Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f8894db6f52dfc5168b45a9/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović: Razgovaramo o popuštanju mjera, ali sigurno ne otvaramo sve 1. ožujka

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da su započeli razgovori o popuštanju epidemioloških mjera, ali sigurno je da se 1. ožujka neće otvoriti sve, kao što je bilo prije epidemije koronavirusa.

- Ovaj tjedan su na neki način već počeli razgovori, ključni razgovori na razini Vlade odvijat će se sredinom tjedna. Sve, kao i od početka, ovisi o epidemiološkoj situaciji koja je dobra unatoč ovim određenim povećanjima", rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Popuštanje treba biti postupno, racionalno i u kontekstu ukupne epidemiološke situacije

Naglasio je kako je Hrvatska u vrhu zemalja po niskoj incidenciji, ali da se mora nastaviti pratiti što se događa u Hrvatskoj i oko nje. U tom smislu, dodao je, nastavit će se razgovarati s resornim ministrima s ciljem da se što više toga normalizira u našim životima i da se pokrene što više ekonomskih aktivnosti.

- Sigurno da 1. ožujka nećemo otvoriti sve kao što je to bilo prije epidemije, međutim ako se ovi trendovi nastave, mogućnost određenih popuštanja sigurno postoji. Ne bih htio tu biti sada konkretniji. Nije trenutak prije sastanaka koji slijede, gdje ćemo konkretizirati stvari", poručio je Božinović. Istaknuo je da Nacionalni stožer prati i lokalnu situaciju. 

Upitan o čemu se konkretnije razgovara, Božinović je naveo činjenica da smo u koronakrizi jedna od najotvorenijih zemalja EU i da nema još puno toga o čemu razgovaraju.

- Naravno da, kad govorimo o restrikcijama, postoje restrikcije koje se odnose na neke djelatnosti koje su već i otvorene pa se odvijaju pod određenim restrikcijama", rekao je uz poruku da popuštanje treba biti postupno, racionalno i u kontekstu ukupne epidemiološke situacije.

hr Mon Feb 22 2021 14:23:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff453ec6f52df20958b456f/80
Foto: DalmacijaNews

Županija će obiteljima s troje i više djece na redovnom školovanju osigurati mjesečne potpore!

Planiraju da će se na natječaj prijaviti nešto više od tisuću obitelji što će značiti oko 7,3 milijuna kuna izdavajanja za jednu školsku godinu.
Splitsko-dalmatinska županija projektom 'Budi tu', za kojeg natječe izlazi sutra, dodijelit će sredstva obiteljima sa Zagore i otoka koji imaju troje ili više djece na redovnom školovanju. Potpore za prvo tromjesječje ove godine bit će isplaćene u travnju. 

Obitelj s troje djece imat će potporu od 500 kuna mjesečno, s četvero 600, dok će s obitelj s pet ili više djece imati 700

- Uz bitne infrastrukturne projekte na području naše županije, primarno nam je da stanovništvo Dalmatinske zagore i otoka ostavimo što je više moguće na ognjištu. Moramo ugraditi svoj kamenčić u mozaik i doprinijeti demografskoj obnovi jer za određeno vrijeme, uz te projekte, neće imati tko raditi - kazao je na konferenciji povodom predstavljanja ovog programa splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Iako ovaj program obuhvaća razdoblje od kraja ove nastavne godine, planira se, ustvrdio je Boban, isto napraviti i u ovoj školskoj godini.

Planiraju da će se na natječaj prijaviti nešto više od tisuću obitelji što će značiti oko 7,3 milijuna kuna izdavajanja za jednu školsku godinu.hr Mon Mar 01 2021 13:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 19 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 4 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije. Trenutno je 88 aktivnih slučajeva oboljenja na tom području. 

U šibenskoj bolnici liječi se 16 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 7 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 478 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 19 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U proteklom tjednu, od 22. do 28. veljače ukupno je oboljelo 118 osoba: 89 osoba s područja Šibenika, 5 osoba s područja Bilica, po 4 osobe s područja Drniša, Knina i Vodica, 3

osobe s područja Unešića, po 2 osobe s područja Promine i Primoštena, po jedna osoba s područja Tisnog, Rogoznice i Kistanja te 2 osobe koje trenutno borave u toj županiji, a prebivalište im je drugdje.

hr Mon Mar 01 2021 12:57:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f86a8856f52df24138b45df/80
Foto: Zadarski list

Capak objasnio odluku o izolaciji i samoizolaciji, komentirao i nove sojeve

Prosjek preminulih je 73 godine.

Prema današnjim podacima najmlađa preminula osoba ima 40 godina, bila je bez komorbiditeta. Prosjek preminulih je 73 godine, izvijestila je Vera Katalinić Janković.

Krunoslav Capak je izvijestio o situaciji na press konferenciji stožera je rekao: “Na tjednoj razini imamo porast broja oboljelih od 32,9%. Incidencija na sto tisuća 14-dnevna je 130,6. Najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj. Po incidenciji dijelimo treće mjesto s Njemačkom, a bolji su Finska i Danska. Stopa smrtnosti nam je 1355 što nas stavlja na 19. mjesto u EU. Udio pozitivnih u testiranjima je 4%.”

Ministar Vili Beroš je rekao da će predstaviti središnju nacionalnu platformu prijave za cijepljenje – cijepise.zdravlje.hr. “Vjerujem da ćemo ovime osigurati uspješan start sljedeće faze cijepljenja za koju smo osigurali oko 240 cijepnih mjesta. Omogućeno je ordinacijama obiteljske medicine da vrše prioritetno naručivanje za kronične bolesnike ili iz drugih razloga. Sustav također omogućuje nadzor nad cijepljenim građanima. Nakon prijave dobiva se povratna informacija o mjestu i terminu cijepljenja, no to će sve ovisiti o količini cjepiva. Ovo je složen sustav i dodat ćemo još jedan način prijavljivanja, kroz sustav e-Građani, to će se realizirati u drugoj fazi implementacije.

Tijekom prve faze ovakav način prijavljivanja nije bio nužan. Puni zahvat će doživjeti u trećoj fazi kad će svi građani moći iskazati interes za cijepljenje.”

Mutirane varijante u Hrvatskoj

Odgovarajući na pitanja o mutiranim sojevima Capak je rekao: “Imali smo ranije osam potvrđenih britanskih sojeva i tri potvrđena u Infektivnoj klinici. Sad smo od 300 uzoraka dobili potvrdu na 60 pozitivnih na britanski soj, dva soja iz New Yorka i tri južnoafrička soja. Sve tri osobe su bile na izletu u Zanzibaru. Za dvije imamo potvrdu koje su bile u Zanzibaru krajem siječnja, nisu prenijeli bolest, a za jednu osobu čekamo potvrdu, ta je osoba bila u Zanzibaru u veljači.”

“Ne samo mi nego i cijela Europa poziva građane da ovo nije trenutak za putovanja koja nisu nužna. Time se otežava naša borba s pandemijom”, dodao je Božinović.

Isporuka cjepiva

“Ovaj tjedan nam stiže 23.400 doza Pfizera i 7.200 doza AstraZenece. Ukupno do kraja veljače stiglo je više od 315.000 doza cjepiva. Do kraja ožujka očekujemo 426.757 doza sva tri cjepiva. Time od početka isporuke u prosincu do kraja ožujka računamo na ukupno 742.527 doza cjepiva”, rekao je Capak.

Njujorški soj

“Malo znamo o njujorškom soju, tek su se prve informacije počele javljati krajem prošlog tjedna. To je jedna od novih varijanti koji se brže širi i udio tog njujorškog soja u gradu New Yorku raste. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara podliježu mjerama kao i osobe iz Britanije i Brazila. Za ostale vrijede ista pravila, negativan PCR”, objasnio je Capak.

“Što ćemo više tražiti, nalazit će se više sojeva. Virusi to konstantno rade, samo sad ovo pratimo pa brzo otkrivamo nove stvari o njemu”, dodala je Markotić.

Glazba u kafićima

“Glazba će biti dopuštena s maksimalnom razinom 50 decibela”, rekao je Capak.

Davor Božinović je dodao: “Stvar je u tome da se ljudi nužno više približavaju uz glazbu, a to olakšava širenje virusa. Nije poanta glazba, ovo je čisto epidemiološka mjera. Podsjetio bih sve koji se tome izruguju, da smo bili država koja je najmanje bila zatvorena u EU i da umjesto jasnih kriterija incidencije koje traže, neka razmisle jer da nismo imali mjere, danas nijedan ugostiteljski objekt, a možda ni trgovine ne bi bile otvorene. Sve više se razmišlja o modelu koji i mi koristimo, a to je praćenje situacije i fleksibilnost. Energiju koja se uzalud troši na to, trebalo bi usmjeriti na striktno pridržavanje mjera čime bi se pomoglo svima, a pogotovo djelatnostima koje su najviše pogođene pandemijom.”

Samoizolacija 14 dana

“U HZJZ-u smo smatrali da treba produžiti karantenu samoizolacije jer imamo opasne varijante virusa koje se brže šire i mislimo da mali postotak osoba koji oboli nakon 10. dana, sad predstavlja veći rizik nego prije. Što se tiče izolacije za osobe koje su bolesne, to će ostati 10 dana”, objasnio je Capak.

Novi testovi

Komentirajući testove koji su osjetljivi i na nove sojeve, Alemka Markotić je rekla: “Testovi koje smo mi ispitivali nisu se još pokazali dovoljno dobrima. Jedan test koji je validirala Vraneš pokazao se dobar. Treba znati kad se prvi testovi pojave na tržištu, oni nisu savršeni, ali vjerujemo da će se brzo pojaviti na tržištu kvalitetni testovi koji će definitivno omogućiti identifikaciju mutanata ranije i sniziti troškove.”

Mobilni timovi za cijepljenje starijih i nepokretnih

Govoreći o obiteljima sa starijim i nepokretnim osobama koje se još nisu cijepile, Beroš je rekao:

“Kad postoje osobe s komorbiditetom ili kad je riječ o nepokretnima, preporučujemo kontaktiranje njihovih obiteljskih liječnika koji onda putem prioritetnog naručivanja mogu direktno dobiti predbilježbu za termin. Bit će organizirani mobilni timovi koji će odlaziti na kućnu adresu za cijepljenje.”

Istrage cijepljenja preko reda

“Povjerenstvo radi svoj posao. Sutra je opet sastanak. U OB Dubrovnik je inspekcija utvrdila da se podaci i nalaz inspekcijskog nalaza uputi Hrvatskoj liječničkoj komori da se utvrdi eventualno kršenje načela. Za ostale navode iz zdravstvenih ustanova također će se analizirati i ocijeniti. Mislim da je problem smanjen u znatnoj mjeri nakon što su izdane dodatne upute. U početku nismo mogli biti svega svjesni, reagirali smo čim smo uočili disfunkcionalnosti.

Opsežna je dokumentacija za analizu. Dobit ću izvještaje od povjerenstva, vjerujem da ću u srijedu znati više”, rekao je Beroš.

Britanski soj u Hrvatskoj

“Što se tiče raširenosti britanskog soja u Hrvatskoj, teško možemo reći jer su uzorci uzeti nasumično. Primjerice iz Vukovarsko-srijemske županije imamo više uzoraka pa i više potvrda tog soja. Čini se da je raširen po čitavoj Hrvatskoj otprilike jednako”, rekao je Capak, piše N1.

hr Mon Mar 01 2021 12:55:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603cc3e76f52df91ec8b4619/80
Foto: DalmacijaNews

[FOTO] Ponovo na štekatima: Splićani ispijanjem kave pozdravljaju popuštanje mjera

Sve do vikenda visoke temperature i lijepo vrijeme bit će mamac za napitak na štekatu.
Prvog dana u tjednu cijela Hrvatska 'zaslužila je' lagano popuštanje mjera. Otvaranje terasa ugostiteljskih objekata i treninga u zatvorenom prostoru nagrada je, ako je vjerovati Nacionalnom stožeru i premijeru, za odgovornost građana koji su se čuvali malenog neprijatelja u obliku virusa.

Kako je najavljeno popuštanje mjera glede kafića dobrano zadovoljilo Splićane svjedoče fotografije iz užeg centra grada snimljene u jutarnjim satima. Mnogi su iskoristili svaku slobodnu minutu kako bi omiljeni napitak spojili u kombinaciju sa proljetnim suncem koji temperature prebacuje i preko 20 stupnjeva Celzijevih.

Sve do vikenda visoke temperature i lijepo vrijeme bit će mamac za napitak na štekatu. Svakako i prilika za nadomjestak 'ključa u bravi' koji je trajao tjednima.


hr Mon Mar 01 2021 11:38:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .