Article

//www.dalmacijanews.hr/files/58d7e485b4739850d88b4586/80
Foto: PlayDrama

Glumica Anastasija Jankovska u ulozi redateljice: "Protivim se ideji da je kazalište elitistička umjetnost"

Saznajte u čemu se krije čar mlade glumice i kakva vas predstava očekuje ovog ponedjeljka u Quasimodo-u
Imali smo prilike popričati s talentiranom glumicom Anastasijom koja je splitskoj publici poznata po svojim uspješnim izvedbama u HNK. Već od proteklog mjeseca imate je priliku gledati u Šoljanovoj predstavi Romanca o tri ljubavi gdje tumači glavni lik, Gospu. No, ovoga se puta pronašla u sasvim novom izdanju kao redateljica Playdramine predstave Zbogom Natalija Petrovna . Predstava je dio novog projekta Klasici u rebama. 

Možeš li nam ukratko predstaviti projekt Klasici u rebama?

Klasici u rebama je projekt  nastao pod okriljem Playdrame kako bismo pružili priliku mladim glumcima. Odlučili smo odvojiti nešto novaca iz Playdrame za mlade ljude koji tek izlaze s Akademije.  Održava se na klasici jer mislim da se na njoj može više toga naučiti nego na modrenim stvarima. Prvo treba znati nacrtati ruku kako bi znao nacrtati apstrakciju. Zovu se u rebama jer nemamo baš previše novaca i ograničeni smo s budžetom, ali čak smo dobili više novčane i marketinške podrške  nego što smo očekivali.

Čuli smo da si ti ta koja je donijela ideju za uspješnu predstavu Ljuljačka za dvoje, je li i Zbogom Natalija Petrovna također tvoja ideja?

Ideja je moja. Prvo sam odbila raditi jer se ne osjećam dovoljno pametnom za redateljicu i uvijek sam skeptična oko svega što radim. Kad sam vidjela tko sve radi pomislila sam zašto ne pomoći ljudima,a i zanima me taj dio posla. Studirala sam u Rusiji, a tamo glumci i redatelji imaju iste satove plus dodatne zadatke. Bila sam na klasi u Sankt Peterburgu i tamo sam se približila redateljskoj strani posla i uvidjela sam težinu koju takav posao nosi. 

Zašto je baš ova drama izabrana kao prva u projektu?

Htjela sam raditi nešto što je meni blisko, a to su Rusi. Osjećam i razumijem to na  neki način i smatram da je puno lakše raditi nešto što te intrigira. Mislila sam se oko Čehova, ali sam odustala zbog brojnosti likova. I ovo je već puno likova i kostimografije u tako malom projektu,dakle mnogo posla i organizacijski i glumački. Turgenjeva mi nije bilo žao štrihati, na prvi pogled mi se činio čudan i malo poetičan, ali smo izbacili dosta likova. Od 89 strana teksta ostalo je 30-ak zato smo ga i preimenovali u“ Zbogom Natalija Petrovna“ jer  to više nije“ Mjesec dana na selu“. Od 89 strana teksta ostalo je 30-ak. 

Je li teško raditi u klubu Quasimodo jer to nije kazalište ili si u tome pronašla prednost?

Kako prednosti tako i mane. Primjerice,blizina ljudi može biti prednost i mana. Sviđa mi se sama koncepcija da se u Quasimodo-u koji je noćni klub odvija nešto klasično. Dvije nespojive priče tvore nešto novo,a sasvim lijepo. Posebno se bih se zahvalila Bilome jer smo mu masovno preokupirali prostor. 

Što misliš kome će se predstava najviše svidjeti i kakvu emociju želiš izazvati kod publike?

Želim da promisle o nečemu i htjela bih da je može svatko shvatiti. Kazalište nije namijenjeno eliti,mislim da kazalište treba biti takvo da ga može shvatiti baka s pazara i netko tko ide često u kazalište. Protivim se ideji da je kazalište elitistička umjetnost, također ne smije se događati da publika izađe s predstave, a da nije ništa shvatila. Nadam se da se to neće dogoditi iako mogu očekivati bilo što,ovo je ipak prvi projekt.

Priželjkuješ li još ovakvih projekata ili jedva čekaš povratak glumi?

Priželjkujem zanimljivih projekata,s ove strane mi je bilo jako zanimljivo. Ja sam odgovorna za sve: scenografiju,kostimografiju,izbor glazbe,koreografiju,režiju i adaptaciju. Živim s time od devetog mjeseca i sad kad to završi bit ću tužna jer glumci nastavljaju dalje, a ja više nemam veze s tim. Tako da se radujem novim projektima jer sam radoholičar i već imam paniku. Jučer sam imala prvi slobodni dan nakon dugo vremena tako da mi je bilo jako čudno.

Dosta smo pričali o predstavi, sad ćemo malo o tebi! Zašto baš gluma?

Zato što nisam mogla plesati balet zbog teških kostiju. Obožavala sam balet od malih nogu,ali nisam imala predispozicija pa sam odabrala  glumu jer je najbliža kazalištu. Glumu sam zavoljela nakon fakulteta igrajući drugu predstavu u HNK. Riječ je o Moliereovoj predstavi Škola za žene i tada sam shvatila kako je dobar osjećaj igrati na velikoj sceni i navukla sam se. To je poput droge,jednom kad probaš teško se skinuti s nje.Kako uspijevaš ostvariti kontakt s publikom i doprijeti do njih?-Kako kad. Zato je kazalište i super jer je rizik puno veći. Na filmu nisam toliko radila,ali ono što je super kod kazališta je to što danas možeš super odigrati predstavu,a sutra kao da ne znaš ništa o glumi. Težina ovog posla je što ne možeš to naučiti. Ja u sljedećem projektu moram krenuti sve ispočetka. Nije to znam slikati pa ću naslikati,u glumi nema toga.

 Često se otvara tema kako glumci u hrvatskoj nisu dovoljno plaćeni,kakav je tvoj pogled na to? Smatraš li da unutarnje zadovoljstvo može nadoknaditi  novčani manjak?

Slažem se zato se i bavim time. U kazalištu se ne može očekivati zarada i uvijek me iznenađuje kad mladi glumci očekuju da će dobiti novac. U početku sam igrala neke predstave besplatno,ali to je normalno jer treba krenuti od nule. Svi početci su teški. Recimo u Hollywood-u, nosiš kave nekome kako bi naučio nešto. Ja sam u Zagrebu živjela od male scene igrajući dječje predstave,a uz to sam imala zaradu ,što je super, zapravo. Ja ipak od kazališta živim pristojno, plaćam režije, ne živim luksuzni život, ali živim. Tako da se ne mogu požaliti. Nemam previše, ali imam dovoljno. Ono što je super je to što ti sebi uvijek možeš stvoriti posao. Tako je i naš projekt Klasici u rebama. Priznajem početak je grub, ali ako su pametni nastavit će dalje razvijati ga. Treba uvijek gledati perspektivu,to je i moj profesor iz  5. gimnazije uvijek govorio :“ Ne smiješ  postaviti cilj završiti fakultet,cilj mora dosezati dalje. „

Što misliš nedostaje li mladima u Splitu želje za odlaskom u kazalište, imaš li neku ideju kako ih pridobiti?

Nedostaje danas mladima želja općenito. Sve je teško pokrenuti,danas su mladi jako površni. Prvo pitanje je: koliko ću zaraditi,što ću dobiti. To nije samo problem Splita već globalni problem. Nitko nema želje skupiti ekipu i to u pravom smislu te riječi,da nešto naprave skupa. S obzirom na to, nije čudo da neće ići  još i u kazalište. Privući? Možda je ovo dobra prilika,svi su mladi glumci,tekst je mlad,namijenjeno je mlađoj publici. Mislim ovo je eksperiment koji možda ni neće uspjeti i ja sam toga svjesna,ali bitno je pokušati,napraviti nešto. To je rizik ovog posla. Možda će se svidjeti dvoje ljudi, a 35 ne će . Iako mislim da bi im se moglo svidjeti jer ima dosta plesa i glazbe, nema mnogo govorancije jer mladi ne vole propovijedi. 

Kakve likove najviše voliš igrati?

Kad su dobri tekstovi onda su dobri i likovi. Tako na ovom tekstu čak nakon toliko dugo vremena imam osjećaj da smo zagrabili polovinu i da ima još. Također, možeš iskopati svašta,neku rečenicu možeš izgovoriti na više načina. Volim dobre tekstove, zato i volim klasiku.

Da nisi glumica,što bi bila?

Sad mi je to teško odgovoriti jer sam glumica. Veliki dio moga života vrti se oko kazališta tako da bi vjerojatno završila u kazalištu možda na drugačiji način. Od školskih predmeta uvijek sam voljela kemiju. 

Vino ili žestica?

I dobro vino i dobra žestica. 

Kad bi mogla birati da igraš neki književni lik,koji bi to bio?

Voljela bih igrati neki muški lik iz klasike,možda iz Rata i mira

Za kraj, tvoj najdraži citat je?

Imam ih više. Volim Starca i more, mislim da je cijela knjiga citat. Super mi je i jedan iz Romea i Julije kada ona kaže: „Što mora biti,bit će.“
hr Sun Mar 26 2017 17:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e696b26f52df35e08b456c/80

Spektakl "Rock The Opera" premijerno u Splitu i Zadru izvodi rock klasike

Nastupit će i Dino Jelusić
Nakon rasprodanog koncerta u Zagrebu koncem listopada, glazbeni spektakl “Rock the Opera” ponovo stiže u Zagreb početkom veljače, te premijerno u Splitu u Spaladium Areni 5. veljače i  u Zadru u Dvorani Krešimir Ćosić 6. veljače. 
 
Projekt “Rock the Opera” iza sebe niže brojne uspjehe diljem Europe te rasprodanih koncerata u najljepšim dvoranama. Koncert nudi neponovljivo iskustvo koji na unikatan i jedinstven način izvođenja svjetskih poznatih glazbenih djela publici daje fantastičnu atmosferu i ambijent. 

Otkako je njemački dirigent Friedemanne Riehle kreirao spektakularan prvijenac u Bečkoj Operi, ovaj događaj nastavio je prenositi energiju diljem Europe na brojna prestižna mjesta i dvorane.

Na cijeloj turneji kao i u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod palicom njemačkog dirigenta i u izvedbi Zagrebačke filharmonije uz vokalne soliste i specijalnog gosta Dina Jelusića, “Rock the Opera” vratit će vas u dane rocka. 

Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji zvuka, aranžmanima koji oduzimaju dah i najboljim glazbenicima i iz klasičnog i iz rock svijeta, „Rock The Opera“ donijet će vam rock kakav nikada prije niste čuli, s najvećim poštovanjem prema izvornoj pjesmi i njezinoj važnosti te povijest glazbe, a uz veličanstvenost koju može donijeti samo puni filharmonijski orkestar. Projekt se bazira na najvećim klasičnim rock hitovi Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Led Zeppelin, AC / DC, Rainbow, U2 i mnogim drugima.

Ulaz za navedeni glazbeni spektakl obavljat će se prema budućim epidemiološkim mjerama koje će biti određene od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite u periodu održavanja koncerta. Naše kupce ćemo pravovremeno obavještavati o svim dopunama i izmjenama vezanim uz COVID mjere,  te sve promjene ili izmjene koje će se eventualno dogoditi a vezane su za sam ulaz na koncert odnosno u navedene dvorane. 
hr Tue Jan 18 2022 11:30:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e64f676f52df3bde8b45f8/80

U splitskom Studiju-21 izložba Nikoline Kuzmić "Kratka povijest raspadanja"

Otvorenje je sutra u 20 sati, a izložba traje do 31. siječnja
 "Kratka povijest raspadanja" naziv je izložbe autorice Nikoline Kuzmić  koja će biti otvorena u ove srijede u 20 sati u splitskoj galeriji Studio-21, a moći će se vidjeti do konca mjeseca.

Nikolina Kuzmić rođena je 1994. godine u Splitu. Magistrirala je 2019. godine pri Odsjeku za slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi redovite profesorice Nine Ivančić. Realizirala je četiri samostalne izložbe od kojih ističemo izložbu „Tijelo bez organa“ u Salonu Galić u Splitu, 2021. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi od kojih se ističe grupna izložba u organizaciji studenata zajedno s mentorima Rad, tekst, kontekst: oblici kolaborativnih praksi u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu, 2017. godine te izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost u MSU Zagreb 2019. godine. Djeluje i kao asistentica scenografa. Član je HULU-a od 2019. Živi i radi u Splitu.

"Kao što je to već prepoznatljivo u stvaralaštvu umjetnice Nikoline Kuzmić, pomalo morbidan i zastrašujući naslov rada uvodi nas u njen čaroban svijet mašte koji je sve dolio dbojan, dapače veoma je zadivljujući i privlačan. Nikolina poput alkemičara gradi snovite i poetične svjetove na granici zbilje i imaginacije. Krećući se među vrlo vješto i detaljno oblikovanim artefaktima uranjamo u potpuno nadrealan i bajkovit scenarij koji se bavi pnjima povijesti, memorije, sjećanja ali i granicama znanosti i umjetnosti, znanja i informacije, karakterističnim temama koje možemo pronaći u Nikolininom opusu. Međutim, iako je prožet prvenstveno njezinim osobnim preokupacijama, istovremeno poziva gledatelje
na stvaranje vlastitih naracija.

Cjelinu izložbe tvore tri tematski povezana rada. Prvi rad koji ujedno nosi istoimeni naziv izložbe „Kratka povijest raspadanja“, vrsta je mekane skulpture, tzv. umjetnička knjiga. Dakle, riječ je o knjizi čije su stranice napravljene od tkanine žutice (industrijskog pamuka), formata približnih dimenzija B2 (50x70 cm), a motive koje pronalazimo unutar stranica autorica je ručno oslikala ili izvezla. Radi se o ilustracijama raznoraznih fosiliziranih životinja i biljaka direktno transkribiranih ili slikarskom obradom modificiranih iz znanstvenog priručnika naziva Istorijska geologija, doktora Koste Petkovića iz 1954. godine. Upravo je pronalazak ovog priručnika na sajmu antikviteta Nikolinu inspirirao za izradu artbooka. Uz ilustracie jukstapozirani su i razni citati iz filmova i ostalih izvora koje je autorica prikupljala tokom godina, također izrađeni u tehnici veza, a tiču se odnosa sjećanja, memorije i umjetnosti. I sam naslov knjige, odnosno izložbe, posuđen je od istoimenog filma iz 2005. godine iako se rad ni u kom smislu ne referira na njega. Ono što je bitno istaknuti jest to da je cijeli rad nastavak već prethodno nastalog artbooka naslovljenog „Ladičari (Armarii): kratki pregled i taksonomija vrsta“ koji se bavi, kako Nikolina navodi: granicama u kojima kolektivna memorija i osobno sjećanje postaju jedno, te odnosom „nesvjesnog očuvanja“ (priroda) i „svjesnog čuvanja“ (kultura); arhiviranjem, bilježenjem, pitanjima kada znanje postaje zastarjelo te još jedna informacija u moru drugih, te konačno ulogom umjetnosti kao nečega što objedinjuje sve ove procese te ih propituje.

Drugi u nizu rad „Kabinet (ne)kurioziteta“ imaginaran je svijet koji napučuju dijelom stvarna, dijelom nestvarna bića nastala po uzoru na priručnike izmišljenih botanika i zoologija. Rad je nastao kao direktna reinterpretacija osobnih zbirki raznoraznih prirodnih kurioziteta, genetskih anomalija, fosiliziranih ili medicinskih specimena, taksidermije, kostiju, stare medicinske opreme, ilustracija itd., sadržaja polica/kredenci/ormara/displeja. Radi se zapravo o nekoliko kvadratnih bijelih polica unutar kojih su poslagane malene skulpture raznih figura nalik onima iz Vrta zemaljskih užitaka Hieronymusa Boscha.

Ove skulpture, svojevrsni ready-madeovi, bilo da su asistirani, čisti ili pak popravljeni, preuzete su iz prirodnog svijeta pa dorađene ili su artificijelno izrađene i nalikuju na već prisutne, ali davno izumrle, vanzemaljske ili pak mutirane organizme. Osim već navedenih tema, autorica ovim radom dodatno
propituje i istražuje genetske anomalije i mutacije, a pogotovo ju privlači devijantnost i začudnost istih te ljudska fascinacija i potreba za njihovim kolekcionarstvom.

Treći i posljednji u nizu rad „Bez naziva“ sačinjava šest vezova unutar okruglog okvira promjera 40 cm. Prikazi su to malih fosiliziranih organizama koje se može pronaći na vapnenačkim stijenama duž cijele Dalmacije. Nikolinu ti motivi privlače još od djetinjstva kada ih je počela zamjećivati na stijenama čiovske obale. Kao predložak za vezove koristila je zumiranu fotografiju dijela stijene na kojoj se nalaze fosili, te je prikaze izvezla bijelim koncem na transparentnu podlogu od tila i oslikane žutice. Osim na fosile, među ostalim, Nikolinu okrugli format i prirodna apstraktna kompozicija vezova asocira i na uzgojene biokulture unutar Petrijevih zdjelica.

Ova izložba predstavlja nastavak istraživanja tema i motiva koje Nikolina već godinama pronalazi intrigirajućima, a svojim karakterističnim stilom u odabiru medija, tehnike i materijala, te scenografskim pristupom, vječno inspirirana prirodom i svim njenim bogatstvima, pretvara svoje ideje i zapažanja u prava mala, ali velika umjetnička djela.", napisala je kustosica Ivana Vukušić.

hr Tue Jan 18 2022 06:26:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e55fe56f52dfc3dd8b45c0/80
Foto: Udruga Permakultura Dalmacija

Udruga Permakultura Dalmacija pomogla Čistoći Split u sanaciji božićnih drvca

Akcija je uspješno realizirana

 Članovi udruge Permakultura Dalmacija su odbačena božićna drvca uz pomoć sječkalice usitnili te dobiveni materijal iskoristili za nasipanje puteva među gredicama, kao malč za voćke, a ostalo je nešto materijala i za kompostiranje.

Cilj akcije je bio pokazati kako otpad može dobiti korisnu namjenu te građanima omogućiti da na ovaj način iskoriste svoja božićna drvca.

 Iz udruge su se zahvalili  svima, i malima i velikima, koji su donijeli svoja drvca i sudjelovali u radu.

Kao bonus napravili su dvije od šest vrtnih gredica kojima će punu svrhu dati učenici osnovne škole Skalice.

 

hr Mon Jan 17 2022 13:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e520926f52df20de8b456a/80
Foto: Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta"

Društveni centar Jedro u Murteru u siječnju prepun kreativnih, edukativnih i korisnih radionica

Prvi mjesec u novoj, 2022. godini u Društvenom je centru Jedro započeo najavom raznolikih kreativnih, edukativnih i vrlo korisnih radionica.
Partnerske udruge Argonauta, Latinsko idro, KUU Zaokret i Ogranak Matice hrvatske u Murteru ponudit će i ovaj mjesec svoje aktivnosti svojim sumještanima i svim zainteresiranima. Na rasporedu će se tako pronaći za svakoga po nešto;
 
Već u petak, 14.1., KUU Zaokret održala je radionicu Glazbene mandale za učenike 8. razreda na kojoj su učenici kreirali likovni rad uz slušanje raznovrsnih žanrova muzike te naučili razlikovati elemente umjetnosti kako likovne tako i glazbene. Na kraju radionice nastali radovi pretvorili su se u jedan veliki zajednički umjetnički rad.
 
Sljedeća na rasporedu, 19.1. je Mala škola pomorske baštine u organizaciji udruge Latinsko idro na kojoj će zainteresirana djeca od 10+ godina moći saznati nešto o osnovama plovidbe što uključuje upoznavanje pravila izbjegavanja sudara na moru i čitanje pomorske karte.
 
Dan kasnije, udruga Argonauta kreće sa tečajem talijanskog jezika koji će voditi Argonautin volonter iz Italije koji u Murteru boravi od listopada. Tečaj će se održavati četvrtkom u trajanju od dva mjeseca.
 
Krajem mjeseca, 27.1., u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Murteru održat će se stručno predavanje naziva Ekranitis na kojem ćemo moći nešto više saznati o utjecaju ekrana na razvoj djece. Predavanje će održati Kabinet za ranu intervenciju iz Zadra.
 
U prvim mjesecima nove godine, u sklopu kalendara Društvenog centra Jedro, svoje će aktivnosti svim zainteresiranim nuditi i suradnici na projektu, udruge Murterske poklade i Dramski amateri Murter. O njihovim aktivnostima možete saznati na njihovoj web stranici i ne sumnjamo da će aktivnosti u organizaciji ove dvije udruge također pobuditi veliki interes. Stoga, provjerite kalendar Društvenog centra Jedro i odaberite aktivnost/i koje vas najviše privlače.
hr Mon Jan 17 2022 08:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .