Split: Solarne klupe postavljene na Vidilici, poboljšane verzije imaju zračno hlađenje i brojne aplikacije…

Prve dvije e-klupe postavljene su u Splitu, na Marjanu i turistima prometnoj Prvoj vidilici. Točnije, prva “prva” klupa je postavljena u Solinu, ali su projekt 20-godišnjeg Solinjanina Ivana Mrvoša, studenta prve godine FESB-a, prepoznali u JU za upravljanje park šumom Marjan pa su odmah naručili dvije.

Zbog brzine kontakta i naručivanja, sa smiješkom govori mladi poduzetnik, a i zbog određenog lokalpatriotizma, odobrili smo “skonto” ravnatelju JU Robertu Kohareviću pa klupe koštaju osam tisuća, umjesto 11 tisuća kuna prodajne cijene. Solarna klupa, kako je već poznata u narodu, ima četiri priključka za USB, noću služi kao javna rasvjeta, ima android aplikacije te se u svakom trenutku može vidjeti koliko se njenim korištenjem smanjeno emitiranje štetnog CO2 u atmosferu.

– Ove dvije imaju nekoliko poboljšanja u odnosu na onu u Solinu, ovdje smo ugradili zračno hlađenje tako da ni za najtoplijih dana temperatura neće prelaziti 35 stupnjeva. Imamo narudžbe iz cijele Hrvatske, Rovinja, Poreča, Koprivnice, ali i iz Crne Gore, BiH,… i trenutno mjesečno zaključujemo ugovore za 10-15 komada klupa, što nam je nekakvi trenutni proizvodni maksimum. – kazuje nam Mrvoš, najavljujući nove klupe na Trumbićevoj obali, oko postavljanja traju pregovori s Banovinom, ali i kako će klupe ubuduće biti hotspotovi za 4G internet dnevnog prometa do 25 giga po klupi, ako se dogovori s velikom teleoperaterskom kućom realiziraju.

Iako izgledaju dosta “liđerasto”, klupe su atestirane na 300 kilograma i maksimalno tri osobe (makar su već izdržale i četvoricu “iznadprosječnih”), a uz njih dolazi i dvogodišnja garancija.

POSLJEDNJE DODANO: