Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6166f16b6f52df25528b456d/80
Foto: Robert F. / Wikipedija

Ivo Sanader bi iz zatvora mogao izaći s 80 godina

Bivši premijer je tražio objedinjavanje kazni uvjeren da može dobiti najviše petnaest godina

Bivši premijer Ivo Sanader (69) mogao bi ostati do svoje 80. godine iza rešetaka na temelju tri pravomoćne presude na koje je osuđen dosad u tri različita slučaja, ako mu sud ne odobri prijevremeni otpust, piše Jutarnji list.

Premda se spekuliralo da Sanader, bez obzira na broj presuda koje protiv njega budu donesene za djela počinjenja tijekom njegova premijerskoga mandata, ne može u konačnici dobiti objedinjenu kaznu veću od 15 godina zatvora, takve se procjene, barem zasad, čine promašene. Naime, Sanader je od izvanraspravnoga vijeća zagrebačkoga Županijskoga suda zatražio da mu se objedine sve dosad izrečene pravomoćne presude protiv njega, kako bi u konačnici, prema odredbama o objedinjavanju, dobio kraću objedinjenu zatvorsku kaznu.

No, izvanraspravno vijeće nepravomoćno je odlučilo da Sanader za presude u slučajevima Fimi Media, Planinska i Ina - MOL u zatvoru mora provesti 18 godina i osam mjeseci zatvora. Budući da je Sanader dosad već po raznim osnovama u zatvoru proveo 7,5 godina, ne bude li mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu veću od 15 godina, to bi značilo da je s dosad već odležanom polovicom kazne teoretski mogao tražiti prijevremeni otpust, a svakako bi ga mogao tražiti nakon odležane 2/3 kazne - za dvije godine. No, tumačenje odredbi o objedinjavanju kazne koje je primijenilo izvanraspravno vijeće govori da će Sanader iza rešetaka morati provesti još najmanje dvije godine, a vjerojatno i više.

Naime, o prijevremenome puštanju na slobodu odlučuje sud na traženje osuđenika te prijevremeno puštanje na slobodu može odobriti, ali ne mora. Kao što je poznato, Sanader je bio optužen u pet slučajeva: Fimi Medija, Ina - MOL, HEP - Dioki, Planinska te Hypo, a pravomoćno je osuđen u njih tri. Za Fimi Mediju dobio je sedam godina zatvora, a za Planinsku i Ina - MOL po šest. Interes mu je naravno bio objediniti te zatvorske kazne kako bi mu se izrekla jedinstvena kazna koja bi bila manja od maksimalnog zbroja pojedinačnih kazni. Već prije godinu Sanader je tražio objedinjavanje Fimi Medije i Planinske, no nije puno profitirao.

Umjesto 13 godina koliko bi mu iznosio zbroj tih dviju kazni, sud mu je oduzeo samo dva mjeseca te mu je izrečena jedinstvena kazna od 12 godina i 10 mjeseci zatvora za ta dva slučaja. Sada je pak tražio da mu se ta jedinstvena kazna od 12 godina i 10 mjeseci zatvora objedini s onom iz slučaja Ina - MOL, gdje je dobio šest godina zatvora. Izvanraspravno vijeće mu je, pak, objedinjujući kazne na njegov zahtjev, od maksimalno 18 godina i 10 mjeseci zatvora, oduzelo samo dva mjeseca, tako da je na kraju dobio 18 godina i osam mjeseci. Ova odluka nije pravomoćna i na nju se obrana može žaliti Visokom kaznenome sudu (VKS).

Zasebna je priča zbog čega je Sanaderova obrana računala kako se bivšemu premijeru ukupno ne može izreći više od 15 godina. Naime, prema Kaznenome zakonu koji je bio na snazi u vrijeme dok je Sanader počinio djela koja mu se stavljaju na teret, dakle do 1. siječnja 2013. godine, zbroj pojedinačnih zatvorskih kazni kakve je dobio Sanader nije smio prelaziti 15 godina. No, premda su sva Sanaderu inkriminirana djela počinjena prije 2013., sudovi su ga osudili prema zakonu koji je stupio na snagu nakon toga datuma, smatrajući da se na okrivljenika treba primijeniti blaži kazneni zakon.

No, takve odredbe o pogodovanju okrivljeniku imaju i svoju drugu stranu - kad mu je već omogućeno da mu pojedinačne kazne budu blaže zbog novoga zakona, onda se pak na osuđenika primjenjuju i odredbe novoga zakona o objedinjavanju - koje same po sebi nisu blaže. Konkretno, one u sebi više ne sadrže "zaštitnu klauzulu" prema kojoj objedinjena jedinstvena kazna ne smije biti veća od 15 godina, piše Jutarnji list.
hr Fri Jan 20 2023 09:20:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63cce7a85d796589b18b4583/80

Snijeg i temperature ispod nule: Nakon toplog početka veljače vraća se zima

Najviša dnevna od 7 do 11, na obali i otocima između 12 i 15 °C.

Danas će vrijeme na Jadranu biti promjenljivo, a u unutrašnjosti pretežno oblačno. U sjevernim predjelima unutrašnjosti poslijepodne pretežno oblačno, mjestimice uz kratkotrajnu slabu kišu. Puhat će do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak a na Jadranu umjerena do jaka bura.

Najviša dnevna od 7 do 11, na obali i otocima između 12 i 15 °C.

Visine snijega u gorskim krajevima unutrašnjosti su od 20 do 50 cm, a najviše ga je na Sjevernom Velebitu oko 107 cm.

Sutra hladnije, vjetrovito, promjenljivo oblačno uz kraća sunčana razdoblja. Prijepodne je moguća slaba kiša mjestimice, koja će poslijepodne prelaziti u susnježicu i snijeg., piše N1

Uz jaku buru snijeg bi mogao zalepršati i na otocima

Poslijepodne djelomično razvedravanje i prestanak oborine najprije u sjevernim krajevima unutrašnjosti. Puhat će umjeren do jak sjeverac i sjeverozapadnjak, a na

Jadranu bura i tramontana. Vjetar poslijepodne i navečer u pojačanju do olujne jačine. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od -2 do 2, na Jadranu od 4 do 9. Najviša dnevna oko 7, na Jadranu od 10 do 14 °C.

U nedjelju djelomice sunčano uz jak sjeverac i sjeverozapadnjak. Više naoblake uz kratkotrajan snijeg u istočnim krajevima unutrašnjosti Lici i Gorskom kotaru. Na Jadranu će puhati jaka olujna bura. Temperature zraka u padu.

Nakon razmjerno toplog početka veljače idući tjedan očekujemo povratak zime. Prognoziramo promjenljivo oblačno sa sjevernim vjetrovima i temperaturama zraka ispod i oko nula stupnjeva. Oborine su moguće krajem tjedna u obliku snijega, a uz jaku i olujnu buru snijeg može zalepršati i na otocima Jadrana. Pod kraj tjedna više naoblake, zapuhat će jugo, a temperatura zraka u manjem porastu.

hr Fri Feb 03 2023 07:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Broj zaraženih streptokokom u porastu, zabrinjava invazivni oblik

Oboljelih u posljednjih sedam godina nikad više, a uzrok porasta tog broja teško je otkriti, kažu epidemiolozi
Raste broj zaraženih streptokoknom bakterijom. Posebno zabrinjava pojava invazivnog oblika bolesti. Takvih je slučajeva u Hrvatskoj 16. Preminulo je pet osoba.

Streptokokna bakterija odnijela je život petero ljudi. Oboljelih u posljednjih sedam godina nikad više, a uzrok porasta tog broja teško je otkriti, kažu epidemiolozi. - prenosi HRT.

- Ono što je novije na neki način jest taj invazivni streptokok, koji nismo imali u tolikom broju prethodnih godina kao sada. Inače bismo imali kroz sezonu jedan do dva slučaja tog invazivnog oblika, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

To zabrinjava i struku jer komplikacije mogu završiti smrću. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti jedan je pacijent preminuo.

- Bilo ih je u zadnjih par mjeseci oko 15 kod nas. Govorim o invazivnoj bolesti. Taj streptokok često uzrokuje anginu, koja nije teža bolest, međutim može doći i do komplikacija. Može se razviti upala pluća, može ući bakterija u krv, može uzrokovati jedan upalni odgovor koji može ugroziti pacijenta, rekao je Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Raste i broj oboljelih od neinvazivnog oblika gnojne angine. U prosincu ih je bilo 1400, dok je godišnji prosjek 1000. Itekako to osjete u ordinacijama opće medicine.

- Ove godine ima puno više i gnojne angine i šarlaha nego što je bilo ijedne godine do sada. To su simptomi koji počinju naglo, s jakom grloboljom, visokom temperaturom koja ide do 40°C, a simptom je i otežano gutanje, izjavila je Branislava Čilić, specijalistica obiteljske medicine.

Takvih slučajeva bilježe više nego inače i u osječkom KBC-u.

- Radilo se uglavnom o ambulantnim bolesnicima. Neki od njih su bili hospitalizirani zbog kompletnog općeg stanja, ali nije to bilo svrstavano u kategoriju invazivni streptokokni oblik, rekao je Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek.

Cjepivo ne postoji pa liječnici upozoravaju da je potrebno oboljele od invazivnog oblika, kao i njihove kontakte, detektirati na vrijeme kako bi preventivno dobili antibiotike.

hr Thu Feb 02 2023 21:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc1ec85d7965a9d18b45f9/80
Foto: Pixabay

S tržišta se povlači još jedan proizvod!

Obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod
S tržišta se povlači Kravlji sir s tartufima (240 grama, LOT 621LWH, najbolje upotrijebiti do 1.travnja 2023.) zbog mogućnosti kontaminacije bakterijom iz roda Listeria monocytogenes- - izvijestio je Državni inspektorat.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Proizvođač sira je Paška sirana ( Zadarska 5, 23250 Pag), a na tržište stavlja ZIGANTE Tartufi (Portoroška 15, 52460 Plovanija).

Obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod.
hr Thu Feb 02 2023 21:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc0dcc5d7965b6d38b4578/80
Foto: Facebook

FOTO U završnoj fazi uređenje dječjeg vrtića u Vranjicu

Najmlađi Vranjičani uskoro će dobiti moderno opremljen prostor namijenjen za njihovu igru i veselje.
Dječje igralište pored Vatrogasnog doma u Vranjicu lagano poprima obrise svog budućeg izgleda. - izvijestio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.
 
- Naši najmlađi Vranjičani uskoro će dobiti moderno opremljen prostor namijenjen za njihovu igru i veselje.

Ali, ni to nije sve uz postojeći novouređeni zabavni park za dječicu, uskoro kreće izgradnja malonogometnog igrališta i basketa dimenzija 40×20m za one malo starije.

Draga dico, još malo pa ćete guštat. - objavio je.  
hr Thu Feb 02 2023 20:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .