O NJEMU SE PRIČA

Bruno Durdov je krenuo stopama Nikole Vlašića i Luke Vuškovića, naša je želja da se u Hajduku zadrži dulje i da golovima donosi trofeje

Trebale su samo dvije pripremne utakmice, 70 minuta protiv ukrajinskog Ruha i 45 minuta protiv Fenerbahčea, te dva fenomenalna pogotka da bi hajdučki puk „pao u afan“ zbog Bruna Durdova.

– On je tek 2007. godište, nije dobro pričati samo o njemu. Što manje pričamo o njemu, bit će bolje za njega. Neka se razvija u miru – tako je na pitanja novinara nakon pobjede u Grazu zahvaljujući minijaturi Durdova u 85. minuti, govorio trener Gennaro Gattuso.

Tako bi trebalo biti i nema sumnje da će Talijan nastaviti s pružanjem prilika 16-godišnjaku iz Kaštela, jer vraćanje u juniorsku kategoriju definitivno nema smisla. Ako njegov vršnjak Lamine Yamal može nositi reprezentaciju Španjolske na Europskom prvenstvu, onda Bruno Durdov zaslužuje minute za razvijanje na HNL sceni. Onoliko koliko Gattuso procijeni da mu treba dati, ali u svakoj utakmici. Pet, deset, petnaest…

Fino se u utorak poklopilo da je Durdov zabio prekrasan gol protiv Ruha u Radomlju, a Yamal navečer „reprizirao“ Durdova spektakularnim pogotkom Francuskoj u polufinalu Europskog prvenstva. Nije s istog mjesta, ali ideja i realizacija su slične. U slučaju Durdova treba razvijati njegov instinkt i naučiti ga osnovama modernog, gladijatorskog nogometa. Što mi tu pametujemo, Gattuso u malom prstu ima više znanja od svih nas skupa. Međutim, nas hvata euforija i sve bismo htjeli „na brzaka“, a Gattuso poručuje „neka se Bruno razvija u miru“.

Kad i ako Hajduk pronađe brzance za krilne pozicije, to neće ugroziti status Durdova, jer on je pripreme iskoristio da bi se nametnuo. I nije Gattuso taj zbog kojeg smo progledali. Uostalom, Durdova je još u studenom prošle godine Mislav Karoglan priključio treninzima prve momčadi, pa je iz kadeta, gdje je dominirao, proljetos prešao u juniore. Na koncu, stigao je debitirati za prvu momčad kad se već sve dobrano raspalo za Hajduk pred kraj sezone.

Bruno je već sedam godina u Hajduku, stigao je iz GOŠK-a iz Kaštel Gomilice, tamo gdje su prve korake napravili Marko Livaja i Mario Pašalić. Njegov otac Mate jako je dobro poznat ljubiteljima dalmatinskog nogometa devedesetih godina, njemu također talenta kao rođenoj „desetki“ nije nedostajalo, ali Hajduk ga „nije prepoznao“, pa je igrao za Jadran iz Sućurca, Val, GOŠK, Solin, Mosor, Trogir…

Sa 16 godina su seniorski nogomet u Hajduku u posljednje vrijeme igrali i Nikola Vlašić i Luka Vušković, dva najveća izlazna transfera, ako se ne varamo. Vjerujemo da će i Durdov njihovim stopama, a idealno bi bilo kad se ta prodaja ne bi dogodila za godinu ili dvije dana. Može li malo kasnije da ga se nauživamo? Ono, kad dosegne zrelost, kad njegovi golovi budu značili trofeje i poziv u reprezentaciju? Tako nekako.

POSLJEDNJE DODANO: