PUCAJU PO ŠAVOVIMA

Buka, vlaga i nedostatak kvadrata: Borba Glazbene škole u Šibeniku za bolje uvjete

Učenike i profesore osnovne i srednje Glazbene škole u Šibeniku u radu svakodnevno ometa buka sa susjednih gradilišta. Vlaga, jedan sanitarni čvor na 250 osoba, neadekvatan pristup školi i kroničan manjak kvadrata neki su od problema s kojima se susreću.Traže rješenje situacije jer kažu, trebali su preseliti prekjučer. -piše HRT.

Zvonku radosti već mjesecima nadjačava bager. Glazbena škola u zagrljaju je gradilišta i bučnih radova.

Kad imamo diktate to bude bučno, a kad su minirali to je bilo loše za nas, jer nismo mogli normalno održavati sat, da ne čujemo lupanje čekića, naglasila je učenica Glazbene škole Ivana Lukačića Ana Runjić.

Ove godine smo dosta radili, dok su bili radovi odmah pored nas i onda to jako ometa nastavu – ne možeš čuti tempo, cijelo vrijeme dunda pod nogama, tako da je malo izazovno, poručila je učenica Glazbene škole Ivana Lukačića Janja Avdagić.

Izazovan je Editi svaki odlazak u školu. Dizala nema, a pristup otežan.

Pogotovo sad, jer sam ja na štakama, jer sam slomila nogu, pa mi je malo teže i penjati se uz stepenice, kazala je učenica Glazbene škole Ivana Lukačića Edita Burazer. 

Sve njih pokreće ljubav prema glazbi. No uvjeti su teški, prostor je postao tjeskobno tijesan. Zbog rušenja susjednog zida zgrade, ostali su bez zbornice i kuhinje, a stigli su i nepoželjni stanari.

Možete misliti kako izgleda sat kad s učenikom svirate i odjednom čujete šuškanje kutije i vidite miša kako je ulazi, izlazi. Pojeo je otvor, to stvarno nisu uvjeti za rad s učenicima, niti djeca to trebaju proživljavati u jednoj školi, rekla je profesorica klavira u Glazbenoj školi Ivana Lukačića Sanja Grubelić.

U toj školi problemi se gomilaju već godinama i rade u neprimjerenim uvjetima.

Mi nemamo mogućnost širenja programa, svake godine djeca ostaju neupisana, ne možemo nuditi niti nekakve nove programe u smislu instrumenti i dodatni fakultativni predmeti za kojima djeca danas žude. Često znam reći da nama ne treba nova škola sutra, ni jučer, već prekjučer. Dokle ovako, ja ne znam, poručila je ravnateljica Glazbene škole Ivana Lukačića Ruža Raguž Cukrov.

Osnivač škole, županija- razmatra dvije lokacije – novu gradsku četvrt Batižele ili izgledniju – Šubićevac u zgradi bivšeg studentskog doma.

Unatoč svim nedaćama, 200-tinjak učenika koliko pohađa ovu školu ostvaruje vrhunske rezultate na natjecanjima. No škola puca po šavovima i potrebna je promjena – što prije.

POSLJEDNJE DODANO: