDZ-ov vijećnik Branimir Zmijanović.

hr Fri Sep 30 2022 13:58:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6336d86718d1cb01ff8b45ae/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Županijske nagrade za životno djelo Baranoviću, Gliboti i Tvrdiću

Osobne nagrade Beškeru, Pivačiću, Tomiću i Valenti
Bio je to dan i za one koji su županiju zadužili.

Nagrade za životno djelo uručene su najstarijem prvotimcu Hajduka prof. Antunu Tonču Baranoviću, dugogodišnjem voditelju Gradske glazbe Imotski prof. Ivanu Gliboti  te proslavljenom košarkašu Rati Tvrdiću.

 Osobne nagrade dobili su magistar poslovnih znanosti i promicatelj cjeloživotnog učenja Frane Bešker, dipl. ing. elektrotehnike Ivica Pivačić, povjesničar umjetnosti akademik Radoslav Tomić te profesor tjelesne i zdravstvene kulture, dugogodišnji djelatnik Centra za autizam Split Stipe Valenta.

Skupne nagrade, odlukom skupštine, dodijeljene su Bratovštini Gospe od Zdravlja Udruge sv. Lovro, Zajednice Cenacolo u Ugljanima kod Trilja koja je osnovana 1992. godine te Dragovoljačko-braniteljskoj udruzi ‘Stina pradidova’ iz Kaštel Gomilice, Klubu žena liječenih na dojci, Kuglačkom klubu "Mertojak" Split i Kulturno umjetničkom društvu "Kvadrilja" Trogir.

Himnu Hrvatske, na početku sjednice, izvela je sopranistica Antonija Teskera uz pratnju Zorana Velića, kao i svečanu pjesmu županije "Čuj dozivlju časni pređi".

Nastupala je i sinjska Gradska glazba, mali bend Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski i KUD Kvadrilja iz Trogira.

NAGRAĐENI

- Antun Tonći Baranović najstariji je živući prvotimac Hajduka i Radničkog, u pogonu Splita bio je i trener juniora, a osim na zelenom travnjaku, odgojio je generacije i kao profesor, i to punih 35 godina u obrazovnim ustanovama. Zbog ozljede koljena u 28. godini života morao je "okačiti kopačke o' klin", ali zato je ostao uzor mnogima do današnjeg dana.

- Ivan Glibota čovjek je zaslužan što se Imotski na karti svijeta svrstao kao grad glazbe. Taj vizionar, rođeni Imoćanin, pokrenuo je i utemeljio Glazbene školu u gradu podno Kule od kamena, a Hrvatski puhački orkestar Gradske glazbe Imotski vinuo u sami vrh amaterizma i zakoračio u profesionalne vode. Sva područja njegova rada bila su prožeta ljubavlju i entuzijazmom.

- Barba s brkovima koji ne zna promašiti koš, kako su mu tepali, zaštitni je znak Jugoslavije. Ratomir Rato Tvrdić za svoj je najdraži klub postigao nevjerojatnih 5.575 koševa, a ne pogon Tvrdića Jugoplastika je stigla do naslova prvaka Jugoslavije 1971. i 1977. godine. Klub nije mijenjao u dugoj karijeri, a i nakon što je otišao s parketa, razne je dužnosti obnašao u splitskom košarkaškom kolektivu.

- Mladi Frane Bešker magistar je poslovnih znanosti, promicatelj cjeloživotnog učenja, a na čelu je organizacije mladih AIESEC kojoj je cilj poticanje osobnog i profesionalnog razvoja mladih do 30 godina. Na taj način mladi ljudi razvijaju liderske vještine i praktična znanja iz područja u kojima studiraju i to kroz rad na projektima i poslovima u tvrtkama i nevladinim organizacijama.

- Tehnička kultura područje je koje Ivica Pivačić ima "u malom prstu", i da nije bilo čovjeka koji je četiri desetljeća u tom životnom polju ne bi bilo, primjerice, sklopive čaše za jednokratnu uporabu, kabine s grijanjem ili plovila na ručni i nožni pogon. Tek je to dio njegovih patenata i proizvoda zaštićenih industrijskim dizajnom. Već je 16 godina predsjednik udruge DALMIT (Dalmatinski inovatori Tesla) kojoj je i osnivač.

- Akademik Radoslav Tomić vodeći je stručnjak za slikarstvo i kiparstvo Dalmacije od 15. do 19. stoljeća, predavač, autor stručnih i znanstvenih radova, ali i knjiga. Istražujući reambulirao je umjetničke dijelove Dalmacije, Istre, Primorja i Boke kotorske.

- Hajduk Stipe Valenta dobio je ime po splitskom klubu, ali na inzistiranje majke dobio je i drugo ime, po djedu. Taj profesor tjelesne i zdravstvene kulture, dugogodišnji je djelatnik Centra za autizam Split koji je kroz brojne aktivnosti provodio socijalizaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

- Željko Viculin s dvije godine je stupio na daske kazališta u Sinju u predstavi "Čiča Tomina koliba" i tako utabao put u kojem je Sinjsko pučko kazalište digao na razinu više, postao redatelj brojnih predstava, a ranije je igrao i brojne uloge u predstavama. Više od jednog desetljeća čelnik je tog amaterskog kazališta.

- Bratovština Gospe od Zdravlja Udruge sveti Lovro - Zajednice Cenacolo u Ugljanima osnovana je 1992. godine u tom malom mjestu pokraj Trilja. Kroz bratovštinu je prošlo na stotine ovisnika različitih oblika ovisnosti, a dvije trećine su potpuno ozdravile u tom mjestu nade i oslonca za pojedince i njihove obitelji. Iz pakla droge izvučeni su mnogi mladići.

- Dragovoljačko-braniteljska udruga "Stina pradidova" iz Kaštel Gomilice promiče istinu o Domovinskom ratu, osnovana je prije pet godina.

- Klub žena liječenih na dojci Split prvi je klub u Hrvatskoj započeo s provedbom programa za direktnu pomoć ženama nakon operacije raka dojke pod nazivom "Zaštitimo zdravlje žena". Ove godine obilježavaju četvrt stoljeća djelovanja.

- Kuglački klub Mertojak osnovan je 2006. godine kao amaterski i kvartovski klub, ali su kroz godine stigli na prag zvijezda. Prvo su se plasirali u prvu Hrvatsku kuglačku ligu, kasnije osvojili prvenstvo države, Kup i prvenstvo parova, a onda i još niz priznanja da bi prošle godine postali klupski viceprvaci svijeta. Od ništice su, praktično, došli do prve lige.

- Kulturno umjetničko društvo Kvadrilja osnovano je prije pola stoljeća. Kvadrilja se u Trogiru plesala o pokladama i nedjeljom, na crkvenim blagdanima i svadbama, a 2019. godine je upisana u Registar kulturnih dobara Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro. KUD nastoji očuvati kvalitetu, podučava djecu i mlade i popularizira kulturnu baštinu.

hr Fri Sep 30 2022 13:54:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6336d67918d1cb13fd8b460b/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Proslavljen dan Splitsko-dalmatinske županije, Šimunović: „Sami sebi smo najveća prijetnja“

Boban: „Kakav čovjek bih bio kada bih kazao da ne može bolje“
Svečanom sjednicom Županijske skupštine, održanoj u HNK Split, proslavljen je Dan Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik Skupštine Mate Šimundić kroz lik Judite iz epa Marka Marulića prenio je poruku ohrabrenja.

 - Prošlog su tjedna objavljeni pomalo zbrkani demografski podatci, koji ipak - nažalost - nedvosmisleno govore da nas je sve manje i da smo sami sebi najveća prijetnja. Na taj gorući problem treba odgovoriti hitno, ne štedeći sredstva. To nam je jedna od glavnih zadaća - rekao je.

 Župan Blaženko Boban nabrojio je sve ostvareno u prošlom razdoblju, posebno se osvrćući na demografske mjere "Tu je tvoj dom".

 - Uzalud bi sve nabrojano bilo, ako kao društvo ne sačuvamo naše temeljne vrijednosti: rad i poštenje, red i odgovornost svih na svim razinama ne samo vlasti nego od svakoga od nas pojedinačno, preko naših obitelji, kulturnih, sportskih i inih zajednica u kojima djelujemo, preko privatnih i javnih tvrtki u kojima radimo. Može li se bolje? Kakav čovjek bih bio kada bih kazao da ne može bolje - kazao je župan.

 - Mi koji obnašamo odgovorne dužnosti voljom građana smo zaduženi za ideje i osmišljavanje strategije i razvoja za povjereni prostor, ali uzalud naše ideje, želje i dobra namjera ukoliko nemamo kvalitetan tim ljudi i  suradnika - dodao je Boban.

 Čestitke u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića uputio je njegov izaslanik, potpredsjednik Vlade Oleg Butković, a u ime predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića prigodno se obratio saborski zastupnik Ante Sanader.

 

hr Fri Sep 30 2022 13:45:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .