Traje 44. dan potrage za zrakoplovom Malaysia Airlinesa

Potraga za nestalim zrakoplovom Malaysia Airlinesa ušla je u nedjelju u 44. dan a australske vlasti objavile su kako se izvodi serija ključnih pretraga dna Indijskog oceana podmornicom opremljenom sonarom koja će biti završena unutar tjedan dana.

Pretraga podmorja usmjerena je na područje promjera 10 kilometara na temelju podataka koje je prikupio američki podmorski robot. Bluefin-21 proteklih tjedan dana pretražuje dno oceana oko dvije tisuće kilometara sjeverozapadno od australskog grada Pertha tragajući za olupinom zrakoplova koji je nestao 8. ožujka s 239 putnika i članova posade.

Robot je u nedjelju obavio osmi zaron no još nije pronašao zrakoplov a pretražio je polovinu ciljanoga područja, kazale su vlasti u nedjelju.

Malezijska vlada poručila je kako je potraga na prekretnici i pozvala na molitve za njezin uspjeh.

Nakon mjesec i pol bezuspješne pretrage pretražuje se područje s kojeg je, kako se vjeruje, posljednji puta 8. travnja zabilježen mogući signal crne kutije.

Nade za daljne signale crne kutije brzo nestaju jer je prošlo dva tjedna od isteka 30-odnevnog trajanja baterija kojima su kutije opremljene.

U nedjelju 11 vojnih zrakoplova i 12 brodova pomagalo je u potrazi pretražujući područje od 48 tisuća četvornih kilometara površine oceana.

POSLJEDNJE DODANO: