Article

//www.dalmacijanews.hr/files/601c3ec56f52dfe4bd8b464c/80
Foto: N1

Krešimir Luetić: Imamo najveći dvotjedni rast zaraze u Europi

Luetić smatra da terase nisu najveći problem i da se čini da se ugostitelji drže mjera.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić gostovao je u Novom danu gdje je komentirao dug veledrogerija kao i situaciju s koronavirusom. Rekao je da situacija s veledrogerijama zabrinjava i pacijente i liječnike.

Krešimir Luetić je kazao da je hipotetska situacija u kojoj se ne može pružiti potrebna terapija pacijentima, neprihvatljiva i zabrinjavajuća.

“Dug nije nešto novo. Desetljećima postoje značajni dugovi u zdravstvu što govori o nesrazmjeru prihoda i rashoda. Sad je interval eskalacije krize s dugom, prijetnje blokadom i blokada sve kraći. Mislim da je trenutna situacija intenzivirana koronakrizom u smislu povećane potrošenje i smanjenog prihoda, odnosno davanja za zdravstvo”, rekao je Luetić za N1.

Na pitanje koliko bolnice mogu izdržati ako dođe do obustave, kaže: “Bolnice imaju određene zalihe, no one nisu velike i dugoročne, broje se na razini dana, eventualno koji tjedan. Već danas na najavljenom sastanku nadam se da će Vlada i veledrogerije postići sporazum i da će se isporuka lijekova nastaviti. Očito trebamo naći bolji način financiranja zdravstva. Pitanje je je li održiv ovaj Bismarckov model u kojem 30% građana iz plaća izdvaja za sustav zdravstva, a 100% građana ima zajamčene zdravstvene usluge. Trebamo to redefinirati da se i iz proračuna izdvaja na godišnjoj razini veća količina novca. Potrebna je i racionalizacija da sustav s obje strane bude što balansiraniji.”

“Po glavi zaposlenika izdvajamo možda u najvećem postotku, a zaposlenih u odnosu na broj osiguranih je malo, 30%”, dodao je.

Ističe da sustav tako funkcionira već desetljećima i napominje da od početka koronakrize nije bilo prostora za reforme:

“Govoreći o trenutnoj situaciji, ministar sigurno nije imao primjereno vrijeme da se bavi reformama zdravstva zbog pandemije. Ako se vratimo u 2014., kad je Sabor usvojio plan razvoja bolnica, da je to usvojeno za vrijeme vlade lijevog centra, taj plan je usvojen bez ijednog glasa protiv. No, na njegovu implementaciju u proteklih 6,7 godina prije korone nije učinjeno ništa. To je dokaz koliko reforme ostaju mrtvo slovo na papiru.”

Dodaje da je problem neplaćenih prekovremenih sati samo parcijalno riješen i to tužbama liječnika protiv institucija. “Procjena je između 4 i 5 tisuća liječnika tužilo ustanove, to je većina, a da se ukupan dug kreće do milijardu kuna”, rekao je Luetić.

Treći val pandemije

“Bez sumnje svjedočimo trećem valu”, naglasio je Luetić i dodao: “Posebno zabrinjava da je Hrvatska sad na bazi dvotjedne i tjedne incidencije najgora u EU, imamo najbrži rast novozaraženih, a to ćemo za koji tjedan vidjeti u bolnicama. Primjerice danas u odnosu na prije četiri tjedna imamo gotovo dvostruko više pacijenata na respiratorima, gotovo 60% više pacijenata je u bolnicama, a tek smo prije koji dan dosegli razinu od 1.000 novozaraženih na dnevnoj bazi.”

Ističe da je sadašnji broj posljedica zaraze otprije dva do tri tjedna, a tad su brojevi bili znanto niži. “Danas ćemo vjerojatno svjedočiti broju od 2.000 i više zaraženih, a u bolnicama ćemo tu sliku vijdeti kroz dva tjedna”, rekao je.

Najveći broj novozaraženih u Hrvatskoj je zabilježen 10. prosinca kad smo imali 4.620 novozaraženih u 24 sata. “Ako pogledamo trend rasta zadnja četiri tjedna, izgledno je da će brojevi doseći i više od 4.000. Hoće li se to dogoditi, ovisi o svima nama. Ako dosegnemo takve brojeve, vjerojatno ćemo u bolnicama opet imati velik broj hospitaliziranih, vratiti se raditi na covid odjele, a čini se da će biti potrebe za tim.”

Luetić smatra da terase nisu najveći problem i da se čini da se ugostitelji drže mjera.

“No, svaki pojačani kontakt u situaciji bujanja epidemije je rizičan pa i svako komuniciranje među ljudima. Dobro je što dolaze školski praznici, treba promisliti o prelasku na model C jer je tu najviše grupiranja u zatvorenom prostoru.”

Napominje koliko je važno cjepivo: “Koliko je ono važno i jedini izlaz pokazuje jučerašnji podatak da u Londonu u 24 sata nije umrla nijedna osoba od covida. To je grad s više od 5 ili 6 milijuna ljudi, svaki dan ima visok broj umrlih, a jučer nijednog. Na britanskim TV kanalima vrti se u uglu brojač cijepljenih osoba, jučer je bio 58% odraslih građana Velike Britanije i to jasno pokazuje koliko je važno. Podaci iz Izraela, SAD, Velike Britanije pokazuju da cijepljenje dovodi do smanjenog broja zaraženih.”

Cijepljenost liječnika je viša od 75%, u nekim bolnicama viša i od 90%. Luetić kaže da su time jako zadovoljni, posebno kad se još uzmu u obzir oni koji su preboljeli. “Za ostale zdravstvene radnike to se još ne može reći, no nadam se da ćemo s vremenom vidjeti sve veću cijepljenost i medicinskih sestara i drugih”, dodao je za N1.


hr Wed Mar 31 2021 09:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5edf93ca6f2ab8df5d8b45f4/80
Foto: D.N.

GLAS: Ministar Beroš namješta poslove, a zdravstveni sustav se raspada

Istodobno se, dodaju, najavljuje reforma sustava i racionalizaciju troškova, a moguće i povećanje izdvajanja za zdravstvo iz plaća.
Iz stranke GLAS u nedjelju su se osvrnuli na slučaj CijepSe.hr te ustvrdili da ministar zdravstva Vili Beroš namješta milijunske poslove svojim prijateljima u trenutku dok se zdravstveni sustav raspada.

"U trenutku kad se zdravstveni sustav raspada i ljudima se već godinu dana otkazuju operacije i terapije, a već neko vrijeme nema ni lijekova u bolnicama, ministar Beroš namješta milijunske poslove svojim prijateljima", tvrde iz stranke GLAS.

Istodobno se, dodaju, najavljuje reforma sustava i racionalizaciju troškova, a moguće i povećanje izdvajanja za zdravstvo iz plaća.

"Iznos koji je Beroš dao svom prijatelju ispod stola za beskorisnu online platformu dovoljan je da da se kupi jedan uređaj za intraoperativno zračenje, kakav Hrvatska  nema nijedan.

Takav bi uređaj mnogim onkološkim pacijenticama i pacijentima značio da su pošteđeni dodatnih dugotrajnih zračenja, na što liječnici i udruge upozoravaju već godinama i mole Vladu da država nabavi barem jedan", stoji u priopćenju.

Iz GLAS-a kažu da "to nije ni prva ni zadnja ovaka 'reforma' po HDZ-ovom receptu, ali je svakako jedna od najbesramnijih".

Čak i kad se Hrvatska bori s pandemijom, i to sa zdravstvenim sustavim rastegnutim izvan svih okvira, HDZ se ne može suzdržati od krađe, zaključuje GLAS.
hr Sun Apr 18 2021 14:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8ca7f529111cbbd38b457e/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 20 je novooboljelih, preminula jedna osoba

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 1200 osoba.
U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 20 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije, izvijestio je županjski Stožer civilne zaštite.

Nažalost, preminula je starija ženska osoba, oboljela od zarazne bolesti COVID-19, koja se liječila u šibenskoj bolnici.

Trenutno je 453 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 68 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 11 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 1200 osoba.

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 74 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Molimo građane da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.
hr Sun Apr 18 2021 13:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/601a67f96f52dfb0bb8b45c9/80
Foto: DalmacijaNews

U Zadarskoj županiji epidemiološke mjere se produljuju do 2. svibnja

Policija je evidentirala jedno kršenje samoizolacije.
U posljednja 24 sata u Zadarskoj su županiji umrle četiri osobe, a 89 ih je zaraženo koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite uz napomenu da se sve epidemiološke mjere koje su trebale biti na snazi do 19. travnja produljuju do 2. svibnja.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 umrla su trojica muškaraca u dobi od 67, 79 i 81 godine, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru 87-godišnji muškarac.

Među novooboljelima 49 ih je na području Zadra, sedmero u Benkovcu, četvero u Sukošanu, po troje u Bibinjama, Poličniku i Posedarju, po dvije osobe pozitivne su u Galovcu, Gračacu, Ninu, Obrovcu, Pagu, Preku i Škabrnji te po jedna osoba u Biogradu, Jasenicama, Kalima, Kolanu, Privlaci i Ražancu.

Testirano je 406 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom je 2466 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 225 osoba.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 68 pacijenata, od kojih je desetero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 28 bolesnika s lakšim simptomima.

Policija je evidentirala jedno kršenje samoizolacije.
hr Sun Apr 18 2021 13:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051da476f52dfd5078b457d/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 317 novih slučajeva, preminule tri osobe

Na bolničkom liječenju nalaze se 182 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 13 osoba nalazi na respiratoru.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1003 obrađena testa danas je 317 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 127, Hvara 2, Imotskog 6, Kaštela 37, Makarske 15, Omiša 11, Sinja 14, Solina 22, Trilja 1, Trogira 17, Vrgorca 1, Vrlike 2, Baške Vode 4, Brela 1, Dugog Rata 2, Dugopolja 3, Gradca 1, Hrvaca 4, Jelse 1, Klisa 7, Lećevice 1, Lovreća 2, Marine 7, Milne 1, Muća 1, Okruga 1, Podbablja 5, Podgore 2, Podstrane 6, Primorskog Doca 1, Prološca 3, Pučišća 1, Segeta 2, Tučepi 3, Zagvozda 1, Zmijavaca 1 i Ciste Provo 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 223 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1776 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalaze se 182 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 13 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe; jedna ženska osoba stara 83 godine i dvije muške osobe stare 66 i 84 godine od kojih je jedna s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.
hr Sun Apr 18 2021 12:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .