Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61499be76f52dff8338b4605/80

Započeli radovi na obnovi starog čiovskog mosta

Promet motornih vozila ići će preko novog mosta, a pješake će prevoziti besplatna brodska linija.

Započeli su radovi na sanaciji starog čiovskog mosta. Investitor u projekt su Hrvatske ceste, a radovi su vrijedni oko 20 milijuna kuna + PDV te će ih izvesti splitska tvrtka Spegra d.o.o. Rok za dovršetak radova je osam mjeseci od početka, što znači da bi sanacija trebala biti gotova do lipnja sljedeće godine te bi most trebao biti u funkciji prije početka glavnog dijela turističke sezone.

Potreba za obnovom mosta koji je star gotovo šest desetljeća prvenstveno je sigurnosna i funkcionalna. Konstrukcija će biti ojačana, s novim dijelovima i instalacijama prema najmodernijim građevinskim standardima. Svi elementi, uključujući ogradu, rasvjetu i semafore, bit će novopostavljeni.

- Ovaj projekt je nužan prvenstveno radi sigurnosti prometa vozila i pješaka, a sekundarno i estetski jer njegova vizura već neko vrijeme ne dolikuje biti naslonjena na UNESCO-m zaštićenu gradsku jezgru. Ovo je bitan projekt za Trogir i zato veliko hvala Hrvatskim cestama što kontinuirano ulažu u naš grad i želim sreću izvođaču da uspije u zadanim rokovima privesti radove kraju. Građane pozivam na strpljenje. Svi ćemo biti neko vrijeme inkomodirani, ali privremeni brod i autobusne linije bit će alternativa za vrijeme sanacije. Osluškivat ćemo potrebe građana i zajedno s HC-om donositi prilagodbe prijevoza u hodu - rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Projektnom dokumentacijom predviđena je demontaža čelične pokretne rasponske konstrukcija koja će se podići specijalnim dizalicama i spuštati na plato smješten u morskom tjesnacu, dok će se zbog ekoloških i tehničkih uvjeta izrada antikorozivne zaštite izvesti unutar tvorničkih kontroliranih uvjeta. Ujedno će se ovim zahvatom održavanja, obnoviti svi dijelovi konstrukcije mosta uključujući kompletnu strojarsku i elektro opremu kao i kolničku konstrukciju. Projekt podrazumijeva i postavljanje nove dekorativne rasvjete mosta.

- Izrazio bih zadovoljstvo početkom radova na projektu sanacije starog pokretnog mosta Trogir čija je realizacija Odlukom Vlade Republike Hrvatske povjerena  upravo Hrvatskim cestama. Iako se planiralo započeti sa radovima tijekom studenog prošle godine, pripremne aktivnosti trajale su do prosinca, a u kojem zbog vremenskih uvjeta nije bilo moguće započeti radove. Budući da je projekt ušao u siječanj 2021. godine, odlučeno je, u dogovoru s izvođačem radova i Gradom Trogirom, a uvažavajući zamolbu Turističke zajednice grada Trogira, da se početak radova odgodi do 15.09.2021. godine kako radovi ne bi imali utjecaj na turističku sezonu. Sada je došlo vrijeme da započnemo s ovim zaista bitnim radovima, a moraju krenuti u ovom trenutku kako bismo bili sigurni da neće zagaziti u špicu sljedeće sezone. Znamo koliko je ovaj most važan, sada najviše kao pješački koridor jer je za promet presudan novi most, i zato smo ponosni što će uskoro to biti jedan siguran i obnovljen objekt. U ime Hrvatskih cesta zahvaljujem građanima na razumijevanju i strpljenju za vrijeme izvođenja radova - rekao je predsjednik uprave HC-a Josip Škorić.

Otvaranjem novog čiovskog mosta ostvareni su nužni preduvjeti za sanaciju starog tako da će za vrijeme radova sav promet motornih vozila ići preko novog mosta. Hrvatske ceste i Grad Trogir za potrebe dnevne migracije stanovništva u centru grada za vrijeme izvođenja radova na mostu kao zamjenski pravac pješačkog prometa osigurale su besplatnu brodsku liniju na relaciji Gradska riva – Čiovska riva (udaljenost dviju obala je cca 100 metara), dok će se za potrebe automobilskog prometa koristiti novoizgrađeni čiovski most.

Brodska linija vozit će od početka do kraja radova radnim danom od 06-08 sati kružna plovidba, od 08-20 sati svakih 20 minuta s obje obale, a subotom i nedjeljom od 08-18 sati svakih 20 minuta s obje obale. Najmanji kapacitet putnika je 50 u zatvorenom prostoru.

Treba napomenuti da će se prvo pratiti potrebe građana i ako se pokaže opravdanim, uvest će se češće linije i produžiti vrijeme plovidbe na kasnije sate.

hr Tue Sep 21 2021 10:47:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f1f45ffdaf72d7a478b4583/80

Iz Udruge "Merjan" opleli po Puljku, nazvali su ga čak i šakom jada. "Ovdje se radi o revanšizmu pojedinca!"

Situaciju su opisali nikad gorom, a gradonačelnik ih, nastavljaju, ne želi primiti nego ih proslijeđuje pročelniku Vojkoviću. Ni on ih, podvlače, ne želi primiti.
Na prošloj sjednici splitskog Gradskog vijeća nije prošao prijedlog Igora Stanišića iz HGS-a da se među vijećnicima raspravlja o objektima na Marjanu. Stoga su se javili iz udruge "Merjan" govoreći kako prolazi i deveta godina u kojoj su oni na svome, ali bez rješenja.

- Obespravljeni na svome, osramoćeni putem medija, ništa gore nisu napravili nego preko milijun građana u Hrvatskoj (toliko je zahtjeva za legalizaciju podneseno, plus oni što uopće nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju).

Iako se radi o objektima za stanovanje, u kojima žive sa svojim obiteljima, ispada da su uzurpirali tuđe. Sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj su iznašle rješenje za svoje sugrađane, izašli im u susret, ali ne i Split.

Unatoč mišljenju Ministarstva da se može. Unatoč što su slični legalizirani na Medvednici, Telašćici i ostalim parkovima prirode... čak i na pomorskim dobrima. Ali ne i u Splitu - napisali su. 

Situaciju su opisali nikad gorom, a gradonačelnik ih, nastavljaju, ne želi primiti nego ih proslijeđuje pročelniku Vojkoviću. Ni on ih, podvlače, ne želi primiti. 

- Ovdje se postavlja glavno pitanje da li su oni uopće građani Splita?

Izgleda da je ovdje jedini problem to što smo na svome i ne želimo platiti sve koje treba u Banovini za prenamjenu prostora kao što je napravljeno malo, po malo za sve one kuće iznad tunela u Park šumi Marjan, ali zamislite tada se Društvo Marjan nije bunilo?! (Vila Ivanišević, Vila Stupalo, Kuće Benac itd.), dvije lučice, hotel, kafići...

Neka svatko izvede svoj zaključak zašto.

Ovdje se radi o revanšizmu pojedinaca  koji se tobože bore za javni interes i puna su im usta Marjana, a iza toga stoje nečiji interesi i otvoreni pokušaji da se nas istjera sa naše djedovine, a sve to ponavljamo za javni interes građana Splita što je apsolutna neistina.

Gradonačelniče - šako jada - oštro su napisali uz dokumentaciju. 




hr Sat Oct 23 2021 17:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f33f9c2daf72d17678b458c/80
Foto: Ilustracija

Nedjelja donosi sunčano vrijeme, idući tjedan meteorolozi javljaju pogoršanje

Nedjelja i ponedjeljak bit će većinom sunčani, no ujutro hladniji, na kopnu i osjetno te mjestimice i magloviti.

Pretežno sunčano mjestimice s umjerenom naoblakom, ujutro u unutrašnjosti ponegdje i maglom. Na kopnu će vjetar biti uglavnom slab, u gorju do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 0 do 5 pa je moguć mraz, a duž obale između 11 i 14 °C. 

Najviša dnevna na kopnu od 10 do 15, a duž obale i na otocima između 16 i 20 °C, navodi DHMZ u svojoj prognozi za nedjelju.

- Ako za vikend idete na put, probleme bi vam mogla stvarati jaka bura, na udare ponegdje i olujna, osobito podno Velebita. Pritom subota donosi postupan prestanak oborine i razvedravanje, ali na jugu još lokalno moguće i izraženije pljuskove s grmljavinom.

Nedjelja i ponedjeljak bit će većinom sunčani, no ujutro hladniji, na kopnu i osjetno te mjestimice i magloviti.

Od utorka opet raste vjerojatnost za nestabilnije i nešto oblačnije vrijeme, ponegdje uz malo kiše - navela je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


hr Sat Oct 23 2021 17:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5dbfc8c729111caed68b4639/80
Foto: PRESS

Dalija Orešković uključila se u političku priču iz Splita: "Vice, nije to teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti!"

Nitko u drugom gradu Hrvata ne ostaje nikome dužan pa se verbalno pridružila splitskim političarima i Orešković.
Saborska zastupnica i supredsjednica stranke Centar Dalija Orešković uključila se u političku dramu koja se odvija u Splitu. Nitko u drugom gradu Hrvata ne ostaje nikome dužan pa se verbalno pridružila splitskim političarima i Orešković.

- Puljak je u prvih šest mjesec prekršio gotovo sva načela transparentnosti pogodovanjem, namještanjem javnih natječaja i dodjelom poslova bez javnog natječaja privatnim firmama - napisao je jutros HDZ-ov Vice Mihanović.

- Što bi gospođa Dalija rekla na ovakve optužbe da je ostala na funkciji predsjednice Povjerenstva za sukob interesa? - veli Mihanović.

- Poštovani Vice Mihanović, stvar je krajnje jednostavna, nije to teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti, stoga evo mog odgovora: Odgovornost i krivnja se utvrđuje na temelju činjenica, prikupljenih dokaza i u okviru propisanih postupaka koje provode nadležna državna tijela.

Da sam ostala na čelu Povjerenstva, na isti način i po istim kriterijima preispitivala bi se odgovornost Andreja Plenkovića i njegovih ministara kao i odgovornost Ivice Puljka, ili bilo kojeg drugog dužnosnika. Da sam ostala na čelu Povjerenstva, Vici Mihanoviću bi poručila da ne može njegova politička stranka eutanazirati rad Povjerenstva kao nezavisnog antikorupcijskog tijela, a da potom niže rangirani stranački potrčci i puleni sami, bez ikakvog znanja i temelja laprdaju gdje pogodovanja, sukoba interesa ili korupcije ima ili nema - napisala je Orešković.

hr Sat Oct 23 2021 17:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/608d223a6f52dfc34e8b4568/80
Foto: DalmacijaNews

Šimundić: 'Naša županija bogatija je za pet svjetskih prvaka'

Predsjednik županijske skupštine pohvalio se na Facebooku
Mate Šimundić. predsjednik županijske skupštine Splitsko-dalmatinske, čestitao je našim kick-boksačima na velikom uspjehu na svjetskom prvenstvu u Italiji. 

Hrvatska i naša županija od danas su bogatiji za novih pet svjetskih prvaka.Nevjerojatan sportski uspjeh postigli su hrvatski borci u Italiji, na svjetskom prvenstvu u kick-boksu, koji je odnedavno i olimpijski sport. Splitski klub "Pit Bull" iznjedrio je čak četiri svjetska prvaka u različitim disciplinama, a slavu vrgorskoga kluba "Sv. Jure" pronio je Nikica Radonić, koji je postao svjetski prvak u full-kontaktu.

Od srca čestitam našim sportašima i njihovim trenerima i roditeljima, i obećavam da ćemo se potruditi kako bi imali prikladne uvjete za treninge i rad.

Bravo, mladosti! 




hr Sat Oct 23 2021 16:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .