Article

//www.dalmacijanews.hr/files/632485ae18d1cb0cd38b4571/80
Foto: UNIST

Započela Prva hrvatska škola limfadema na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija

Održavanjem prve Hrvatske škole limfedema utječe se na ostvarenje jednog od ciljeva Udruge Hrvatski nacionalni limfedem okvir – Limfa i ja

Prva hrvatska škola limfedema, koju su organizirali Sveučilišni odjela zdravstvenih studija i udruga Hrvatski nacionalni limfedem okvir – Limfa i ja,  svečano je otvorena 16. rujna  u velikom amfiteatru zgrade Tri fakulteta.

Među mnogobrojnim sudionicima otvorenju su nazočili i prorektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Željko Radić, glavni tajnik Sveučilišta u Splitu Filip Klarić Kukuz,, pročelnik Odjela Stipan Janković, zamjenik pročelnika Ante Obad, pomoćnica za znanost i međunarodnu suradnju Irena Drmić Hoffman, pročelnica za fizioterapiju Ivanka Marinović, Emilija Jurić, glavni fizioterapeut KBC-a Split, predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić te predsjednik Društva doktora fizikalne medicine i rehabilitacije Frane Grubišić.

- Na ovaj kongres javilo se više zainteresiranih nego što ih je moglo sudjelovati i ta činjenica najbolje govori o veličini i važnosti ovog problema.  Rak dojke je u Hrvatskoj jedan od najčešćih karcinoma i Hrvatska se nažalost svrstala među zemlje u svijetu koje imaju najvišu incidenciju raka dojke. Iako imamo Nacionalni program ranog otkrivanja 
raka dojke, nažalost veliki broj njih se javlja tek u poodmakloj fazi bolesti. Lifedem je stanje koje se najčešće javlja kod takvih pacijentica, ali i kod mnogih drugih bolesti. To je  značajan javno-zdravstveni problem koji počinjemo, , zahvaljujući našim kolegama iz Škotske, rješavati ozbiljno i sveobuhvatno. Već dogodine planiramo održati i drugu školu limfadema, s međunarodnim karakterom i gostima iz Austrije, Njemačke, SAD-a, Škotske. Izdat će se i knjiga prevedena s kineskog jezika o dijgnostici i liječenju limfadema – najavio je pročelnik Janković te posebno zahvalio docentici Ani Poljičanin i njenoj asistentici Ivani Klarić Kukuz koje su uložile izniman trud u organizaciji ovog značajnog kongresa.

Nazočne je  pozdravila i Mirjana Grbešić, predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta kazavši kako fizioterapeuti tijekom svog obrazovanja dobiju osnovni uvid o lifodemu, kao užem specijalističkom području tako da je ovakav skup iznimno značajan u daljnjem razvijanju edukacije o limfodemu.

Organizatore je pohvalio Frane Grubišić, predsjednik Društva doktora fizikalne medicine i rehabilitacije, čestitavši im na izvrsno dizajniranom stručnom i znanstvenom programu koji odražava visoku kvalitetu, utemeljenu na dokazima.

U ime organizacijskog odbora sudionike je pozdravila docentica Ana Poljičanin, zahvalivši se svima koji rade unutar udruge Hrvatski nacionalni limfedem okvir – Limfa i ja, čija je predsjednica,  kao i prijateljima iz Škotske te kolegama iz Splita koji svi skupa naporno rade i trude se , a sve na korist onih najvažnijih, a to su pacijenti.

Sve okupljenje pozdravio je i prorektor Radić te im zaželio uspješnu konferenciju koja će se održavati dva dana. Održavanjem prve Hrvatske škole limfedema  utječe se na ostvarenje jednog od ciljeva Udruge Hrvatski nacionalni limfedem okvir – Limfa i ja, a to je da u suradnji sa svim dionicima koje se u Hrvatskoj na bilo koji način bave ili sami boluju od ove bolesti poboljša kvaliteta zdravstvene skrbi, a samim tim i kvaliteta života oboljelih od ove kronične bolesti.

hr Fri Sep 16 2022 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633b08a118d1cb0d078b46ae/80
Foto: Arhiva SDŽ

Stigli rezultati županijskog natječaja za financiranje programa i projekata udruga od općeg značaja

Splitsko-dalmatinska županija za ovu svrhu osigurala je ukupno 300 tisuća kuna, a dobit će ih 58 udruga s područja županije

Splitsko-dalmatinska županija objavila je rezultate natječaja za dodjelu financijskih sredstava za financiranje programa i projekata udruga od općeg značaja za županiju u ovoj godini, a među udrugama koje će dobiti financijska sredstva su i tri kaštelanske udruge.

Udruga Šušur tako će za održavanje 5. kiparsko-likovne kolonije dobiti 8 tisuća kuna, udruga za revitalizaciju sela Opor- Botići za obnovu objekta stare školske zgrade i uređenje Doma Luke Botića dobit će 7 tisuća kuna, a DVD Mladost dobit će 9 tisuća kuna za obilježavanje pola stoljeća rada i djelovanja.

Splitsko-dalmatinska županija za ovu svrhu osigurala je ukupno 300 tisuća kuna, a dobit će ih 58 udruga s područja županije.

Najniži iznos koji je dodijeljen pojedinoj udruzi je 2 tisuće kuna, a najviši iznos je 10 tisuća kuna.

Popis svih udruga koje su dobile sredstva možete vidjeti OVDJE.

hr Mon Oct 03 2022 18:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .