Article

//www.dalmacijanews.hr/files/619784686f52df9e848b4590/80

Puljak za MOST-ove prijedloge nije imao novca: "Tražimo da naši uđu u splitski proračun! Nama suradnja nije jednosmjerna ulica..."

Imaju tri konkretna prijedloga koja su obrazožili
Gradski vijećnici splitskog Most-a danas su održali konferenciju za medije na kojoj su govorili na temu sudjelovanja u pripremi proračuna Grada Splita za 2022. godinu.

Ivica Grković na početku je istaknuo da su u Gradskom vijeću dužni predstavljati i boriti se za projekte i prioritete na temelju kojih su dobili glas, te zastupati interese i potrebe svih građana grada Splita te naveo:

„Mi do sada nismo u javnost izlazili s našim prijedlozima projekata zato što smo htjeli da oni budu obuhvaćeni u 'projektnoj suradnji', nismo
htjeli solirati ili svraćati pažnju na sebe jer smo se nadali da će njihova temeljita, ozbiljna priprema i obrazloženje biti dovoljni argumenti za njihovo prihvaćanje u prvoj verziji proračuna. Bitno je istaknuti da je sam gradonačelnik  pohvalio način na koji smo pripremili i obrazložili naše prijedloge”.

Ivana Ljulj navodi da u pripremnoj fazi gradonačelnik nije prihvatio njihove prijedloge navodeći da za njih nema sredstava, te ističe da navedenu okolnost uzimaju kao prvu prepreku na putu da osiguraju pozitivne ishode svoga političkog djelovanja, za mlade obitelji, podstanare, branitelje, za starije sugrađane te zanemarene dijelove grada. Također navodi da će pronaći potrebna sredstva ako im gradonačelnik omogući detaljniji uvid u pojedine rashodovne stavke.

„Ukupna vrijednost naših prijedloga iznosila je oko 17 milijuna kuna, a to je 1% proračuna kojeg je predložio Gradonačelnik. Pri samoj izradi nastojali smo povesti računa o onome što je Gradonačelnik više puta isticao, da planira istovremeno i razvojan i štedljiv proračun. Predložili smo ono što po nama ne trpi daljnju odgodu. Za realizaciju toga smo spremni uložiti svo naše vrijeme, znanja i resurse. Prijedloge smo podijelili u tri cjeline te ćemo ih u iduća tri tjedna detaljnije predstaviti javnosti. To su:

1. Projekt za naše starije sugrađane je razvijanje izvaninstitucionalne skrbi u vidu izgradnje dnevnog boravka na gradskom zemljištu, na lokaciji koju smo predložili i na kojoj je gradnja moguća.
 
2. Projekti i mjere za mlade obitelji, za podstanare i branitelje, su projekt POS-a u Korešnici. S obzirom na to da Grad još nije postigao dogovor sa svim predviđenim nositeljima investicijskih aktivnosti predložili smo da se planiraju sredstva za pristupne ceste, izgradnju dionice 1 iz poslovnog plana, točnije dogradnju mosta preko rijeke Žrnovnice i rekonstrukciju postojeće ceste. Gradonačelnik je prihvatio i uvrstio sredstva samo za izradu projektne dokumentacije. Pored toga, razradili smo mjeru novčane pomoći za roditelje djece koja zbog nedostatnih kapaciteta nisu upisana u vrtiće, a ispunjavaju sve uvjete kao i upisana.
 
3. U prijedlozima infrastrukturnih projekata usmjerili smo se na nedovoljno razvijene dijelova grada. Podsjećam da smo, prije konstituiranja gradskog vijeća, s Gradonačelnikom usuglasili okosnice naše suradnje, na naš je prijedlog stavljen naglasak na slabije razvijene dijelove grada i urbanizaciju tih područja."

Kad je riječ o usvojenim ili je dijelom usvojenim prijedlozima, Ljulj-Cvitanić navodi da je gradonačelnik pristao da se održi tematska sjednica o ulaganjima u splitske tržnice i mikrotržnice u kotarevima, također navodi da su predložili osnivanje splitskog filmskog ureda kako bi grad razvijao i najprofitabilniju od svih grana kulture, te da je dogovoreno da se taj projekt razvija zajedno s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“. Ističu da je gradonačelnik prihvatio prijedlog povećanja sufinanciranja obrta za čuvanje djece za 200 kuna, pa će se sukladno tome obrti u 2022. sufinancirati s 1.200 kuna po djetetu.

"Prijedlozi koje smo pripremili potvrda su i dokaz da smo projektnu suradnju shvatili ozbiljno i odgovorno za razliku od gradonačelnika, kojemu je projektna suradnja očito jednosmjerna ulica u kojoj se od partnera očekuje slijepa i bespogovorna podrška”, naglašava Markotić.

Josip Markotić također ističe da su fokusirani na glavni cilj: a to je da Mostovi prijedlozi uđu u proračun. Navodi da će iste na sjednici prezentirati gradonačelniku i svim gradskim vijećnicima i tražiti njihovu podršku, a za primjer navodi i KK Split.

Za kraj je istaknuo da i po cijenu novih izbora Most neće odustati od svojih prijedloga na proračun, pritom navodeći da nisu uzimali funkcije i da im je jedini fokus na prijedlozima/projektima za Grad Split.

hr Fri Nov 19 2021 12:03:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b19d6c6f52df65a28b456a/80
Foto: JVP Split

Nevrijeme prouzročilo probleme za vatrogasce: U Splitu padale grane i stabla na nekoliko adresa

Splitski vatrogasci imali su tijekom srijede i u noći na četvrtak pune ruke posla.
Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe već su jučer oko 9 sati spašavali psa iz grmlja kod ambulante Mertojak, prije 15 u Getaldićevoj otvarali stan, a onda se oko 20 sati pridružili u akciji traganja za odbjeglom osobom na Klisu, uz pomoć potražnog psa.

Nevrijeme koje je u kasnim večernjim satima pogodilo Split uzrokovalo je i mnogo problema na prometnicama. Sve je krenulo na Kašjunima gdje je u 22:26 trebalo piliti stablo zbog opasnosti od pada na prometnicu. Nešto kasnije, iza 23 sata, uklanjali su daske koje su sa skele padale na ulicu, a potom grane u Riječkoj i stablo na Obali kneza Domagoja.

DVD Split u Plinarskoj je gasio, prije 1 sata u noći, tri plastična kontejnera, a kasnije su u Držićevoj uklanjali stablo s osobnog vozila.

 

 

hr Thu Dec 09 2021 07:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Upaljen meteoalarm: Stiže obilna kiša, grmljavina, pijavicei olujna bura

U Dalmaciji nakon juga - umjeren do jak jugozapadnjak, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito
Idući će dani u većini unutrašnjosti biti razmjerno hladni, povremeno uz oborine na granici kiše i snijega, osobito u četvrtak te ponovno u subotu. Snježni pokrivač stvarat će se ponajprije u gorju. Poseban oprez potreban je u prometu i zbog poledice.

Na Jadranu će mjestimice biti i obilne kiše, praćene i grmljavinom, također posebice u četvrtak i subotu. Pritom će jugo u četvrtak slabjeti, a u petak opet biti jako, ponegdje i olujno. Moguće su i pijavice, a u subotu mjestimice i snijeg nošen jakom i olujnom burom.

Od nedjelje gotovo posvuda stabilnije, osim na jugu, gdje će još ponegdje biti i kiše i snijega. Osjet hladnoće pojačavat će umjeren sjeverni vjetar, na Jadranu jaka bura, na udare mjestimice i olujna. - sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U središnjoj Hrvatskoj također razmjerno hladno, od -1 do 3 °C. Bit će oblačno uz oborine na granici kiše i snijega. Na sjeverozapadu se može stvoriti i tanji snježni pokrivač, a u noći i ujutro moguća je i izraženija poledica.

I na zapadu Hrvatske većinom oblačno, uz kraća sunčana razdoblja uz obalu sjevernog Jadrana. Povremeno će padati kiša, u gorju i susnježica i snijeg, a još u noći u Gorskome kotaru kiša se može smrzavati na tlu. Jugo će slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, navečer podno Velebita i buru,

U Dalmaciji nakon juga - umjeren do jak jugozapadnjak, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Mjestimice će biti i obilne kiše praćene grmljavinom, a s obzirom na to da je tlo već vrlo natopljeno, moguće su i bujične poplave. Temperatura bez izraženog dnevnog hoda, od 5 do 9 °C u unutrašnjosti te između 10 i 14 °C na obali.

Podjednake vrijednosti i na jugu Hrvatske, gdje će biti promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno i intenzivne pljuskove s grmljavinom, a na moru su moguće i pijavice. Jako jugo ujutro će slabjeti i okretati na jugozapadnjak.

U nastavku tjedna promjenjivo, uz nove oborine

Već u petak popodne na Jadranu će opet zapuhati jako i olujno jugo. Bit će vrlo nestabilno uz kišu, lokalno i obilniju, praćenu grmljavinom. U subotu će najprije na sjeveru zapuhati jaka, na udare i olujna bura uz koju će se razvedravati pa će u nedjelju samo na jugu biti mjestimične kiše, u zaobalju i snijega, koji je nošen burom ponegdje moguć i na obali.

Na kopnu u petak stabilnije, mjestimice uz maglu, a za vikend, osobito u subotu, povremeno oborine na granici kiše i snijega, ponajprije u višim predjelima uz stvaranje snježnog pokrivača. Bit će razmjerno hladno uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. - prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Izdan meteoalarm

Meteoalarm je za sutra izdao žuto i narančasto upozorenje za veći dio zemlje.hr Wed Dec 08 2021 21:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/604bb15b6f52df43008b45cf/80
Foto: DalmacijaNews

U Hrvatskoj dosad upotrijebljeno 4 milijuna doza, evo koje su nuspojave po cjepivima

Do sad je potrošeno više od 4 milijuna doza cjepiva i potvrđena prva smrt
Od ukupno 5859 svih prijava nuspojava, koliko ih otpada na Pfizer/BioNTech, koliko na AstraZenecu, koliko na Modernu... Koliko na 10.000 cijepljenja?

Hrvatska računica kaže da je na 10.000 doza prijavljeno 14 sumnji na nuspojave.

Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju HALMED-a:

- Što se tiče ozbiljnih nuspojava koje se javljaju vrlo rijetko, a odnose se na određenu vrstu cjepiva, do sada smo za mRNA cjepiva zabilježili prijave upale srčanog mišića i srčane ovojnice, odnosno miokarditisa i perikarditisa, teških alergijskih reakcija i paraliza ličnog živca.

Do sad je potrošeno više od 4 milijuna doza cjepiva i potvrđena prva smrt.

- Što se tiče vektorskih cjepiva, do sada smo zabilježili sindrom tromboze sa trombocitopenijom, koji je jučer nažalost ocijenjen sa smrtnim ishodom, a zatim druge poremećaje zgrušavanja krvi, u kojima nije bio zabilježen pad krvih pločica, odnosno trombocitopenija, te rijedak autoimuni poremećaj Guillain-Barréov sindrom. - dodala je Margan Koletić

Od ukupno 5859 svih prijava nuspojava, na Pfizer ih se odnosilo 3268, na AstraZenecu 1584, na Modernu 675, na Johnson & Johnson 324 i osam prijava za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču. - piše RTL.

Postoje i oni koji su nakon prve doze imali takvu reakciju da drugu dozu nisu smjeli primiti.

Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

- Nemamo točan podatak, ali prema literaturi, isto je kao i u ostalim zemljama, tih ljudi je manje od dva posto koji baš nikako nisu mogli dobiti drugu dozu zbog takvih nuspojava nakon prve.

Od najčešće prijavljenih nuspojava, 78,5  posto nisu ozbiljne, npr. povišena tjelesna temperatura, bol na mjestu primjene, glavobolja. 21,5 posto je ozbiljnih, npr. oticanje lica, grla ili jezika, poteškoće s disanjem ili gutanjem.

Intenzivno se prate i kontakti osoba zaraženih omikronom. Zasad su tri slučaja u Hrvatskoj, izmjenjene su preporuke za izolaciju. 

- Kad postavimo sumnju da bi mogao biti omikron, onda bliski kontakti idu u karantenu 14 dana, a uzorak onda se šalje na sekvencioniranje. - kazala je Mayer, a na pitanje koliko treba do rezultata, odgovorila je: "Dva do tri dana."

Ako nije omikron, izolacija je 10 dana. Neovisno o cijepljenju, ide se u karantenu uz testiranje na početku i na kraju. I  u Nastavnom zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar prate zaražene.

Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ Dr. Andrija Štampar:

- Ako postoji neka sumnja kontakt sa zaraženom osobom, onda radimo i dodatni PCR test. Ovaj PCR koji će detektirati SARS-COV 2 nije isti kao ovaj koji traži mutacije. Sad kad znamo točno o čemu se radi, sad nam je lako napraviti PCR na te specifične mutacije na omikron.

Vraneš kaže, može se očekivati da će do proljeća u svim europskim zemljama omikron biti dominantna varijanta, a to bi značilo i početak petog vala.

hr Wed Dec 08 2021 20:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/615b056e6f52dfbc458b460a/80

U Splitsko-dalmatinskoj županiji opada interes za prvom dozom, stanje u bolnici je nikad gore. Danas je i oboren rekord ljudi na respiratoru...

U posljednja 24 sata je, podvucimo, bilo 40 posto pozitivnih s obzirom na testirane.
Sustav u splitskoj bolnici je "na šavovima". Od početka pandemije na respiratoru je najviše pojedinaca zaraženih koronavirusom. Kaotične scene ljudi koji svakodnevno vode borbu za život u Jedinici intenzivnog liječenja u tom bolničkom kompleksu, uzrok su i što je smanjen operacijski program. Medicinsko osoblje, usporedno s tim, radi znatno više nego bi to bilo po standardu.

- Vrlo je izazovno razdoblje u bolnici jer je veliki broj osoblja angažiran na liječenju osoba na respiratoru. Mi osoblja nemamo više nego ih raspoređujemo prema ovim prioritetnim skupinama - kazao je ravnatelj KBC-a Julije Meštrović

- Nema tu ništa novo i što već nije rečeno. Epidemiološke mjere ljudi očito ne shvaćaju ozbiljno. Da je veći broj cijepljenih osoba, onda bi imali i manje ljudi na respiratorima, ali i da se poštivaju te donesene mjere - dodao je Meštrović.

Kako kažu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ponovno se smanjio interes građana za cijepljenjem. Dnevno se prvom dozom cijepi tek oko 150 osoba. Posljednja dva dana nešto je smanjen intenzitet dolazaka onih koji u bolnici trebaju pomoć zbog virusa. Od primljenih ljudi gotovo 80 posto je necijepljenih, a ta petina su pojedinci koji završe s blažom kliničkom slikom zaraze.

U posljednja 24 sata je, podvucimo, bilo 40 posto pozitivnih s obzirom na testirane. Tablicu su ponovno predvodili Split, Sinj, Solin i Kaštela. Porast je zabilježen i u Bolu na Braču.


hr Wed Dec 08 2021 18:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .