Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6306368818d1cb038d8b4570/80
Foto: Press

"Odvalimo se poezijom": Pjesnički festival u Bolu na Braču, donosimo program

Autore i goste u Bolu očekuju tri dana poezije, druženja i razgovora u posebnom ambijentu na mjestima na otvorenom, s prirodnom kulisom mediteranskog pejzaža

Šestu godinu za redom, posljednjeg vikenda u kolovozu, od petka 26. do nedjelje 28. kolovoza 2022. godine, u Bolu na Braču održava se mali pjesnički festival „Odvalimo se poezijom“ koji je dio kulturne manifestacije 33. Bolsko lito i organizacijski se održava uz podršku Centra za kulturu Općine Bol.

Autore i goste u Bolu očekuju tri dana poezije, druženja i razgovora u posebnom ambijentu na mjestima na otvorenom, s prirodnom kulisom mediteranskog pejzaža.

Festival nastavlja ideju poticanja susreta među različitim autorima i poetikama, spajajući poetike otoka i poetike suvremenih autora, kao i čakavicu i standardni jezik, te koristeći otočke lokalitete i prirodu kao gradivne elemente pjesničkog susreta.

Festival započinje u petak 26. kolovoza u 20 sati u Teatrinu „Dva ferala“ programom „Glasovi sa škoja“ u kojem gostuju dvije bračke pjesnikinje mlađe generacije koje pišu na bračkoj čakavici, Silvija Buvinić iz Pražnica i Ivona Džimbeg iz Pučišća.

Iste večeri, u petak 26. kolovoza u 21 sat u Teatrinu „Dva ferala“ u programu „Parvo liga“ gostovat će naša cijenjena pjesnikinja i prozna spisateljica Olja Savičević Ivančević koja će u Bolu predstaviti svoju poeziju, ponajviše iz posljednje knjige „Divlje i tvoje“ (Fraktura, 2020). U ovom gostovanju osvrnut ćemo se na cijeli pjesnički opus ove autorice, uz naglasak i na izbor pjesama u prozi „Standardan život“ (Fraktura, 2021). Poezija i proza ove autorice prevođena je na mnoge svjetske jezike, a romanima „Adio kauboju“ i „Pjevač u noći“ postigla je velike uspjehe. Pred objavom je i njezin novi roman „Ljeta s Marijom“.

U subotu 28. kolovoza u 11 sati u ambijentu Kuće u kući, bolskog graditeljskog fenomena, održat će se program „Čekoju me drugi sni“, pjesnički hommage bolskoj umjetnici i slikarici Tonki Petrić. Predviđeno je čitanje poezije Tonke Petrić iz knjiga „Lišaj i amen“ i „Tomašni svit“, uz osvrt na život i stvaralački senzibilitet umjetnice.

Nadalje, u subotu 28. kolovoza u 18 sati na programu je radionica poezije za djecu „Slikopjesme - vizualna poezija“ u Domu kulture u Bolu koju će voditi Nada Topić, pjesnikinja, knjižničarka i znanstvenica, autorica osam knjiga poezije, kratke proze, romana, monografije o splitskoj knjižari Morpurgo. Svestrana solinska autorica koja djeluje na više područja u književnosti ove će godine u Bolu biti posvećena prenošenju znanja najmlađima i poticanju dječje kreativnosti.

U večernjem dijelu programa u subotu 27. kolovoza u 20 sat u Teatrinu „Dva ferala“ u programu „Novi glasovi“ pjesnikinja Katarina Kate Brajdić predstavit će svoj rukopis „Prečaci“ koji će uskoro biti objavljen u izdanju nakladničke kuće MeandarMedia. Katarina Kate Brajdić novo je ime hrvatske poezije, književnosti je pristupala s različitih strana, kao književna kritičarka i kroz pedagoški rad, danas djeluje kao jedna od organizatorica Festivala europske kratke priče, a u Bolu se prvi puta predstavlja samostalno kao pjesnikinja.

Središnji program u subotu 27. kolovoza u 21 sat u Teatrinu „Dva ferala“ praizvedba je poetsko-dramskog performansa pisca i redatelja Ivice Jakšića Čokrića Pukota, naslovljenog „Isuse blaga i ponizna srca – molitva suprotiva svemu i svemu ča je suprotiva svemu“, izvanrednom tekstu na bolskoj čakavici kojeg će bolski umjetnik prvi puta izvesti s nekoliko članova svojeg dramskog ansambla. Nakon praizvedbe predviđen je kratki razgovor s redateljem, uz napomenu da gosti i posjetitelji mogu priložiti „milostinju koja je namijenjena razvoju bolskog turizma“. Ivica Jakšić Čokrić Puko angažirani je umjetnik iz Bola, pjesnik, prozni i dramski pisac, slikar, kipar, autor koji iz godine u godinu fascinira širinom djelovanja u umjetnosti, a za sebe voli reći da je „borac protiv turizma, fašizma, demokracije i Coca –Cole“.

U nedjelju 28. kolovoza festival završava jutarnjim programom u 11 sati u Cafe baru KALA „Šumski panel: Putovanje od teksta do knjige - samizdat, (ne)poznat“ u kojem će autori razmijeniti iskustva o načinu objavljivanja svojih knjiga i izdanja, opisati korake od pisanja do prvog objavljivanja, te će odgovarati na pitanja gostiju. Program je namijenjen svim autorima i sudionicima.

 

PETAK, 26. KOLOVOZA 2022.

GLASOVI SA ŠKOJA

20 sati - Teatrin "Dva ferala"

Otočke pjesnikinje: Silvija Buvinić i Ivona Džimbeg

Moderiraju: Ivana Bošković i Sanja Baković

 

PARVO LIGA

21 sati - Teatrin "Dva ferala"

Olja Savičević Ivančević

Lica pjesnikinje

Moderira: Sanja Baković

 

SUBOTA, 27. KOLOVOZA 2022.

11 sati - Kuća u kući

Čekoju me drugi sni

Pjesnički hommage bolskoj umjetnici Tonki Petrić

Svi sudionici i gosti

SLIKOPJESME - RADIONICA VIZUALNE POEZIJE ZA DJECU

18 sati - Dom kulture

Voditeljica: Nada Topić

NOVI GLASOVI

20 sati - Teatrin "Dva ferala"

Katarina Kate Brajdić

Predpromocija rukopisa "Prečaci"

Moderira: Sanja Baković

(uz gošću Olju Savičević Ivančević)

GLASOVI SA ŠKOJA

21 sati - Teatrin "Dva ferala"

PRAIZVEDBA

Ivica Jakšić Čokrić Puko

ISUSE BLAGA I PONIZNA SRCA

MOLITVA SUPROTIVA SVEMU I SVEMU ČA JE SUPROTIVA SVEMU

Poetsko - dramski performans

Kratki razgovor s redateljem

(Milostinja koja se skupi namijenjena je razvoju bolskog turizma)


NEDJELJA, 28. KOLOVOZA 2022.

ŠUMSKI PANEL

11 sati - Caffe Bar KALA

Putovanje od teksta do knjige - samizdat, (ne)poznat

Svi sudionici


hr Wed Aug 24 2022 16:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6336cb9618d1cb1ff88b46d9/80

Film "Biseri Srednje Dalmacije" za njemačko tržište vidjet će 48 milijuna ljudi

U filmu je angažiran poznati njemački glumac Falk-Willy Wild, film traje 25 minuta, a ove zime će imati više od 40 emitiranja na 7 poznatih njemačkih TV postaja
Ovog tjedna, na području gradova Trogira i Kaštela te općina Okrug, Seget i Marina održano je snimanje promotivnog filma za njemačko tržište „Biseri Srednje Dalmacije“ u koprodukciji Blue planet TV i Pointers produkcije. Tvrtka Pointers i njemačka produkcijska kuća Blue planet TV već dugi niz godina uspješno rade reportaže o turističkim destinacijama diljem svijeta s ciljem predstavljanja i povećanja dolazaka iz zapadnoeuropskih zemalja. 

U filmu je angažiran poznati njemački glumac Falk-Willy Wild. Sam film traje 25 minuta,  ove zime će imati više od 40 emitiranja na 7 poznatih njemačkih TV postaja: Anixe TV (jedan od najpopularnijih putopisnih kanala u Njemačkoj), BW Family TV – TV postaja u Baden Wurttembergu, More than sport TV – Nacionalna TV postaja u Njemačkoj, Rhein Nekar TV – RNF TV - Regionalna TV postaja studio Mannheim, Rhein main TV – RMTV  koja pokriva cijelo područje Rhein-Mein, TV Berlin – obuhvaća područje Berlina i Brandenburga, TV Mitelrein – obuhvaća područje Rhineland-Pfalz, WW TV – regionalna TV postaja i N -TV – nacionalna TV postaja te na brojnim online platformama. Emitiranje filma će započeti u tjednu između Božića i Nove godine, a procjenjuje se da će kroz svojih 40 emitiranja stići do čak 48 milijuna gledatelja koji će se na taj način informirati o destinaciji. 

Glumac Falk-Willy Wild:

- Prvi put sam u Hrvatskoj, očaran sam prirodnim ljepotama i gastronomijom ovog kraja, kao i svim aktivnostima koje se nude na jako malom području (razgledavanje srednjovjekovnih gradova, podvodni muzej, vožanja brodom, biciklom, posjeti ruralnim sredinama). Posebno me dojmila priča o Miljenku i Dobrili, hrvatskim Romeu i Juliji.

Režiser Johannes Westerkamp naglasio je kako jedan od ciljeva ovog projekta predstavljanje destinacije u cijelosti, od već popularnih odredišta do onih manje poznatih lokacija, promoviranje tradicionalne gastronomije i svega što ovo područje čini jedinstvenim.

Na press konferenciji održanoj u Salonu grada Trogira sudjelovali su: Marin Piveta – direktor Turističke zajednice grada Trogira, Nada Maršić – direktorica Turističke zajednice grada Kaštela, Domagoj Miše – direktor Turističke zajednice općine Okrug, Iva Dvornik – direktorica Turističke zajednice općine Marina, Adrijana Miloš – direktorica Turističke zajednice općine Seget, načelnik općine Seget Ivo Sorić, glumac Falk-Willy Wild, režiser Johannes Westerkamp i Jasna Šikić iz Pointers produkcije. Svi govornici izrazili su zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta. Direktori Turističkih zajednica gore navedenih gradova i općina izrazito su zadovoljni zbog ovog projektnog udruživanja te su naglasili kako se u budućnosti nadaju sličnim projektima i udruženom predstavljanju. Iako statistika turističkog prometa za prvih 9 mjeseci 2022. pokazuje izvanredne rezultate te čak nešto veće brojke od referentne 2019. godine, povećan broj turista i dolazaka je uvijek dobrodošao, posebno sa njemačkog tržišta, koje je svim destinacijama ovog područja jedno od najvažnijih emitivnih tržišta. 

hr Fri Sep 30 2022 12:57:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633692f118d1cb46fc8b4625/80

Pelješac nastavlja razvijati outdoor ponudu!

Izrađena nova tiskana karta Pelješca
Turističke zajednice s područja Pelješca – Orebić, Ston, Janjina i Trpanj posljednje dvije godine projektno su udružene, te se kontinuirano radi na razvoju manifestacija i na razvoju outdoor ponude.

U sklopu razvoja outdoor ponude prošle je godine predstavljena interaktivna karta Pelješca, a sada je izrađena i tiskana karta MTB (brdsko biciklističkih), pješačkih staza i planinarskih putova cjelokupnog Pelješca.

Karta sadrži pet kružnih MTB i osam pješačkih staza te su za svaku stazu tehnički podaci o dužini i težini staze, vrsti podloge, a priloženi su i opisi i fotografije. Pored navedenih staza ucrtana je i mreža planinarskih putova. Karta je dvostrana te obuhvaća cijeli Pelješac, a dijelit će se u informativnim centrima turističkih zajednica, na recepcijama hotela i kampova.

Karta Pelješca izrađena je u suradnji s našim afirmiranim stručnjacima outdoor svijeta - Goranom Šepićem kao voditeljem projekta (iskusnim planinarom, planinarskim i biciklističkim vodičem), suradnikom na projektu Martinom Čotarom (s ostvarenim brojnim kvalitetnim outdoor projektima) te uz dokazani dizajn Alena Paliske (organizator brojnih utrka među kojima i Istria 100 by UTMB, realiziranih brojnih dizajnerskih projekata). U suradnji s njima izrađena je kartografska outdoor podloga Pelješca u mjerilu 1:40.000 te je u cijelosti osmišljen idejni koncept, grafička priprema i priprema za tisak karte. Nova karta bit će dostupna online u smanjenoj web-verziji.

Pelješac posljednje dvije godine intenzivno razvija outdoor ponudu - do sada je napravljena interaktivna karta čije su staze osmišljene u suradnji s lokalnim biciklistima i planinarima. Nakon izrađene tiskane karte, plan je do kraja godine izraditi elaborat brdsko biciklističke i pješačke signalizacije.

Kako naglašavaju iz turističkih zajednica cilj projekta je produljenje pred i posezone, a s obzirom da je outdoor potražnja u stalnom porastu, očekuje se njen daljnji rast. Proizvod je namijenjen gostima koji borave na Pelješcu, a tijekom boravka žele autentično iskustvo inspirirano aktivnostima na otvorenom.


hr Fri Sep 30 2022 08:56:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633689ef18d1cb00ff8b457a/80

Stjepko Mamić laureat za umjetnost francuske Societe Academique Arts-Sciences-Lettres za 2022. godinu

Na svečanoj akademiji u Parizu 16. listopada dubrovački slikar primit će diplomu i medalju za doprinos u slikarstvu
Visoko povjerenstvo za dodjelu nagrada Francuske Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES sa sjedištem u Parizu potvrdilo je izbor dubrovačkog slikara Stjepka Mamića za laureta iz umjetnosti za 2022. godinu. Uz diplomu bit će mu uručena i medalja Akademije za doprinos u slikarstvu na svečanoj akademiji koja će se održat u Parizu 16. listopada 2022. god. u Dvorani Opera, na adresi 2 rue Scribe – 75009 PARIS. 

Capt. Stjepko Mamić je po drugi put od 2019. godine laureat po izboru Commission supérieure des Récompenses za umjetnost iz domene slikarstva.  

Svrha akademskog društva za UMJETNOST, ZNANOST I KNJIŽEVNOST, utemeljenog u Parizu 12. studenog 1915. prema Zakonu Francuske Republike od 1. srpnja 1901.god. je prepoznavanje i promicanje žena i muškaraca koji svojim talentom i radom doprinose promicanju kulture u umjetničkom, književnom i znanstvenom području u Francuskoj i svijetu. 

Svečanosti će uz brojne ugledne osobe iz svijeta kulture, umjetnosti, znanosti i književnosti Francuske nazočiti i članovi diplomatskog kora među kojima će biti i Senka Burić otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu.     


hr Fri Sep 30 2022 08:18:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6335f42a18d1cb46fc8b45e7/80
Foto: Ivica Profaca

[FOTO] Mediteranski festival knjige u Splitu - tribina "Crna Gora danas i sutra"

Mediteranski festival knjige na Gripama traje do nedjelje

Peti Mediteranski festival knjige ove godine je počeo s posebnim programom pod nazivom Zemlja u fokusu, a kao prva izabrana je Crna Gora. Na sajmu gostuje tamošnji vrlo agilni izdavač Fokalizator, predstavljena je zbirka drama Aleksandra Radunovića Popaja, s trima dramama Leptir, Istraga i Noć, no središnje događanje programa bila je tribina Crna Gora danas i sutra održana u četvrtak popodne, drugog dana Festivala.

Uz moderiranje novinara i pisca Damira Pilića, govorili su Andrej Nikolaidis, Aleksandar Radunović Popaj i Vladimir Vojinović koji su se osvrnuli na današnji trenutak hrvatskog južnog susjeda.

Kako su rekli, Crna Gora se — uz praktički permanentnu krizu vlasti — danas nalazi na razmeđu između pripadnosti Zapadu, odnosno želje za pristupanju Europskoj uniji, te inicijativi zvanoj Otvoreni Balkan pod snažnim vodstvom Srbije i Albanije. Kako je rekao Nikolaidis, takva se podvojenost u posljednje vrijeme najviše vidi kroz odnos prema ratu u Ukrajini, na kojem se prepoznaju crnogorske i prosrpske snage.

Vojinović je istaknuo i ogroman utjecaj srpskog pravoslavnog klera, započet još u vrijeme pokojnog Amfilohija Radovića, koji doslovno utječe na formiranje vlasti i diktira politiku, što je bilo vidljivo tijekom kratkog premijerskog mandata Dritana Abazovića.

- U vrijeme dok smo prosvjedovali protiv instaliranja novog episkopa činilo se da stvari mogu ići samo na bolje, ali bojim se da sam bio previše optimističan, rekao je Vojinović, ističući da u Crnoj Gori i dalje dobar dio ljudi ne priznaje genocid u Srebrenici, deportacije Bošnjaka iz Crne Gore ili bombardiranje Dubrovnika.

Nikolaidis je istaknuo da se na Crnoj Gori lomi i sukob utjecaja Rusije i SAD-a, i to na najgori način. On drži da bi Crna Gora postala moderna zemlja da nije zaustavljena u pristupanju EU, no zamrzavanjem tog pristupanja zemlja je doslovno gurnuta u projekt Otvoreni Balkan, "najbalkanskiji od svih balkanskih projekata" u kojem će jedini "kraljevi" biti Tirana i Beograd, a ostali samo "kusur". Za njega je to krivica SAD-a, koji umjesto puta u modernost guranjem u ovo društvo istinski radi protiv interesa Crne Gore.

- Istinski se zalažem za smanjivanje ruskog utjecaja, no oni nisu krivi za sve, kaže Nikolaidis.

Radunović veliku odgovornost vidi i u samim Crnogorcima, koji su se u tranziciji i rušenju radničkih i drugih prava i standarda okrenuli crkvi.

 - Bojim se da su to ciklusi koji su se morali dogoditi, i iz kojih možemo izaći, ali je to nemoguće ako građani ne osvijeste potrebu za tom promjenom, smatra Radunović, dok Nikolaidis dodaje da je riječ o eksplozivnoj kombinaciji — neprosvijećenoj zajednici i preprekama koje prosvjećivanju postavljaju "strane ambasade".

Vojinović u projektu Otvorenog Balkana vidi istinsku opasnost jer on ne nudi izgradnju mostova suradnje, nego manipulaciju i lažnu predodžbu o tržištu širem od crnogorskog.

 - Uvijek sam za brisanje granica, zato moramo s Hrvatskom graditi mostove poput ovog književnog, ali ne treba mi zajednica kojom će biti obrisan moj identitet, zaključio je Vojinović.

hr Thu Sep 29 2022 21:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .