Article

//www.dalmacijanews.hr/files/56b91ee5b875d1b6018b4bc2/80

Selidba Kemijsko-tehnološkog fakulteta, pogledajte što se sve pronašlo

Kemijsko-tehnološki fakultet preselio je u Sveučilišni kampus, a prilikom seljenja iz arhive je štošta ispalo...

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu preselio je na novu adresu u Sveučilišni kampus u zgradu tri fakulteta koju dijele sa Pomorskim i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom. Prilikom seljenja pronašlo se dosta toga zanimljivog. Jedan dio prezentiramo i na stranicama Dalmacija Newsa.

Kemijsko-tehnološki fakultet osnovan je 1960. godine i u početku je djelovao u okviru Sveučilišta u Zagrebu, 1974. godine prelazi pod okrilje splitskog Sveučilišta. Prve dvije godine bio je smješten u Biskupovoj palači, a od 1962. godine djelovao je na adresi u Teslinoj 10. Nakon više od pola stoljeća rada na Spinutu, fakultet seli u kampus.

Bolji uvjeti

Dekan Igor Jerković kaže da se time riješio dugogodišnji infrastrukturni problem te da će studenti sada imati znatno bolje uvjete studiranja u blizini Sveučilišne knjižnice te novog studentskog doma.

- Posljednjih desetak godina nastavni i znanstveni rad odvijao se u vrlo skučenim prostorima sa skromnim laboratorijskim površinama i prilično dotrajalom infrastrukturom. Fakultet koristi i laboratorije u Kaštel Sućurcu koji će se također preseliti u nove prostore kada za to budu stvoreni uvjeti opremanjem laboratorija u novoj zgradi. KTF je zajedno sa Prirodoslovno-matematičkim i Pomorskim fakultetima Ministarstvu znanosti prijavio projekt Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u zgradi tri fakulteta te očekujemo uskoro rezultate evaluacije projekta. Od 1. veljače svi uredi, dekanata, Centar za informatičku podršku i knjižnica djeluju na novoj adresi Ruđera Boškovića 35, a dio predavanja i ispita već se odvija u novoj zgradi. Nakon opremanja zajedničkih amfiteatara steći će se uvjeti i za prebacivanje svih predavanja i seminara u novu zgradu - kaže dekan Jerković.

Šalabahteri stari 30 godina

Tijekom selidbe, nakon dugogodišnje pohrane, izvađene su različite staklene aparature, vage, instrumenti za kemijske analize korišteni prije 40-ak godina u rutinskom laboratorijskom radu. Na fotografijama se mogu vidjeti laboratorijska vaga, pH-metar te projektor iz 1963. godine za projekciju IR spektra. Podsjetnik je to na doba prije 90-ih obilježeno suradnjom KTF-a sa kemjskom industrijom u regiji, Jugovinilom, Jugoplastikom, Cetinkom, Dalmacijacementom, Dalmacijom iz Dugog Rata, šibenskim TLM-om...

- Zanimljivo je istaknuti da su pronađeni i zaplijenjeni šalabahteri u raznim formama i oblicima stari tridesetak godina. Studenti su ih vrlo temeljito pripremili sa detaljnim shemama industrijskih procesa i kemijskih reakcija. Sve nas je to prisjetilo kako se nekada istraživala, podučavala i primjenjivala kemija i kemijska tehnologija bez računalne infrastrukture i programske podrške, što je danas gotovo nezamislivo. Dio ovih predmeta prenosi se u novu zgradu kao uspomena na nekadašnji način rada - kaže dekan Jerković.

KTF je kontinuirano osuvremenjavao znanstveno-istraživačku opremu prema raspoloživim sredstvima te kontinuirano skrbio o svojim studijima i prilagođavao ponudu studijskih programa aktualnim potrebama. Tako se u razdoblju nakon 90-ih KTF prilagođava promjenama u gospodarstvu te mijenja nastavne programe i prilagođava ih potrebama regije. Na Fakultetu se provode preddiplomski i diplomski studiji Kemijska tehnologija i Kemija. Uveden je integrirani preddiplomski i diplomski studij Farmacija. Od ove akademske godine KTF je bogatiji za dva nova studija, preddiplomski studij Prehrambena tehnologija i stručni studij Zaštita i oporaba materijala.  

hr Tue Feb 09 2016 07:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6009b1666f52dfa5aa8b45d8/80
Foto: N1 SCREENSHOT

Mažar više nije državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Državnoj službenici Mariji Pećanac dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za pravne poslove u zdravstvu u Ministarstvu zdravstva, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.
Na zatvorenome dijelu današnje, 39. sjednice, Vlada je usvojila stajališta Republike Hrvatske za sastanke ministara nadležnih za europske poslove (GAC), 18. siječnja 2021., vanjske poslove (FAC), 25. siječnja 2021., te poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 25. siječnja 2021.

Što se tiče kadrovskih pitanja, radi odlaska na novu dužnost razriješen je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.
 
Državnoj službenici Mariji Pećanac dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za pravne poslove u zdravstvu u Ministarstvu zdravstva, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.
 
Državnoj službenici Vedrani Stecca s danom 31. siječnja 2021. ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije do imenovanja glavnog tajnika temeljem provedenog postupka po natječaju, a najduže na razdoblje od šest mjeseci, jer joj istječe ovlast 30. siječnja 2021.
 
Državnoj službenici Sanji Slunjski s danom 31. siječnja 2021. ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za provedbu operativnih programa i financijskih instrumenata u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci, jer joj istječe ovlast 30. siječnja 2021.
 
Državnoj službenici Petri Anđelović s danom 31. siječnja 2021. ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva turizma i sporta, do imenovanja glavnog tajnika temeljem provedenog postupka po natječaju, a najduže na razdoblje od šest mjeseci, jer joj istječe ovlast 30. siječnja 2021.
 
Vlado Vlašić razriješen je dužnosti člana Upravnog vijeća Hrvatskih voda, a novim je članom imenovan Mario Kos.
 
Roland Čop imenovan je pomoćnikom ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, za analitiku i informatiku.
 
Na osobni zahtjev, s danom 31. siječnja 2021. godine, razriješen je član Upravnog vijeća Središnjeg registra osiguranika Dubravko Marić. Novom je članicom, s danom 1. veljače 2021., kao predstavnica radnika Središnjeg registra osiguranika temeljem provedenog postupka sukladno odredbama Zakona o radu, imenovana Mirna Horsch.
 
Radi isteka mandata razriješeni su predsjednik i članovi Upravnog vijeća Klinike za dječje bolesti Zagreb – Renato Mittermayer, dr.sc. Damir Eljuga i dr.sc. Igor Nikolić. Renato Mittermayer ponovno je imenovan predsjednikom Upravnog vijeća, a članovima su imenovani Vera Katalinić-Janković i dr.sc. Damir Eljuga, priopćeno je iz Vlade.
hr Thu Jan 21 2021 17:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2c58e6f52dfda908b4615/80
Foto: Petar Delaš

U sisački Caritas stigao konvoj građevinskog materijala iz BiH

Donatore iz BiH u Sisku je dočekala ravnateljica Caritasa Kristina Radić te zahvalila na ovoj vrijednoj donaciji koja će odmah biti distribuirana do krajnjih korisnika.

Natovareni rezanom drvenom građom, peletom, opekom za zidanje, setovima klupa i stolova te ogrjevnim drvetom u četvrtak su u Caritasov distributivni centar u potresom pogođeni Sisak stigla četiri šlepera pomoći iz BiH. 

Sisačka biskupija priopćila je da je pomoć u zajedničkoj akciji doniralo 18 tvrtki iz Tomislavgrada, Livna, Kupresa, Rame, Glamoča i Jajca.

Donatore iz BiH u Sisku je dočekala ravnateljica Caritasa Kristina Radić te zahvalila na ovoj vrijednoj donaciji koja će odmah biti distribuirana do krajnjih korisnika.

Kako je posvjedočio jedan od organizatora konvoja pomoći Ivan Krstanović, akcija je krenula iz župe sv. Ante Padovanskog u Šuici, a onda su se spontano uključili i brojni drugi dobročinitelji iz susjednih mjesta.

Krstanović je rekao kako je skupljeno i 5000 eura koji će biti usmjereni na najpotrebitije petrinjske obitelji te da ovo nije kraj pomoći, već će za nekoliko dana doći još tri šlepera drvene građe za krovne konstrukcije i drugog građevinskog materijala.

hr Thu Jan 21 2021 16:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600996f16f52df16ab8b459e/80
Foto: DalmacijaNews

Raspisan natječaj za cestu Mravince-čvor TTTS, Vice Mihanović: 'Split nikada ne smije pristati na mrvice!'

Dionica je duga 2,5 kilometra sa spojnim cestama, a procijenjena vrijednost radova iznosi 65 milijuna kuna.
Hrvatske ceste raspisale su natječaj za radove na dionici ceste na predjelu Mravince - čvor TTTS. Dugoočekivani projekt splitske obilaznice tako kreće u realizaciju.

Dionica je duga 2,5 kilometra sa spojnim cestama, a procijenjena vrijednost radova iznosi 65 milijuna kuna.

Zadovoljstvo početkom radova na društvenim je mrežama izrazio Vice Mihanović, čelnik splitskog HDZ-a.
- Nakon ovog prvog koraka, očekujem i realizaciju svih ostalih projekata Hrvatskih cesta na splitskom području, za koje ćemo se snažno zalagati na svim razinama vlasti
- istaknuo je Mihanović.
 
- Split nikada ne smije pristati na mrvice, nego dobiti ono što ga pripada kao drugi najveći grad u Hrvatskoj. Rješavanje prometnih problema, ponajprije ubrzana izgradnja obilaznice je nulta točka mog budućeg političkog djelovanja - dodao je.


hr Thu Jan 21 2021 16:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f60ae39daf72d78988b457f/80
Foto: DalmacijaNews

Plenković: Dokumenta o kojem ugostitelji govore nema, morate pitati neku krticu iz stožera

Nije htio govoriti ni o informacijama Udruge ugostitelja prema kojima bi popuštanje počelo od 1. ožujka po određenom redoslijedu.

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare nakon sjednice Vlade.

Sastanak o popuštanju mjera u nedjelju

O eventualnom popuštanju mjera nije htio govoriti:

Nije htio govoriti ni o informacijama Udruge ugostitelja prema kojima bi popuštanje počelo od 1. ožujka po određenom redoslijedu. “Nema takvog dokumenta. Malo mi je smiješno da nekakve udruge imaju nekakve dokumente koji ne postoje. Morate pitati neku krticu iz stožera ili iz udruge ugostitelja o tome”, rekao je.

“Trenutno što se tiče brojeva, nalazimo se u pozitivnoj fazi. Sukladno tome ćemo vidjeti postoje li neke mjere koje ćemo postupno popuštati ne bi li građanima vratili navike. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU koja nije išla u potpune restriktivne mjere i policijski sat. Danas je sastanak Europskog vijeća i tema je procjepljivanje. Inzistirat ćemo na poštovanju ugovora i dogovora s kompanijama da njihova cjepiva dođu što prije i u što većim količinama u države članice. Imamo velike ambicije, Hrvatska je turistička zemlja”, dodao je.

O stavu Hrvatske prema covid putovnicama rekao je: “Želimo harmonizirani sustav. Ako svaka država članica napravi neke administrativne prepreke za kretanje ljudi, to neće biti dobro. Treba nam jedinstven sustav s koordiniramo politikom. Kao s cijepljenjem. Inzistirat ćemo na cjelovitom pristupu, dobro smo se pripremili za sastanak. Mislim da će na kraju biti cjeloviti dogovor. Svi žele oporavak gospodarstva i što veći broj zaštićenih ljudi u svojim zemljama, ali i sigurnost ako netko dolazi iz druge zemlje.”

“Prema dinamici koju imamo do travnja bismo trebali imati veliku procijepljenost najugroženijih i najizloženijih. A drugi dio do ljeta”, rekao je o cijepljenju u Hrvatskoj. “Tema sastanka je samo covid – cijepljenje, testovi, dogovori s kompanijama i mjere. Nismo dobili puno manje. Svaka zemlja dobiva količinu u odnosu na broj stanovnika. Veća dinamika dolaska će krenuti od veljače i ožujka”, dodao je, javlja N1.


hr Thu Jan 21 2021 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .