Article

//www.dalmacijanews.hr/files/53600e931799429b7330238a/80

Siromaštvo u Hrvatskoj: Socijalna prava su ljudsko pravo, a ne potrošnja

Po najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj preko 19,5 posto stanovnika živi u riziku od siromaštva, čime se Hrvatska uz Bugarsku, Grčku, Litvu, Rumunjsku i Španjolsku nalazi pri vrhu zemalja Europske unije
Hrvatska je kad je riječ o siromaštvu i socijalnoj isključenosti među najpogođenijim zemljama Europske unije, a rješavanje tog ozbiljnog društvenog problema pitanje je prije svega političke odluke i jačanja svijesti da su socijalna prava ljudsko pravo i investicije u ljudski kapital a ne potrošnja, kazano je u utorak u Zagrebu na konferenciji o siromaštvu u Hrvatskoj.

Teška i dugogodišnja gospodarska kriza ostavila je teške posljedice na socijalnu situaciju u Hrvatskoj.

Po najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj preko 19,5 posto stanovnika živi u riziku od siromaštva, čime se Hrvatska uz Bugarsku, Grčku, Litvu, Rumunjsku i Španjolsku nalazi pri vrhu zemalja Europske unije.

Nezaposlenost se kreće oko 19 posto, a osobito su zabrinjavajući podaci o stopi nezaposlenosti mladih koja je veća od 40 posto te o regionalnim nejednakostima, kazano je na konferenciji "Siromaštvo i ljudska prava osoba s iskustvom života u siromaštvu".

Predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva, organizatora konferencije, Nino Žganec upozorio je da mjere za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj nisu zadovoljavajuće, dovoljno kvalitetne i pristupačne.

Politika socijalne skrbi reaktivna je, usmjerena na ublažavanje posljedica, a ne preventivna, kazao je.

Borba protiv siromaštva po njegovu je mišljenju prije svega stvar političke odluke, a da bi bila učinkovita potrebne su ne samo mjere socijalne skrbi nego sinergijsko djelovanje svih javnih politika, počevši od obrazovne pa do ekonomske i zdravstvene.

"Socijalna prava ljudsko su pravo i investicija u ljudski kapital a ne potrošnja", istaknuo je.

Javnosti se nameće dojam da je potrošnja za socijalnu skrb u RH prevelika, no udio potrošnje za socijalnu zaštitu (uključujući potporu u vrijeme nezaposlenosti, socijalnu skrb, mirovine i zdravstvenu skrb) iznosi 20,8 posto BDP-a, što je ispod prosjeka u Europskoj uniji (29,5 posto), napomenuo je Zdenko Babić, član Izvršnog odbora Hrvatske mreže protiv siromaštva.

Žganec je također upozorio da su socijalne usluge u zemlji razmrvljene i da ih treba integrirati kako bi se izbjeglo dupliranje i nepotrebne mjere, a posebice je naglasio potrebu kvalitetnijeg stručnog rada na prevenciji siromaštva na lokalnoj razini.

Hrvoje Sadarić, pomoćnik ministrice za socijalnu politiku, strategiju i mlade, kazao je da je osnovni problem sustava socijalne skrbi manjak sredstava, a jedino rješenje za to su fondovi EU-a i Svjetska banka.

Vlada je do sada pripremala osnovne okvire za sustavnu reformu socijalne skrbi, donijela je Strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti od 2014. do 2020. i program njezine provedbe, uvela zajamčenu minimalnu naknadu, koja je na snazi već godinu dana, a koja bi s vremenom trebala prerasti u zajamčeni minimalni standard i biti jamac zadovoljenja osnovnih životnih potreba korisnika, te informatizirala sustav, istaknuo je.

Barbara Helfferich, direktorica Europske mreže protiv siromaštva, kazala je da je siromaštvo velik problem i u Europskoj uniji.

Po podacima Europske komisije, broj siromašnih u EU porastao je od 2010. do 2012. za 6,6 milijuna, na ukupno 124,2 milijuna ljudi, što znači da neki oblik siromaštva pogađa svakog četvrtog stanovnika Europske unije.

Posebno je zabrinjavajuće što zaposlenost postaje sve manje siguran put za izlazak iz siromaštva jer podaci pokazuju da je stopa zaposlenih europskih građana koji su siromašni porasla s 8,6 na 9,1 posto. Osobito je teška situacija među mladima (preko 24 posto nezaposlenih).

Države članice EU-a trebale bi po njezinu mišljenju osigurati primjeren minimalni dohodak i primjerene socijalne naknade kako bi se ljudima omogućio dostojanstven život i dala im se prilika da se uključe na tržište rada.

Europska mreža protiv siromaštva zauzima se da se ljude stavi u središte europskih politika, ne samo socijalnih, kako bi se riješilo tu veliku krizu, istaknula je.

O problemu siromaštva u Mađarskoj govorila je Krizstina Jasz, iz Mađarske mreže protiv siromaštva, kazavši da je u Mađarskoj siromašno svako četvrto dijete, broj siromašnih povećao se u zadnjih godinu dana za 100.000, a 70 posto pripadnika srednje klase nakon deset godina članstva u EU ne bi moglo podnijeti neplanirani trošak od otprilike 20 eura.

Veliki problem u Mađarskoj su regionalne razlike, odnosno veliko siromaštvo u pograničnim područjima te diskriminacija Roma, a vladina sredstva nedovoljna su da bi se išta promijenilo, kazala je.

hr Tue Jan 27 2015 20:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5edf93ca6f2ab8df5d8b45f4/80
Foto: D.N.

GLAS: Ministar Beroš namješta poslove, a zdravstveni sustav se raspada

Istodobno se, dodaju, najavljuje reforma sustava i racionalizaciju troškova, a moguće i povećanje izdvajanja za zdravstvo iz plaća.
Iz stranke GLAS u nedjelju su se osvrnuli na slučaj CijepSe.hr te ustvrdili da ministar zdravstva Vili Beroš namješta milijunske poslove svojim prijateljima u trenutku dok se zdravstveni sustav raspada.

"U trenutku kad se zdravstveni sustav raspada i ljudima se već godinu dana otkazuju operacije i terapije, a već neko vrijeme nema ni lijekova u bolnicama, ministar Beroš namješta milijunske poslove svojim prijateljima", tvrde iz stranke GLAS.

Istodobno se, dodaju, najavljuje reforma sustava i racionalizaciju troškova, a moguće i povećanje izdvajanja za zdravstvo iz plaća.

"Iznos koji je Beroš dao svom prijatelju ispod stola za beskorisnu online platformu dovoljan je da da se kupi jedan uređaj za intraoperativno zračenje, kakav Hrvatska  nema nijedan.

Takav bi uređaj mnogim onkološkim pacijenticama i pacijentima značio da su pošteđeni dodatnih dugotrajnih zračenja, na što liječnici i udruge upozoravaju već godinama i mole Vladu da država nabavi barem jedan", stoji u priopćenju.

Iz GLAS-a kažu da "to nije ni prva ni zadnja ovaka 'reforma' po HDZ-ovom receptu, ali je svakako jedna od najbesramnijih".

Čak i kad se Hrvatska bori s pandemijom, i to sa zdravstvenim sustavim rastegnutim izvan svih okvira, HDZ se ne može suzdržati od krađe, zaključuje GLAS.
hr Sun Apr 18 2021 14:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8ca7f529111cbbd38b457e/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 20 je novooboljelih, preminula jedna osoba

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 1200 osoba.
U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 20 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije, izvijestio je županjski Stožer civilne zaštite.

Nažalost, preminula je starija ženska osoba, oboljela od zarazne bolesti COVID-19, koja se liječila u šibenskoj bolnici.

Trenutno je 453 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 68 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 11 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 1200 osoba.

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 74 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Molimo građane da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.
hr Sun Apr 18 2021 13:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/601a67f96f52dfb0bb8b45c9/80
Foto: DalmacijaNews

U Zadarskoj županiji epidemiološke mjere se produljuju do 2. svibnja

Policija je evidentirala jedno kršenje samoizolacije.
U posljednja 24 sata u Zadarskoj su županiji umrle četiri osobe, a 89 ih je zaraženo koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite uz napomenu da se sve epidemiološke mjere koje su trebale biti na snazi do 19. travnja produljuju do 2. svibnja.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 umrla su trojica muškaraca u dobi od 67, 79 i 81 godine, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru 87-godišnji muškarac.

Među novooboljelima 49 ih je na području Zadra, sedmero u Benkovcu, četvero u Sukošanu, po troje u Bibinjama, Poličniku i Posedarju, po dvije osobe pozitivne su u Galovcu, Gračacu, Ninu, Obrovcu, Pagu, Preku i Škabrnji te po jedna osoba u Biogradu, Jasenicama, Kalima, Kolanu, Privlaci i Ražancu.

Testirano je 406 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom je 2466 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 225 osoba.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 68 pacijenata, od kojih je desetero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 28 bolesnika s lakšim simptomima.

Policija je evidentirala jedno kršenje samoizolacije.
hr Sun Apr 18 2021 13:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051da476f52dfd5078b457d/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 317 novih slučajeva, preminule tri osobe

Na bolničkom liječenju nalaze se 182 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 13 osoba nalazi na respiratoru.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1003 obrađena testa danas je 317 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 127, Hvara 2, Imotskog 6, Kaštela 37, Makarske 15, Omiša 11, Sinja 14, Solina 22, Trilja 1, Trogira 17, Vrgorca 1, Vrlike 2, Baške Vode 4, Brela 1, Dugog Rata 2, Dugopolja 3, Gradca 1, Hrvaca 4, Jelse 1, Klisa 7, Lećevice 1, Lovreća 2, Marine 7, Milne 1, Muća 1, Okruga 1, Podbablja 5, Podgore 2, Podstrane 6, Primorskog Doca 1, Prološca 3, Pučišća 1, Segeta 2, Tučepi 3, Zagvozda 1, Zmijavaca 1 i Ciste Provo 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 223 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1776 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalaze se 182 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 13 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe; jedna ženska osoba stara 83 godine i dvije muške osobe stare 66 i 84 godine od kojih je jedna s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.
hr Sun Apr 18 2021 12:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .