Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e0a592929111c38498b45e5/80
Foto: Ilustracija/Pixabay

Trgovci: "Vladine cijene za nas znače gubitke i potencijalne milijunske kazne"

Udruga trgovine će danas ili sutra uputiti dopis Vladi zbog jedne, kako tvrdi, pravno vrlo neugodne situacije
Predsjednik udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) Martin Evačić gost je večerašnjeg Newsnighta  N1 televizije u razgovoru koji je prethodno snimljen. Komentirao je Vladinu uredbu prema kojoj će se ograničiti cijene suncokretovog ulja, mlijeka, oštrog i glatkog brašna, šećera, piletine, svinjskog vrata, svinjske lopatice i miješanog mljevenog mesa.

Upitan jesu li iznenađeni Vladinom uredbom, odgovara:

- Mogu reći i da i ne. Ne, zato što je 10 najvećih hrvatskih trgovaca bilo prekjučer na sastanku u Vladi gdje su bili prisutni ministar gospodarstva Filipović i premijer Plenković i gdje nam je takvo nešto najavljeno. Mi smo dali neke svoje prijedloge i očekivanja i očekivali smo da će te mjere biti u skladu s time. - kazao je.

Ipak, kažu da nisu očekivali da će doći do tako drastičnog smanjenja proizvodima.

- Cijene koje je danas Vlada predložila kao maloprodajne cijene su kod svih proizvoda niže nego su trenutno naše nabavne cijene. Mi s ovakim cijenama moramo ući u negativne kalkulacije. Ja sam vam rekao, ovisno od proizvoda do proizvoda koliko i ako neće postojati neki dogovor, a koliko sam čuo održan je sastanak predstavnika vlade s proizvođačima, ako neće postojati neki dogovor između vlade i proizvođača da i proizvođači snize svoje cijene mi ćemo ili biti prisiljeni raditi s tom negativnom maržom ili jednostavno te proizvode skinuti s polica. - rekao je Evačić.

Udruga trgovine će danas ili sutra uputiti dopis Vladi zbog jedne, kako tvrdi, pravno vrlo neugodne situacije.

- Naime, Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, prodaja ispod nabavne cijene visoko je kažnjiva, s kaznom do čak 5 milijuna kuna po pojedinom slučaju. Da karikiram baš grubo, ako prodajem jedno mlijeko ispod nabavne cijene, može nas se kazniti s do 5 milijuna kuna i tako po svakom slučaju. Mi ćemo prvo zatražiti od Vlade da stavi van snage Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, odnosno to može učiniti Sabor ili da Vlada na neki način garantira da se taj zakon neće primjenjivati na ove proizvode za koje je Vlada odredila ovakve cijene. - rekao je, prenosi N1.

hr Thu Sep 08 2022 19:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62dd88ad18d1cbfb1b8b463b/80
Foto: Pixabay

Od utorka benzin skuplji za 23 lipe, dizel "samo" za 11 lipa

Kriv je tečaj američkog dolara, kojim se trguje na naftnim tržištima
Vlada Republike Hrvatske je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i ta vam se Uredba neće svidjeti, jer zbog jačanja tečaja američkog dolara kojim se trguje na naftnim tržištima cijene naftnih derivata su porasle.

Nove cijene, koje će vrijediti od utorka jesu:
- 10.72 kuna po litri za benzinsko gorivo (plus 23 lipe)
- 12.30 kn po litri za dizelsko gorivo (plus 11 lipa)
- 10.01 kn po kilogramu za UNP za spremnike (plus 2 lipe)
- 8.49 kn po litri za plavi dizel
- 13.94 kn po kilogramu za UNP za boce.

Vlada i premijer Andrej Plenković vole isticati koliko bi naftni derivati koštali da nije njihovih mjera, no toga ćemo vas ovoga puta poštedjeti.


hr Mon Oct 03 2022 13:01:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633aace718d1cb72098b459c/80
Foto: Ivana Ivanović

Rektor Ljutić pozdravio prvu generaciju studenata studija Komunikacija i mediji u Splitu

Dugo smo radili i čekali na početak ovoga studija, rekao je prorektor Radić
Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc Dragan Ljutić, u povodu početka nove akademske godine, pozdravio je prvu generaciju studenata novog studija Komunikacija i mediji u Vijećnici Senata "don Frane Bulić" na 5. katu Rektorata / Sveuč. knjižnice.

- Studenti su sami tražili otvaranje jednog ovakvog studija jer oni su trebali ići ja druga učilišta kako bi ovo studirali. Splitsko Sveučilište se širi, vidite to, studentima dajemo više mogućnosti, a opet ćemo na scenu u državi dovesti stručnjake širog znanja koji će biti izvrsni u komunikaciji. To nam je danas potrebno - rekao je Ljutić.

- Uzbuđeni smo zbog početka studija. Studenti zbog početka akademske karijere, a mi na Sveučilištu zbog početka studija na kojem smo dugo radili i iščekivali. Ponosni smo na njega i nadamo se da će opravdati očekivanja. Od iduće akademske godine studenti će moći upisati i diplomski studij "Komunikacije i medija" - rekao je prorektor prof. dr.sc Željko Radić.
hr Mon Oct 03 2022 11:36:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633a978318d1cb37098b4587/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] U Ulici hrvatske mornarice se zapalio automobil

Planuo je ispod Turske kule
Jutros je u Ulici hrvatske mornarice u pravcu Poljuda planuo automobil u vožnji. Dogodilo se to odmah nakon prolaska raskrižja nakon Parka mladeži, a pred školskim poligonom ispod Turske kule. Na teren su odmah pohitale sve dežurne službe, a nastala je i malo veća gužva u prometu. Sva sreća da je šteta samo materijalna.hr Mon Oct 03 2022 10:05:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/627e450becdbd1aeaa8b456c/80
Foto: Goran Leš

Domovinski pokret: Mala pobjeda, ali velika poruka, Dalmatia Tower skinuo pokidanu zastavu

Prije nekoliko dana su iz stranke uppozorili da je zastava u neprimjerenom stanju
Domovinski pokret Split reagirao je na sramotno i tužno stanje državne zastave na vrhu najvišeg tornja u Hrvatskoj. Naime, državna zastava na Dalmatia Toweru, novom neboderu u ulici Domovinskog rata, bila je pokidana i u neprimjerenom stanju. Upozorli smo menadžment tornja da su dužni, sukladno Zakonu o zastavi, grbu i himni RH, brinuti o nacionalnim obilježjima koja ističu na privatnim prostorima. Upornost u traženju reda se isplatila - Dalmatia Tower je skinuo pokidanu zastavu. Sada bi bilo lijepo, kada ste već jednom istaknuli državna obilježja na vašem tornju, da postavite novu i veću zastavu na tornju. Ipak je to, kako volite kazati, najviši toranj u Hrvatskoj. Pa, gospodo, obilježimo ga prikladno!
hr Mon Oct 03 2022 08:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .